Реклама
Реклама
Реклама

Перепланування хрущовки. Всі особливості.

  1. Перепланування хрущевкі- вартість узгодження.
  2. Зміст статті
  3. 1. Перепланування квартири в хрущовці. Нюанси та особливості.
  4. 1.2. Зачіпання санвузла.
  5. 1.3. Демонтаж перегородки між кухнею і кімнатою.
  6. 2. Узаконені ідеї і варіанти перепланування хрущовки.
  7. 2.2. Перепланування однокімнатної хрущовки.
  8. 2.3. Перепланування хрущовки - 2 кімнати.
  9. 2.4. Перепланування 2-х кімнатній хрущовки.
  10. 2.5. Перепланування 1-кімнатної хрущовки.
  11. 2.6. Перепланування кутовий однокімнатної хрущовки.
  12. 2.7. Перепланування двокімнатної квартири в хрущовці.
  13. 2.8. Перепланування трикімнатної квартири в хрущовці.
  14. 2.9. Перепланування трикімнатної хрущовки.
  15. 2.10. Перепланування хрущевкі- 3 кімнати.
  16. 2.11. Перепланування 3-х кімнатної хрущовки.
  17. 2.12. Перепланування чотирикімнатній хрущовки.
  18. Перепланування 3 кімнатної хрущевкі- розпорядження.
  19. Перепланування двушки-хрущевкі- розпорядження.

Перепланування хрущевкі- дозвіл на ремонт

Молодь з працею відповість на питання, хто такий Хрущов, а ось народжені його епохою будівлі типової забудови, покликані вирішити житлову проблему радянських громадян, стоять до цих пір, і мабуть, простоять ще довго. Будували "хрущовки" як тимчасове житло не дуже високого комфорту, а тому перепланування квартир в ній і поліпшення житлових умов дуже актуальні в наші дні. Багато хто задається питанням: як зробити перепланування в хрущовці? Сподіваємося, наша стаття допоможе хоча б частково відповісти на це питання.

Перепланування хрущевкі- вартість узгодження.

Вартість узгодження перепланування квартири в хрущовці залежить від безлічі факторів, але перш за все від виду планованих робіт, а також від округу розташування будинку та його типу. З цінами для найбільш часто зустрічаються випадків Ви можете ознайомитися тут . Для уточнення вартості узгодження саме Вашої перепланування, будь ласка, заповніть відповідну форму , Зв'яжіться з нами по телефону +7 (495) 507-74-67 або надішліть запит на пошту [email protected].

Зміст статті

  • 1. Перепланування квартири в хрущовці. Нюанси та особливості.
  • 2. Узаконені ідеї і варіанти перепланування хрущовки.


    1. Перепланування квартири в хрущовці. Нюанси та особливості.

    1.1. Всередині квартири немає несучих стін.

    Розташування несучих стін в хрущовці.

    У 90% випадків внутрішні стіни квартир в хрущовках не є несучими перегородками, тобто їх можна сміливо демонтувати при переплануванні без впливу на загальний стан будівлі. Правда, при цьому не слід забувати про вимоги будівельних, правових і санітарно-гігієнічних норм, яких необхідно дотримуватися.

    Навіть при порушенні тільки не несуть перегородок можна порушити деяких законів, про які ми поговоримо нижче. Зазвичай несучими в хрущовці є огороджувальні стіни квартири, всі або тільки деякі. Єдине, що може перебувати з несучих конструкцій всередині квартири цегляних будинків-це балки, які спираються на зовнішні і внутрішні міжквартирні несучі стіни. Справа на малюнку наведено типовий приклад розташування несучих стін в реальному квартирі-хрущовці (зеленим відзначені несучі стіни і діафрагми жорсткості). Багато, як ми вже згадували, помилково вважають, що якщо вони не зачіпають несучих стін, то узгоджувати таке перепланування не треба. Насправді, перепланування квартири-хрущовки з будь-якою зміною конфігурації перегородок тягне за собою обов'язок внесення цих змін до документів БТІ на квартиру, а, отже, вимагає і відповідного узгодження. Більш того, більшість цих змін узгоджуються з проектів, які виконуються відповідними організаціями з дозволом. Ознайомитися з вимогами до проектів можна тут .

    Більш докладно про визначення несучих стін в хрущовках Ви можете почитати тут .


    Коментар до відео:

    Змінилися пункти: Об'єднувати газифікувати кухню з житловим приміщенням не можна згідно п. 10.16 та п. 10.17 Додатка 1 до Постанови Уряду Москви № 508 (після введення ППМ № 1104 від 29.12.2017 та ППМ №1572 від 17.12.2018).

    1.2. Зачіпання санвузла.

    У більшості хрущовок традиційно тісними є ванна і туалет, тому практично у всіх при переплануванні хрущовки виникає природне бажання об'єднати їх і розширити. Тут головне не забувати про пункт 3.8. СаНПіН2.1.2.2645-10 і п.9.25 СП 54.13330.2016, які говорять про те, що мокрі зони, такі як туалет, ванна, санвузол та ін., Не можна розширювати за рахунок кухні і житлових кімнат. Такі приміщення можна збільшувати тільки за рахунок нежитлових приміщень (коридору, вбудованих шаф, комор і т.д.).

