Реклама
Реклама
Реклама

Розписка про отримання грошових коштів - зразок 2019 року

  1. Що краще розписка або договір позики?
  2. Як самостійно правильно написати розписку про отримання грошей?
  3. Що робити, якщо боржник не повертає гроші?
  4. Зразок правильної розписки про отримання грошових коштів від адвоката

Давно збирався написати статтю і дати свої поради на цю тему, так як у своїй адвокатській практиці постійно стикаюся з проблемами громадян з повернення боргів, в тому числі заснованих на невірному складанні розписки про передачу грошей в позику або зовсім відсутність такої Давно збирався написати статтю і дати свої поради на цю тему, так як у своїй адвокатській практиці постійно стикаюся з проблемами громадян з повернення боргів, в тому числі заснованих на невірному складанні розписки про передачу грошей в позику або зовсім відсутність такої.

В першу чергу, хотілося б написати про те, що незважаючи ні на які довірчі, дружні, взаємозалежні, трудові чи інші відносини, давати кому-небудь гроші в позику без підтверджує борг розписки не слід! Виняток становлять лише невеликі суми позики або борги родичів.

У всіх інших випадках для того, щоб в подальшому точно повернути передані в борг гроші, слід не соромитися і вимагати підтвердження боргу написанням боржником відповідної розписки про отримання грошових коштів або договору позики. Ким би цей боржник для Вас не був. Навіть якщо це Ваш директор, якому знадобилися короткострокові кошти на розвиток бізнесу.

Мій Вам рада, як адвоката: нехтувати розпискою про отримання грошей ніколи не варто, тим більше що це зовсім простий документ, зразок якого завжди доступний в інтернеті.

В кінці цієї статті Ви можете познайомитися і завантажити правильний зразок універсальної розписки, спеціально складений адвокатом. Таку розписку можна сміливо використовувати в 2019 році для документального закріплення отримання грошей громадянином.

Що краще розписка або договір позики?

Для фіксації зобов'язання боржника перед Вами про повернення отриманої грошової суми цілком вистачить складання звичайної розписки отриманні грошових коштів. Для більшої впевненості в тому, що боржник потім не стане розповідати, що в ній стоїть не його підпис і ніяких грошей він не брав, бажано при передачі грошових коштів і складанні розписки мати одного-двох свідків (можна родичів, друзів).

Нотаріальна форма розписки про передачу грошей не є обов'язковою згідно із законом. Її застосовують зазвичай в разі, коли сума позики велика, або коли позикодавець хоче, в разі відмови боржника повертати гроші, стягнути їх з нього швидким способом, минаючи тривалу судову тяганину. Нотаріальне посвідчення надає складеної борговій розписці сильнішу юридичну силу. Однак, за такої нотаріальний зразок треба платити пристойну державне мито, що не завжди виправдано. Крім того, судовий спір по зазвичай не нотаріальної розписці не представляє особливої ​​складності і його не варто боятися.

Тому простий письмовий документ у формі розписки, складений між двома громадянами - є цілком нормальним доказом для суду.

Договір позики більш підходить при оформленні боргових відносин між організаціями, індивідуальними підприємцями, або в разі, якщо громадяни дають один одному в борг на якихось ускладнених умовах (передбачені відсотки, неустойка, штрафні санкції, поетапне повернення грошових коштів і т.д.) .

Як самостійно правильно написати розписку про отримання грошей?

Пише її власноруч, як правило, особа, яка отримує гроші, тобто боржник. Текст такого документа може бути абсолютно довільним. Нижче я навів типовий зразок 2019 роки для скачування і заповнення. Такого зразка буде цілком достатньо для використання в якості боргового документа про передачу грошей і подальшого їх витребування назад, в тому числі в судовому порядку.

Для того, щоб догів папір була дійсним і повним доказом отримання Вашим боржником грошей, в ній обов'язково слід вказати:

  • Прізвище, ім'я, по батькові, дату народження громадянина як одержує, так і передавального гроші.
  • Паспортні дані обох сторін.
  • Прописати точну грошову суму, передану боржнику (обов'язково продублювати прописних текстом).
  • Написати дату складання документа і місце де це було зроблено (населений пункт).
  • Обов'язково написати точну дату повернення грошей.
  • Якщо гроші даються під відсотки - вказати їх розмір.
  • Боржник повинен підписати документ. Якщо він складається у присутності свідків - їх підписи також необхідні. Краще виготовити два зразки - для боржника і кредитора.

Що робити, якщо боржник не повертає гроші?

Якщо Ви передали в борг грошові кошти, зафіксували факт позики правильно складеної розпискою або договором позики, але боржник не бажає або не може повернути отримані гроші, то в цій ситуації Ви маєте право подати позовну заяву до суду і вимагати примусового повернення грошей, переданих в борг.

