Реклама
Реклама
Реклама

Перепланування та дизайн двокімнатної хрущовки (фото)

  1. узгодження перепланування
  2. розширення кухні
  3. Об'єднання двох кімнат
  4. Поєднання ванни і туалетної кімнат
  5. Ізоляція прохідної кімнати
  6. Перепланування в трикімнатну квартиру

Під час правління Хрущова почалося масове будівництво п'ятиповерхових будинків з окремими квартирами замість сталінських комуналок. З одного боку, це був прорив: кожна сім'я могла жити окремо, зі своїм санвузлом та кухнею. Але з іншого боку, у цих квартир були недоліки: маленька площа, незручне планування, тісні кухні. Тим, хто живе в таких квартирах досі, вирішити проблеми з розподілом простору допоможе перепланування двокімнатної хрущовки.

Тим, хто живе в таких квартирах досі, вирішити проблеми з розподілом простору допоможе перепланування двокімнатної хрущовки

узгодження перепланування

Перепланування передбачає зміну розташування перегородок між кімнатами в квартирі. Зазвичай ремонт двокімнатної квартири в цьому випадку передбачає знесення старих перегородок і зведення нових в інших місцях. У хрущовках майже завжди міжкімнатні стіни не є несучими, тому їх можна зносити. Але узгоджувати ці дії все одно необхідно.

Знесення стін, зведення нових, перенесення інженерних мереж потрібно вносити в технічний паспорт квартири. Для цього необхідно повідомляти про свої дії БТІ. Але перед цим потрібно зробити проект майбутніх перепланувань.

Що можна зробити в ході перепланування:

  1. Об'єднати туалет і ванну кімнату.
  2. Об'єднати кухню і суміжну кімнату, якщо в квартирі встановлено електрична плита.
  3. Зробити додаткові дверні прорізи.
  4. Розділити одну кімнату на дві.
  5. Об'єднати дві житлові кімнати в одну.

Що не можна робити:

  • Зносити чи робити дверні прорізи в несучій стіні.
  • Об'єднувати житлові кімнати з санвузлом.
  • Об'єднувати кухню з житловою кімнатою, якщо встановлена ​​газова плита.
  • Встановлювати на балконі радіатори.
  • Демонтувати міжповерхові перекриття.

Демонтувати міжповерхові перекриття

Існує ще кілька заборон, їх можна знайти в інтернеті. Тільки ознайомившись з повним переліком заборон і дозволів, можна планувати ремонт двокімнатної квартири.

Варіантів майбутнього дизайну існує безліч, тому для початку потрібно визначитися з частиною квартири, в якій необхідно зробити перепланування.

розширення кухні

Стандартні двокімнатні хрущовки мають площу 43-44 кв. м. Площа кухні в них невелика: від 5,2 до 5,5 м. Багато власників таких квартир хочуть розширити це приміщення і перетворити його в кухню-їдальню або кухню-вітальню .

Розширити кухню можна за рахунок прилеглої кімнати. Стіна зноситься, і виходить один великий простір. Такий варіант підходить для маленької сім'ї, якій не потрібні окремі кімнати. Інтер'єр можна оформити в будь-якому вподобаному стилі .

В отриманому приміщенні доцільно відокремити зони готування, прийому їжі та відпочинку. Для цього існує кілька прийомів.

  • Можна зробити різні типи освітлення. Для робочої зони підійде точковий яскраве світло над плитою і обробним столом. Над зоною їдальні можна повісити люстру з м'яким світлом. У зоні відпочинку можна зробити кольорове освітлення, адже найчастіше там стоїть телевізор, який не вимагає додаткового світла.
  • Розділити зони можна за допомогою перегородок або поставити між робочою зоною кухні і іншим приміщенням барну стійку.
  • Зона відпочинку прекрасно відділяється за допомогою ширми, стелажа, великого акваріума.

Зона відпочинку прекрасно відділяється за допомогою ширми, стелажа, великого акваріума

Конструкції з гіпсокартону теж використовуються для поділу простору в інтер'єрі. Для цих цілей на стелі створюються напівкруглі або фігурні об'ємні конструкції, які можна доповнити аркою або своєрідним подіумом на підлозі. Таким способом успішно виділяються робоча і обідня зони.

Об'єднання двох кімнат

Якщо родині не потрібні окремі кімнати, відмінним рішенням буде знесення перегородки між ними, що дозволяє отримати великий простір, яке розширить можливості оформлення.

