Реклама
Реклама
Реклама

Материнський капітал в 2018 році: розмір виплати, як отримати, як використовувати

  1. Кому покладено материнський капітал
  2. Як отримати / оформити материнський капітал
  3. Материнський капітал в Криму і Севастополі
  4. Як використовувати материнський капітал
  5. Позика під материнський капітал
  6. навчання дитини
  7. пенсійне накопичення
  8. Регіональний материнський капітал

Для російських сімей доля материнського капіталу залишається досить актуальним питанням

Для російських сімей доля материнського капіталу залишається досить актуальним питанням. Як і раніше багато, думаючи про те, пора їм заводити дітей або варто почекати, оцінюючи своє фінансове становище, відкладають важливу справу на потім. Розуміючи настрої громадян, в кінці 2017 року президент РФ виступив з пропозицією продовжити дію програми, основне завдання якої полягає у фінансовій підтримці сімей з двома і більше дітьми, до 31 грудня 2021 року. З метою збереження позитивних демографічних тенденцій в країні Держдума підтримала пропозицію і прийняла відповідний закон.

Програма материнського капіталу була прийнята в липні 2007 року. Виплати тривають і по сьогоднішній день. У 2018 році розмір материнського капіталу знову змінений не був і становить, як і в 2015 році, 453 026 рублів.

Кому покладено материнський капітал

Правом на отримання материнського капіталу мають

  • жінки, які народили або усиновили другого (третього, четвертого і подальшого) дитини;
  • чоловіки, які є єдиними усиновлювачами другого або наступних дітей (рішення суду про усиновлення від 01.01.2007 року);
  • батьки або усиновителі дитини, якщо мати / усиновителька втратила свої права на капітал;
  • дитина, якщо його батьки / усиновителі втратили право на отримання сімейного капіталу.

Як отримати / оформити материнський капітал

З 2015 року батьки у всіх регіонах зможуть отримати сертифікат на даний вид державної субсидії як у відділенні Пенсійного фонду Росії за місцем проживання або прописки, так і в багатофункціональних центрах надання держпослуг (МФЦ). На прийомі у відділенні пенсійного фонду від вас буде потрібно написати заяву на отримання сертифіката та надати підготовлений пакет документів, в якому повинні бути:

  • паспорт заявника + копія паспорта;
  • свідоцтво про народження заявника;
  • свідоцтва про народження / усиновлення дітей + копії (з обов'язковою відміткою про громадянство РФ);
  • свідоцтво про укладення заявником шлюбу;
  • СНІЛС (пенсійне страхове свідоцтво) заявника та дітей.

При повторному шлюбі заявника попросять надати оригінал і копію свідоцтва про розірвання шлюбу та довідку з РАГСу про укладення першого шлюбу.

У виняткових випадках, якщо мати дитини померла або позбавлена ​​батьківських прав, до пакету документів слід додати свідоцтво про смерть матері, рішення суду про оголошення матері померлої, які документи, що підтверджують вчинення матір'ю злочину щодо дитини, або документи про позбавлення матері батьківських прав.

Термін розгляду заяви займе не більше місяця, після закінчення якого з вами зв'яжеться фахівець ПФ і повідомить про дату отримання сертифіката, або повідомлення прийде вам листом поштою.

Материнський капітал в Криму і Севастополі

З 2015 року сім'ї кримчан і севастопольців, в яких, починаючи з 2007 року, народився другий або наступна дитина, можуть отримати материнський капітал в повному обсязі. Основна умова - мати і дитина (народження якого дає право на отримання маткапіталу) повинні бути громадянами РФ. Список документів для звернення до територіального підрозділу ПФР залишається колишнім.

Як використовувати материнський капітал

Коли сертифікат отриманий, залишається вирішити на які потреби його витратити. Материнський капітал може бути використаний на поліпшення житлових умов, на освіту дітей, на накопичувальну частину пенсії для матері дитини. Крім того, з 2016 року гроші, одержувані в рамках держпрограми, можуть бути спрямовані на соціальну адаптацію та інтеграцію в суспільство дітей-інвалідів, лікування дітей, а з 2018-го із засобів маткапіталу можна оплачувати дошкільну освіту дітей і отримувати щомісячну виплату. Однак отримати таким чином стабільну надбавку до зарплати можуть не всі виявили бажання сім'ї, а тільки ті, дохід яких не перевищує півторакратної величину прожиткового мінімуму працездатного населення в проживав ними суб'єкті РФ. Розмір виплати при цьому також залежить від регіону - він дорівнює прожитковому мінімуму для дітей, який встановлений в суб'єкті РФ на II квартал попереднього року.

Важливо! Скористатися правом на отримання материнського капіталу можна тільки один раз. Сімейний капітал не можна переводити. Розпоряджатися коштами маткапіталу можна через три роки з дня народження / усиновлення другого і наступних дітей.

Батьки можуть скористатися як весь обсяг сертифіката в будь-якому зазначеному напрямку, так і витратити тільки частина капіталу, розмір решти при цьому в новому році буде перерахований з урахуванням зростання інфляції. Материнський капітал не підлягає обкладенню податком на доходи фізосіб.