Для подачі позовної заяви в 2019 році, Вам знадобиться тільки один документ - розписка (або договір позики) про отримання відповідачем від Вас грошових коштів. Для звернення до суду, Вам доведеться сплатити державне мито, яку можна розрахувати на онлайн калькуляторах держмита, які є в достатній кількості в мережі інтернет.
Судовий процес по поверненню зайнятих грошей буває двох типів:

  • Легкий: це коли відповідач все визнає і просто у нього немає грошей або відповідач просто не ходить до суду і ігнорує судовий процес. У цих випадках рішення суду буде винесено судом протягом одного-двох місяців і особливих складнощів в судовому процесі у Вас не виникне. Можна навіть провести таку справу самостійно без допомоги адвоката.
  • Складний судовий спір з обов'язку: це така ситуація, коли у Вас є розписка, але відповідач підписання цього документа не визнає або оспорює сам факт передачі йому грошей. Так само подібні складнощі виникають в тому випадку, коли документ про отримання грошей є, але в його тексті відсутній який-небудь істотний момент, і відповідач намагається відбитися в суді, використовуючи таку погрішність у Вашому підтвердженні передачі грошей. У подібних випадках для успішного доведення факту отримання відповідачем грошових коштів від позивача часто доводиться призначати почеркознавчу експертизу, а також викликати в суд свідків, здатних підтвердити факт появи у відповідача боргу перед позивачем. Участь у справі адвоката , В подібних випадках збільшує ймовірність успішного закінчення судового спору.

Зразок правильної розписки про отримання грошових коштів від адвоката

Якщо Ви думаєте, що для фіксації передачі кому-небудь грошей у борг потрібно об'ємний договір позики або розписки - це не так. Навіть зразок Ви не обов'язковий, наскільки все просто! Писати багато тексту в цьому випадку зовсім не обов'язково. Всього кілька правильних рядків - і складений документ буде підтвердженням передачі грошей в певній сумі певній особі і достатнім доказом для їх повернення через суд.

Прізвище, ім'я, по батькові, дата народження, місце реєстрації боржника і кредитора, а також точна вказівка ​​переданої грошової суми і терміну її повернення - ось основні пункти в написанні як грошової розписки, так і договору позики.
При наявності додаткових умов, як наприклад відсотків за користування вашими грошима, не забуваємо доповнити документ цими обставинами.

В інтернеті можна знайти величезну кількість зразків розписок. Нижче наведено правильний зразок розписки складений адвокатом, в тому числі повністю замінює договір позики. За допомогою такої розписки у Вас не буде проблем зафіксувати і факт передачі грошових коштів, і дату їх повернення, і відповідальність в разі поганої поведінки боржника.

Наведений в зразку текст розписки можна дати позичальникові переписати від руки, або скопіювати в документ word і дати позичальникові власноруч заповнити потрібні Вам умови.

Один примірник (можна копію) заповненого документа залиште боржнику (щоб не забував умови повернення грошей), а другий обов'язково збережіть у себе!

розписка
про отримання грошових коштів

громадянин -
Фио позичальника (це той, хто бере гроші): ___________________________________
Дата народження: ___________________________________
Місце проживання: ___________________________________
Номер, серія паспорта (досить просто номера та серії): ___________________________________
Отримав у громадянина -
Фио позикодавця (це той, хто дає гроші: ___________________________________
Дата народження: ___________________________________
Місце проживання: ___________________________________
Номер, серія паспорта: ___________________________________
Грошову суму в розмірі: ___________________________________ (прописом).
З поверненням не пізніше: ___________________________________ (дата повернення грошей).
З оплатою в місяць ____% (заповнюємо якщо буде стягуватися відсоток).
У разі неповернення коштів у встановлений термін зобов'язуюсь заплатити неустойку в розмірі ____% за кожен місяць прострочення (пишемо штрафні відсотки для підвищення шансу повернути свої гроші).
При порушенні умов повернення грошей позичальником, всі суперечки вирішуються в суді за місцем проживання позикодавця (це щоб не ходити, їздити, літати в суд за місцем проживання боржника).
Дата:
Підпис позичальника:
Підпис позикодавця:


А ось, наприклад, найпростіший зразок розписки про отримання грошей, яку можна використовувати в 2019 році:


Зайнятися складанням розписки можна як на комп'ютері (можна скористатися чином з інтернету), так і попросивши боржника написати її власною рукою. В останньому випадку у Вас буде більше доказів, що в подальшому він не стане говорити, що зовсім не писав никаки розписок і грошей не брав.
Адвокат Геннадій Єфремов

Що краще розписка або договір позики?
Як самостійно правильно написати розписку про отримання грошей?
Що робити, якщо боржник не повертає гроші?
Що краще розписка або договір позики?
Як самостійно правильно написати розписку про отримання грошей?
Що робити, якщо боржник не повертає гроші?