Реклама
Реклама
Реклама

Забірні війни - 2: як сусіди «віджимають» у екс-начальника ГИМС ділянку під сервітут

4.04.2017

Навколо особнячка колишнього зама Рафіса Хабибуллина продовжують кипіти пристрасті: сусіди просять місто відкрити можливість проїзду до своїх домівок

Продовження отримала огорожі війна між власником цегельного особнячка по вулиці Маяковського Рафаелем Яппаровим і жителями сусідніх будинків. Паркан, встановлений ним в 2016 році навколо своєї ділянки, позбавив їх можливості вільно користуватися дорогою - мешканцям залишили крихітну стежку шириною в 0,5 метра. Почавши вникати в деталі, сусіди з'ясували: при межування ділянок в 2010 році була допущена помилка - для їхніх будинків не передбачили пішохідний і під'їзної колії.

Продовження отримала огорожі війна між колишнім спецназівцем і замначальника ГУ МНС по РТ Рафаелем Яппаровим (на фото) - власником цегельного особнячка по вулиці Маяковського 29 (літера, 1) і жителями сусідніх будинків Фото: Ліліана Набіулліна Продовження отримала огорожі війна між колишнім спецназівцем і замначальника ГУ МНС по РТ Рафаелем Яппаровим (на фото) - власником цегельного особнячка по вулиці Маяковського 29 (літера, 1) і жителями сусідніх будинків Фото: Ліліана Набіулліна

«ПРИ ФОРМУВАННІ ДІЛЯНКИ була допущена помилка»

продовження отримала огорожі війна між колишнім спецназівцем і замначальника ГУ МНС по РТ Рафаелем Яппаровим, власником цегельного особнячка по вулиці Маяковського 29 (літера, 1), і жителями сусідніх будинків по вулицях Маяковського 29а і 29б. Сусіди подали до виконкому заяву про демонтаж паркану, встановленого Яппаровим і перешкоджає вільному доступу до їхніх домівок, а також попросили місто встановити постійний публічний сервітут на дорогу. Питання установлення сервітуту і розглядався напередодні на публічних слуханнях в управлінні містобудування виконкому Казані.

Територія, через яку розгорівся сир-бор, - це дорога від будинку Яппарова до двох інших будівель - невеликим п'ятиповерховим домівках на другій лінії за адресою Маяковського, 29а та 29б. Спочатку приводом для суперечки послужив паркан, встановлений Яппаровим по периметру своєї ділянки - за словами чоловіка, він знадобився для проведення реконструкції будинку, у якого руйнується одна зі стін. Однак паркан викликав обурення сусідів - виходячи з під'їзду, мешканці будинку по вулиці Маяковського, 29а натикалися на двометровий профнастил. Госжілінспекціі визнала, що паркан стоїть дуже близько: люди з обмеженими можливостями та мами з колясками проїхати не можуть, а в разі надзвичайної ситуації виникає загроза життю громадян, тому що жодна із служб швидкого реагування до дому під'їхати не зможе. У справу втрутилися прокуратура і виконком, в результаті Яппарову було видано припис забезпечити доступ і паркан був відсунутий. Цим справа не закінчилася - в процесі «розборок» з сусідом мешканці з'ясували, що формування їх ділянок відбулося з порушеннями: не був передбачений під'їзної і пішохідний шлях.

Територія, через яку розгорівся сир-бор, - це дорога від будинку Яппарова до двох інших будівель - невеликим п'ятиповерховим домівках на другій лінії за адресою Маяковського, 29а та 29б Фото: «БІЗНЕС Online» Територія, через яку розгорівся сир-бор, - це дорога від будинку Яппарова до двох інших будівель - невеликим п'ятиповерховим домівках на другій лінії за адресою Маяковського, 29а та 29б Фото: «БІЗНЕС Online»

