Реклама
Реклама
Реклама

Штрафи за порушення правил дорожнього руху (ПДР) в Польщі

  1. 19 Жовтня 2017 Ті, хто хоча б раз був у Польщі, добре знають, що в цій країні можуть порушити нормативні...
  2. Парковка автомобілів в Польщі
  3. Правила обмеження швидкості в Польщі
  4. Зупинки і система навігації
  5. Штрафи за задавнений поліс автострахування (Зелена карта) в Польщі
  6. Система штрафів в Польщі
  7. Штрафи за порушення ПДР пішоходами в Польщі
  8. Дорожні знаки Польщі. BUSPAS з відміткою 1 + 2
  9. Парковка в Польщі. Знак P-20 - коперта
19 Жовтня 2017

Ті, хто хоча б раз був у Польщі, добре знають, що в цій країні можуть порушити нормативні положення дорожнього руху ставляться серйозно і строго карають відповідно до законів. Потрібно розуміти, що кожна країна має свої особливі правила, про які ви можете не знати. Розмір штрафів в Польщі більше, ніж в Україні, Росії чи Білорусі, тому ставитися до цих правил зневажливо не рекомендується. Щоб не потрапити в неприємну ситуацію, ми пропонуємо вам ознайомитися з основними правилами дорожнього руху і розміром штрафів в Польщі.

Читайте також: Найсуворіші штрафи для водіїв в Польщі

Особливості керування автомобілем в Польщі

У Польщі, як і в нашій країні, встановлено правосторонній дорожній рух. Якщо вас зупинив інспектор, то не можна виходити з автомобіля без його дозволу, він сам повинен підійти до вашого авто. Документи необхідно подати через відкрите вікно і тільки на прохання інспектора можна відкрити двері і вийти з машини.

Поліція Польщі користується не смугастими жезлами, а червоним колом (як на фото) Поліція Польщі користується не смугастими жезлами, а червоним колом (як на фото). Також вас можуть зупинити просто жестом руки.

На дорогах багато патрулів в автомобілях без розпізнавальних знаків, тому не дивуйтеся, якщо вас зупинить поліція на автомобілі без напису «POLICJA». Таке авто має бути обладнано прихованими проблисковими маячками та приладами для вимірювання швидкості.

Крім поліції, вас можуть зупинити для перевірки працівники Митної служби - «SLUZBA CELNA»

і

Прикордонної служби - «STRAZ GRANICZNA»

Зауважте, що це може статися навіть на віддаленій від межі території. Звичайна ситуація: працівники подібних служб перевіряють автомобілі туристів на дорогах Польщі. Як правило, така процедура триває недовго і зводиться до перевірки паспортів на предмет дотримання правил цільового використання візи.

Якщо ви перевозите дітей у віці до 12 років, або зростом нижче 150 см то необхідно використовувати в Польщі спеціально обладнані сидіння. І, звичайно, всі дорослі пасажири і водій в автомобілі повинні пристібатися ременями безпеки. У разі аварії, в машині повинен знаходитися вогнегасник, аптечка, світловідбиваючий жилет (згідно з правилами, кожен пасажир повинен мати такий жилет), а також знак аварійної зупинки.

Читайте також: Дорожній патруль в Польщі. Все, що потрібно знати, якщо вас зупинили

Пішоходи на дорогах Польщі чекають поки автомобілі зупиняться перед пішохідним переходом і тільки тоді можуть переходити вулицю. Пам'ятайте, що не можна вживати алкоголь і сідати при цьому за кермо. Це стосується всіх країн, в які ви можете поїхати.

У Польщі, якщо у вас виявлять більше 0,2 мг алкоголю на 1 літр крові, ви отримаєте штраф, а ваше авто заберуть під арешт. У разі, коли буде виявлено перевищення 0,5 мг - водієві загрожує 2 роки тюремного ув'язнення з можливістю здійснення негайного арешту.

Парковка автомобілів в Польщі

Що стосується парковки автомобіля, то вона, безумовно, повинна здійснюватися тільки в призначених для цього місцях. На парковках звертайте увагу на розмітку паркувальних місць: якщо ви, наприклад, пріпаркуете автомобіль на місці для інваліда, то вам загрожує штраф в розмірі 500 злотих. Перевірте, чи не є платною обрана вами парковка. Якщо так, то оплатити її ви зможете через паркувальника або за допомогою автоматів для оплати.

У ситуації оплати через паркомат отриманий талончик, де вказано час стоянки, потрібно вкласти під лобове скло вашої машини так, щоб було видно оплачений час паркування. Це потрібно для того, щоб служби, що перевіряють дотримання правил, могли переконатися, що ваша стоянка оплачена належним чином. В іншому випадку, колеса вашого автомобіля будуть заблоковані спеціальним пристроєм.

У торгових центрах Польщі (галереї) є великі безкоштовні парковки, але в деяких галереях, в великих містах, існує плата за паркування. Переважно першу годину або два години перебування є безкоштовними, а вже після цього налічується оплата. Коли ви заїжджаєте на таку парковку, то отримуєте талон-карту в автоматі біля шлагбаума. Уважно огляньте, коли входите в торговий центр з парковки - зазвичай там знаходяться автомати для оплати парковки. Вам необхідно провести оплату при виході з торгового центру в такому автоматі, а при виїзді проплачений талон-карту вставити в приймач автоматичного шлагбаума.

При цьому, навіть якщо час вашого перебування в торговому центрі склало менше години, вам все одно потрібно вставити талон-карту в автомат (в іншому разі не відкриється автоматичний шлагбаум на виїзді). Це означає, що ви не зможете здійснити оплату у шлагбаума, оскільки там необхідно мати оплачену талон-карту для того, щоб автоматичний шлагбаум відкрився.

Читайте також: Нові правила паркування, впровадження чистих транспортних районів і інші зміни, які чекають водіїв в Польщі

Правила обмеження швидкості в Польщі

Перший дорожній інформаційний знак, який можна зустріти при перетині кордону, несе основну інформацію про обмеження швидкості і виглядає наступним чином:

  • 50 км / год в населених пунктах країни (в межах знака «забудована місцевість»);
  • 90 км / год за межами населених пунктів;
  • 120 км / год на швидкісних дорогах, де є двосторонній рух;
  • 140 км / год на автомагістралях.

50 км / год в населених пунктах країни (в межах знака «забудована місцевість»);   90 км / год за межами населених пунктів;   120 км / год на швидкісних дорогах, де є двосторонній рух;   140 км / год на автомагістралях

Найпоширеніші порушення правил і розміри штрафів для водіїв:

  • їзда з не пристебнутими ременями безпеки 100 zł
  • перевищення швидкості від 50 до 500 zł
  • користування телефоном під час їзди на автомобілі, мотоциклі 200 zł
  • розворот в забороненому місці від 200 до 400 zł
  • переїзд на протилежну смугу в недозволеному місці: від 50 до 500 zł
  • проїзд на червоне світло світлофора: від 300 до 500 zł.
  • їзда без включених фар від 100 до 200 zł.
  • порушення правил, що могло спричинити аварійну ситуацію або ДТП 500 zł.
  • неправильну парковку від 100 до 500 zł.
ПРАВОПОРУШЕННЯрозмір ШТРАФУ (В злотих)

Перевищення швидкості на 10 км / год до 50 zł Перевищення швидкості на 11 до 20 км / год від 50 до 100 zł Перевищення швидкості на 21 до 30 км / год від 100 до 200 zł Перевищення швидкості на 31 до 40 км / год від 200 до 300 zł Перевищення швидкості на 41 до 50 км / год від 300 до 400 zł Перевищення швидкості вищє 50 км / год від 400 до 500 zł (вилучення водійського посвідчення протягом трьох місяців, за водіння вище 50 км / ч в населених пунктах)

У населених пунктах Польщі обмеження швидкості починається ні від знака, який інформує про початок населеного пункту (зелений знак на фото), а від знака «забудована місцевість» (білий знак з чорними контурами будинків).

Також є знак про закінчення таких обмежень. Крім того, на дорогах можна помітити знак обмеження 70 км / год після знака «забудована місцевість» - він дозволяє їхати зі швидкістю 70 км / ч в зоні дії знаку «забудована місцевість» до наступного обмежувального знака.

Зупинки і система навігації

На автомагістралях і швидкісних дорогах заборонено зупинятися (виняток - поломка автомобіля), розвертатися і рухатися заднім ходом. Зараз в Польщі зводять безліч доріг і автомагістралей, завдяки чому досить часто з'являються нові розв'язки і ділянки доріг, через що навігаційні системи не встигають оновлювати карти в навігаторах. Якщо ви користуєтеся навігатором, то перед поїздкою постарайтеся оновити карти хоча б до 3-6 місячної давності, або звіряйте маршрут з картою або дорожніми покажчиками.

Досить часто навігатори не показують маршрут за новими швидкісних магістралях, тому, плануючи маршрут, запам'ятайте назви великих міст, через які ви поїдете - дорожні покажчики в Польщі досить інформативні.

Також необхідно знати номер дороги, по якій буде проходити ваш маршрут - після кожного повороту на дорогах Польщі коштує знак, який вказує номер траси.

