Реклама
Реклама
Реклама

Єдина спрощена податкова декларація: зразок заповнення за новими правилами + інструкція щодо заповнення + корисні поради

  1. Призначення спрощеної єдиної декларації
  2. здача декларацій
  3. Вимоги до заповнення декларації
  4. порядок заповнення
  5. Відмінність «спрощеної» декларації від «нульовий» декларації
  6. Подача декларації онлайн
  7. висновок

Згідно, діючих правил і російського законодавства платники податків повинні самостійно розбиратися з визначенням своєї податкової бази і заповненням належних їм форм податкової звітності. Але наше законодавство має стільки нюансів і підводних каменів, що нерідко розібратися самому з першого разу без сторонньої юридичної підтримки дуже важко. Тому сьогодні ми детально з'ясуємо ситуацію зі спрощеної єдиною формою декларації.

Єдина спрощена податкова декларація - це одна з уніфікованих форм податкової звітності. Вона є досить простий паперовою формою, яка містить в принципі лише одну сторінку для заповнення - для організацій та ВП це Сторінка № 1. А друга додаткова сторінка цієї форми, передбачена тільки для заповнення звичайними фізособами, які не є підприємцями.

Сьогодні в нашому огляді розглянемо детальніше цю форму, вона хоч проста по суті, але з огляду на те, що наше законодавство, як завжди, має багато нюансів, то на практиці з застосуванням цієї форми виникає багато питань. Зауважимо відразу, що ці питання, найчастіше виникають тому, що існує деяка плутанина в тому, хто взагалі має право подавати декларацію саме за цією спрощеною єдиною формою.

Розповімо докладно, хто може використовувати цю форму, як її правильно заповнити, які можуть виникнути складності і які моменти потрібно врахувати. А також, дамо вам пораду як можна заповнити і здати звітність швидко.

Призначення спрощеної єдиної декларації

Спочатку визначимося, в яких саме випадках можна використовувати цю форму, відразу зауважимо, що такі випадки швидше виняток.

Єдину декларацію можна застосовувати в разі, якщо одночасно дотримується кілька наступних умов:

  • якщо організація або ІП, з якихось обставин не вів ніякої діяльності протягом, хоча б однієї підзвітної періоду;
  • у нього на даний час не було ніякого руху грошових коштів по розрахункових рахунках і касі;
  • на балансі суб'єкта немає ніякого майна, за яке він повинен сплатити податок за період.

При одночасному виконанні всіх згаданих вимог, господарюючий суб'єкт може подавати тільки єдину декларацію, замість «нульових» декларацій по кожному податку.

На практиці такі декларації подають зазвичай новостворені суб'єкти підприємництва, які тільки починають свою діяльність і ще не встигли обзавестися активами.

Дана форма декларації сама по собі дуже зручна, але в реальному житті, як уже зазначалося, застосовується досить рідко, так як вимоги до суб'єкта, який має право їй скористатися, дуже мало реалістичні.

Зауважимо відразу, що багато суб'єктів бізнесу помилково вважають, що якщо немає прибутку чи ні оборотів за рахунками і касі, пов'язаних з їх основною комерційною діяльністю, то, вони можуть подавати таку декларацію - це не так.

Майже у кожного суб'єкта на балансі є майно, за яке він повинен сплатити податок. Нерідко господарюючі суб'єкти забуває про сплату комунальних або інших подібних платежів на утримання орендованого офісу або складу. А іноді єдиною виплатою може стати зарплата або допомога співробітнику (наприклад, керівнику).

Зауважимо, що абсолютно будь-яка виплата по банківському рахунку або каси, буде витратами і покаже рух грошових коштів суб'єкта. І таким чином, він вже позбавляється права на використання спрощеної форми.

здача декларацій

Згідно НК, діють наступні терміни для здачі звітності та декларацій - по 20-е число місяця, що настає після закінчення звітним періодом (кварталом, півріччям і ін.). Якщо 20-е число потрапило на вихідний день, то крайній термін подачі декларацій, стає наступний робочий день.

Зазвичай вся звітність здається в ФНС за місцем реєстрації (проживання) ІП, для організації - за місцем головного офісу або юридичної адреси.

Звітність можна подати в ФНС одним з декількох способів:

1. Найзручніше подати декларацію в електронному вигляді самостійно, через сайт ФНС онлайн, зробивши це через особистий кабінет підприємця або організації або операторів ФНС.

2. Можна надіслати поштою рекомендованим листом, з описом усіх вкладених документів. Поштовий чек буде підтвердженням відправки документів в позначену дату, тому його потрібно зберегти.

3. Можна особисто принести декларацію в ФНС. В цьому випадку, потрібно надати інспектору 2 примірника - один для ФНС, а на іншому екземплярі, який залишиться у вас, податківець поставить свій штамп про прийняття з датою.

Вимоги до заповнення декларації

Заповнення документа відбувається на уніфікованому бланку і за правилами діючих підзаконних актів Мінфіну.

