Реклама
Реклама
Реклама

Через високі ціни жителі Дніпропетровська купують житло в передмісті

  1. фіктивні знижки
  2. передмістя дешевше
  3. Власники будинків знецінили землю
  4. Читайте також:
  5. Гід по "правильному" вибору ріелтора

обмежені в коштах дніпропетровці розраховували на більш істотне здешевлення і, не дочекавшись прийнятних для себе цін, стали підшукувати варіанти в містах-супутниках, де квартиру можна купити менш ніж за 10 тис доларів.

фіктивні знижки


Дніпропетровські ріелтори марно розраховували на осіннє пожвавлення місцевого ринку житлової нерухомості. За словами директора департаменту агентства "Реал Нест" Вікторії Калюжної, зараз потенційні покупці активно цікавляться цінами, але не поспішають укладати угоди. Директор ТОВ "Експерт-сервіс", віце-президент Української гільдії ріелторів Валерій Головін каже, що продаються хіба що недорогі квартири вартістю до 30 тис доларів (за таку суму в обласному центрі можна купити "одиничку" в спальному районі). Пропозиції до 50 тис доларів (в цю категорію входять дво-і трикімнатні апартаменти в спальних районах або однокімнатні в центрі) користуються набагато меншим попитом, а житло, за яке просять близько 100 тис доларів, взагалі не затребуване. Щоб підштовхнути покупців до укладення угоди, багато власників готові добре поступатися - знижка може досягати 5-10% від заявленої вартості, що наблизило ринок до черговий ціновий ямі. Якщо на початку кризи нерухомість в місті подешевшала вдвічі, то до кінця весни, коли учасники ринку стали потроху приходити до тями, ціни стабілізувалися, а на деякі особливо ходові квартири навіть зросли на 10%. Але вересневі скачки курсу долара і інертність потенційних покупців привели до того, що вартість нерухомості впала ще як мінімум на 5% і, на думку Вікторії Калюжної, в доступному для огляду майбутньому буде знижуватися на 1-2% щомісяця.

Втім, багато аналітиків називають нинішні знижки фікцією. "Приблизно 20% власників квартир зняли їх з продажу, оскільки не мають наміру укладати угоди на спаді цін. Решта господарі, за винятком тих, хто з якихось причин зацікавлений в терміновий продаж, завищили вартість об'єктів, щоб потім заманити потенційного покупця знижкою", - кажуть в ТОВ "Експерт-сервіс". Директор АН "Бордо" Світлана Тараченко розповідає, що зараз практично за всі квартири по осудним цінами вже внесений завдаток, а у відкритій базі даних є тільки пропозиції із завищеною вартістю.

Дефіцит якісного і порівняно доступного житла відзначається і на первинному ринку. З початком кризи близько 90% споруджуваних в Дніпропетровську об'єктів, а це більше 20 будинків, були заморожені до кращих часів. Роботи вже закінчені або наближаються до фіналу лише на кількох будівництвах: житловий комплекс "Кіровський" (вул. Кірова), "Західна стіна", 25-поверховий будинок на вулиці Ульяновської, в центрі міста. У продажу є також квартири в зданих раніше висотках на проспекті Перемоги, вулицях Сімферопольській ( "Славія"), Глінки ( "Сіті-Міст"). Середня вартість квадратного метра становить близько 9-15 тис. Грн., Що в національній валюті на 5-15% перевищує торішні пропозиції. Проте забудовники не поспішають збувати квадрати задешево, хоча покупці і не балують їх своєю увагою.

передмістя дешевше


обмежені в коштах дніпропетровці розраховували на більш істотне здешевлення і, не дочекавшись прийнятних для себе цін, стали підшукувати варіанти в містах-супутниках, де квартиру можна купити менш ніж за 10 тис доларів

