Реклама
Реклама
Реклама

«Вибрав Мінськ, так як більше платять»: айтішники - про плюси і мінуси переїзду в Білорусь

  1. У айтішників в Мінську високі зарплати
  2. Зарплати прив'язані до курсу долара
  3. У Мінську є де працювати
  4. У Мінську дешево жити
  5. У Білорусі легше відчути себе місцевим, якщо не говорити «Білорусь»
  6. У Мінську мало розваг і немає IKEA
  7. У Мінську чисто і хороший громадський транспорт
  8. З Мінська дорого подорожувати
  9. Що ще

Три програміста поділилися враженнями від переїзду в Білорусь: чим задоволені, чому не дуже.

У айтішників в Мінську високі зарплати

- Я приїхав з Ростова-на-Дону, - пояснює Олексій Кремса, розробник в аутсорсингової компанії CactusSoft. - У Ростові прожив кілька років, але місто мені не подобався. Розумів, що досяг зарплатного стелі, і хотів виїхати. Вибрав Мінськ, тому що тут більше платять.

У Кирила Асямолова з Новосибірська схожа історія: думав c сім'єю переїхати в Москву або Петербург, в результаті опинився в Мінську.

- У Білорусі запропонували оплату вище. Різниця була достатньою, щоб мій вибір припав на Мінськ. У мене тут працює один, теж з Новосибірська: три роки тому перебрався з дружиною і чотирма дітьми.

За даними dev.by, мінські айтішники заробляють близько $ 1700.. Це більше, ніж в великих містах Росії - і можна порівняти з зарплатами Москви і Петербурга. Мінські програмісти Objective C або Swift і C ++ отримують більше $ 2000 на місяць; фахівці з досвідом більш семи років можуть розраховувати на $ 3000 доларів - при тому, що середня зарплата по Мінську в січні цього року склала менше $ 600.

Зарплати прив'язані до курсу долара

Білоруський рубль довго не хвалився стабільністю. Тому у ІТ-компаній з'явилася традиція: прив'язувати зарплату до курсу долара. Тепер, якщо рубль падає, місцеві айтішники тільки у виграші. У Росії такий підхід зустрінеш рідше.

- У Ростові я працював в аутсорс-компанії. У мене була фіксована в рублях зарплата, - згадує Олексій. - У 2014 році, коли впав рубль, робота розробників в один момент стала в два рази дешевше. Ні про яку компенсацію мови не йшло, хоча замовник як і раніше платив компанії в доларах.

У Мінську є де працювати

- Влаштуватися на роботу в Мінську досить-таки просто, - вважає Олександр Слабинський, що переїхав до Білорусі в 2014 році. - Я б шукав на LinkedIn, dev.by, jobs.tut.by. Поки що така ситуація, коли співробітники потрібні сильно.

У Білорусі хороший ІТ-ринок, - ділиться своїми спостереженнями Олексій. - Багато аутсорс-проектів. Останнім часом відкриваються ще і сильні продуктові компанії: Juno, Apalon, Gismart. Так, якщо ти хороший фахівець, в будь-якому місті можна знайти відмінну роботу, але якщо брати «середню температуру по лікарні», умовно middle, то в Мінську працевлаштуватися простіше.

Так, якщо ти хороший фахівець, в будь-якому місті можна знайти відмінну роботу, але якщо брати «середню температуру по лікарні», умовно middle, то в Мінську працевлаштуватися простіше

Бізнес-інкубатор Парку високих технологій. Фото: park.by

Сфера ІТ у Білорусі розвивається швидкими темпами. З тих пір, як в 2005 році тут з'явився Парк високих технологій (особлива економічна зона для ІТ), експорт ІТ-послуг і продуктів виріс в 30 раз. У 2017 році 69% резидентів ПВТ розробляли програмне забезпечення під замовлення для клієнтів з США та Європи.

Останнім часом багато компаній, натхненні успіхами MSQRD і AIMatter, переходять до продуктової розробці, причому більше 80 з них сфокусовані на AI проектах. На початку року видання vc.ru опублікувало двадцятку перспективних білоруських стартапів.

З 28 березня вступить в силу декрет №8 «Про розвиток цифрової економіки»: експерти вважають , Що він дозволить зробити ривок в індустрії. Серед важливих положень - він продовжив існуючі пільги резидентам ПВТ; дозволив Майнінг і криптовалюта; і, нарешті, позбавив іноземців від необхідності отримувати дозвіл і візу для роботи в компаніях-резидентах ПВТ.

офіс CactusSoft

У Мінську дешево жити

Мінськ входить в десятку найдешевших міст у світі за вартістю життя. В останньому рейтингу Mercer він зайняв 200 місце з 209 можливих (Москва, наприклад, була на 14 місці). При цьому середній мінчанин живе на зарплату майже в три рази меншу, ніж у середнього айтішника.

- Вартість життя в Мінську - приблизно така ж, як в Ростові, - прикидає Олексій. - Наприклад, продукти дешевше, зате мобільний зв'язок, інтернет і розваги обходяться дорожче.

- Ковбаси, сири тут дешевше, ніж в Новосибірську, - підраховує Кирило.

- Що стосується квартири, то в Ростові я за 18 тисяч рублів знімав однокімнатну, а в Мінську - за $ 350. До метро мені зараз - три-чотири хвилини пішки, а на метро до центру - хвилин п'ятнадцять. Для порівняння, мій товариш в Москві знімає «однушку» трохи більше, ніж за 40 тисяч рублів. Спартанські умови, я б зробив ремонт.

Для Олександра питання знімання квартири більше не актуальне: в минулому році одружився на мінчанці, переїхав до неї.

iOS розробник Олександр Слабинський живе в Мінську вже третій рік

- У Росії багато хто їде заробляти в Москву - але не знаю, наскільки це актуально для ІТ-сектора, - міркує Олексій. - Жителю Томська або Саратова вигідніше переїхати до Мінська: зарплата може бути тією ж, що в Москві або Пітері, а ціни нижчі. Виходить більше відкладати.

У Білорусі легше відчути себе місцевим, якщо не говорити «Білорусь»

- Російськомовне населення - це плюс, - вважає Олександр. - Від переїзду немає шоку, як ніби змінив не країни, а місто.

Звикати треба хіба що до нових грошей. У липні 2016 року в Білорусі провели деномінацію: «обрізали» з цінників чотири нулі. Найбільшою купюрою раніше були 200 тисяч білоруських рублів, тепер - 500 рублів.

- Я опинився в Мінську, коли в ходу паралельно було два види грошей: старі з десятками тисяч і нові, - згадує Олексій. - У нових вважати зручно: ділиш на два - отримуєш суму в доларах.

Як і всюди, відчувати себе тутешнім можна до тих пір, поки мова не зайде про місцеве культурному контексті.

- Дружина якось гуляла по вулиці з дитиною, до неї підійшов дідусь, - описує Кирило. - Став розповідати: «Ну і молодь пішла, не знає, хто такий Машеров!» І з надією: «Ну ви-то точно знаєте?». Промовчала і зробила вигляд, що розуміє, про кого йдеться.

- Якось колеги обговорювали співака Солодуху - я і не знав, хто це такий. Поняття не мав! - сміється Олексій. - А якщо ти його не знаєш - значить, точно не місцевий.

- А якщо ти його не знаєш - значить, точно не місцевий

«До переїзду я ні разу не був в Білорусі. Знав, що столиця - Мінськ, президент - Лукашенко. Ось, мабуть, і все », - зізнається Олексій Кремcа

І, звичайно, на слово «Білорусія» багато хто реагує болісно:

- Я вже звик говорити Білорусь, і інших хочеться поправляти, - зізнається Кирило. - У Мінську так всюди пишуть: наприклад, на плакатах - «Я люблю Білорусь».

У Мінську мало розваг і немає IKEA

Разом з Олександром в 2014 році в Мінську виявилося багато знайомих з України. Багато або повернулися, або попрямували далі в Європу. Головна причина - нудно.

- Але я не розумію, як в місті може бути нудно? - дивується Олександр. - Я щодня ходжу по маршруту «робота - дім». Якщо залишається вільний час, намагаюся займатися спортом: у вересні минулого року втік на Мінському напівмарафоні.

- Мені хотілося б різноманітності концертів, - зізнається Олексій. - Часто відомі артисти приїжджають в Москву і Пітер, а в Мінську - немає. Так було з The Pretty Reckless, та й з багатьма. Але кафе і бари є, парки і велодоріжка - теж, так що розважити себе можна.

- Влітку я був на місцевій вулиці бар-стріт - Зибіцкой, досить весело. У Новосибірську такої вулиці немає, - згадує Кирило. - Але взагалі ми з дружиною по барах не ходимо. Родичів у Мінську немає, посидіти з дитиною нікому.

Варто бути готовим до того, що в Мінську не так багато світових брендів - і в плані одягу, і в плані громадського харчування. Перший магазин Zara відкрився в минулому році, Starbucks немає до сих пір.

- Дуже не вистачає IKEA, - скаржиться Кирило.

У Мінську чисто і хороший громадський транспорт

Чистота на вулицях - то, що вражає всіх приїжджих.

- Ще з першого відрядження до Мінська я запам'ятав, що тут більше порядку в комунальних речах, - згадує Олександр. - І громадський транспорт добре працює. Сам я не вожу, так що для мене це важливо.

- Водії не палять у салоні. А в Ростові не раз таке було, - додає Олексій. - Там весь громадський транспорт приватний. Якось їхав в маршрутці, а водій з сигаретою. Я недалеко сидів, кажу: «Можете, будь ласка, не курити?» - «Чуєш, сідай, якщо не подобається». У Мінську взагалі менше ймовірність нарватися на відкрите хамство. Люди спокійніше і стриманіше. Можу помилятися, але це мій особистий досвід.

З Мінська дорого подорожувати

З Мінська не літають лоукости, а у національного авіаперевізника «Белавіа» ціни високі. Мінчани звикли їздити поїздом до Вільнюса (2 години 30 хвилин - за $ 20) або Варшаву, Київ чи Москву - і там сідати на літак.

Привокзальна площа в Мінську

- Зате є можливість швидко дістатися до Європи автобусом або на машині, - додає Кирило. - Летіти кудись на літаку з Новосибірська мені було не дешевше, а автомобільним транспортом міг з'їздити хіба що в Гірський Алтай. Зате тепер тільки в березні відвідав Польщу, Словаччину і Чехію.

У айтішників є ще одна можливість подорожувати - по роботі. Білоруську CactusSoft, де працює Олексій, недавно купила бельгійська компанія Litussoft, так що у розробника було два відрядження до Бельгії. Цікаво, але в Європу на релокейт не тягне.

- Робота в ІТ Там не надприбуткова. У Бельгії, зі слів місцевих, найбільше отримують юристи та лікарі. А якщо не хочеш відчувати себе чужим, треба вчити ще одну мову. Але мені банально лінь. Одна справа - отримати Шофер від крутий компанії в Кремнієвій долині, інше - поміняти типову контору в Росії на польську або чеську. Можна, але я не розумію, навіщо це треба.

Що ще

- Мінуси всюди є: в кожному місті, в кожній країні. Але якщо не чіплятися, великих проблем в Мінську не бачу, - вважає Олексій. - Чув скаргу від білорусів: «У нас дороги погані». Так у вас класні дороги! І те, що тут називають пробками, в Москві було б «повільно їдемо».

центр Мінська

Погода в Мінську - неоднозначний момент: дощове літо, затягнута зима.

- Краще вже в Новосибірську -15 ° C зі снігом і сонцем, ніж тут сльота і -1 ° C, - зітхає Кирило.

Складно з державною медициною, зате немає проблем з приватної. Хороший сервіс в кафе - швидше виняток, ніж правило. Зате в магазинах - смачні продукти, а місцеві ринки радують фермерської продукцією. Для ЗСЖ - ідеально.

- Молочка супер, - посміхається Олександр. - І, як не дивно, яблука. А ще картопля! Я її з дитинства любив, так що батьки жартували: «Білорус ти, Сашко,» - і дожартувалися.

ДЖЕРЕЛО

» І з надією: «Ну ви-то точно знаєте?
Але я не розумію, як в місті може бути нудно?
Я недалеко сидів, кажу: «Можете, будь ласка, не курити?