Реклама
Реклама
Реклама

Французький агроном купив в забитому українському селі 1000 га землі, щоб засипати Францію зерном

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

24 грудня 2007, 12:53 Переглядів: 24 грудня 2007, 12:53 Переглядів:   Француз

Француз. Дідьє Деук вирощує зерно в українському селі. Фото Л. Бичковський.

Деук Дідьє Роже Етьєн - звичайний житель Па-де-Колі. Цього літа француз здійснив свою мрію дитинства - створив агрофірму. Місцем вибрав - українське село Мала Горбаша. Днями він знову поїхав на батьківщину. І хоча "заробив" більше півтора мільйона гривень збитків, повернутися пообіцяв.

- Я за фахом агроном. І в молодості мріяв хоча б побачити український чорнозем на власні очі. Коли з'явилася можливість, взяв кредит і приїхав, - каже 51-річний іноземець. У село на Житомирщині він приїхав навмання - влада відгукнулася і дали йому землі на відшибі, які вже понад 15 років стояли закинутими. За скільки купив будиночок француз не признався і фотографувати не дав. Може, тому, що ніяково - будиночок-то адже там не є сільська руїна: з пічним опаленням і без душа. Саме через цих незручностей, до слова, Дідьє і не залишився в селі на зиму. "Я взагалі не уявляю, як виживати тут", - перепрошувальним тоном відповів він на питання: "Що сподобалося йому в українському селі". Взагалі рішення француза пожити на Україні - не унікальна. Випадки, коли іноземці їдуть до нас жити - останні кілька років не рідкість. Інша справа, що приїжджі - це пенсіонери, яким вигідно з "іноземної" пенсією жити при українських цінах. Дідьє - приїхав виключно, щоб "засипати Францію зерном".

- У мене 1 млн 589 тисяч гривень збитків. Але я ні про що не шкодую. Як всякий бізнес, сільське господарство потребує величезних капіталовкладень. Мені довелося купити 5 комбайнів, 8 тракторів, 4 великих причепа і багато іншого. Доставити це все сюди з Франції - ваші не годяться. І я впевнений, що скоро виросте стільки зерна і такого, що Франція буде купувати його тільки у мене.

Землю Дідьє отримав так само від місцевих паевщіков. В цілому у нього набралося 1000 га. Назвав свою фірму, як себе коханого - ДЕУК. Крім зерна, поля Дідьє засівав і буряком, і соєю. Після приїзду француза чомусь з'явилося багато бажаючих раптом попрацювати на занедбаних землях. Конкуренти-агробізнесмени прессингують місцева влада, щоб ті розпрощалися з французом. Але Дідьє на це реагує так: "прогін, піду в інше село. У вас же земля кругом, як масло. У нас про таку тільки в книгах пишуть".

Чотири працівники Дідьє за тутешніми мірками багатії - зарплата в кілька тисяч гривень і по кілька центнерів зерна на додачу. Таке число працівників, на думку француза, більш ніж достатньо. І він довго дивувався, що за радянських часів тутешні землі обробляли 200 колгоспників. Деякі селяни шкодують, що не віддали свої паї і додають: "Погано, що чужому дядькові землю віддали. А якщо самі не вміємо? Без француза - все бур'яном б заросло".

Нині паевщікі з нетерпінням чекають нового приїзду Дідьє, а поки, щоб вони раптом не передумав, і він платить їм по $ 100 в місяць, хоча взимку вони нічого не роблять.

"І ЦЕ ВСЕ ВИ КУПУЄТЕ І їсте ?!"

Восени Дідьє обікрали. Забрали не тільки речі, але навіть документи. Для їх поновлення він їздив на батьківщину. У гарячу пору для агробізнесмена це дуже накладно. Проте, француз говорить, що українців любить. "Вони дуже працьовиті", - вважає він.

Наші продукти, за словами Дідьє не їстівні: "Спробував майже всі: дивним присмаком морозиво, пельмені. Довго не міг зрозуміти, з чого зроблена ковбаса. У місті бачив, як в магазинах продають овочі та фрукти. І це все ви купуєте і їсте ?! у нас би все прямо пішло б в сміття! Але людина до всього звикає ".

Найбільше за Дідьє нудьгують сільські вдови - на його будинку антена-тарілка і вони часто заходили до нього. Кажуть, щоб кіно подивитися.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Французький агроном купив в забитому українському селі 1000 га землі, щоб засипати Францію зерном". інші Останні новини України дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Бичковська Леніна

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

А якщо самі не вміємо?
І ЦЕ ВСЕ ВИ КУПУЄТЕ І їсте ?
І це все ви купуєте і їсте ?