Реклама
Реклама
Реклама

Рада прийняла закон про місцеві вибори: проведуть 25 жовтня без Донецька і Луганська

REUTERS

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 257 народних депутатів з 320, зареєстрованих в сесійній залі.

Як зазначив голова комітету ВР з питань правової політики і правосуддя Руслан Князевич, досягнута домовленість виключити з переліку суб'єктів виборчого процесу блоки і встановлена ​​норма про закріплення в так званій закритій частині виборчого списку по одному лідеру виборчого списку.

Читайте також Гройсман виключив проведення виборів на окупованому Донбасі в нинішніх умовах

Крім того, в прикінцевих та перехідних положеннях зазначається, що чергові місцеві вибори депутатів Верховної Ради АР Крим, депутатів Севастопольської міської ради, депутатів районних, міських, селищних, сільських рад та міських, селищних, сільських голів на території Криму, а також депутатів обласних рад окремих районних і районних у містах, міських, селищних, сільських рад та міських, селищних, сільських голів та рад об'єднаних громад на території Донецької та Луганської областей, призначені на 2 5 жовтня 2015 року, не проводяться у зв'язку зі здійсненням Російською Федерацією тимчасової окупації і збройної агресії проти України і неможливістю забезпечення дотримання стандартів ОБСЄ щодо проведення виборів.

Читайте також Три парламентські фракції не наполягають на обмеженні участі нових партій в місцевих виборах

Крім того, передбачено, що перелік адміністративно-територіальних одиниць, в яких не проводяться чергові місцеві вибори, призначені на 25 жовтня, визначається Верховною Радою в постанові про призначення відповідних чергових місцевих виборів.

Князевич також зазначив, що було погоджено, що порядок використання політичної реклами на місцевих виборах буде встановлений окремим законом.

За словами Князевича, профільним комітетом підтримано пропозицію ради коаліції про те, щоб передбачити в законі механізм відкликання депутата.

Князевич зазначив, що в чинному законі про статус депутатів місцевих рад є механізм відкликання депутатів місцевих рад, однак це "мертвий" механізм. Так, пропонується внести зміни до відповідного закону і передбачити можливість дострокового припинення повноважень "за рішенням вищого керівного органу політичної партії, обраного за виборчим списком депутатів місцевих рад, за народною ініціативою".

"В результаті збору ініціативною групою підписів за таку пропозицію в кількості: в багатомандатному окрузі більшою за виборчу квоту, в одномандатному - більше половини кількості виборців, які взяли участь у відповідних місцевих виборах у відповідному одномандатному виборчому окрузі", - сказав депутат.

Якщо відповідний кандидат в депутати був висунутий місцевою організацією партії, рішення про відкликання депутата за народною ініціативою приймається з'їздом відповідної партії, який повинен прийняти рішення про заміну депутата.

Такий механізм застосовується також для сільських, селищних, міських голів.

Серед іншого, Князевич, зокрема зазначив, що з метою належної реалізації повноважень ЦВК щодо формування складу територіальних виборчих комісій, збільшений термін їх формування з одночасним збереженням терміну початку висування і реєстрації кандидатів - з 3 до 5 днів.

Згідно з текстом законопроекту до другого читання, місцеві вибори можуть бути черговими, позачерговими, повторними, проміжними або першими. Чергові місцеві вибори призначаються не пізніше ніж за 90 днів до дня виборів, позачергові місцеві вибори призначаються не пізніше ніж за 60 днів до дня виборів. Виборчий процес починається за 50 днів до дня чергових, позачергових місцевих виборів.

Перші вибори депутатів, сільських, селищних, міських голів, старост призначаються Центральною виборчою комісією в десятиденний термін після одержання звернення Верховної Ради Автономної Республіки Крим, відповідної обласної, Київської, Севастопольської міської ради.

Вибори депутатів сільських, селищних рад проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах, на які поділяється територія відповідно села (кількох сіл, жителі яких добровільно об'єдналися у сільську громаду), селища, територія утвореної відповідно до Закону України "Про добровільне об'єднання територіальних громад "об'єднаної сільської, селищної територіальної громади.

Вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах рад проводяться за пропорційною виборчою системою в багатомандатному виборчому окрузі за виборчими списками місцевих організацій політичних партій з закріпленням кандидатів в територіальних виборчих округах, на які поділяється багатомандатний виборчий округ, що збігається з територією відповідно Автономної Республіки Крим, області, району, по території міста відповідно до суті ющим адміністративно-територіальним устроєм або територією, утвореної відповідно до Закону України "Про добровільне об'єднання територіальних громад" об'єднаної міської територіальної громади.

