Реклама
Реклама
Реклама

Як перевірити квартиру при покупці

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

8 червня 2010, 7:31 Переглядів: 8 червня 2010, 7:31 Переглядів:   Уважно

Уважно. За зовні красивим пропозицією можуть ховатися великі неприємності.

Будь-яка угода з нерухомістю в нашій країні пов'язана з певними ризиками. По-перше, угода купівлі-продажу квартири може бути визнана недійсною (наприклад, якщо продавця визнають недієздатним на момент укладання угоди). При цьому настає т. Н. подвійна реституція, коли обидві сторони повертають отримане в результаті операції: покупець - квартиру, продавець - гроші. Ця ситуація може стати для покупця ще сумніше, якщо в цілях економії на платежах в договорі була вказана занижена вартість угоди. В цьому випадку повернути свої гроші цілком практично неможливо. Більш того, різниця між реально отриманими грошима і тими, що доведеться повертати в разі розірвання угоди, сама по собі може стати сильною спокусою для продавця, навіть якщо він з самого початку і не задумував ніяких "фокусів". Саме тому юристи радять покупцям відображати в договорі реальну вартість квартири. Крім того, рекомендується нотаріально фіксувати сам факт передачі грошей. По-друге, покупець може раптом з'ясувати, що виявився жертвою відвертого шахрайства, наприклад, "купивши" квартиру у помилкових господарів, за фальшивими документами і т.д. В цьому випадку безповоротно пропадають всі віддані аферистам гроші.

Звертаємо вашу увагу: зараз ріелтори беруть 3-5% саме з покупця. На питання "за що?" вони відповідають: "Ми перевіряємо всі документи від" А "до" Я ". Якщо ріелтор виявиться порядною, які дорожать своєю репутацією, він дійсно все перевірить. Але, якщо чогось недопроверіт, нічого йому за це не буде, ніякої відповідальності за угоди з купівлі-продажу нерухомості сьогодні ріелтори не несуть. Тому наша порада - абсолютно всі документи перевіряйте самостійно. Як це зробити, "Сегодня" розповіли директор юридичної компанії "Європейський правовий союз" Олександр Ванжа, юрист юридичної компанії "Гарант" Дмитро Мальцев, генеральний директор АН "Український Дім" Руслан Безуглий, директор АН "Оптимум-плюс" Юрій Базелінській.

АЛГОРИТМ ПЕРЕВІРКИ

Крок 1. Перевіряємо продавця

Щоб переконатися в тому, що це дійсно та людина, дивимося паспорт. Втім, як говорив Остап Бендер, при нинішньому розвитку друкарської справи виготовити будь-який документ не складає труднощів. Так, в Києві паспорт з потрібними вам даними, який на око не відрізниш від справжнього, за словами обізнаних людей, можна замовити за $ 2 тис. До слова, продавець, будучи власником квартири, може бути не прописаний в ній (наприклад, якщо він володіє декількома квартирами). Якщо ж прописаний, тоді дивимося відповідну сторінку в паспорті.

Якщо продавець демонструє ознаки неадекватності або зловживання алкоголем і т. П., Потрібно з'ясувати, чи не знаходиться він на обліку в психоневрологічному або наркологічному диспансері, оскільки це значно збільшує ризик того, що ця угода згодом може бути оскаржена (на підставі того, що він був недієздатний). Тому вимагайте від продавця відповідні довідки, а краще самому супроводжувати його під час візиту в ці установи (так ви будете впевнені, що довідка не куплена).

Обов'язково поспілкуйтеся з сусідами. Після цього у вас повинно з'явитися відчуття повної впевненості в тому, що продавець - саме та людина, яким видається, і ніяких неприємних сюрпризів від нього не буде.

Крок 2. Перевіряємо документи на право власності

Це можуть бути: свідоцтво про право власності на квартиру, договір купівлі-продажу, свідоцтво про право на спадщину, акт про приватизацію. Не можна мати справи з копіями, навіть нотаріально завіреними. Всі істотні для укладення угоди документи повинні пред'являтися в оригіналах.

