Реклама
Реклама
Реклама

Галина Хованська: «Принцип" загального котла "суперечить Конституції»

  1. «Де гарантія, що ми будемо з вами живі через 25 років?»
  2. «Все навколо радянських, все навколо моє»
  3. «Я хочу, щоб Миронов сходив з цією ініціативою до першої особи»
  4. «Не треба робити з багатоквартирного будинку прохідний двір»
  5. «Хостел - це напівкримінальний бізнес»
  6. «2,5 метра на людину. Менше тільки на кладовищі »

Чому голова Комітету Держдуми з житлової політики категорично проти закону про плату за капремонт

ТАСС
ТАСС

Галина Петрівна Хованська - депутат Держдуми, одна з небагатьох, хто реально відстоює інтереси громадян в питаннях ЖКГ. Вона робила це будучи депутатом Мосміськдуми, продовжує і зараз. Голова Комітету ГД з житлової політики і житлово-комунальному господарству - про те, чому гроші на капремонт держава збирає з населення зараз, а вдома збирається відремонтувати лише через десятиліття; чому в житлових багатоквартирних будинках існують нічліжки, іменовані хостеламі, і про багато іншого, про що не люблять говорити по телевізору.

«Де гарантія, що ми будемо з вами живі через 25 років?»

- Почнемо з того, що зараз найбільше хвилює мешканців багатоквартирних будинків. З плати за капремонт, яка введена з 1 липня цього року. Існує сайт регіональних програм капітального ремонту, можна вбити будь-яку адресу і дізнатися, що і коли збираються ремонтувати. Наприклад, в якихось будинках капітальні ремонтні роботи будуть де в 24-м, де в 38-му році. А де і в 44-му. Але гроші давай зараз, причому - в «загальний казан». Мені здається, що це фантастична програма по обману людей.

- У першому варіанті проекту закону вони всю країну хотіли запхати в «загальний казан». (Йдеться про ФЗ № 271 від 25.12.2012 «Про внесення змін до Житлового кодексу РФ і окремі законодавчі акти РФ ...». - Є. М.) У мене тоді був конфлікт з одним із віце-прем'єрів, який хотів, щоб я внесла цей законопроект. Я сказала, що такий проект вносити не буду. «Як ?! Ви не хочете уряду допомогти? »Я кажу:« Хороша пропозиція я завжди підтримаю, хто б його не вносив ». Навіть нехай це буде мій ворог, якщо це буде працювати на людей. Чому я була категорично проти цього законопроекту? «Загальний котел» - це порушення Цивільного кодексу. Тому що власник несе тягар утримання свого майна, а майно сусіда, навіть дуже хорошого, він не зобов'язаний ремонтувати. Це проблема сусіда.

Правда, мені тоді пощастило, тому що прем'єром якраз призначали Медведєва Дмитра Анатолійовича. Він відвідував кожну фракцію, де йому задавали питання перед тим, як затвердити його в Думі. І він прийшов до нас в «Справедливу Росію». Я йому кажу в такий напівжартівливої ​​формі: ну от уявіть собі, що ви викладач, живете в маленькій приватизованої квартирці, і вам раптом в якийсь момент кажуть: «Ви будете платити за капремонт в« загальний казан ». Він каже: «А хто цим" котлом "управляє? Чиновник? ». Я кажу: «Звичайно». Він: «Якщо правда те, що ви розповіли, то документ потребує радикальної переробки». Через кілька місяців уряд вніс новий варіант, де вже були дві рівноправні форми - «загальний казан» і спецрахунок на окремий будинок.

- Тобто мешканці самі можуть укласти договір на капітальний ремонт свого будинку і при необхідності оплачувати його з окремого рахунку?

- Так. Поки таких будинків мало. Але їх стає більше. Коли жителі потрапили в «загальний казан», вони почали міркувати, що до чого.

- А з «загального казана» можна в будь-який момент вийти?