Штрафи за задавнений поліс автострахування (Зелена карта) в Польщі

Окремо Рассотрім штраф за задавнений поліс автострахування. Дуже часто при проходженні перевірки документів на кордоні з Польщі, польські прикордонники вимагають поліс автострахування «зелена карта». Це відбувається з метою виявлення протермінованих полісів страховки, тому як штрафи в Польщі за таке порушення дуже високі. Особлива увага до водіїв які повертаються після тривалого перебування за кордоном.

Де купити страховку Зелену карту, читайте в нашій статті " Перетин кордону в Польщу автомобілем ".

З цього варто уважно поставитися до перевірки терміну важливості страхового поліса, особливо тим хто їде через Польщу в інші країни на більш тривалий час.

Нижче в таблиці наводимо суми штрафів за водіння автомобіля в Польщі з простроченими страховим полісом.

Нижче в таблиці наводимо суми штрафів за водіння автомобіля в Польщі з простроченими страховим полісом

Зверніть увагу! Штрафи за прострочений поліс в Польщі дуже високі і коливаються від 700 до майже 6000 тис. Злотих (в залежності від часу, що пройшов з дати закінчення страхового поліса).

Звертаємо вашу увагу на той факт, що згідно з відгуками людей, які мали необережність перетинати кордон з Польщі в Україну з простроченим страховим полісом, зазвичай штрафи, наведені в таблиці, стосуються тільки поляків. Українцям, незважаючи на термін після закінчення поліса, виписують максимальний розмір штрафу.

Система штрафів в Польщі

Система штрафів в Польщі

Штрафи в Польщі стягувати можуть як поліцейські, так і міська служба охорони порядку або навіть представник пожежної служби. Якщо у вас при собі немає достатньої кількості готівки, щоб сплатити штраф або ви не згодні його прийняти, справа про вашому правопорушення передається до суду першої інстанції, причому до судового розгляду вас мають право затримати. З іноземцем працівник поліції може поїхати і до банкомату, щоб отримати штраф, але краще не порушувати закон або мати достатньо готівки, щоб уникнути затримання.

До слова, вже з кінця серпня 2017 року іноземці в Польщі зможуть платити штраф за порушення ПДР платіжною карткою в портативних терміналах, які будуть мати при собі працівники польської дорожньої поліції.

Незважаючи на загрозу отримати штраф, в першу чергу вас повинна хвилювати ваша безпека і безпека ваших пасажирів, тому завжди дотримуйтесь правил дорожнього руху, де б ви не були.

Читайте також: Найсуворіші штрафи для водіїв в Польщі

Доповнення від 21.07.2016

Штрафи за порушення ПДР пішоходами в Польщі

Пішоходів в Польщі вважають повноцінними учасниками дорожнього руху. Вони аналогічно з водіями транспортних засобів, повинні дотримуватися чітко визначені правила поведінки на дорогах, порушення яких тягне за собою сплату чималих штрафів. Дуже часто саме пішоходи створюють аварійні ситуації, фінал яких може бути трагічним як для водіїв, так і для них самих, а все через незнання або ігнорування виконання елементарних вимог. Польське законодавство, на відміну від українського, вирішує цю проблему накладенням суворої відповідальності за порушення, наприклад, коштує двічі подумати, перш ніж виконувати в цій країні улюблений серед українських пішоходів номер: перебігати дорогу в непризначеному для цього місці. За це ви отримаєте штраф в розмірі 100 злотих, тому краще скористатися пішохідним переходом.

До речі, тут теж слід бути уважними, не можна виходити на пішохідний перехід, якщо ви помітили, що рухається. Слід почекати, поки він зупиниться. Якщо ваші дії на пішохідному переході розцінять як рух безпосередньо під колеса автомобіля, ви заплатите 50 злотих штрафу. Якщо ж ви очікуєте, а автомобіль не зупиниться для вашого комфортного переходу, водія оштрафують на 350 злотих. 50 злотих можна заплатити навіть тоді, коли ви невиправдано повільно будете переходити дорогу, або ж зупиніться посеред проїжджої частини.

50 злотих можна заплатити навіть тоді, коли ви невиправдано повільно будете переходити дорогу, або ж зупиніться посеред проїжджої частини

Таку ж суму доведеться віддати за ще одне часте порушення серед українців - пішохідний рух по велодоріжках. У свою чергу, велосипедисти повинні переводити свій транспортний засіб через переходи для пішоходів, якщо вони будуть переїжджати їх, то отримають штраф в розмірі 100 злотих. Інша справа, якщо у пішохідного переходу намальована спеціальна зебра для велосипедів, її можна перетинати, переїжджаючи.

