Реклама
Реклама
Реклама

Розписка в отриманні грошових коштів

  1. Для чого потрібна розписка
  2. Коли найчастіше використовується документ
  3. Хто пише розписку
  4. Чи треба завіряти у нотаріуса
  5. Для чого потрібні свідки
  6. Правила складання розписки
  7. Після складання розписки

Передача готівкових коштів від однієї людини іншій повинна супроводжуватися складанням спеціальної розписки. Найчастіше цей документ використовується у відносинах між фізичними особами, але іноді можливо його застосування і між звичайними громадянами і організаціями (наприклад, коли мова йде про банки або мікрофінансових компаніях).

ФАЙЛИ
Завантажити порожній бланк розписки в отриманні грошових коштів .doc Завантажити зразок розписки в отриманні грошових коштів .doc

Для чого потрібна розписка

Розписка - документ, який підтверджує те, що гроші були передані від одного фізичної або юридичної особи якоїсь людини в борг або за іншими підставами.

Розписка містить інформацію про те, скільки коштів, на яких умовах було віддано і в який період вони повинні бути повернуті позикодавцеві.

У випадках, коли між кредитором і боржником виникають розбіжності і будь-хто з них вирішує звернутися в судову інстанцію, саме розписка стає тією офіційною папером, яка доводить факт передачі грошей, а також показує умови їх використання та терміни, в які вони повинні були бути віддані назад.

Розписка не відноситься до числа обов'язкових документів, які повинні супроводжувати передачу готівки (до слова, у відносинах між громадянами таких документів взагалі немає), але є рекомендованою.

Коли найчастіше використовується документ

Приводів для формування розписки в отриманні грошових коштів багато:

  • купівля-продаж товарів;
  • оплата послуг або оренди;
  • простий борг і т.д.

Слід зазначити, що в ситуації, коли мова йде про боргову зобов'язанні, сторони іноді укладають між собою договір позики - він серйозніше з точки зору закону, тому що містить більш повну і докладну інформацію, але повинен складатися з певний схемою і структурі, тоді як розписка - простіше з точки зору оформлення і при цьому має практично однакову юридичну силу (за умови, звичайно, що вона містить деякі обов'язкові відомості).

Хто пише розписку

ВАЖЛИВО! Розписка завжди пишеться від імені людини, який приймає готівку.

Однак, в деяких випадках громадяни, що не мають можливості взяти гроші особисто, вдаються до допомоги представників. В цьому випадку в розписці обов'язково повинен бути вказаний той факт, що гроші прийняті за дорученням, із зазначенням дати, місця її видачі, номера та інших індивідуальних параметрів.

Чи треба завіряти у нотаріуса

Обов'язок по запевненням розписки у нотаріуса в законодавстві РФ не прописана, тобто кожен позикодавець сам має право вирішувати, чи зацікавлений він у тому, щоб розписка була засвідчена підписом працівника нотаріальної контори, чи ні.

Проте, сам факт наявності автографа нотаріуса надає розписці більш вагоме значення, тому нехтувати нею не варто.

Єдиний мінус тут, точніше, навіть два - тимчасові витрати і додаткові фінансові витрати.

Для чого потрібні свідки

Деякі кредитори при передачі грошей завбачливо заручаються підтримкою свідків. Як них можуть виступати незацікавлені особи, відомості про яких також в обов'язковому порядку вносяться в розписку (їх ПІБ, паспортні дані та адресу місця проживання).

Своїми підписами вони підтверджують факт того, що гроші були передані саме в тому розмірі, про який йдеться в розписці і на позначених в ній умовах.

По суті справи, таким собі чином свідки виконують функцію нотаріуса.

Правила складання розписки

Даний документ формується в простій письмовій формі в довільному вигляді на звичайному аркуші паперу. Допускається друкувати розписку і на комп'ютері, але такий варіант не вважається кращим, оскільки в разі, якщо виникне необхідність в проведенні графологічної, почеркознавчої експертизи, така розписка стане не найзручнішим об'єктом дослідження.

У тексті обов'язково повинні бути вказані:

  • дата і місце формування документа;
  • прізвище-ім'я-по батькові людини, який бере гроші, його паспортні дані, адреса місця проживання (офіційний і фактичний). Аналогічним чином в розписку вносяться відомості про те, хто дає гроші;
  • сума - її потрібно обов'язково вказувати цифрами і прописом;
  • якщо готівка передається в валюті, радимо вказати її курс на поточний момент і то, в якому розмірі необхідно буде зробити повернення боргу;
  • термін повернення грошових коштів;
  • спосіб повернення: готівкою або за безготівковим розрахунком - на карту або на банківський рахунок) і спосіб повернення - одноразово або в розстрочку. Якщо обраний другий варіант - треба скласти детальний графік виплат;
  • в разі, коли гроші давалися, що називається «під відсотки» це потрібно також обов'язково вказати в документі (і прописати розмір процентної ставки).

На завершення розписка повинна бути завірена підписом людини, яка приймає гроші (при цьому бажано, щоб підпис відповідала тій, що стоїть в його паспорті) і автографами свідків, якщо такі були при процедурі передачі грошей. При бажанні позикодавець також може розписатися в документі.

Розписка складається в єдиному екземплярі і передається на руки позикодавцеві.

Розписка складається в єдиному екземплярі і передається на руки позикодавцеві

Після складання розписки

Коли справа дійде до повернення грошей, це теж потрібно оформити документально. Існують два способи для підтвердження повернення боргу:

  1. поставити відмітку про те, що кошти були віддані назад безпосередньо під розпискою;
  2. просто повернути документ боржникові, який напевно її відразу ж і знищить.