- Ні. Згідно із законом тільки через два роки. Цю норму треба поміняти. Але ми вже дали право суб'єктам Федерації цей термін скоротити. Скільки з них, ви думаєте, скористався цим правом? Москва - бо пішов скандал через 15 рублів на квадратний метр, - 3 місяці; Московська область - 4 місяці. Ще Краснодарський край і Астрахань. Усе. Іншим вигідно мати такий величезний фінансовий ресурс в своїх руках.

- А де гарантія, що в тому ж 38-му році в конкретному будинку будуть відремонтовані труби гарячого водопостачання?

- Де гарантія, що ми будемо з вами живі через 25 років? У нас середня тривалість життя, знаєте, яка? Вона в Москві максимальна по Росії - 76 років.

Ми спочатку вважали, що принцип «загального котла» порушує право власника, порушує Конституцію, Цивільний кодекс. Ми набрали голоси депутатів «Справедливої ​​Росії», до нас приєдналися комуністи, і

ми звернулися із запитом до Конституційного суду. У чому сенс запиту? Якщо власник без свого волевиявлення потрапляє в «загальний казан», то це суперечить Конституції. Ми не говоримо, що «загальний казан» це неприпустимо. Якщо власники на загальних зборах приймають рішення, що вони йдуть в «загальний казан», то йдіть. Але автоматом не можна.

Ще один важливий момент: в «загальному казані» вам підрядника вибирає регіональний оператор.

- Самого дешевого і, отже, самого некваліфікованого.

- Так. Будуть ті ж гастарбайтери, ті ж неякісні будматеріали ... Коли раніше в Москві капремонт робили за рахунок бюджету міста, мені багато жителів писали: «Краще б не ремонтували». Я вже не кажу, що це була шикарна можливість для відкатів! Ось тут у мене сиділа дама, яка говорила: «300 тисяч тільки за вхід в цю систему, щоб на конкурс піти, і потім ще платити». І прізвища навіть називала. Тільки якщо раніше це були відкати бюджетних коштів, то зараз це буде абсолютно аморально, тому що це будуть в чистому вигляді кровні гроші громадян, причому громадян, далеко не найбагатших. У нас же повно жебраків власників.

- А бюджетні гроші будуть витрачатися на капітальний ремонт чи ні?

- Така можливість в ЖК є. Але співфінансування може бути, якщо ці кошти передбачені в бюджеті суб'єкта Федерації.

- Наприклад, в Москві вони передбачені?

- Нуль відсотків.

- Нуль? Москва ж найбагатший суб'єкт!

- Тому москвичі тепер платять по 15 рублів за квадрат. У мерії пишаються тим, що виконують свої зобов'язання по утриманню неприватизованого житла. Місто ж теж власник, у нього у власності близько 20%, за які вони теж зобов'язані вносити по 15 рублів за квадратний метр.

- А звідки виникла ця цифра - 15 рублів?

- А це питання не до мене, це до мера. Депутати московської Думи віддали йому своє право затвердити законом міста цей тариф. До речі, мер нас ще пошкодував, скинув на 3 рубля, пропонувалося щось 18. А деякі депутати пропонували 40 рублів. (І навіть 80 рублів. - Є. М.)

- А є якийсь шанс, що ці 15 рублів будуть переглянуті в меншу сторону?

- Це ви підійшли до хорошого моменту. Я тут задумалася: що б таке придумати, щоб в цьому питанні законодавчо обмежити права регіоналів? Адже ми дали право регіонах самим вирішувати, яку брати з населення плату за капремонт, а вони тепер цим правом зловживають. Розкид по країні: від 2,60 рубля в Санкт-Петербурзі (зараз там до 5 рублів вже піднялися) до 15 рублів в Москві. А плата, рекомендована Мінбудом, - 7 рублів.

Читайте також: Читайте також:

Чи можуть внески на капремонт перетворитися в фінансову піраміду і що потрібно зробити, щоб їх не платити

- Тобто в Петербурзі беруть в три рази менше, ніж в Москві. А чим це пояснюється? Високими московськими цінами на нерухомість?

- У московській мерії порахували: щоб за 30 років відремонтувати житловий фонд, потрібно по 15 рублів. А якщо, як пропонує Хованская, знизити вдвічі цю суму, - то буде потрібно 60 років. (Це сказав мер Собянін, правда, не називаючи мого прізвища.)