Статут чекати доступних цін на дніпропетровське житло, багато місцевих жителів замислюються про придбання квартир в містах-супутниках. Найчастіше потенційні покупці дивляться в бік прилеглих Дніпродзержинська і Новомосковська, які знаходяться на порівняно невеликій відстані (до 30 км) від обласного центру і пов'язані з ним численними маршрутами громадського транспорту. Варто відзначити, що нерухомість в Дніпродзержинську за останні півроку подешевшала в 2,5-3 рази. Справа в тому, що до кризи багато хто купував квартири в кредит, але коли тамтешні промислові підприємства, на яких працювали позичальники, істотно скоротили персонал, виявилося, що розраховуватися з банками вчорашнім щасливим власникам квадратів просто нічим. Масовий викид на ринок заставного житла обвалив ціни. Зараз вартість однокімнатної квартири в місті стартує з 6,5 тис доларів, а будинок без зручностей можна придбати і за 5 тис доларів. За "двушку" господарі просять 10-12 тис доларів, за "трійку" - 14-15 тис доларів, чотирикімнатні апартаменти реально купити за 20 тис доларів. З огляду на, що в Дніпропетровську таких дешевих пропозицій взагалі немає, жителі обласного центру часто готові на переїзд в місто-супутник. Правда, за даними Світлани Тараченко, найбільш доступні за ціною варіанти розташовані в основному в промислових районах, в безпосередній близькості від металургійного та коксохімічного комбінатів, де екологічна ситуація, м'яко кажучи, залишає бажати кращого. Квартири на більш благополучному лівому березі вже набагато дорожче. Мінімальна вартість "одинички" становить там 14 тис доларів.

Інша ситуація з Новомосковському, де повітря набагато чистіше, ніж в інших населених пунктах регіону, і місцевість дуже мальовнича - є ліс, річка Самара і кілька озер. Наприклад, однокімнатна квартира коштує там близько 20 тис доларів, двокімнатна - близько 30 тис доларів, трикімнатна - 40 тис доларів. За словами Вікторії Калюжної, в порівнянні з докризовими ціни в місті-супутнику просіли вдвічі. Але їх подальше зниження малоймовірно, оскільки пропозиція житла досить убоге. "По-перше, висотна забудова тут невелика, по-друге, господарі не поспішають позбавлятися від своєї нерухомості, боячись продешевити", - зазначила вона. Втім, цей факт не зупиняє потенційних покупців. Особливо популярні новомосковські квартири серед тих, хто хоче поліпшити свої житлові умови: адже продавши "двушку" в Дніпропетровську, тут можна купити трьох-, а то і чотирикімнатні апартаменти.

Власники будинків знецінили землю


Жителі Дніпропетровська нерідко розглядають також можливість обміну своєї квартири на приватний будинок за межами обласного центру. Особливо популярні, за словами Вікторії Калюжної, котеджі в Піщаному і Кіровському (10 км від Новомосковська), що пропонуються зараз вдвічі дешевше, ніж до кризи, - від 50 тис доларів. Власники будинків також охоче змінюються на квартири в Дніпропетровську, вважаючи, що зможуть їх швидко продати.

За покупців б'ються і господарі об'єктів на околиці міста-мільйонника, багато з яких, як зазначає Світлана Тараченко, були збудовані спеціально на продаж. Тепер власники готові добре поступатися, щоб "витягнути" з простоюють місяцями будинків хоч якісь гроші. Наприклад, не так давно на продаж був виставлений котедж площею 250 кв. м в престижному селі Підгороднє, що відрізняється добре розвиненою інфраструктурою, за який просили 65 тис доларів. Це більш ніж удвічі нижче торішніх розцінок. "І подібні пропозиції зустрічаються все частіше", - резюмує пані Тараченко.

Доступність готових будинків знизила ліквідність ділянок під забудову, які, за інформацією Валерія Головіна, зараз продаються вкрай мляво. Незважаючи на те що ціни в порівнянні з торішніми знизилися мало не втричі, потенційні покупці не поспішають вкладати кошти в землю. Директор АН "Інфосервіс" Володимир Кузнєцов каже, що ті, хто все ж готовий платити, прискіпливо вивчають кожну п'ядь запропонованого наділу. Крім хороших сусідів і наявності комунікацій, клієнти хочуть отримати мальовничі пейзажі. Найбільшим попитом користується земля, яка має вихід і до лісу, і до прибережної смуги. Але такі ділянки, за словами ріелторів, можна знайти хіба що в Піщаному, Новоселівці, Кіровському (5-6 тис доларів за сотку). Обмежена пропозиція пригальмувало ціновий спад. Якщо в цілому по регіону земля за останній рік подешевшала втричі, то ліквідні ділянки - в два рази. У передмісті Дніпропетровська порівняно затребуваними залишаються і наділи в запорізькому напрямку (Нова Олександрівка, від 4 тис доларів за сотку) і в популярному, розташованому уздовж Дніпра, Ямбурге (від 15 тис доларів за сотку).

джерело: Ділова Столиця

Читайте також:

Сегмент елітних квартир вийде з кризи останнім

Гід по "правильному" вибору ріелтора

Житло на первинному і вторинному ринках подешевшає до кінця року на 10%