Читайте також Зміни до Конституції в частині децентралізації можуть не прийняти до місцевих виборів - джерело

Вибори міського (міст, кількість виборців в яких дорівнює або більше 90 тисяч) голови проводяться за мажоритарною системою абсолютної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі, що збігається відповідно з територією міста відповідно до існуючого адміністративно-територіального устрою або територією об'єднаної міської громади.

Вибори сільського, селищного, міського (міст, число виборців в яких менше 90 тисяч) голови проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі, до якого входить територія відповідного села (кількох сіл, жителі яких добровільно об'єдналися у сільську громаду), селища , територія об'єднаної сільської, селищної громади, територія міста.

Вибори старости проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі, до якого входить територія відповідного населеного пункту (села чи селища) в складі об'єднаної сільської, селищної, міської територіальної громади.

Встановлюється, що не може бути суб'єктом виборчого процесу: місцева організація партії, щодо якої центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державної реєстрації юридичних осіб, реєстрації (легалізації) об'єднань громадян, громадських спілок, інших громадських формувань, прийнято у визначеному Кабінетом міністрів України порядку рішення про невідповідність її або партії в цілому діяльності, найменування та / або символіки вимогам Закону України " Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки ".

Законом визначається, що загальний склад (кількість депутатів місцевої ради становить при чисельності виборців: 1) до 1 тисячі виборців - 16 депутатів; 2) від 1 тисячі до 3 тисяч виборців - 20 депутатів; 3) від 3 тисяч до 5 тисяч виборців - 30 депутатів; 4) від 5 тисяч до 20 тисяч виборців - 36 депутатів; 5) від 20 тисяч до 50 тисяч виборців - 46 депутатів; 6) від 50 тисяч до 100 тисяч виборців - 50 депутатів; 7) від 100 тисяч до 250 тисяч виборців - 60 депутатів; 8) від 250 тисяч до 500 тисяч виборців - 76 депутатів; 9) від 500 тисяч до 1 мільйона виборців - 90 депутатів; 10) від 1 мільйона до 2 мільйонів виборців - 110 депутатів; 11) понад 2 мільйони виборців - 120 депутатів.

Визначається, що загальна кількість територіальних виборчих округів, які утворюються на території багатомандатного виборчого округу, дорівнює загальному складу відповідно Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласного, районного, міського, районного у місті ради, визначається відповідно до частин третьої, четвертої статті 16 цього закону і частини першій цієї статті.

Назви місцевих організацій партій, кандидати в депутати від яких зареєстровані відповідною територіальною виборчою комісією в багатомандатному виборчому окрузі, розміщуються у виборчому бюлетені в порядку черговості, визначеної шляхом жеребкування.

Кількість голосів виборців, необхідних для отримання одного депутатського мандата у відповідному багатомандатному виборчому окрузі, обчислюється шляхом ділення сумарної кількості голосів виборців, поданих за місцеві організації партій, що отримали п'ять і більше відсотків голосів виборців, у відношенні сумарної кількості голосів виборців, поданих за місцеві організації партій .

Кандидати в депутати, включені до виборчого списку від місцевої організації партії, за яку подали свої голоси виборці у кількості, меншій, ніж виборча квота, права на участь у розподілі депутатських мандатів у відповідному багатомандатному виборчому окрузі не мають.

Результатом виборів депутатів у багатомандатному виборчому окрузі є визначення в порядку черговості кандидатів в депутати від місцевих організацій партій осіб, обраних депутатами від місцевих організацій партій у кількості депутатських мандатів, отриманих місцевими організаціями партій.

Черговість кандидатів у депутати у виборчому списку місцевої організації партії, яка згідно з частиною третьою цієї ж статті має право на участь у розподілі депутатських мандатів у цьому окрузі, визначається рішенням виборчої комісії Автономної Республіки Крим, обласної, районної, міської, районної в місті (у містах , де утворені районні у місті ради) територіальної виборчої комісії на підставі протоколів про підсумки голосування в територіальному виборчому окрузі з відповідних місцевих вибо рам шляхом формування та затвердження виборчого списку місцевої організації партії.

У зазначеному виборчому списку місцевої організації партії, кандидати в депутати (крім кандидатів у депутати, які не закріплені за територіальними виборчими округами) розташовуються в порядку убування відсотка голосів виборців, поданих за відповідну місцеву організацію партії в територіальних виборчих округах, за якими були закріплені кандидати, від загального числа голосів виборців, поданих за все місцеві організації партій у відповідних територіальних виборчих округах. У разі, якщо отримані відсотки є рівними у кількох кандидатів в депутати, вони розміщуються у виборчому списку в порядку зменшення кількості голосів виборців, поданих за місцеву партійну організацію.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter