Реклама
Реклама
Реклама

Покупки за кордоном. Відповіді на найважливіші питання

Проект «Купляйце білоруський» провалився. Не минуло й сто років, як це зрозуміло і уряд. Тому в хід пішла важка артилерія: нові поправки в старі закони. Ми підготували інструкцію, як купувати за кордоном і «залишатися друзями» з законом.

Який закон?

Переміщення товарів для особистого користування через кордон здійснюється відповідно до норм, встановлених гл.49 Кодексу, Угодою про порядок переміщення фізичними особами товарів для особистого користування через митний кордон Митного союзу і здійснення митних операцій, пов'язаних з випуском таких товарів від 18.06.2010 (далі - Угода) і Указом Президента Республіки Білорусь від 21.07.2014 №360 «Про переміщення через митний кордон Євразійського економічного союзу в Республіці Білорусь товарів для особистого користування (Далі - Указ №360).

Але в цьому році в ньому відбулися деякі зміни. 14.04.2016 вступив в силу Указ Президента Республіки Білорусь №40 «Про внесення змін і доповнень до Указу Президента Республіки Білорусь» (далі - Указ №40), що вносить зміни і доповнення до Указу №360.

Скільки готівки або дорожніх чеків можна при собі мати?

Якщо при собі ви маєте не більше 10 тисяч доларів, то ні про що, крім як на що їх витратите, думати не потрібно. Якщо ж кровних більше, то доведеться "попаритися". По-перше, їх необхідно задекларувати письмово. Для цього потрібно подати пасажирську митну декларацію. Важливий момент: «помітити» вже потрібно буде всю суму, а не тільки ту, яка перевищує десятитисячний ліміт. А, по-друге, не важливо в якій валюті ви везете гроші, на митниці їх вважатимуть в доларах за курсом Нацбанку Білорусі на день, коли була подана декларація. І це дуже слизький момент, з огляду на, що курс американської валюти скаче як рогата зірка родео.

Тому, якщо немає бажання декларувати свої гроші, а сюрпризи схвалюєте тільки в день народження, то краще мати при собі трохи менше 10 тисяч доларів. Хто знає, наскільки став дорожче долар, поки ви збирали валізи.

Як переконати митницю, що товар для мене?

Для цього не потрібно бути фокусником. Якщо ви везете техніку не частіше ніж один раз на три місяці, не дорожче 300 євро і не важче 20 кілограмів, то митник задовільно кивне і не задасть питань. Абсолютно ж очевидно, що це для особистого користування.

Важливий момент. Календарний місяць починається з 14 числа кожного місяця. Тому що 14.04.2016 офіційно почали діяти доповнення внесені Указом №40. Вони скасували раніше діючі ліміти: 50 кілограмів і 1500 євро.

Єдина хороша новина в тому, що держава апріорі анулює всі ваші поїздки до 14 квітня. Іншими словами, якщо ви 13 квітня привезли собі п'ять ноутбуків, звичайно ж, для особистого користування, на суму 1500 євро, то вам не потрібно чекати три місяці, щоб привезти ще один ноут (за новими лімітами більше не вийде). Відразу ж 14 квітня можна було їхати, купувати. А вже потім чекати три місяці, щоб не доводити на митниці з піною у рота, що все це багатство виключно для себе. Все одно не вийде. Відповідно, відлік трьох місяців потрібно робити з дня, коли в Білорусь було ввезено товар.

Я не вклався в ліміт, що тепер?

Ну правда ж, що можна купити на три сотні? Хіба що розумний нашийник для Шарика.

При ввезенні товарів понад зазначеної норми, підлягають сплаті митні платежі за ставкою 30 відсотків від їх митної вартості, але не менше 4 євро за 1 кілограм ваги в частині перевищення норми безмитного ввезення.

А якщо я настільки хитрий, що купив гарну, але б / у техніку, а на кордоні з чесними очима скажу, що вона і була моєю?

Нормами Угоди не встановлено обов'язок фізичних осіб декларувати вивозяться вживані товари для особистого користування, разом з тим, з метою підтвердження факту вивезення вживаних товарів для особистого користування, рекомендується подача пасажирської митної декларації.

Іншими словами, це може прокатати. Але, якщо виявиться, що ви чогось нібито брали з собою, наприклад, до Польщі, п'ять ноутбуків і три домашніх кінотеатру, а тепер повертаєтеся з ними і ще парочкою нових смартфонів в Білорусь, то, природно, виникнуть питання. І найгірший з них: «А чи не шпигун ви часом?»

Буду по-старому замовляти на китайських сайтах . Там все по-старому?

Ні. Тут також ліміти значно зменшилися. Різниця лише в тому, що вони діють не три місяці, а один.

Змінами, внесеними Указом №40, встановлено зниження ліміту безмитного ввезення міжнародних посилок. Так, з 14.04.2016 по відношенню до товарів для особистого користування, що пересилаються в міжнародних поштових відправленнях протягом календарного місяця на адресу одного одержувача, що є фізичною особою, яка перебуває на території Республіки Білорусь, не сплачуються митні платежі, якщо митна вартість таких товарів у сукупності перевищує суму, еквівалентну 22 євро, і загальна вага в сукупності не перевищує 10 кілограмів.

І що на ці копійки можна купити? Я не вклався, що робити?

Платити мито. Вона така ж, як і в разі особистого перевезення товару через кордон: митні платежі за ставкою 30 відсотків від їх митної вартості, але не менше 4 євро за 1 кілограм ваги в частині перевищення норм безмитного ввезення.

І, до речі, за вчинення митними органами операцій, пов'язаних з випуском товарів для особистого користування, стягування підлягає митний збір в розмірі 5 євро в еквіваленті.

Чи можна якось обдурити? Я все ще хитрий, але ідеї закінчилися ...

Я все ще хитрий, але ідеї закінчилися

Способів безліч, якщо вірити інтернету. Наскільки вони дієздатні - достеменно невідомо. Однак перш ніж скористатися одним з цих рад, варто пам'ятати просте правило: будь-які спроби обійти закон можуть закінчитися неприємностями.

Але один з найпростіших і по ідеї легальних - замовляти товар на родичів. При цьому не потрібно потім їхати до тітки в Глибоке. Замовляєте на свою ж картку і на свій же адреса, але в графі ім'я кожного разу вказуєте різні ім'я / прізвище родичів, які не купують товари в інтернеті, щоб не сталося незручної ситуації. Так, виходить, що ви можете збільшити свій ліміт рівно настільки, скільки найближчих родичів у вас є. Наприклад, в сім'ї у вас 4 людини, а в Китаї щось замовляєте тільки ви. Збільшуйте 22 євро в 4 рази (88 євро) і рівно на таку суму можете сміливо замовляти, але при кожному замовленні (що не перевищує 22 євро) вказуєте різні імена: Саша Іванов, Маша Іванова (дружина ваша, наприклад), Ігор Іванов (син ) і Сергій Іванов (ще один син).

Макс Вільтовскій

Який закон?
Як переконати митницю, що товар для мене?
Я не вклався в ліміт, що тепер?
Ну правда ж, що можна купити на три сотні?
А якщо я настільки хитрий, що купив гарну, але б / у техніку, а на кордоні з чесними очима скажу, що вона і була моєю?
І найгірший з них: «А чи не шпигун ви часом?
Там все по-старому?
І що на ці копійки можна купити?
Я не вклався, що робити?
Чи можна якось обдурити?