Я вирішила, що якщо в наступному році я піду на вибори в Держдуму, то проведу збір підписів за зниження тарифів по капремонту в два рази. І нехай вони захлинуться цими підписами ...

Двічі я писала самому Сергію Собяніну - ще до того, як ввели ці 15 рублів. Коли все ж встановили цей тариф, я говорила, що прямо зараз реакції не буде, тому що в липні у нас народ у відпустках, платіжки люди отримають в серпні, ось тоді й настане реакція. В кінці серпня. Так воно і вийшло. А у вересні у нас був просто розжарений телефон, у помічників були червоні вуха. І зараз обурення триває.

Що зробили в мерії? Уже 30 липня, заднім числом, поширивши на 1 липня, ввели пільгу для інвалідів, для ветеранів, щоб заспокоїти хоча б цю категорію. Ну а решта так і платять по 15 рублів.

- Ви говорили, що від такого зростання платежів будуть негативні наслідки. І де ці наслідки?

- Вони вже є. Мітинги пішли вже по всій країні.

- А де в Москві мітинги?

- Був один мітинг в Москві.

- Скромний?

- Так, скромний. Але листами мене закидають.

- Коли по телевізору нескінченний Донбас, «Русский мир», а тепер Сирія, то платіжка, яка збільшилася на тисячу, на дві або на три тисячі, - відходить на другий план.

- Це не відходить на другий план, тому що ви, отримавши ці платіжки, дістаєте гроші зі своєї кишені, але на ці гроші ремонтують чужий будинок.

Перша моя акція - це пільга для 80-річних. До мене прийшла абсолютно чарівна пара, їй 81, йому 83. І вона мені каже: «Галина Петрівна, ну ми ж з Миколкою не доживемо. Наш будинок поставили ремонтувати через 16 років. Ну хоча б пільги якісь введіть ». І я внесла її пропозицію. Тут же комуністи кажуть: «Треба 70-річних звільнити від оплати». А єдинороси вже збігали до Медведєва і запропонували для інших вікових груп зробити понижуючий коефіцієнт ...

Ще є одна тема - старі будинки, перед якими були зобов'язання держави по ремонту. Тобто на той момент, коли ви приватизували квартиру, ваш будинок вже потребував капітального ремонту. Я внесла ініціативу, що до проведення капремонту мешканці не платять, а починають платити, коли зроблений ремонт.

«Все навколо радянських, все навколо моє»

- Галино Петрівно, ми все життя платили за капремонт. В нашій квитанції була сума ...

- Ні, ми платили до 90-го року. А потім платили тільки за текучку. І ніхто цим не займався, поки я Лужкову не стала говорити: «Капремонт-то треба робити, Юрій Михайлович». Він спочатку дивився на мене скляними очима, а потім зрозумів, про що мова. І перші ремонти почалися за Лужкова.

- Тобто в Радянському Союзі ми все платили за капремонт?

- Так.

- А в новій Росії в платіжках вже не було рядки про капремонт?

- Ні. Тільки поточний. Фарбування, побілка, ремонт дверей ...

- Тобто з 90-го року держава брала капремонт на себе?

- Фонд ЖКГ створили не в 90-му, а в 2004-му. Це було часткове виконання державою зобов'язань по невироблених капітального ремонту. А з 90-го до 2004-го капремонтів не було взагалі. Тільки в будинках ЖБК, де громадяни самі скидалися і самі ремонтували свої будинки.

- Тепер же виходить, що весь капремонт ... за рахунок громадян?

- Так, за рахунок громадян. А це і невиконані старі зобов'язання держави, це невиконання поточних зобов'язань муніципалітетів по своїй частині неприватизованого житла. Це невиконані зобов'язання Міністерства оборони, у якого теж величезний житловий фонд. У чому ще «загальний казан» дуже поганий? «Загальний котел» - це «все навколо радянське, все навколо моє». Там не видно, хто не платить. Муніципалітет за поточними зобов'язаннями? Суб'єкт Федерації, нічого не заклав у бюджет грошей на співфінансування? Хто це все компенсує? Ми, громадяни, ми виконуємо всі зобов'язання за всіх. У нас більше 80% власників житлових приміщень. При цьому жебраків власників, які живуть за межею бідності, левова частка. Значить, у них якийсь вихід? Деприватизація. І зараз інтерес до цієї теми різко виріс.