Вимоги, що пред'являються при заповненні:

  • заповнення документа походить від руки чорним або синім чорнилом, або він роздруковується;
  • будь-які виправлення не допускаються, в тому числі з використанням коректора;
  • організації та ВП заповнюють тільки першу сторінку форми, а друга станиця призначена для фізосіб, які не є підприємцями.

порядок заповнення

Порядок заповнення сторінки 1 декларації (сторінка 2 суб'єктами підприємництва не заповнюється):

  • Вгорі декларації заповнюємо поле ІПН, в зайвих квадратиках потрібно заповнити прочерками;
  • Далі заповнюємо поле КПП згідно з даними платника податків з свідоцтва про взяття на облік в ФНС;

ІП цей пункт не заповнюють у них тільки ІПН.

  • Далі вказуємо номер сторінки «001»;
  • Заповнюємо поле про вид документа - якщо декларація за цей період здається перший раз, то вказується «1 / -», якщо подається коригувальний документ, то вказується «3 / номер коригування», наприклад «3/1»;
  • Заповнюємо поле звітний рік - «2017»;
  • Вказуємо підрозділ ФНС, в яке подаємо декларацію повністю прописом та в порожніх квадратах пишемо його числовий код;
  • Потім вказуємо назву організації-платника податків (повністю за Статутом) або ПІБ ІП;
  • Потім потрібно вказати код ОКТМО платника податків в порожніх квадратах, в зайвих квадратах ставляться прочерки;
  • Потім потрібно вказати основний код КВЕД платника податків в порожніх квадратах, в зайвих квадратах ставляться прочерки.

Далі вказуємо номер сторінки «001»;   Заповнюємо поле про вид документа - якщо декларація за цей період здається перший раз, то вказується «1 / -», якщо подається коригувальний документ, то вказується «3 / номер коригування», наприклад «3/1»;   Заповнюємо поле звітний рік - «2017»;   Вказуємо підрозділ ФНС, в яке подаємо декларацію повністю прописом та в порожніх квадратах пишемо його числовий код;   Потім вказуємо назву організації-платника податків (повністю за Статутом) або ПІБ ІП;   Потім потрібно вказати код ОКТМО платника податків в порожніх квадратах, в зайвих квадратах ставляться прочерки;   Потім потрібно вказати основний код КВЕД платника податків в порожніх квадратах, в зайвих квадратах ставляться прочерки

Частина з реквізитами заповнена, тепер переходимо до табличній частині, де потрібно вказати види податків. Таблична частина містить чотири графи, розберемо їх докладніше:

  • Спочатку в таблиці треба вказати види податків через підрядник, за якими подається ваша звітність, наприклад «Податок на прибуток організацій», «Податок на додану вартість» та ін .;

Тут вказуються види податків, які повинні сплачувати суб'єкт, виходячи з використовуваної ним системи оподаткування.

  • У наступній графі, згідно з правилами, потрібно вказати главу Податкового кодексу для кожного порядкового податку (ПДВ - 21, прибуток - 25);
  • У наступних двох графах треба вказувати звітний період, за який заповнюємо звітність, вони заповнюються таким чином:
  1. Якщо звітним періодом з податку, наприклад, встановлений квартал - вкажіть «03», а в самій крайній графі - «порядковий номер кварталу» - 01, 02 і ін .;
  2. Якщо звітним періодом з цього податку є календарний рік, а звітні періоди визначаються наростаючим підсумком, то крайня графа не має числового позначення (ставимо в ній два прочерку «- -»), а в графі звітного періоду вказуємо числове значення відповідне цього періоду: «0 »- рік,« 3 »- квартал,« 6 »- півріччя,« 9 »- 9 місяців.

Наприклад, для ПДВ вказуємо наступні значення граф - «3» і «04», для н / прибуток - «0» і «- -».

Заповнивши табличну частину з податками, вказуємо додаткові реквізити платника податків:

  • Номер контактного телефону;
  • Кількість листів декларації - зазвичай «001»;
  • Кількість листів додатків до декларації - зазвичай додатків немає і вказується «- - -»;

Далі лист декларації розділений навпіл, платник податків заповнює ліву сторону, податкової інспектор при прийомі декларації - праву.

Платник податків, повинен підтвердити достовірність вказаних ним даних, прописуємо повністю ПІБ уповноваженого на заповнення декларації особи - керівник організації або ІП, розпис і поточна дата, ставимо печатку (якщо вона є).

Бланк декларації можна скачати за посиланням http://nalog-nalog.ru/files/14_decl_edin.pdf

Якщо декларація подається або засвідчується уповноваженим на те, іншою особою, то в ній вказується його ПІБ. В цьому випадку, потрібно обов'язково вказувати документ, що підтверджує ці повноваження довіреної особи. Таким документом, для організації треба буде зробити довіреність на фірмовому бланку з підписом керівника, поставити на ній печатку, а для ІП - знадобиться нотаріальна довіреність на уповноважену особу.

Сторінка 2 заповнюється тільки фізичними особами, які не є ІП. Всі поля на цій сторінці, заповнюється досить просто, згідно підстрочним підписам, можна використовувати і наведені вище рекомендації.