Інша справа, якщо у пішохідного переходу намальована спеціальна зебра для велосипедів, її можна перетинати, переїжджаючи

І все ж головними правилами на всіх дорогах: як Польщі, так і України, залишаються уважність і повагу до інших учасників дорожнього руху, а що стосується пішоходів, то все ж слід пам'ятати, що людина зупиняється швидше, ніж автомобіль, і дотримуватися встановлених правил.

Дорожні знаки Польщі. BUSPAS з відміткою 1 + 2

У Польщі стурбовані кількістю транспортних засобів на дорогах, значні зусилля національного уряду і представників місцевої влади спрямовані на заохочення людей до користування громадським транспортом. Це сприятиме розвантаженню доріг, швидкого пересування, частково вирішить проблеми з паркуванням і принесе істотну користь для екології. Одним з рішень, що застосовуються в цьому напрямку, є виділення спеціальних окремих пасів для служб, автобусів міської комунікації і таксі. Категорії транспортних засобів, які мають право рухатися цими пасами, визначені відмітками розмітки, нанесеними на дорожнє полотно.

Таким же чином інформується і про час, протягом якого це правило діє. Наприклад, якщо на пасе є відмітки BUS, TAXI і 7-17, то це означає, що з 7:00 ранку до 17 вечора цим пасом можуть їздити тільки автобуси і таксі. В інший час він відкритий для приватних автомобілів та інших транспортних засобів.

Умови і годинник користування таким пасом можуть бути визначені також вертикальним дорожнім знаком.

Умови і годинник користування таким пасом можуть бути визначені також вертикальним дорожнім знаком

Штраф за рух по такому пасу приватним автомобілем в недозволений час складає 100 злотих, однак BUS-паси зазвичай розташовані з правого боку дороги, так що в разі, якщо вам потрібно здійснити поворот направо, ви можете займати такий пас, але робити це слід незадовго до повороту. Останнім часом в містах Польщі, в тому числі в Жешуві та Кракові, біля звичних позначок на пасе з'являється ще одна, значення якої зрозуміло далеко не всім: це відмітка 1 + 2.

Останнім часом в містах Польщі, в тому числі в Жешуві та Кракові, біля звичних позначок на пасе з'являється ще одна, значення якої зрозуміло далеко не всім: це відмітка 1 + 2

Значить вона, що цим пасом дозволяється їздити приватним автомобілям, якщо в них, крім водія, знаходиться ще як мінімум 2 пасажири. Таке правило, за словами польських чиновників, має покласти край ситуації, коли з одного будинку в одному напрямку вранці виїжджає кілька автомобілів, а також має мотивувати людей використовувати один транспортний засіб для декількох пасажирів, скоротивши час їх перебування в дорозі і обіцяючи поїздку без пробок.

Парковка в Польщі. Знак P-20 - коперта

Знак P-20 - коперта

Можливість паркування в Польщі, крім вертикальних дорожніх знаків, визначають три варіанти дорожньої розмітки: P-18 - звичайне паркомісце, P-20 - зарезервовано паркомісце, P-24 - паркомісце для інвалідів. Серед цих знаків, незнайомим для українців є знак P-20 або коперта, як називають його поляки. Цей знак являє собою намальований на дорожньому полотні прямокутник, який нагадує конверт, звідси і назва. Може супроводжуватися також вертикальним знаком D-18a.

Може супроводжуватися також вертикальним знаком D-18a

Читайте також: Нові правила паркування, впровадження чистих транспортних районів і інші зміни, які чекають водіїв в Польщі в 2018 році

Паркувати автомобіль в межах цього конверта категорично заборонено, він зарезервований для певної категорії транспортних засобів. Найчастіше в самій коперте зазначено, що це за категорія (наприклад, MPO - Miejskie Przedsiębiorstwo Oczyszczania). Така розмітка необхідна для швидкої парковки на території, де часто неможливо припаркуватися або не вистачає для цього вільних місць. Колір ліній коперти - білий, жовтий колір означає всього лише, що коперта в цьому місці тимчасово, проте паркуватися там все одно не дозволено. Особливо багато таких коперт на кордоні з Польщею, тому будьте уважні і не займайте цю площину, за паркування транспортного засобу на місці коперти водієві загрожує штраф до 800 злотих.

Читайте також:

Дорожній патруль в Польщі. Все, що потрібно знати, якщо вас зупинили

Найсуворіші штрафи для водіїв в Польщі

Перетин кордону з Польщею автомобілем

Митні переходи

дороги Польщі

Скільки грошей треба мати при перетині кордону в Польщу

Камери на кордоні

Аеропорти Польщі

фото:

ptsrp.pl

wp.pl