Реклама
Реклама
Реклама

Розділ майна при розлученні: чи може дружина претендувати на майно, подароване чоловікові

  1. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
  2. Орфографічна помилка в тексті:

12 лютого 2018, 6:34 Переглядів: 12 лютого 2018, 6:34 Переглядів:   Розподіл майна

Розподіл майна. Є ситуації, при яких ділити можуть навіть особисті подарунки і нагороди.

"Син живе цивільним шлюбом на одній житлоплощі з нами, і ми зібралися поступитися молоді свою квартиру, а самі переїхати. Як зробити, щоб в разі чого невістка не могла претендувати на житло? І паралельно питання: син часто отримує по роботі різні цінні подарунки. чи можна зробити так, щоб дружина на них не мала прав при розлученні? " - Валерія Гордієнко, Київська область.

Відповідає Сергій Горбатов, юрист:

Щоб закріпити майно за сином, вам потрібно подбати, щоб це майно за законом вважалося особистим (в даному випадку - сина). Вам потрібно нотаріально оформити договір дарування або успадкування, де ви вкажете його обдарованим або спадкоємцем. У такому випадку, навіть якщо подружжя проживуть разом 50 років, дружина буде претендувати на поділ безрезультатно.

Що стосується особистих премій, нагород, подарунків і т.п., які особа може отримати за індивідуальні заслуги, то, згідно із законом, вони і не діляться. Але спірна ситуація може виникнути, і поворот може бути зворотний, якщо на подарунок немає нотаріального договору дарування. В такому випадку друга половина може відсудити якусь частину від суми або цінності заохочення - аргументуючи тим, що в премії або нагороди є і її заслуга, так як поки чоловік працював, не шкодуючи себе, вона своїми діями сприяла тому, що чоловік отримав премію .

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

До суду вона може подати докази її "непрямої" заслуги. Це можуть бути свідчення виховання дітей (з письмовими доказами від очевидців, що жінка дійсно водила дітей в секції і забирала їх, їздила з ними на спортивні або шкільні змагання, олімпіади і т. Д. Або просто гуляла з ними на дитячому майданчику). Може бути враховано ведення домашнього господарства (наприклад, оплата комунальних платіжок з її підписом, пред'явлення товарних чеків за покупки продовольчих товарів, дата яких за часом підходить під період, під час якого її чоловік міг працювати або вести підготовку до тієї роботи, за яку був премійований ). Або ж вона доведе, що в цей час витрачала свої гроші - наприклад, на облаштування будинку або ремонт, а чоловік не брав в цьому жодної участі. У такому випадку вона може пред'явити фіскальні чеки на покупку будматеріалів з її підписом або ж підписані нею договору про надання послуг з будівельниками.

Єдине, чим можу вас заспокоїти: зазвичай зібрати такі докази досить важко, особливо якщо пройшов якийсь час після отримання нагороди. Мало хто зберігає чеки роками на всякий пожежний випадок. До того ж навіть існуючі чеки важко зберегти, так як вже через рік багато з них просто вицвітають і доказом бути не можуть. А ще, звичайно, суд може визнати всю зібрану доказову базу недостатньою і все ж залишити подарунки тому, кому вони були подаровані.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Як позбавити невістку можливості відібрати квартиру при розлученні". інші Останні новини України дивіться в блоці "Останні новини"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Як зробити, щоб в разі чого невістка не могла претендувати на житло?
И можна зробити так, щоб дружина на них не мала прав при розлученні?