найбільш затребуваний спосіб вкладення грошей по материнському сертифікату - придбання або будівництво квартири або будинку. Є можливість використовувати капітал для участі в пайовому будівництві у вигляді погашення плати за договором або в якості початкового пайового внеску. Материнська дотація може бути спрямована на погашення основного боргу за кредитами або позиками, метою яких було придбання або будівництво житла, в цьому випадку вам не доведеться чекати досягнення дитиною трирічного віку.

Абсолютна більшість вибирає витратити материнський капітал на початковий внесок по іпотеці, на погашення основного боргу або сплату відсотків за іпотечним кредитом.

Звичайно, для бажаючих придбати квартиру в Москві сума державної субсидії здасться не такою вже значною на тлі ринкової вартості квартир, в цьому сенсі в більш виграшному становищі перебувають сім'ї, які проживають в середніх і малих містах, де заповітна мрія про покупку квартири набуває реальних обрисів.

Позика під материнський капітал

Отже, що потрібно знати, якщо ви вирішили внести материнський капітал в якості початкового внеску для придбання квартири в іпотеку. Уважно вивчіть пропозиції банків, які працюють з маткапіталом. Проаналізуйте свої можливості, сходіть в сподобався банк, де банківський працівник, вивчивши ваші доходи, зможе розрахувати максимальний кредит для вашої родини і вказати допустиму процентну ставку. Відразу обмовимося, що при оформленні іпотеки даними способом ви надаєте всю суму сімейного капіталу в розпорядження банку. Ви не зможете витратити частину коштів сертифіката на інші потреби.

Варто розуміти, що банки звикли мати справу з готівковою сумою, в свою чергу Пенсійний фонд перерахує покладені вам гроші тільки в тому випадку, коли майно буде офіційно зареєстровано на власника сертифіката або сім'ю. Замкнуте коло, чи не так? Не переживайте, схема, розроблена банками, допоможе вирішити це протиріччя.

Ви, виступаючи в ролі позичальника, отримуєте відразу два кредити: перший на внесення початкового внеску дорівнює сумі сертифіката; другий - безпосередньо на покупку житла. Після оформлення угоди, позичальник звертається до відділення ПФР з заявою про перерахування коштів банку. Зазвичай банки дають позичальнику від місяця до року на виконання зобов'язань по перерахуванню маткапіталу з Пенсійного фонду на рахунок банківської організації. До цього моменту на суму початкового внеску будуть нараховуватися відсотки, оплачувати які кредитується повинен самостійно. До речі кажучи, банки в даному випадку надають кредит під більш високі відсотки.

Більш вигідна і менш витратна схема іпотечного кредитування передбачає внесення початкового внеску з особистих накопичень. Тоді кошти материнського капіталу будуть витрачені на погашення частини кредиту і відсотків по ньому.

навчання дитини

Сім'ї з материнським капіталом можуть витратити його кошти на оплату навчання одного або всіх дітей, в освітніх установах з госаккредитацию. Ви можете використовувати сімейний капітал на оплату дитячого садка, музичної або художньої школи, навчання в вузі або технікумі, а також проживання в гуртожитку. Якщо вами було прийнято рішення на використання грошей на навчання дитини, необхідно подати заяву в ПФР не пізніше 1 травня того року, в якому планується надходження. Додаткові документи знадобляться тільки в разі успішного вступу дитини до навчального закладу і не пізніше 1 жовтня.

Важливо! На дату початку навчання дитина повинна бути не старше 25 років.

пенсійне накопичення

Меншою популярністю користується спрямування коштів материнського капіталу на формування накопичувальної частини пенсії матері. Однак це відмінний засіб для непрацюючих мам, так як трудовий стаж істотно скорочується за час перебування у відпустці по догляду за дітьми. Ви зможете помістити кошти зі свого материнського сертифіката як до Пенсійного фонду РФ, так і в будь-який недержавний ПФ або приватну компанію, що управляє. Припустимо, ви перевели свої материнські гроші на рахунок компанії, що управляє, КК починає інвестувати ваші гроші, отримує дохід, який додається до вашого «базовому» сімейному капіталу.

Важливо! Ви зможете в будь-який момент змінити своє рішення і перенаправити суму, на оплату освітніх послуг або поліпшення житлових умов.

Регіональний материнський капітал

Зауважимо, що практично в кожному суб'єкті нашої країни також реалізується регіональна програма щодо підтримки сімей (регіональний материнський капітал), однак, в більшості випадків отримання маткапіталу можливо після народження третьої дитини. Середній розмір регіональної субсидії за третю дитину становить 100 тисяч рублів. Порядок використання дотації встановлюється в кожному регіоні самостійно, наприклад, на покупку автомобіля, придбання землі, ремонт житла або лікування дітей.

Програма материнського капіталу була продовжена до 31 грудня 2021 року, проте розмір сертифіката, згідно зі статтею 12 закону № 444-ФЗ від 19 грудня 2016 року, не переглядатиметься аж до 1 січня 2020 року.

Примітно, що зміни щодо перенесення термінів закінчення програми були внесені в старий закон, що діяв всі попередні 10 років, а значить, материнський капітал продовжує действоватьна колишніх умовах, без ряду змін в частині його використання. При цьому найактуальнішими варіантами спрямування коштів сертифіката нам здалися: лікування важкохворих дітей, придбання для дітей-інвалідів спецтехніки, газифікація житла та виділення коштів на освіту матері.

Замкнуте коло, чи не так?