  • В отриманому просторі можна організувати одну велику зону відпочинку. Встановити домашній кінотеатр, або великий екран для ігор на приставці. В такому випадку в інтер'єрі обов'язково будуть присутні диван і м'які крісла.
  • Можна стилізувати велике приміщення під епоху бароко або рококо, або під будь-який інший стиль, що вимагає великої кількості вільного простору. Красиво будуть виглядати колони на місці колишньої стіни.
  • Велике приміщення може служити майстерні для творчої людини. Художник отримає можливість розставити по всій кімнаті мольберти, підрамники та робочі інструменти. Дизайнеру одягу вистачить місця для манекенів, швейних машинок і стелажів з тканинами.

Дизайнеру одягу вистачить місця для манекенів, швейних машинок і стелажів з тканинами

Можна піти іншим шляхом і одне приміщення розділити на кілька зон за допомогою спеціальних прийомів дизайну. Зазвичай в квартирі повинні бути зони для відпочинку, для роботи, для сну. Якщо в сім'ї є діти, то у них теж повинен бути свій куточок.

Ці зони можна відокремити один від одного шторами, фіранками з тканини або намистин. Тільки потрібно стежити за тим, щоб кожна зона отримувала достатньо природного або штучного світла. Найкраще для кожного куточка зробити своє висвітлення.

Можна поставити шафи і відкриті стелажі між зонами. Вони виконують в інтер'єрі як практичну, так і естетичну функцію.

Вони виконують в інтер'єрі як практичну, так і естетичну функцію

Перегородками можуть служити також декоративні елементи: ширми, акваріуми, вази, підлоговий годинник.

Поєднання ванни і туалетної кімнат

У цього варіанту є як плюси, так і мінуси. У двокімнатній квартирі площею 44 квадрата на душ і туалет доводиться всього лише 4 кв. м. Знесення перегородки між ними дозволить збільшити простір. Мінус при цьому виникає побутової: користуватися душем і туалетом одночасно дві людини вже не зможуть.

Звичайна ванна кімната настільки мала, що в ній міститься тільки душова кабіна. при об'єднанні санвузла можна поставити повноцінну ванну. На місці колишньої стіни зазвичай встановлюють раковину і пральну машинку.

На місці колишньої стіни зазвичай встановлюють раковину і пральну машинку

Візуально розширити санвузол можна за допомогою точкових світильників на стелі. Інтер'єр можна прикрасити декоративним дзеркалом або красивою тумбочкою.

Ізоляція прохідної кімнати

Стандартний дизайн двокімнатної квартири хрущовських часів передбачає наявність прохідної кімнати. Це може бути незручно, особливо якщо така кімната виконує функцію вітальні. Вирішити цю проблему можна розширенням коридору і створенням додаткового дверного отвору. Зробити це можна в такий спосіб:

  • У найдальшої кімнати існуючий отвір закладається.
  • Новий отвір робиться ближче до входу в квартиру.
  • У прохідній кімнаті зводиться перегородка з дверним прорізом .

У підсумку отримуємо розширений коридор і 2 кімнати з окремими входами.

Зверніть увагу! При такому способі перепланування площа колишньої прохідної кімнати скоротиться. Візуально розширити її можна за допомогою грамотного дизайну.

Допоможуть візуально зробити кімнату більше:

  • Світлий колір стін.
  • Дзеркала на стінах і стелі.
  • Світла підлога.
  • Легкі меблі в колір стін або штор.

Перепланування в трикімнатну квартиру

Зробити з двокімнатної квартири трикімнатну нескладно. При цьому вийдуть маленькі кімнати, але зате вони будуть ізольовані один від одного. Особливо це актуально для сімей з дітьми.

З однієї кімнати (зазвичай вона сама далека від входу) роблять два приміщення за допомогою додаткової перегородки. У ці кімнати можна потрапити тільки з прохідної вітальні. Приміщення вийдуть тісними, але місця буде достатньо для того, щоб поставити ліжко і тумбочки. Таким чином організовуються повноцінна спальня і дитяча кімната. З огляду на скромних габаритів дизайн для них краще вибрати мінімалістичний .

З огляду на скромних габаритів дизайн для них краще вибрати   мінімалістичний

Щоб розширити простір і додати оригінальності інтер'єру, можна поставити ліжко на п'єдестал і зробити підсвічування знизу. Тоді ліжко буде візуально парити в повітрі.

Існує багато варіантів перепланування двокімнатної квартири площею 44 кв. м. Вибір залежить від цілей і можливостей господарів. Хоча квартири в хрущовках вважаються тісними, їх цілком можна візуально збільшити і зробити комфортними та затишними за допомогою продуманого дизайну.