Заповнюйте декларацію відповідно до всіх наведених рекомендацій і представленим вище фото (для зручності його можна роздрукувати).

Відмінність «спрощеної» декларації від «нульовий» декларації

Єдина спрощена декларація за своєю формою дійсно нагадує «нульову» декларацію, але принциповою відмінністю цих декларацій, є наявність табличній частині в єдиній декларації. У цю табличну частину можна вписати відразу кілька видів податків.

А форми «нульових» декларацій спеціально створені для кожного податку окремо. Наприклад, окремо по прибутку, окремо по ПДВ і ін. Окремо передбачені і форми для спрощеної системи оподаткування та інших режимів. Зазвичай ці форми містять кілька сторінок і інформацію по податковій базі (навіть при нульовій).

Якщо у платника податків немає нарахованих податків за період і дотримані інші умови для подачі єдиної декларації - він подає єдину декларацію по одному або декільком податкам відразу в спрощеному шаблоні.

Якщо хоч одна вимога із зазначених вище не дотримано, наприклад податків до сплати немає, але було рух грошових коштів за період, то доведеться подавати одну або кілька «нульових» декларацій або здавати стандартні повні бланки.

Якщо хоч одна вимога із зазначених вище не дотримано, наприклад податків до сплати немає, але було рух грошових коштів за період, то доведеться подавати одну або кілька «нульових» декларацій або здавати стандартні повні бланки

Подача декларації онлайн

На сьогоднішній день найпростіше заповнювати та подавати податкову звітність в ФНС в електронному вигляді через офіційний сайт відомства. Зауважимо, що для цього потрібно мати цифровий підпис (ЕЦП). Якщо ви ще не подавали документи через цей сайт треба буде виконати нескладні технічні налаштування по вашій ідентифікації системою ФНС.

Але зараз багато державних відомства переходять на електронний документообіг і майже кожна організація і підприємець вже отримали цифровий підпис, який позбавляє від витрати величезної кількості часу і сил для ходіння по інстанціях з папірцями. Головне, що в цьому випадку, заповнення різних паперів вимагає саме по собі, величезна кількість додаткового часу і сил, щоб попередньо у всьому цьому розібратися.

Електронні сервіси добрі не тільки тим, що папери не потрібно кудись нести, але і в першу чергу тим, що електронна версія документів часто значно менш трудомістка для заповнення. Заповнюючи електронну версію, значення полів часто потрібно вибрати із запропонованих варіантів, що спрощує і прискорює процес багаторазово. При заповненні електронних форм ймовірність помилки зведена до мінімуму. Тому будь-який користувач дуже швидко може з першого разу самостійно заповнити потрібний йому документ, а потім відразу ж відправити його в необхідне держвідомств.

Все сказане, повністю відноситься до розглянутої нами декларації. Нижче ми наводимо ілюстрацію цього електронного документа. Ви самі можете з першого погляду оцінити простоту цього документа і порівняти його з наведеними вище паперовими зразками. В електронних документах друкарську помилку можна відразу легко виправити, на відміну від рукописного варіанту, де треба старанно все переписати спочатку, а потім ще раз віднести інспектору.

В електронних документах друкарську помилку можна відразу легко виправити, на відміну від рукописного варіанту, де треба старанно все переписати спочатку, а потім ще раз віднести інспектору

Заповнення і здача декларації онлайн:

  1. Знайдіть сайт ФНС;
  2. Пройдіть в залежності від вашої правової форми в розділ для юридичних осіб або ІП;
  3. Виберете розділ здачі податкової звітності в електронному вигляді;
  4. Виберіть потрібний вам вид звітності;
  5. Заповніть електронну форму;
  6. Підпишіть його ЕЦП;
  7. Надішліть готову форму на перевірку податківцям.

Подача декларації онлайн відбувається за кілька хвилин, ви самі зможете в цьому переконатися, скориставшись новими онлайн-сервісами і тепер не треба витрачати на це зайвий час.

висновок

Ще раз відзначимо, що єдина спрощена декларація принципово відрізняється від різних форм «нулевок», які здаються для кожного податку окремо. У спрощеній єдиною формою можна записати кілька податків при необхідності.

Подавати єдину спрощену форму можна швидше лише у виняткових випадках, коли платник податків не має майна і немає абсолютно ніякого руху коштів за звітний період. Лише при дотриманні цих правил одночасно, платник податків має право використовувати цю форму.

Найбільш простий і швидкий спосіб подачі розглянутої нами декларації, це звичайно, її заповнення онлайн. Ви зможете самостійно і за мінімально короткий час, правильно заповнити з першого разу цей документ і відправити його в податкову. І вам не доведеться витрачати час на те, щоб читати закони та інструкції, як це треба заповнити, потім везти в податкову, відстояти чергу, пробитися до інспектора і спілкуватися з ним з приводу правильності ваших документів. Або йти на пошту і там оформляти відправку рекомендованого листа. Тепер все можна зробити набагато простіше онлайн за лічені хвилини!