Інтереси мешканців на слуханнях представляла юрист Наталія Іванкіна. За її словами, порушення виявилися після проведення юридичної експертизи та топографічних робіт. На сьогодні відстань між ділянкою Яппарова і будинком Маяковського 29б становить всього 0,5 м, а значить, ні спокійно пройти, ні тим більше під'їхати до будинку не представляється можливим, розповіла юрист. «При проведенні експертизи з'ясувалося, що при формуванні земельної ділянки Яппарова були допущені порушення: не були передбачені проїзд і підхід для жителів багатоквартирного будинку - як 29, а так і 29б», - пояснила вона і додала, що межові роботи, після проведення яких пропали підхід і проїзд до будинків, були здійснені в 2010 році. Питання постало особливо гостро близько року тому, коли Яппаров почав проводити реконструкцію свого будинку і обгородив свою ділянку парканом, в результаті чого зник не тільки проїзд, а й пішохідний прохід. «Жителі вже вийшли з наболілим - з питанням про встановлення документально закріпленого сервітуту для проходу до своїх житлових будинків», - підсумувала юрист. Таким чином, фактично мешканці попросили змінити межі земельної ділянки Яппарова, віддавши його частина для організації проїзду до своїх домівок.

«ЦЕ НЕ сервітуту, А НЕЗАКОННЕ ВИЛУЧЕННЯ ДЛЯ ПАРКУВАННЯ»

«У мене питання: коли робили установку огорожі, з представниками і власниками мешканців узгодження проводили?» - поцікавився у ІВАНКІНОЇ голова публічних слухань, заступник начальника управління Тимур Давидов. Відповідь виявилася негативною. Наступним записалися з правом виступу виявився сам Яппаров - він публічно заявив про те, що під виглядом сервітуту частина ділянки у нього просто забирають, причому ще і в корисливих цілях - для використання під парковку.

Інтереси мешканців на слуханнях представляла юрист Наталія Іванкіна Інтереси мешканців на слуханнях представляла юрист Наталія Іванкіна. За її словами, порушення виявилися після проведення юридичної експертизи та топографічних робіт Фото: Ліліана Набіулліна

Яппаров розповів, що сервітут шириною 5 - 6 м, який планує встановити місто, забирає у нього 30% земельної ділянки. «30 відсотків вилучається на користь зацікавлених осіб. Незрозуміло, в яких цілях. Але я припускаю так - напевно, тут буде парковка. Це не сервітут, а просто незаконне вилучення для парковки деяких зацікавлених осіб », - гарячкував чоловік. Він нагадав, що його земельну ділянку завжди був відкритий для сусідів, поки не виникла необхідність провести ремонт. Сусідам він запропонував заїжджати на машинах з боку вулиці Некрасова. «При проектуванні був передбачений заїзд звідси. І говорити, що ви не можете звідси заїхати-виїхати, не можна - можете. Є лист компетентних органів - вони кажуть: ми на пожежу заїжджаємо. Скрізь є під'їзди. Інша справа - небажання їх розкрити », - резюмував він, тут же, втім, обмовившись, що сусіди чомусь сприймають цю територію як парк - тому, видно, і не хочуть міняти її призначення.

«Я розумію, що рішення прийнято, всі підписали, зараз відкриють. Але це все незаконно. Такого сервітуту не буває. Немає ні сумірною плати за це, немає пропозицій інших. Цією ділянкою користуватися неможливо, не те що проводити реконструкцію, тому потрібно або надати в іншому місці ... Я оформлю красиво - і все. Мені і моїм мешканцям багато не треба », - торгувався Яппаров, очевидно, маючи на увазі під мешканцями дружину і дочку, які проживають разом з ним в цьому будинку. Офіційно ж в будинку прописані 7 осіб, в той час як у випадку з мешканцями сусідніх будинків мова йде про десятки людей - всього на слухання прийшли близько 30 осіб, і, за їхніми словами, це лише третина від загальної кількості мешканців.

У випадку з мешканцями сусідніх будинків мова йде про десятки людей - всього на слухання прийшли близько 30 осіб, і, за їхніми словами, це лише третина від загальної кількості мешканців Фото: Ліліана Набіулліна У випадку з мешканцями сусідніх будинків мова йде про десятки людей - всього на слухання прийшли близько 30 осіб, і, за їхніми словами, це лише третина від загальної кількості мешканців Фото: Ліліана Набіулліна

Висловившись, Яппаров вступив в невелику перепалку з юристом, яка доводила йому, що при межування ділянки в 2010 році йому необхідно було врахувати згоду суміжників. «Я не межувати! Цим займалася бюджетна структура. Я тільки написав заяву, а межування проходило без мене », - кілька разів повторив він, зазначивши, що узгодження меж знаходиться в компетенції виконкому. «Вони приходять, складають протокол, дізнаються згоду того, хто є власником будинку. Я на той момент не був власником », - заявив Яппаров, додавши, що спочатку проживав в ньому на правах мешканця.