«Я хочу, щоб Миронов сходив з цією ініціативою до першої особи»

- Я все думала, як мені обійти московські влади, які ввели цей непомірно великий тариф? Придумала. Ось дивіться: ви платите за житлові та комунальні послуги з однієї платіжці. Але комунальна частка (а це і плата за капремонт. - О.М.) обмежена законом: вам не можуть підняти вартість вище встановленої граничним індексом зростання. До речі, в Москві найбільший індекс - 10%. В середньому по Росії десь 8,3-9%. Якщо підняли плату за електроенергію вище, ніж на 10%, значить, за тепло ... можна тільки на 6-7%, тому що сукупний платіж за комунальну послугу не може перевищувати граничний індекс. Що сталося, коли ввели внесок на капітальне будівництво? У Москві загальний платіж москвича в середньому виріс на 40,9%.

Я внесла ініціативу (під нею вже теж багато підписів, крім «Єдиної Росії»), і я дуже хочу, щоб Миронов з цією ініціативою сходив до першої особи. Тому що якщо перша особа скаже, це пройде зі свистом. Ініціатива така: зростання загального платежу не повинен перевищувати граничний індекс. За Москві це 10%.

- А тоді за рахунок чого робити капітальний ремонт?

- Капітальний ремонт буде входити в ці відсотки. Просто сума буде не 15 рублів, а 7,80, як це встановлено для Москви федеральним стандартом для міжбюджетних відносин.

Що зробила влада Москви: вони капремонт включили в загальну платіжку. Викреслити цю строчку можна, платіжку не приймуть до оплати. До мене на прийом прийшли представники будинку з Південно-Західного округу і кажуть: «Ми на зборах прийняли рішення, що платити не будемо. Тому ми не по платіжці платимо, а просто пересилаємо кошти на рахунок відповідної структури ». Тобто обходять платіжку. Але вони не розуміють, що все одно будуть боржниками. Є тільки один варіант - поміняти закон. В іншому випадку це буде вважатися нормальним боргом за житлово-комунальні послуги, який з них стягуватимуть.

До речі, хотіли ж ще вдвічі збільшити пеню з першого дня прострочення платежу. За пені ми відбилися: перший місяць взагалі звільнили від пені. Другий і третій місяць - як було. Ну а з четвертого місяця піде вже подвоєна пеня.

Ось як гайки закручують в період кризи! І щодо кого ?! Відносно далеко не найбагатших громадян ...

«Не треба робити з багатоквартирного будинку прохідний двір»

- Є ще одна проблема, з якою стикаються жителі багатоквартирних будинків. Це перш за все Москва, Санкт-Петербург, частково Новосибірськ. Мене жителі закидали листами зі скаргами на хостели в їх будинках ( «хостел», англ. Hostel - «гуртожиток». - О.М.).

- Міністр внутрішніх справ Колокольцев, виступаючи в Думі навесні цього року, назвав хостели «кублами» і повідомив, що МВС бореться з ними за допомогою відеокамер із залученням дільничних інспекторів, а також патрулів.

- Мені пише Управління внутрішніх справ, що у них зростає кримінал по цим будинкам, перш за все мова йде про дрібні крадіжки ... Мобільники крадуть, картки, гаманці. Ну коли в кімнаті живуть 10 осіб, не обізнаних один з одним, різної статі, все разом ... А в Західному окрузі у нас було згвалтування мешканки будинку п'ятьма гостями столиці з хостела, який розташувався в їхньому під'їзді.

Зараз хостели працюють поза правовим полем. Тому я внесла законопроект, він дуже простий: забороняється робити хостели в житлових приміщеннях. До моєї ініціативи вже приєдналася мало не половина депутатів Держдуми, навіть з «Єдиної Росії».

