Реклама
Реклама
Реклама

Розлучення мостів в Пітері

Цієї весни мені довелося провести невелику нічну екскурсію по розвідним мостах Пітера, і я виробив маршрут, що дозволяє відвідати їх майже все на машині, пофотографуватися поблизу і застав безпосередньо розлучення як мінімум чотирьох мостів, а якщо вийде, то й більше. І посміятися над туристами-пішоходами звичайно ж 🙂 Жарт, туристам все одно, звичайно, крутіше, перший раз в житті розлучення моста в Пітері побачити - дуже запам'ятовується подія.

Актуальне час розведення мостів можна знайти на сайті razvodka-mostov.ru (А ще на Фонтанке.ру і на 100500 інших, звичайно). Та інформація, яку я тут наводжу, само собою, актуальна на момент зйомки - травень 2015. Для білих ночей було зарано ще, сорри.

Для білих ночей було зарано ще, сорри

1. Мости розводяться приблизно в порядку від гирла Неви і вгору. Таким чином починаємо ми з Палацового і Благовіщенського мосту, що з'єднують Васильєвський острів з центром Пітера через Велику Неву. Обидва мости розлучаються о 1:25.

Рекомендоване місце спостереження - Васильєвський острів, Університетська набережна. Рекомендоване місце парковки - Менделєєвська лінія. Палацовий міст - найвідоміший, і його розлучення дивиться найбільше народу. На самій Університетській набережній паркуватися можна, але з великою ймовірністю буде тісно, ​​а на Менделєєвській лінії, біля будівлі Дванадцяти колегій - саме норм.

2. Тут видно, скільки народу чекає розлучення з іншого берега, у Адміралтейства. І корабликів теж дуже багато кружляє. Була до речі новина, що їм заборонили виходити в Неву вночі в період розводки мостів, але, очевидно, якось викручуються.

Була до речі новина, що їм заборонили виходити в Неву вночі в період розводки мостів, але, очевидно, якось викручуються

3. Адміралтейство і Ісаакіївський собор.

Адміралтейство і Ісаакіївський собор

4. IT'S HAPPENING!

IT'S HAPPENING

5. Міст розлучається швидко, хвилина і все - досить швидко, щоб при зйомці зі штатива розлучається прольоти вийшли злегка змазаними. Це до речі перший раз за багато років, коли я знімав щось зі штатива - я ж уже давно перестав намагатися стати тру-фотографом. Штатив у мене з часів покупки першої машини завжди валяється в багажнику, але якось все випадку скористатися не довай.

Штатив у мене з часів покупки першої машини завжди валяється в багажнику, але якось все випадку скористатися не довай

6. Вогники з червоних змінилися зеленими, міст розлучений.

Вогники з червоних змінилися зеленими, міст розлучений

7. Одночасно в іншу сторону спостерігаємо Благовіщенський міст, на тлі силуетів портових кранів на Адміралтейських верфях. Фактично його розвели на пару хвилин раніше. Якщо є бажання, можна пройти і ближче до Благовіщенського мосту, хоча і звідси насправді видно нормально.

Наступний міст - Троїцький, який з'єднує Петербурзьку сторону з центром, і найдовший і красиво прикрашений з мостів в центрі. Розлучається, правда, менш вражаюче - піднімається лише один проліт біля берега з боку центру. Це якось пов'язано з плином або щось в цьому роді, не пам'ятаю, коли на кораблику колись катався, розповідали.

Троїцький міст розводиться о 1:35. Застати його розлучення після Палацового теоретично можна, але потрібно поквапитися і не затримуватися на багато фоточек. Сильно в будь-якому випадку краще не затримуватися, а то Біржовий міст теж розведуть і застрягнете на ніч на Василівському, що, звичайно, теж по-своєму цікаво, але приїхали щось ви не за цим. Стрибаємо в машину і їдемо на Петроградку: Менделєєвська лінія - Тифліська вул. - наб. Макарова - Біржовий міст - Митнінськая наб. - Кронверкская наб. - вул. Куйбишева - проїзд у Троїцькій площі - Петровська наб. Місце для паркування - на Петровській набережній біля ресторану-корабля.

Зазначу, що в такому варіанті розвідні прольоти Троїцького і далі Ливарного мосту будуть у далекого від нас (лівого) берега Неви. Описуваний маршрут передбачає, що ми всюди їдемо по правому березі. Можна, звичайно, все це зробити і на лівому березі, але там припаркуватися у більшості мостів буде складніше.