Потім слово взяв Сергій Ахмін, житель будинку по вулиці Маяковського, 29а. «У своїй розповіді ви опустили долю арки по вулиці Маяковського як потенційного в'їзду. Хороша арка, через неї завжди машини проїжджали. Ви її забили, забили, вийшов глухий кут », - зауважив чоловік, вказуючи на арку навпроти під'їзду до будинку 29б. За словами жителів, цієї аркою багато років користувалися жителі відразу трьох будинків - до них приєднувався ще й будинок 23. Забита наглухо арка становить єдиний паркан з огорожею, встановленим Яппаровим, пояснили мешканці. Чоловіків цікавило, чи планує колишній спецназівець тримати її зачиненою наглухо або дасть можливість проїжджати сусідам. У відповідь Яппаров нагадав, що поруч знаходиться аварійна стіна і в зв'язку з цим об'єкт повинен бути огороджений - для забезпечення безпеки. «Він буде стояти, поки я реконструкцію не завершу», - лаконічно висловився колишній начальник ГИМС.

Натисніть, щоб збільшити Фото: Ліліана Набіулліна Натисніть, щоб збільшити Фото: Ліліана Набіулліна

На підтримку виступила і дружина Яппарова, яка розповіла, що площа їх прибудинкової території становить 400 кв. м, а значить, більше половини у неї забирає сервітут. Втім, на це голова публічних слухань зауважив, що сервітут не накладаються заборони на користування земельною ділянкою.

«І ДІМ НЕ ЗАБУДЬТЕ знести!»

Цікаво, що на слухання прийшов чоловік, особу якого встановити не змогли ні мешканці, ні сам Яппаров. Мешканці і зовсім спробували було переконати виконком не давати йому права голосу - мовляв, хто такий, ми його бачити не бачили, яке відношення він має до наших домівок. Коли чоловік представився, питання відпали: він виявився представником Даміра Габдуллина - їхнього сусіда, середньої руки підприємця, власника старого будинку на вулиці Маяковського 29 (літера 10).

У 2010 році Габдуллін придбав у приватної особи старий будинок У 2010 році Габдуллін придбав у приватної особи старий будинок. На догоду збереженню історичного вигляду головний фасад будівлі зберегли відповідно до оригіналу, а ззаду до нього прибудували основну частину будинку - «скляшку» в сучасному стилі Фото: «БІЗНЕС Online»

У листопаді 2016 року «БІЗНЕС Online» писав про розборки, що ведуться між Яппаровим і Габдуллина: у 2010 році Габдуллін придбав у приватної особи старий будинок, на першому поверсі якого планував облаштувати офіс і гараж, на другому - квартиру для себе. На догоду збереженню історичного вигляду головний фасад будівлі зберегли відповідно до оригіналу, а ззаду до нього прибудували основну частину будинку - «скляшку» в сучасному стилі. Проект пройшов всі необхідні узгодження, в лютому 2015 року виконком видав дозвіл на реконструкцію будівлі. Однак під час будівельних робіт у Габдуллина почалися проблеми з сусідом, яким виявився Яппаров. Спочатку останній заявив, що, встановивши будівельний паркан, Габдуллін заліз на його територію, а потім і зовсім через суд домігся визнання його будинку самовільно побудовою. Вахитовский райсуд вирішив, що проведені роботи на реконструкцію не тягнули - це було нове будівництво, і постановив знести будівлю, розібравши всі, за винятком самого фасаду.

Не дивно, що, дізнавшись про те, що практично аналогічна ситуація відгукнулася самому Яппарову, Габдуллін не зміг залишитися осторонь. З якихось причин не зумівши присутнім на слуханнях особисто, він надіслав свого представника, який коротко заявив, що влада чинить правильно, сервітут потрібен і т. Д. Яппарова, втім, виступ розвеселило. «І будинок не забудьте знести!» - уїдливо кинув він слідом представнику сусіда. На думку заступника начальника ГУ МНС по РТ, найбільший комфорт новий сервітут принесе якраз Габдуллина - передбачена ним дорога веде якраз до його дому.