Коли власники цих так званих гуртожитків зрозуміли, що з Хованський зв'язуватися складно, почалися листи на підтримку хостелів. Не повірите, вони стали діяти через заступника міністра культури (Аллу Манілова. - О.М.), Ентузіазм якої я зрозуміти не можу. Вона всюди кричить, що проект Хованской не пройде, що у них буде свій проект, що дозволяє хостели. (Ще в 2013 році Мінкульт пропонував свій законопроект щодо легалізації хостелів, за яким готелю до 50 номерів можуть розміщуватися в житлових будинках. - О.М.)

- Коли ви розраховуєте, що ваш законопроект буде прийнятий?

- Найближчим часом. Це повинно було статися вже 20 жовтня, але не підготовлений відгук, почали інтригу Мінкульт з Мінспорту. Але у нас існує при президенті Рада щодо вдосконалення цивільного законодавства. Там сидять зубри-юристи. Вони написали відмінне юридичний висновок, де в кінці прямо сказано: «Не треба робити з багатоквартирного будинку прохідний двір». Крапка.

«Хостел - це напівкримінальний бізнес»

- По 288-й статті Цивільного кодексу у нас не можна займатися підприємництвом, чи не перевівши житлове приміщення в нежитлове. А ці підприємці починають відразу верещати: «Це ж треба гроші які затратити, щоб перевести. Нам же тоді потрібно робити окремий вхід ». Так, окремий вхід. Ви ж не бачите, щоб у магазинів або пралень були входи через під'їзд, через який проходять жителі, в тому числі і мами з колясками, і інваліди з паличками!

Це категорія бізнесменів в лапках, які безкоштовно приватизували квартиру, а тепер не хочуть переводити її в нежитловий фонд; комунальні послуги вони оплачують як звичайні громадяни, а у нас тарифи для населення, яке проживає в житлових приміщеннях, і тарифи для юридичних осіб - це дві великі різниці. Вони і податок на квартиру платять як на житлове приміщення.

Ніколи (я підкреслюю: ніколи) до житлового фонду не входили готелю. Ніколи. Спочатку власники хостелів говорили: в Житловому кодексі не заборонено використовувати житлове приміщення під готель, під хостел. Я їм відповідала: «Це ніколи не було дозволено». Адже у нас всі готелі - це окремо розташовані будинки. В якихось крайніх, екстремальних ситуаціях можливо це зробити в житлових будинках, але з окремим входом. І при цьому потрібна згода власників приміщень на використання загального майна. До спільного майна у нас ставляться прибудинкова територія, ліфт, під'їзд. Для того щоб зробити окремий вхід, потрібна згода всіх власників будинку. А для того щоб просто використовувати приміщення в таких цілях, потрібна згода кваліфікованої більшості, тобто 2/3.

Я впевнена, что ВЛАСНИКИ хостелів все це знають. Але їм вигідний цей бізнес. Вони вже домовилися до того, що я зриваю чемпіонат світу 18-го року з футболу, що Хованская руйнує цілу галузь, що це малий бізнес, який треба захищати, ну і всяка інша нісенітниця. Я захищаю інтереси жителів. А хостели - це напівкримінальний бізнес. Вони навіть придумали собі стандарт, яким всюди розмахували, поки я не почала їх викривати.

- Ви маєте на увазі ГОСТ Р 56184-2014 «Загальні вимоги до хостелах», розроблений Федеральним агентством по техрегулювання і метрології?

- Так. Я офіційно запросила Мін'юст, тому що у нас тільки Мін'юст реєструє такі документи. Мін'юст мені офіційно відповів, що цей документ на реєстрацію не надходив, тому він не має сили нормативного документа. Ще треба розбиратися з Ростехнаглядом, як вони посміли випустити якийсь наказ по затвердженню цього стандарту, який порушує Цивільний кодекс і чотири статті Житлового кодексу.

«2,5 метра на людину. Менше тільки на кладовищі »

- У цьому ГОСТі, зокрема, написано, що хостели можуть розташовуватися в багатоквартирних будинках і навіть мати загальний під'їзд з мешканцями будинку.

