Реклама
Реклама
Реклама

Декларація з ПДВ 2015 - нова форма декларації, порядок і терміни здачі

Звітувати з ПДВ в 2015 році потрібно за новою формою. Крім цього, посилені правила подання декларації з ПДВ в 2015 році. Особливості нової форми декларації та порядок здачі звітності по ПДВ в електронному вигляді роз'яснює експерт журналу «Облік в бюджетних установах».

Ірина Іванова , аудитор

У матеріалі:

  • Форма декларації.
  • Подання декларації.
  • Відповідальність установ за звітність по ПДВ.

Детально про розрахунок ПДВ і звітності з цього податку - в статтях журналу «Облік в бюджетних установах». Не забудьте передплатити !

Звітність по ПДВ в 2015 році

Декларацію з ПДВ зі звітності за I квартал 2015 роки треба здавати за новою формою. відповідний наказ ФНС Росії від 29 жовтня 2014 р № ММВ-7-3 / 558 @ пройшов державну реєстрацію в Мін'юсті Росії. На відміну від комерційної сфери, активно обговорює нову форму декларації з ПДВ, для установ важливіше спосіб подання декларації з ПДВ. Власне, здача звітності по ПДВ в електронному вигляді для установ незалежно від типу обов'язкове ще з I кварталу 2014 року. Однак за неправильну подачу декларації з ПДВ з I кварталу 2015 року обмежитися штрафом в 200 руб. вже не вийде. Звітність по ПДВ в паперовому вигляді не буде вважатися представленої, якщо її потрібно було здати в електронній формі ( Федеральний закон від 4 листопада 2014 р № 347-ФЗ ). Зміни в силі з 1 січня 2015 року, торкнуться вони в тому числі і уточнених декларацій. Декларацію з ПДВ зі звітності за I квартал 2015 роки треба здавати за новою формою

Форма декларації з ПДВ

Нова форма декларації з ПДВ, встановлена ​​наказом ФНС Росії від 29 жовтня 2014 р № ММВ-7-3 / 558 @ починаючи зі звітності за I квартал 2015 року, пов'язана з поправками, внесеними до пункту 5.1 статті 174 Податкового кодексу РФ Федеральним законом від 28 червня 2013 р № 134-ФЗ «Про внесення змін до окремих законодавчих актів Російської Федерації в частині протидії незаконним фінансовим операціям».

Зокрема, в декларації з ПДВ з 2015 року необхідно включати відомості з книг покупок і книг продажів за звітний період, незалежно від їх обсягу. При посередницької діяльності в декларацію з ПДВ увійдуть відомості, зазначені в журналі обліку отриманих і виставлених рахунків-фактур. Для цієї мети призначене кілька нових розділів. У них платникам податків потрібно буде відображати детальні дані про кожен конкретний виставленому і отриманому рахунку-фактурі:

  • номер рахунку-фактури;
  • дату виписки;
  • суму продажу або покупки і ПДВ по операції;
  • ІПН / КПП контрагента;
  • повний перелік реалізованих або придбаних товарів та послуг.

За кожним отриманим рахунком-фактурою платнику податків доведеться заповнити близько двох аркушів декларації з ПДВ, за кожним виданим - три. Мабуть, через збільшення обсягу даних терміни подання декларації з ПДВ збільшені. Відзвітувати по ПДВ з початку 2015 року необхідно не пізніше 25-го числа місяця, що настає після закінчення кварталом.

Завантажити електронну форму декларації з ПДВ-2015 можна тут .

Податкова декларація з ПДВ, заповнена за новою формою, може досягати декількох тисяч листів. Діючі обмеження ФНС Росії за обсягом прийнятих файлів дозволяють відправити такий обсяг інформації по телекомунікаційних каналах зв'язку тільки в кілька прийомів. Для виправлення ситуації підготовлений наказ ФНС Росії від 12 грудня 2014 р № ММВ-7-6 / 642 @ . Податкова декларація з ПДВ, заповнена за новою формою, може досягати декількох тисяч листів

Здача декларації по ПДВ

Проблеми, пов'язані з обсягом інформації, менш істотні для установ, навіть не застосовують спеціальні режими оподаткування. Наприклад, у сфері освіти, охорони здоров'я, науки і культури установи користуються пільгами, що дозволяють не платити ПДВ. У багатьох казенних установ немає об'єкта оподаткування по ПДВ, так як за загальним правилом послуги казенних установ ПДВ не обкладаються. При цьому в разі відсутності об'єкта оподаткування і руху грошових коштів в касі установи (що зараз не рідкість в зв'язку з поширенням пластикових карт навіть для виплати відрядних та інших підзвітних сум) казенні установи можуть здати до 20-го числа наступного за звітним кварталом місяця єдину ( спрощену) декларацію, в якій буде відображено ПДВ та інші податки (п. 2 ст. 80 НК РФ). Автономні і бюджетні установи-пільговики подають до податкового органу декларації з ПДВ із заповненим розділом з пільг.

Щодо обчислення і сплати ПДВ установами різних типів читайте також в статтях «Податкові пільги для бюджетних установ» і «ПДВ в казенній установі» .

Санкції за неправильне уявлення декларації з ПДВ з 1 січня 2015 року посилені. Згідно з новою редакцією пункту 5.1 статті 23 НК РФ особи, зобов'язані подавати податкову декларацію в електронній формі, забезпечують також можливість отримання документів від податкової інспекції в електронному вигляді по телекомунікаційних каналах зв'язку через оператора електронного документообігу. Поправка поширюється на декларації, подані після 1 січня 2015 року, в тому числі на звітність по ПДВ за IV квартал 2014 року і на уточнені податкові декларації за минулі періоди.

Нагадаємо, Казначейство Росії також роз'яснило порядок стягнення податків і уточнило правила стягнення коштів з установ в окремих листах.

Взаємозв'язок між декларацією з податку на прибуток і декларацією з ПДВ

При звірці декларацій по ПДВ і податку на прибуток податківці порівнюють бази за відповідними податками, і якщо вони не збігаються, вимагають пояснити різницю.

Єдина спільна аналітика з книги продажів і кореспонденції рахунків виручки податкового обліку це контрагенти. Тому після виявлення конкретного контрагента, за яким було виявлено різниці, зазвичай не складає великих труднощів подивитися всі операції по даному контрагенту і пояснити різницю.

Також дивіться:

- Зміни в законодавстві 2015
- Зміни до Інструкції № 157н
- Звітність по ПДВ в електронному вигляді
- Пільга з ПДВ
- Податкові пільги для бюджетних установ
- Податковий облік програмного забезпечення
- Податок на прибуток: 10 головних проблем бюджетних установ

Щоб читати свіжі матеріали журналу «Облік в бюджетних установах», авторизуйтесь як передплатник , оформите демодоступ або підпишіться на журнал.