Реклама
Реклама
Реклама

Як перемогти демпінг в тендерах?

  1. Антидемпінгові заходи в законі про Контрактною системі
  2. Як стати сумлінним постачальником?
  3. Поставки товару, необхідного для нормального життєзабезпечення

Юристи нашої компанії стверджують, що способів шахрайства, використовуваних при участі в тендерах, незліченна кількість

Юристи нашої компанії стверджують, що способів шахрайства, використовуваних при участі в тендерах, незліченна кількість. Один з них і найпоширеніший - демпінг цін. І в цій статті ми розповімо вам про те, як можна перемогти демпінг і які заходи для цього приймаються.

Для початку давайте розберемося, що таке демпінг. Найпростіша схема демпінгу виглядає приблизно так:

В електронному аукціоні на поставку товару з ціною контракту 1 млн рублів бере участь кілька фірм, дві з яких 1 і 2 - сумлінні учасники. В ході участі ці фірми відповідно до кроку аукціону знижують ціну, але компанія 3 активно перебиває пропозицію учасників 1 і 2. Далі підключається 4 учасник, подає цінові пропозиції, які нижчі за ціни 1, 2 і 3 учасників. 3 учасник перебиває ціну 4 учасники, і його ціна визнається кращою ціновою пропозицією. Такий хід може «відлякати» непотрібних учасників, тому компанії 1 і 2 здаються. У тендері перемагає компанія 3, яка запропонувала найнижчу ціну за контракт. На цьому шахрайство не закінчується. Наступний етап - це відсторонення компанії 3. При розгляді друге частин заявки замовник за невідповідність вимогам, встановленим законом, або неподання необхідних документів відхиляє 3 учасники. 4 учасник, допущений по другим частинам, визнається переможцем. В результаті замовник підписує контракт з компанією 4, яка запропонувала ціну трохи нижче, ніж компанії 1 і 2.

Як показують наші опитування, постачальники не раз стикалися саме з таким видом шахрайства.

Антидемпінгові заходи в законі про Контрактною системі

Учасники торгів вже давно пропонували закріпити на федеральному рівні заходи, спрямовані на боротьбу з демпінгом, проте дані норми знайшли відображення тільки в ст. 37 Федерального закону від 05.04.2013 №44 «Про контрактну систему в сфері закупівель товарів, робіт, послуг для забезпечення державних і муніципальних потреб» (далі Федеральний закон №44-ФЗ).

Отже, які ж заходи містить Федеральний закон №44-ФЗ для конкурсів і аукціонів?

В першу чергу, розмір забезпечення виконання контракту буде залежати від ціни, яку запропонував переможець. А саме:

  • якщо НМЦК більше 15 млн рублів і переможець пропонує ціну на 25% нижче її, контракт укладається тільки після того, як він надасть забезпечення виконання контракту, що перевищує в півтора рази забезпечення, вказане в документації про проведення конкурсу або аукціону;
  • інша річ йде з контрактами, ціна яких 15 млн і нижче. В цьому випадку переможець, який запропонував ціну на 25% нижче НМЦК, може або надати забезпечення виконання контракту, що перевищує в півтора рази забезпечення, вказане в документації про проведення конкурсу або аукціону, або інформацію, яка підтверджує сумлінність такого постачальника.

При цьому в обох випадках забезпечення необхідно надати ще до укладення контракту.

Як стати сумлінним постачальником?

Сумлінним постачальником вважається постачальник, який протягом року до дати подачі заявки в черговому тендері :

  • виконав три контракти без застосування до нього неустойок;
  • виконав умови чотирьох і більше контрактів, при цьому не менше ніж 75% контрактів було виконано без застосування неустойок, штрафів і пені.

«Але ж і тут можна смошенничать і подати фальшиві документи!» - скажете ви. Не все так просто: конкурсна комісія зобов'язана перевіряти достовірність інформації, і якщо вона виявиться недостовірною, то такий учасник не може вважатися переможцем, а контракт з ним не укладається.

Поставки товару, необхідного для нормального життєзабезпечення

Антидемпінгові заходи передбачені і для конкурсів і аукціонів на поставку товарів, необхідних для нормального життєзабезпечення, серед яких:

  • продовольство;
  • засоби для надання швидкої спеціалізованої, медичної допомоги в екстреній або невідкладній формі;
  • лікарські засоби
  • паливо.

При подачі заявки на участь у таких тендерах учасник зобов'язаний надати замовнику обгрунтування пропонованої ціни, куди входять:

  1. Гарантійний лист від виробника із зазначенням ціни та кількості товару, що поставляється.
  2. Документи, що підтверджують наявність товару в учасника закупівлі.
  3. Інші документи і розрахунки, що підтверджують можливість учасника закупівлі здійснити поставку товару за пропонованою ціною. Закон поки не встановлює, які саме це документи.

Якщо ж учасник не виконує цю умову, то його заявка відхиляється, так як ціна вважається необгрунтованою.

Отже, ми впевнені, що введення закону про Контрактною системі буде сприяти підвищенню рівня чесної конкуренції серед учасників торгів, а слово «демпінг» більше не лякатиме сумлінних постачальників.

Ви зіткнулися з демпінгом? Замовте зворотній дзвінок нашого фахівця , Ми допоможемо вам!


Отже, які ж заходи містить Федеральний закон №44-ФЗ для конкурсів і аукціонів?
Як стати сумлінним постачальником?
Ви зіткнулися з демпінгом?