Ливарний міст, з Виборзької сторони в центр, розлучається точно так же, як Троїцький, і можна його дивитися з тієї ж точки на Петровській наб., Ну або в місці, де Петровська переходить в Петербурзьку (у стоянки «Аврори»). Він розлучається о 1:40, після Троїцького навряд чи встигнете проїхати ближче. Крім того, на набережних поруч з мостом паркуватися не варто. Не впевнений, чи є там знаки, але в будь-якому випадку все набережні правого берега Неви - важливі транзитні магістралі Пітера, там все їдуть 80 км / год, а деякі і з великим перевищенням, і я б там не став залишати машину навіть вночі навіть на аварійку. Паркуватися можна в принципі на бічних проїздах площі Леніна, але туди не особливо зручно заїжджати з боку Петроградкі, особливо якщо ви поспішаєте.

Біржовий і Тучков мости, що з'єднують Васильєвський острів з Петроградку через Малу Неву, ми пропускаємо. Обидва вони розлучаються о 2:00, з ними проґавите інші.

Обидва вони розлучаються о 2:00, з ними проґавите інші

8. Ми таки не встигли на розлучення Троїцького.

Ми таки не встигли на розлучення Троїцького

9. Ливарний застали, правда не встиг сфотографувати в процесі.

Ливарний застали, правда не встиг сфотографувати в процесі

10. Ресторан-кораблик, не пам'ятаю як називається, виглядає тут досить непогано. Той, що на Митнінской набережній, куди недоладні.

Той, що на Митнінской набережній, куди недоладні

11. Палац князя Миколи Миколайовича (нині резиденція повпреда РФ в Північно-Західному федеральному окрузі, до речі, що взагалі зараз ці повпреди роблять?). Завжди любив цей будиночок. О, у мене тепер виходить робити вогники-зірочки на фотках!

Далі їдемо по Петровської наб., Сампсониевский мосту (цей і ще два інших моста на Великий Невкою розлучаються лише кілька разів на рік, тут ловити нічого), і по набережних Неви до Большеохтінскій міст, що з'єднує, як випливає з назви, район Великий Охти з районом Пєсков (це там, де Смольний). Цей міст у багатьох, включаючи мене, коханий, за його більш цікавий, ніж у інших, вид - з великими витонченими фермами. Він, правда, по-моєму і найвужчий з усіх, і вранці на всій Великій Охте на Яндекс-Картах можна спостерігати епічно темно-червоне дерево пробок, що сходяться з усього району до мосту.

Міст розлучається о 2:00, і доїхати до нього після Троїцького / Ливарного вночі не проблема. Місце парковки - під Малоохтінского мостом. Це місток через гирло річки Охти, що впадає в Неву за півкілометра від Большеохтінского моста. При під'їзді до Малоохтінского мосту з боку Ливарного (Свердловська наб.) З правого ряду можна з'їхати під міст, для розвороту, або далі на набережну Охти * в сторону Червоногвардійської площі. Ось на цьому з'їзді і можна залишити машину, краще на аварійку. (Якщо місця немає, ставимо далі на набережній Охти, на розворот не йдемо.)

(*) Формально це просто безіменний з'їзд з Малоохтінского наб., Далі примикає до початку Большеохтінского просп.

, Далі примикає до початку Большеохтінского просп

12. Застали розлучення!

Застали розлучення

13. Тут зліва і Малооохтінскій міст досить мальовничо нависає.

Тут зліва і Малооохтінскій міст досить мальовничо нависає

14. На іншому березі звідси добре видно чудово гарний Смольний собор з дуже яскравим підсвічуванням.

І далі у нас останній міст, який я фотографував в цей раз - міст Олександра Невського, з району Малої Охти в центр, найдовший міст Пітера. Час розводки - 2:20, встигнете без проблем. Правда, потрапити знову на набережну з-під Малоохтінского моста не так просто. Їдемо далі по набережній Охти, у великого моста через Охту, Комаровського - направо на міст, відразу за мостом - ліворуч на Новочеркаський просп., На найближчому перехресті зі світлофором - направо на Республіканську вул., По ній прямо і виїжджаємо на Малоохтінского набережну. З Республіканської на набережну поворот тільки направо - їдемо направо, і на під'їзді до Малоохтінского мосту йдемо правіше на розворот під мостом, такий же, як і з боку центру був. І все, ми знову на набережній і в правильному напрямку.

