Реклама
Реклама
Реклама

Визнання судом громадянина недієздатним

  1. Підстава для визнання громадянина недієздатним
  2. Судовий порядок визнання громадянина недієздатним
  3. Правові наслідки визнання громадянина недієздатним
  4. Допомога у визнанні громадянина недієздатним

Недієздатність людини у вітчизняному законодавстві визначається, як відсутність у фізичної особи здатності до придбання і здійснення цивільних прав і виконання своїх громадянських обов'язків Недієздатність людини у вітчизняному законодавстві визначається, як відсутність у фізичної особи здатності до придбання і здійснення цивільних прав і виконання своїх громадянських обов'язків.

Визнання недієздатним може здійснюватися тільки внаслідок розвитку у людини серйозного психічного розладу (захворювання).

Необхідно відзначити, що недієздатними також вважаються діти, до моменту досягнення ними повноліття.

- Недієздатність громадянина проявляється насамперед у його поведінці (люди перестають дізнаватися родичів, старих знайомих, називають їх чужими іменами, йдуть з дому і губляться, вигадають різні небилиці і т.п.).

Підстава для визнання громадянина недієздатним

Визнання людини недієздатним повинно мати вагому підставу. Єдиним таким підставою є наявність у людини важкого психіатричного захворювання. Якщо громадянин вже не може керувати своїми діями, перестає розуміти їх значення, то відповідно, він і не може нести за них відповідальність. Визнання особи недієздатною здійснюється тільки через суд.

Дана процедура відноситься до категорії судових справ окремого провадження і тому розглядається тільки за участю прокурора. Визнання громадянина недієздатним не просте судова процедура і приводами для її проведення можуть бути наявність медичного документа, що підтверджує психічний розлад (захворювання) або ж сам факт знаходження людини в психіатричній лікарні з невтішним діагнозом.

Судовий порядок визнання громадянина недієздатним

Порядок визнання людини недієздатною передбачає ряд послідовних юридично значущих дій, таких як:

  1. Грамотне складання і подача в суд заяви про позбавлення громадянина дієздатності. Виключне право на це мають лише його близькі родичі, органи опіки та піклування, медустанови психоневрологічного і психіатричного профілю.
  2. Призначення судом і проведення судово-психіатричної експертизи (добровільно або в примусовому порядку).
  3. Розгляд справи по суті і винесення судового рішення за результатами проведеної судової психіатричної експертизи.
  4. Набрання законної сили рішенням суду про визнання громадянина недієздатним.

На особливу увагу при цьому, заслуговує грамотне складання юридичних документів . Заяву до суду про позбавлення дієздатності має бути подано у встановленій формі і належним чином оформлено. Також воно вимагає обов'язкового підкріплення доказовою базою.

Кваліфікований в цих питаннях фахівець бездоганно підготує всі необхідні документи з урахуванням специфіки конкретного випадку визнання громадянина недієздатним або його обмеження в дієздатності. Крім того, досвідчені юристи Адвокатського Кабінету «Сприяння» професійно нададуть представництво в суді інтересів свого довірителя. А це перш за все означає економія вашого дорогоцінного часу і нервів.

Правові наслідки визнання громадянина недієздатним

Визнання особи недієздатною має певні юридичні наслідки. Над позбавленим дієздатності громадянином в обов'язковому порядку встановлюється опіка. Опікуном може стати будь-яка особа призначена за рішенням органу опіки.

Допоможемо визнати людину недієздатною

Всі юридично значущі дії від імені недієздатної особи здійснюються її опікуном. Таким, що втратив дієздатність осіб своїми діями не зможе юридично завдати шкоди собі, своїм рідним і близьким.

Допомога у визнанні громадянина недієздатним

Ситуація з визнанням недієздатності завжди складна і неоднозначна. Вирішальну роль у виході з неї може зіграти тільки досвідчений адвокат по цивільних справах . Для грамотного проведення судової процедури краще скористатися професійною юридичною допомогою.

- У вас вже з'явилися додаткові питання і необхідна професійна юридична консультація по цивільних справах ? Зверніться в АК «Сприяння». Наші компетентні юристи проаналізують всю вашу ситуацію, зроблять свій об'єктивний прогноз, візьмуть на себе вирішення організаційних, процесуальних, інших актуальних питань від початку і до кінця всього заходу щодо позбавлення дієздатності громадянина.