якщо:

продавець є не єдиним власником квартири, має бути нотаріально завірена згода всіх її співвласників;

продавець одружений або заміжня (має цивільного чоловіка або дружину), а квартира була придбана в період подружнього життя, ця квартира вважається власністю цієї пари. В цьому випадку має бути присутнім нотаріально завірений дозвіл чоловіка / дружини на здійснення такої угоди;

одним із власників квартири є неповнолітній, має бути дозвіл опікунської ради на її продаж;

квартира отримана у спадок, дізнайтеся у продавця про родичів померлого власника квартири, які теоретично могли б претендувати на неї. Такий спадкоємець може звернутися до суду з проханням про поновлення строку на прийняття спадщини, наприклад, в зв'язку з тим, що він тільки недавно дізнався про смерть родича і, відповідно, не міг пред'явити свої права у встановлений законом термін;

квартира продається за дорученням, однозначна рекомендація всіх опитаних фахівців - вимагати особистої зустрічі з господарем квартири. Без знайомства з господарем і перевірки його, як це було описано вище, угода категорично протипоказана. А коли ви зустрінетеся з господарем, запропонуйте йому самому укласти угоду.

Крок 3. Йдемо в ЖЕК

Ідеальна ситуація, коли на момент продажу квартири в ній, крім продавця, ніхто більше не зареєстрований (потім людини доведеться виписувати через суд). Саме це і ставте умовою укладання угоди. Сходіть разом з продавцем в ЖЕК за довідкою про зареєстрованих в даній квартирі (форма №3). Заодно отримаєте виписку з повною історією реєстрацій в цій квартирі, вивчіть, хто там був зареєстрований, з'ясуєте, чому виписався, за яких обставин, що з ним зараз. Наприклад, людина могла бути тимчасово знято з реєстрації через відправлення в місця позбавлення волі. Поки він був відсутній, квартира була приватизована без його участі. Ви купуєте цю квартиру, а він незабаром повертається з місць не таких віддалених і подає позов з приводу порушення своїх прав при приватизації квартири.

Крок 4. Робимо запит до Єдиного реєстру судових рішень

Потрібно з'ясувати, чи не була ця квартира раніше предметом судових розглядів. Для цього треба зробити запит по даній квартирі в Єдиний реєстр судових рішень. Якщо була, проконсультуйтеся у юриста, чи немає там ризику відновлення справи за нововиявленими обставинами.

Крок 5. Перевіряємо попередні угоди з цією квартирою

Поширена думка, що якщо остання продаж квартири була більше трьох років тому, то вона безпечна з точки зору можливості її оскаржити.

Це не зовсім так. Певні ризики все одно залишаються, але вони незмірно нижче, ніж при свіжих угодах. Якщо ваш продавець сам недавно купив цю квартиру, це вже привід уважно вивчити обставини цієї угоди купівлі-продажу (продавець, права на квартиру, дозволу і т. Д.), Оскільки саме вона є найбільш небезпечною з точки зору спроби оскаржити її в суді. Наприклад, попередній покупець не перевіряв свого продавця так ретельно, як треба, і його родичі можуть домогтися визнання правочину недійсним як укладеного в стані недієздатності. Або раптом з'ясується, що ваш продавець придбав квартиру шахрайським шляхом, обдуривши її минулого господаря. При деяких умовах (такі приклади є) суд може постановити повернути квартиру потерпілому, а ви, звичайно, повинні були б отримати свої гроші назад від продавця, але де він, цей шахрай? Він уже в бігах. Або навіть не в бігах, але грошей з нього все одно не отримаєте.

Тому вимагайте у продавця звести вас з попереднім власником квартири. Крім того, відвідайте нотаріуса, у якого полягала та угода. Поясніть йому ситуацію, попросіть можливості переглянути документи по тій угоді, вивчіть їх на предмет наявності факторів ризику, про які ми писали в цій статті. Якщо квартира продавалася перед цим, попросіть нотаріуса допомогти вам відновити весь ланцюжок цих продажів, або самі пройдіть по ній - від нотаріуса до нотаріуса. Але якщо квартира протягом трьох років кілька разів переходила з рук в руки, простіше з нею не зв'язуватися.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Як перевірити квартиру при покупці". інші Новини нерухомості дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Ряполов Костянтин

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

На питання "за що?
При деяких умовах (такі приклади є) суд може постановити повернути квартиру потерпілому, а ви, звичайно, повинні були б отримати свої гроші назад від продавця, але де він, цей шахрай?