- Це вони самі написали те, що хотіли. У своєму стандарті вони написали: «Рекомендується (підкреслюю) цілодобовий режим». Тобто вони порушують закон міста Москви про тишу (в інших регіональних центрах теж є такі закони). Вони порушують всі санітарні норми, дозволивши собі 4 метра на людину. Тобто 2 метри під нарами і 2 поруч. Чим ближче до центру, тим вигідніше все це щільніше набити. Є хостели де і 2,5 метра на людину. Менше тільки на ... кладовищі.

- Скільки зараз хостелів в Москві?

- Багато, вже близько тисячі. У Пітері ще більше, приблизно в два рази більше. 70% хостелів знаходяться в житлових багатоквартирних будинках. Помножте на кількість жителів, які проживають в цих будинках. Тобто кілька десятків тисяч москвичів, а в Санкт-Петербурзі ще більше, - це постраждалі від хостелів. Ринкова вартість ваших квартир при появі такого закладу на першому поверсі (а вони примудряються робити хостели і на третє, і на останніх поверхах) падає в ціні.

Хостели заробляють не менше, ніж великі готелі. Ви уявляєте, який це бізнес ?! Вони всюди кричать, що «У нас ніч - по 500, по 400 рублів, можуть переночувати студенти» ...

- У моєму будинку хостел здає ліжко по 850 рублів на добу.

- Ну ось, помножте на кількість там проживають і отримаєте чудову цифру. (Площа хостела в моєму будинку - 64 кв. М, в ньому 23 ліжка. На одну людину припадає 2,8 кв. М. В місяць дохід хостелу - 586 500 рублів. - О.М.)

Ось у нас люблять посилатися на Європу. Я була в хостелі в Копенгагені. Це офісна будівля, чотири поверхи. В 6 вечора співробітники йдуть. Хостел на першому поверсі. Це крохотулечние кімнати, на їхню стандарту - 7 метрів, туалет і душова кабінка. Ні телевізора, ні холодильника. Без вишукувань. Суворо, але, по крайней мере, одну ніч там переночувати, прийняти душ - нормально. Я за такі хостели, заради бога, але не в житлових приміщеннях.

Ось мені одна дама, власниця хостелу, пише: «Ми розселили перший поверх і надали квартири жителям комуналки (в Санкт-Петербурзі). Вони нам так вдячні, тому що вони живуть тепер в окремих квартирах ». А у мене зустрічне запитання: «А жителі інших поверхів вам так само вдячні?» Так ви б тоді скооперувалися з іншими хостельерамі, розселили б весь будинок і зробили готель з різними власниками. Адже теж варіант. Я кажу власникам хостелів: «Ідіть на Тверську. Там є нежитлові приміщення. Оренда від власника ». На що вони мені відповідають: «Ну там же потрібно за оренду платити» ...

Від редакції. 30 жовтня 2015 року, ми направили в уряд Москви на ім'я заступника міського голови з питань житлово-комунального господарства та благосутройства П. П. Бірюкова запит, в якому попросили прокоментувати твердження депутата Хованской про те, що з урахуванням внесків на капремонт загальний платіж москвичів за комунальні послуги виріс на 40% при тому, що згідно із законом зростання не повинне перевищувати 10%. А також відповісти на питання, виходячи з чого обов'язкова плата за капремонт встановлена ​​в Москві з розміру 15 рублів за квадратний метр і яка кількість будинків в столиці перейшли на схему з перерахуванням внесків на спецрахунку?

Ось відповідь, яку ми отримали:

Ось відповідь, яку ми отримали:


«Де гарантія, що ми будемо з вами живі через 25 років?
«Де гарантія, що ми будемо з вами живі через 25 років?
«Як ?
Ви не хочете уряду допомогти?
Чому я була категорично проти цього законопроекту?
Він каже: «А хто цим" котлом "управляє?
Чиновник?
Тобто мешканці самі можуть укласти договір на капітальний ремонт свого будинку і при необхідності оплачувати його з окремого рахунку?
А з «загального казана» можна в будь-який момент вийти?
Скільки з них, ви думаєте, скористався цим правом?