Реклама
Реклама
Реклама

Як оформити розписку при покупці квартири?

  1. Як правильно оформити розписку?
  2. Що містить розписка при покупці квартири

Одним з документів, який може підтверджувати, що передача грошових коштів однієї зі сторін під час операції купівлі-продажу квартири мала місце, може бути розписка.

Правильно оформлена розписка в отриманні грошей продавцем може стати доказом на випадок судового розгляду, захищаючи права сторони, що вносить ту чи іншу суму грошових коштів під розписку при покупці квартири / кімнати / частки, втім, як і при купівлі-продажу заміського будинку, дачі або гаража .

Як правильно оформити розписку?

Поряд з такими видами розписок, як вексельна, кредитна і сохранная, існує вид розписок для оформлення угод з нерухомістю. Правильне оформлення розписки стає необхідністю і додатковою гарантією безпеки угоди купівлі / продажу житла.

Під час підписання договору купівлі-продажу квартири , Сторонами, що укладають договір, приймаються на себе певні зобов'язання, при яких продавець зобов'язується передати квартиру у власність покупця, а покупець оплатити покупку нерухомості в обумовлений термін за затвердженою сторонами ціною. Однак, перехід прав власності відбувається лише в момент державної реєстрації прав на нерухоме майно. При цьому реєстрації в Росреестра не підтверджується факту внесення покупцем необхідної суму в рахунок сплати за житло, що купується. У зв'язку з цим, шахраї або не дуже чесні продавці можуть спробувати вдруге стягнути оплату за продану ними квартиру, або застосувати зазначені в договорі штрафні санкції. Щоб уникнути подібних неприємностей, покупцеві варто підстрахуватися, оформляючи розписку. У нашій публікації ми постараємося розповісти, як правильно оформити розписку.

В юридичній практиці існує кілька правил, згідно з якими необхідно оформити розписку при покупці квартири, щоб вона мала юридичну силу і допомогла відстояти ваші права в суді в разі претензій з боку продавця.

  1. Обов'язкове оформлення розписки в письмовій формі! Термін «розписка» має спільний корінь зі словом «писати», тобто всі вчинені дії повинні бути зафіксовані на папері (чорнильною або кульковою ручкою, ніяких олівців, фломастерів або будь-яких речей для писання з пастою не стійкий до вологи). Аудіозапис розмов або усні свідчення свідків угоди, звичайно, можуть бути заслухані судом, але до уваги навряд чи будуть взяті.
  2. Особистий підпис і заповнення розписки від руки - в разі заяви продавця, що він не отримував грошей за квартиру, заповнена від руки розписка дозволить вам в суді досить легко довести факт отримання грошових коштів продавцем за допомогою почеркознавчої експертизи. Якщо ж розписка буде надрукована, а рукописним текстом буде тільки підпис продавця, це ускладнить експертизу, тому для підтвердження дійсності розписки краще, щоб продавець отримуючи від вас гроші склав її від руки.
  3. Нотаріальне посвідчення розписки - якщо ви ще й заручитися нотаріальним підтвердженням розписки в отриманні грошових коштів продавцем, то її доказова здатність різко зросте. Таке незаперечний доказ, як підпис і печатка нотаріуса, зведе нанівець всі спроби несумлінного продавця залишити вас з носом, без квартири і без грошей.

Що містить розписка при покупці квартири

Визначеного законодавством зразка для оформлення розписки не існує, такий документ складається в довільній формі на чистому аркуші паперу, і хоча строгих вимог до формату листа немає, ми не радимо писати розписку на серветці наприклад. Не забудьте, щоб оформити розписку при покупці квартири правильно, вона повинна містити:

  • Тема розписки - при написанні вам обов'язково необхідно вказати заголовок, він повинен відображати суть документа, наприклад: «Розписка про внесення застави за квартиру».
  • Вказівка сторін - в тексті розписки необхідно вказати найменування сторін, тобто розшифрувати, хто є продавцем квартири, а хто покупцем житла, важливо відобразити в документі всіх власників нерухомості, що продається (якщо їх більше одного) і домогтися, щоб всі вони розписалися в отриманні грошей за квартиру. Мало того, краще буде коли в розписці сторони не просто перераховуються, а й вносяться їх паспортні дані.
  • Реквізити договору купівлі-продажу - в розписці вам необхідно вказати реквізити договору, на підставі якого ви передаєте кошти продавцю квартири (не забудьте простежити, щоб був описаний предмет договору, тобто продається квартира, метраж, поверх, адреса).
  • Сума і валюта угоди - вкрай важливо вказати в розписці обсяг переданої грошової суми, а також валюту оплати
  • Призначення платежу за квартиру - важливо вказати в розписці, за що передається сума від покупця продавцю, будь-то аванс, заставу, або остаточна оплата всієї суми за квартиру. Не намагайтеся йти на поводу у продавця і вказати занижену суму угоди. По-перше, якщо дійде до суду, то ви не зможете оскаржити в суді суму більшу, ніж вказана в розписці, а по-друге, пам'ятайте про податковий майнове відрахування , Який покладено покупцеві квартири в відповідності з Податковим Кодексом РФ.
  • Підпис продавця - розписку в отриманні грошових коштів продавцем обов'язково повинна завершувати підпис продавця, який отримав гроші, а також дата отримання грошових коштів. якщо власників, що продають придбану вами квартиру кілька , То на розписці повинні бути підписи кожного з них!

Якщо дотримуватися вищеописаних правил і правильно оформити розписку при покупці квартири, то операція з придбання житла пройде для вас набагато безпечніше. Бажаємо успіхів!

Як правильно оформити розписку?
Як правильно оформити розписку?