Реклама
Реклама
Реклама

Розписка про отримання грошових коштів

  1. Розписка про отримання грошових коштів - правила оформлення
  2. Зразок розписки в отриманні грошових коштів в борг
  3. Зразок розписки в отриманні грошових коштів в борг під відсотки
  4. Що робити якщо в розписці не зазначено термін повернення грошей?
  5. Зразок позовної заяви до суду про повернення коштів по розписці

Нерідкі випадки, коли людям доводиться брати або давати гроші в борг. Подібні ситуації в деяких моментах створюють складнощі, тому виникає закономірне питання - як же бути, щоб і відносини не зіпсувати, і без грошей не залишитися? Оптимальним способом для вирішення даної проблеми буде складання розписки про отримання грошей в борг або про їх повернення. Її слід писати безпосередньо перед передачею грошей, інакше в разі виникнення обставин ви ризикуєте залишитися без фінансових коштів. Тому важливість складання документа про позику не можна переоцінювати і тим більше нехтувати їй.

Розписка про отримання грошових коштів - правила оформлення

Боргова розписка оформляється без участі нотаріуса і є доказом того, що передача грошей відбулася. Проте вона має юридичну силу, тому важливо правильно її скласти. Зупинимося на основних моментах:

  • Не обов'язково, але бажано написати документ від руки;
  • Вона повинна бути в двох примірниках, щоб жодна зі сторін не вносила в неї свої корективи;
  • Слід позначити місце, де вона була складена;
  • Вказуються повні П.І.Б. самого позичальника і позикодавця, їх паспортні дані. На цей момент слід звертати особливу увагу, щоб вони були правильно вказані, без помилок і виправлень;
  • Відзначається повна сума боргу, яку необхідно в письмовому та цифровому варіанті. Вона обов'язково повинна бути вказана в національній валюті, навіть в разі позики іноземної валюти;
  • Важливою умовою є позначення дати оформлення розписки, тобто передачі грошей в борг, і обумовлена ​​дата повернення грошей;
  • У висновку слід поставити підписи.

Якщо документ ви надрукували, перечитайте його кілька разів, перевірте справжність всіх даних, і тільки після цього ставте свій підпис. Важливо, щоб він був в двох примірниках.

Зразок розписки в отриманні грошових коштів в борг

Якщо ви дали гроші в борг або, навпаки, взяли; правильно оформили розписку; і настав час повернення грошей. Як коректно це зробити?
Простий передачі грошей буде недостатньо. Правильніше буде оформити документ про повернення фінансових коштів, щоб уникнути неприємних ситуацій. Є кілька пунктів, які повинні бути згадані в розписці про повернення грошових коштів:

  • Потрібно вказати паспортні дані кредитора і позичальника.
  • Відзначити, що кошти повернуті назад в термін.
  • Обов'язково вказуєте возвращаемую суму (прописом і цифрами).
  • Ставите дату повернення і підписи обох сторін.

Важливим вважається вказівку в документі, що гроші повертаються на увазі оплати послуг або виконання договору (наприклад, купівлі - продажу квартири або автомобіля). Також, якщо ви повертаєте гроші, ви маєте повне право вимагати від кредитора розписку про отримання фінансів назад. У ній повинно бути зазначено, що повернення відбувається на підставі договору позики. Обов'язково має бути присутня фраза, що підтверджує факт отримання грошей. Кредитор повинен вказати в папері свої і ваші П.І.Б. і паспортні дані, дату отримання, та повинні бути проставлені підписи. Папір обов'язково повинна бути написана від руки, тому що по одному підпису важко щось довести.

Завантажити зразок розписки про отримання грошових коштів в борг

Зразок розписки в отриманні грошових коштів в борг під відсотки

Найчастіше наявність боргової розписки не може захистити кредитора від недобросовісного боржника. У документі бажано вказати пункт про сплату неустойки, в разі затримки з поверненням боргу. Можна додати ще пункт прописує можливість звернення до суду, якщо позичальник відмовляється віддавати гроші. Тобто боржник повинен заздалегідь розуміти всю серйозність питання і можливі наслідки.

Трапляються ситуації, коли грошову суму спочатку дають у борг під відсотки. Процентна ставка також повинна фігурувати в документі, щоб згодом не виникало питань. Потрібно відзначити до якого числа ви (або вам) зобов'язуються повернути борг. У разі прострочення додатково стягується неустойка.

Завантажити зразок розписки в отриманні грошових коштів в борг під відсотки

Що робити якщо в розписці не зазначено термін повернення грошей?

Бувають ситуації, коли термін повернення боргу не вказано в документі. У цьому випадку грошові кошти потрібно повернути протягом 30 днів з моменту звернення до вас кредитора. Для цього необхідно скласти вимога про повернення грошей і відправити його позичальникові. Обов'язково зберігайте всі чеки про оплату поштових послуг.

Важливим моментом є те, що у розписок є термін давності. Якщо в ній не вказана точна дата повернення грошей, і пройшло вже більше трьох років, то кредитор має законне право вимагати не тільки основний борг, а й неустойку за нього. Те ж саме відбувається, якщо протягом 30 днів після повідомлення гроші не повертаються.

Зразок позовної заяви до суду про повернення коштів по розписці

У разі, якщо гроші вам так і не повернули, ви маєте законне право звернутися в суд і подати позов про повернення боргу по розписці.
Для цього необхідно дотримуватися наступного порядку дій:

  • Скласти позов;
  • Зібрати документи, що мають відношення до справи;
  • Сплатити держмито. Якщо ви виграєте справу, то її вартість вам повернеться. Держмито затребують з боржника;
  • Подаєте позов до суду. Якщо сума боргу менше 50000 рублів, то звертайтеся до мирового судді; більше 50000 тисяч - районний суд;
  • Потрібно забрати рішення суду і попрямувати до судових приставів.
  • Якщо всі пункти виконані, то ви отримаєте свої гроші назад.

Оформляється документ у відповідності зі стандартними правилами. У змісті потрібно відобразити ключові моменти виниклої ситуації і точні відомості.

Завантажити зразок позовної заяви до суду про повернення коштів по розписці

Відносини боржника і позичальника потрібно оформляти відповідно до законодавчих норм. Якщо документ буде складений грамотно, подібна процедура забезпечить збереження інтересів сторін і запобіжить розвитку конфліктної ситуації.

Якщо у Вас є питання, проконсультуйтеся у юриста

Поставити своє запитання можна в форму нижче, в віконце онлайн-консультанта справа внизу екрану або зателефонуйте за номерами (цілодобово і без вихідних):Подібні ситуації в деяких моментах створюють складнощі, тому виникає закономірне питання - як же бути, щоб і відносини не зіпсувати, і без грошей не залишитися?
Як коректно це зробити?