    У зв'язку з цим при переплануванні квартир в хрущовках досить часто зустрічається прикордонна ситуація.

    Перепланування хрущовки. Проблемна область.

    Виділена червоним область на малюнку зліва функціонально є коридором, а формально за БТІ віднесена до площі житлових приміщень. Тому якщо підходити до питання формально, то розширення санвузла за рахунок цієї зони неможливо. В даному випадку краще узгоджувати перепланування хрущовки в два етапи. Спочатку встановити перегородку, що розділяє приміщення №1 та зону, позначену червоним і узгодити зміни по "ескізу". Після цього виділена зона по документам буде вже однозначно названа в експлікації коридором. Тепер уже можна здійснювати і погоджувати розширення мокрою зони за рахунок його площі. Таким досить хитрим способом можна узгоджувати і деякі інші способи перепланувань. Правда, зараз Житлові інспекції стали запитувати плани БТІ вище-і нижележащих квартир, тому за цим варіантом зараз пройти дуже важко.

    Більш докладно про об'єднання і розширенні мокрих зон Ви можете прочитати тут .

    1.3. Демонтаж перегородки між кухнею і кімнатою.

    Перепланування квартири-хрущовки, як правило, примітна ще одним часто зустрічається фактором. В таких квартирах тісними є не тільки санвузли та ванні, але і кухня, тому цілком логічним рішенням при переплануванні хрущовки є її розширення. Тут теж слід знати про деякі законах:

    а) забороняється переносити або розширювати кухню за рахунок території житлових кімнат відповідно до пункту 22 Постанови Уряду РФ № 47 від 28.01.2006

    Узгоджена перепланування двокімнатної хрущовки.

    б) не допускається демонтувати перегородку між кухнею, оснащеній газовою плитою, і житловою кімнатою згідно п. 10.16 та п. 10.17 Додатка 1 Постанови №508 Уряду Москви. І навіть влаштовувати в такій перегородці проріз без дверей.

    На жаль, майже у всіх хрущовках встановлено газові плити, а тому бажання збільшити маленькі габарити кухні за рахунок її приєднання до кімнат натикається на неможливість здійснення огляду описаних вище пунктів. Виходу два:

  • або міняти газову плиту на електричну, що досить трудомісткий;
  • або відокремлювати житлову кімнату від кухні розсувними перегородками.

Більш детально про такий перебудові кухонь Ви можете прочитати тут .

Як видно з усього перерахованого, перепланування і ремонт хрущовки відносяться до досить складним заходам, які вимагають ретельного планування та опрацювання планування. В цілому, на жаль, такі квартири, перш за все через свою маленької площі, дають мало простору для реалізації дизайнерської думки. Безумовно, перепланування трикімнатної хрущовки або перепланування чотирикімнатної хрущовки в цьому плані надають набагато більше варіантів планування, ніж перепланування хрущовки з однією або двома кімнатами, що, в общем-то, логічно.

Нижче ми вирішили привести ідеї і варіанти перепланування хрущовки, які були успішно узгоджені і на які були отримані відповідні дозволи (це підтверджується наявністю на аркуші з проекту відповідного штампа житлової інспекції). Можливо, деякі з них збігаються з плануваннями Ваших квартир, дозволять скласти думку про допустимість того чи іншого перебудови, а, може бути, навіть підкинуть якусь вартісну ідею до перетворення Вашої квартири. На кожній картинці представлений узгоджений план перепланування хрущовки з відповідного проекту з відміткою демонтованих і перегородок, що зводяться. Або план квартири до і після перебудови. Демонтуються перегородки відзначені пунктиром, а зводяться зафарбовані суцільним кольором. Також радимо Вам прочитати статтю про те, як узаконити перепланування квартири .

2. Узаконені ідеї і варіанти перепланування хрущовки.

2.1. Перепланування двокімнатної хрущовки.

До ремонту.

До ремонту

Після ремонту

В даному випадку наведено не зовсім типовий варіант перепланування двокімнатної хрущовки. Санвузол зробили спільним і розширили на територію коридору, що веде в кухню. Вхід в кухню передбачили з кімнати. Слід зазначити, що між ними встановлені розсувні перегородки, про що говорилося в третьому пункті даної статьі.В центрі квартири розташували велику житлову кімнату незвичайної конфігурації.

2.2. Перепланування однокімнатної хрущовки.

До перебудови.

До перебудови

Після перебудови.

Роботи, представлені в цьому прикладі практично аналогічні здійсненим ремонтних робіт з попереднього прикладу з тією тільки різницею, що в даному випадку проілюстрований варіант перепланування однокімнатної хрущовки. В результаті вдалося отримати просто величезний за мірками хрущовок санвузол, та ще й в однушке. У нього вмістилася не тільки ванна, а й душ з пральною машиною, що в хрущовках зустрічається вкрай рідко.

2.3. Перепланування хрущовки - 2 кімнати.


Перепланування хрущовки - 2 кімнати

Перепланування містить схожі заходи, що і в попередніх прикладах. Відмінною особливістю є відсутність дверей або перегородки між кухнею і кімнатою. Це стало можливим завдяки тому, що в будинку був виконаний капітальний ремонт і в усіх кухнях будівлі були встановлені електричні плити. На жаль, такі капітальні ремонти зустрічаються в хрущовках дуже рідко.

2.4. Перепланування 2-х кімнатній хрущовки.

Перепланування 2-х кімнатній хрущовки

На малюнку приведена цікава перепланування 2-кімнатної хрущовки. Газифікована кухня збільшена на площу кімнати на товщину перегородки. Так як це розширення здійснено лише на товщину перегородки, то кухня як і раніше не розташована над житловою кімнатою сусідів знизу, а тому формально не порушує відповідний закон. Однак, на практиці можливість здійснення такого прикордонного випадку сильно залежить від позиції з даного вопросупроверяющего чиновника.

2.5. Перепланування 1-кімнатної хрущовки.

До перепланування.

На малюнку представлена   перепланування однокімнатної квартири

На малюнку представлена перепланування однокімнатної квартири . Такі малогабаритні квартири практично не піддаються яким-небудь істотних змін внаслідок своєї невеликої площі, однак і з них іноді вдається зробити цілком комфортабельне житло. Перепланування однушки в хрущовці зазвичай містить прості роботи. Наприклад, невелике збільшення площі санвузла за рахунок коридору з пристроєм входу в газифікованих кухню з житлової кімнати.

2.6. Перепланування кутовий однокімнатної хрущовки.

Перепланування кутовий однокімнатної хрущовки

Кутові квартири зазвичай хороші тим, що в них присутня додаткове вікно, яке дозволяє розділити одну велику кімнату на дві менші з окремим вікном в кожній. Правда в однокімнатній квартирі, на жаль, рідко вдається зробити такий поділ, так як кімнати можуть вийти дуже маленькими. В даному прикладі, власники не пішли таким шляхом. Вони трохи збільшили санвузол, а також встановили ролети замість перегородки між кімнатою і кухнею, трохи зсунувши їх в сторону останньої, що було допустимо, так як квартира розташована на останньому поверсі.

2.7. Перепланування двокімнатної квартири в хрущовці.

До ремонту.

До ремонту

Після ремонту.

При виконанні цього ремонту в квартирі були здійснені схожі заходи, що і в попередніх прикладах. Відмінною особливістю є той факт, що між кімнатою і кухнею встановлені великі розсувні перегородки, але при цьому від коридору кухня нічим не відокремлена, що ніяк не заборонено законом.

2.8. Перепланування трикімнатної квартири в хрущовці.

Перепланування трикімнатної квартири в хрущовці

В даному випадку знову ж санвузол був висунутий в коридор, а кухня додана до вітальні зі створенням єдиного простору вітальні-їдальні. Приклад примітний тим, що на планах БТІ квартири зовсім не було вказано плита, а тому довелося брати відповідну довідку в керуючої компанії про те, що в будинку встановлені електричні плити.

2.9. Перепланування трикімнатної хрущовки.

Перепланування трикімнатної хрущовки

Даний приклад дуже специфічний перестановкою газифікованої кухні в коридор. Для узгодження даного заходу довелося заглушити в квартирі газовий стояк і встановити замість газової плити електричну. Тільки завдяки такій заміні вдалося здійснити узгодження даної перепланування.

2.10. Перепланування хрущевкі- 3 кімнати.

Перепланування хрущевкі- 3 кімнати

В даній квартирі для узгодження приєднання кухні до кімнати вирішили встановити рольставні. Це вельми зручне рішення. Коштують вони недорого і легко демонтуються, а перед продажем або отриманням документів на квартиру легко можуть бути встановлені назад. В принципі, їх навіть не обов'язково демонтувати, а просто тримати у відкритому стані.

2.11. Перепланування 3-х кімнатної хрущовки.

Перепланування 3-х кімнатної хрущовки

Дана перепланування троячки в хрущовці примітна тим, що із санвузла довелося виконати другий вихід в коридор, так як робити вихід з приміщення, обладнаного унітазом, відразу в житлову кімнату заборонено по санітарно-гігієнічним нормам.

2.12. Перепланування чотирикімнатній хрущовки.

До ремонту.

До ремонту

Після ремонту

Даний приклад, на жаль, вже є анахронізмом. Раніше в деяких округах допускалося приєднувати газифікувати кухню до інших приміщень, якщо назвати їх в експлікації нежитловими. Зараз такі виверти вже не проходять.

Ми розглянули велику кількість узгоджених прикладів перепланування квартир в хрущовках. На завершення нашої статті ми хочемо навести кілька прикладів дозволів на такі перебудови. таке дозвіл на перепланування видається разом з проектом і говорить про те, що ремонт законний і може бути здійснений.

Перепланування 3 кімнатної хрущевкі- розпорядження.

Перепланування 3 кімнатної хрущевкі- розпорядження

Перепланування двушки-хрущевкі- розпорядження.

Перепланування двушки-хрущевкі- розпорядження

З цією статтею читають