З паркуванням тут найпростіше - прямо на березі Неви, вже недалеко від моста Олександра Невського, навпаки заправки Neste є досить велика парковка з заїздом з набережної. Завжди було цікаво, навіщо її тут зробили, явно адже в радянські часи ще чого. Крім пялящіхся на розлучення мостів, вона використовується хіба що рибалками, т. К. До найближчого пішохідного переходу через набережну тут йти з кілометр (до Таллінській вул.), На міст з неї теж не піднятися.

15. За мостом видно Олександро-Невської Лаври.

За мостом видно Олександро-Невської Лаври

16. Цей ширококутний загальний вигляд - чомусь моє улюблене фото з поїздки.

Цей ширококутний загальний вигляд - чомусь моє улюблене фото з поїздки

17. Домінанта лівого берега тут - електростанція № 2 Центральної ТЕЦ. На тлі її сухогрузік пливе.

На тлі її сухогрузік пливе

18. Розводиться-розлучається ...

Розводиться-розлучається

19. Розвели!

Розвели

20. На Большеохтінскій міст можна дивитися здалеку і звідси, але сенсу особливого немає.

На Большеохтінскій міст можна дивитися здалеку і звідси, але сенсу особливого немає

21. З визначних пам'яток правого берега - «електрочайник» - скляна будівля банку «Санкт-Петербург». Його дуже люблять лаяти, а по мені, дуже непогано і цілком доречно виглядає. Чи не центр все-таки ж уже.

Далі фотографій не буде, але можу висловити міркування з приводу решти мостів так.

Фінляндський залізничний міст на сполучної лінії між головним ходом на Москву і Ладозьким вокзалом теж досить гарний і з фермами. Він ще й нестандартно розлучається: він складається фактично з двох мостів впритул, виглядають абсолютно однаково, але у одного центральний проліт обертається на петлях, як у Троїцького моста, а в іншого - просто піднімається вгору на підйомниках, залишаючись горизонтальним. Цей міст розводиться о 2:20, одночасно з мостом Олександра Невського. Теоретично можна згорнути з набережної наліво на Талліннську вулицю, припаркуватися там, по переходу перейти набережну назад до берега Неви, і фотографувати обидва мости з точки якраз приблизно посередині між ними. Я сам так не пробував, але повинно вийти. Повернутися на набережну можна, розвернувшись на Таллінській або через Новочеркаський-зольні.

Володарський міст (з'єднує райони метро Ломоносовський і вулиці Народної) розлучається о 2:00 і шансів застати його при описаному маршруті у вас немає. З паркуванням тут буде непросто, ну в сенсі якщо ви під'їжджаєте по набережній і далі збираєтеся їхати теж по набережній. Відразу за мостом можна повернути ліворуч, на з'їзд з моста / заїзд на Народну вул. На цьому з'їзді можна припаркуватися в правій смузі, і далі по переходу повернутися на берег Неви. Непроста частина полягає в поверненні назад на набережну (якщо не хочете розгортатися на цьому з'їзді через подвійну суцільну). Можна заїхати далі на Народну вул., Розвернутися на перехресті з Далекосхідним просп., І з'їхати назад на набережну з іншого боку від моста. Або з Народної направо на Далекосхідний, з Далекосхідного направо на Більшовиків, і з Більшовиків наліво на набережну.

Ну і Великий Обухівський міст на Кільцевій - він нерозвідних, але дуже мальовничий і пофотографувати теж варто. На Жовтневій набережній, після перехрестя з Русанівської вул. дивіться уважно - буде маленька табличка «Соляний причал» і після неї світлофор, на якому можна повернути праворуч на берег на парковку біля в'їзду в новий річковий порт. Звідти міст має бути добре видно.

Ну і через Великий Обухівський міст ви можете повернутися в лівобережну частину міста, як потрібно було зробити мені, і взагалі по Каду доїхати куди завгодно, і залишок ночі трохи поспати 🙂

Я міг би показати описаний маршрут і пропоновані місця зупинок на карті, але мені ліниво, сорри.

Нині резиденція повпреда РФ в Північно-Західному федеральному окрузі, до речі, що взагалі зараз ці повпреди роблять?