Рецензія на фільм «Майкл Джексон: Ось і все»

У прокат виходить документальний фільм «Майкл Джексон: Ось і все» про підготовку співака до концертного туру, заснований на зйомках, робилися на репетиціях.

У прокат виходить документальний фільм «Майкл Джексон: Ось і все» про підготовку співака до концертного туру, заснований на зйомках, робилися на репетиціях

Розгадки завжди скучней і вульгарно загадок. Коли мова заходить про Майкла Джексона - особливо. Може бути тому, що після всіх розслідувань, книг і статей, написаних про нього, Джексон начебто звістку тут, як на долоні, але нічого ясніше не стало. Скандали залишилися скандалами, плітки - плітками, але розуміння того, чому світ так любив / ненавидів цю людину так і не прийшло. Тому що він був великим музикантом? Тому що був живою ілюстрацією до всіх ідей останньої чверті минулого століття - розпливчастість будь-яких кордонів: раси, статі, віку, реальності і фантазії, здоров'я і хвороби, життя і смерті? У цьому сенсі «Майкл Джексон: Ось і все» виглядав одночасно даниною пам'яті, бізнес-проектом настільки неминучим, що язик не повертається назвати його цинічним, і останнім шансом спробувати зрозуміти.

У цьому сенсі «Майкл Джексон: Ось і все» виглядав одночасно даниною пам'яті, бізнес-проектом настільки неминучим, що язик не повертається назвати його цинічним, і останнім шансом спробувати зрозуміти

Джексон не давав концертів дев'ять років. Але в цьому році він підписався на величезний прощальний тур - 50 виступів по всьому світу, супертруппа танцюристів, чудові сесійні музиканти, грандіозні декорації і все таке. Попередні продажі квитків били всі рекорди. Тільки перші десять концертів мали принести співакові 50 мільйонів фунтів - більше 75 мільйонів доларів. А потім Майкл Джексон помер. Розтин показав, що він був абсолютно здоровий - наскільки це в принципі можливо для 50-річного чоловіка, який перебував багато років під сильним стресом.

Тоді і було прийнято рішення змонтувати документальний фільм зі зйомок, які робилися під час репетицій, а також випустити саундтрек до нього з одного новою піснею, записаною спеціально для нового концертного туру. Зйомками і монтажем займався Кенні Ортега, хореограф «Брудних танців». Він, власне, ставив грандіозні номера з концерту Майкла, а потім збирав з них фільм.

Вийшло досить нескладне кіно. Ось Майкл танцює з кордебалетом, що складається з двадцятирічних красенів і красунь, і видно, що вони набагато здоровіші, а він набагато крутіше. Ось показують кастинг цих танцюристів, розмовляють з ними - і вони кажуть, що це була нездійсненна мрія усього їхнього життя, яка зараз здійснилася - вони будуть танцювати з Майклом. Те ж саме говорять і гітаристи, і піаністи, і якби у прибиральників взяли інтерв'ю (на жаль, це не зроблено), вони б сказали те ж саме. Ось Майкл співає - і голос у нього не летить, він береже горло для концертів. Іноді, втім, забувається і видає справжнього Майкла - і тоді все не зайняті в номері танцюристи і бек-вокалісти б'ються в щасливий істериці, а збентежений Джексон каже: ні, я не повинен був цього робити, це неправильно, вибачте.

Ось він дуже вибачається, що не може впоратися з навушниками-моніторами «У мене таке відчуття, що мені у вухо кулак встромили, благослови вас Бог». Ось він працює з музикантами - і це, звичайно, найдивовижніший момент фільму. Джексон то чи не володіє музичною термінологією, то чи просто не любить її. Він каже: «Тут треба ляляля, а потім БУХ!». «Потрібно більше м'яса?», - уточнює піаніст Майкл Бірд. «Більше м'яса ... гарний жарт».

гарний жарт»

Те, що зрозуміло з фільму - це повинно було бути грандіозне шоу. На пісні They Do not Care About Us екрани показали б тисячі солдатів, що марширують в танці, для «Thriller» зняли грандіозний зомбі-Флік, а на Human Nature екрани показали б красиві джунглі, а потім на сцену викотився бульдозер. Те, що незрозуміло - чому він вибачався за монітори в вухах, а якщо ширше, то чим для нього було це шоу і ця настільки дивно прожите життя з концертних фільмів Мадонни з нею ясно куди більше.

Можливо, це й на краще. Ще одне просте пояснення мало додало б до вже сказаного. А шоу, яке безперечно варто побачити хоча б на плівці - річ безумовна.

Залишайтеся з нами на зв'язку і отримуйте свіжі рецензії, добірки і новини про кіно першими!
Яндекс Дзен | Instagram | Telegram | Твіттер