Реклама
Реклама
Реклама

Чи дають материнський капітал за першу дитину в 2019 році

  1. Чи чекати виплат на першу дитину в 2018 році?
  2. Якщо перша дитина померла
  3. Наявність окремих випадків
  4. Виплати на першу дитину
  5. декретна допомога
  6. Допомога по догляду за дитиною
  7. Посібник за народження дитини
  8. Регіональні виплати

Материнський капітал є великою грошовою виплатою від Держави, яка покладена за народження дитини в сім'ї. Головна мета Держпрограми полягає в тому, щоб поліпшити ситуацію по народжуваності в Росії.

А так як сума держвиплат досить висока ( 453026 руб. ), Багато матерів всерйоз замислюються, чи покладена субсидія тим сім'ям, де в 2018 році з'явиться первісток.

Чи чекати виплат на першу дитину в 2018 році?

З самого початку Держпрограма «Материнський капітал» створювалася для сімей, де народився другий, третій і так далі дитина. І не важливо, скільки саме років виповнилося первістку. Деякі були впевнені, що якщо перша дитина досяг повноліття, то на другого очікувати субсидії не доводиться. А що ж насправді?

У 2012 році всерйоз розглядався законопроект, згідно з яким обмеження на кількість дітей хотіли скасувати, і МК після цього повинен був видаватися навіть на першу дитину. Однак законопроект так і не набрав чинності. Більш того, Уряд запевнило громадян, що субсидія не буде видаватися на першу дитину. На те є кілька причин.

Як вже і говорилося вище, маткапітал був створений для того, щоб поліпшити народжуваність в країні. Однак про яку демографічну динаміку може йти мова, якщо МК буде видаватися за кожного первістка? Ось чому сертифікат видається саме на другу і кожну наступну дитину .

Законопроект був відхилений ще й тому, що Державі просто не вистачило б бюджету, щоб забезпечити кожну родину, в якій народилася одна дитина.

У 2018 році сім'ям, де намічається поява первістка, так само не доводиться сподіватися на якісь зміни. І немає ніяких шансів на те, що Уряд нарешті вирішить виплачувати сертифікат на першу дитину. Проте не варто засмучуватися, тому що коли вирішувалося, чи виплачувати кошти на першу дитину, сума дорівнювала набагато меншу суму, ніж на першу і другу дитину.

Крім того, Держава не залишає без своєї підтримки ті сім'ї, в яких поки тільки одна дитина. Їм так само покладені певні виплати .

Якщо перша дитина померла

  1. Якщо первісток помер прямо під час пологів, то розраховувати на оформлення сертифіката через ПФР не доводиться.
  2. Якщо смерть настала вже після того, як на дитину було видано свідоцтво про народження, можна розраховувати на отримання материнського сертифіката.
  3. Буває, що перша дитина померла вже після того, як народилася друга. У цьому випадку сім'я все одно має право на материнський капітал, так як держдопомогу виявляється за фактом кожного живого народженої дитини.

На кошти ніяк не впливають ті нещасні випадки, які можуть статися з дітьми в подальшому.

додаткова інформація

Наявність окремих випадків

При оформленні сертифіката можуть виникнути особливі обставини , Коли органи не можуть вирішити, можна видавати МК, або ж цього робити не можна.

  • Наприклад, один з батьків вже має свою дитину. Тоді право виникне на МК при народженні другої і більше дітей. Але тут є дуже важливий момент - всі діти повинні проживати в одній сім'ї.
  • У одного з батьків є свій власний усиновлений або удочеріння дитина. У цьому випадку право на МК є як у батька, так і у його чоловіка або дружини. Але тільки якщо у них є додатковий спільна дитина.
  • А ось якщо дитина батька живе з іншим, колишнім чоловіком, або і зовсім знаходиться в дитячому будинку, то сім'я втрачає право на МК, а сертифікат не оформлюється.
  • Якщо є усиновлений або пасинок, то все буде залежати від оформлених документів. Так, якщо нерідний дитина не є усиновленою, то МК буде оформлений на фактичного батька. Якщо ж дитину в сім'ї усиновили, то сертифікат можна оформити на будь-якого з них.

У подібних випадках право буде поширюватися тільки на матерів і їхніх рідних або усиновлених дітей. Батьки ж отримують право на МК лише в наступних випадках :

  • Позбавлення матері прав на виховання дітей;
  • Жінка вважається безвісти зниклою;
  • Її смерть.

Виплати на першу дитину

Виплати на першу дитину

Основні виплати, які надаються Державою за першу дитину, можна сміливо поділити на дві групи:

декретна допомога

На відміну від інших видів допомог, допомога по вагітності та пологах видається виключно жінкам. Тобто якщо при певних ситуаціях батько дитини може отримувати і маткапітал, і допомогу по догляду, то декретні виплати можуть належати тільки жінці.

Що таке декретна допомога? Це разова виплата, яка надається жінці разом з найближчою заробітною платою, але тільки якщо жінка на той момент була працевлаштована. Якщо ж вона на той момент не працювала, то фінансові виплати їй будуть перераховані через місяць після того, як написано заяву.

При отриманні декретних немає якихось винятків - вони виплачуються абсолютно всім майбутнім матерям. При цьому обчислюється посібник на підставі доходів за два останні роки. Якщо ж жінка за останні два роки ніде не працювала, або взагалі ніколи не була працевлаштована, то її декретні виплати будуть розраховуватися згідно МРОТ. Якщо ж мама - студентка, то декретні будуть розраховуватися відповідно до стипендії.

Декретна допомога, на відміну від того ж материнського капіталу, не прив'язане до якихось певних цілей, а тому його можна витратити на що завгодно. Його працевлаштовані жінки отримують у роботодавця, але от самі гроші беруться з бюджету ФСС. Пов'язано це насамперед з тим, що за фактом ця виплата є соцстраховкой.

Як оформити подібне посібник? Для того, щоб отримати гроші, потрібно віднести довідки за доходами, а так же лікарняний лист від лікаря в соціальну опіку або МФЦ.

Допомога по догляду за дитиною

Якщо декретні видаються кожній жінці поголовно, то з посібником справа йде інакше, і отримати його може далеко не кожна сім'я. Так, батьки можуть розраховувати на таку допомогу від держави лише в тому випадку, якщо їх дохід нижче, ніж допустимий по регіону. Інакше допомогу надаватися не буде.

На що спрямована ця допомога? Перш за все на те, щоб допомогти родині гідно доглядати за своєю дитиною. Від чого буде залежати розмір допомоги? Сюди включені кілька факторів:

  • Регіон, в якому проживає ваша сім'я;
  • Скільки людей в сім'ї;
  • Обидва чи батьків працюють в сім'ї.
  • Чи є в сім'ї діти або батьки-інваліди.

Якщо ж мова йде про матері-одиначці , То для неї фінансова допомога складе 40% від ЗП жінки.

Які документи потрібно надати для того, щоб отримати цю допомогу? Для цього потрібно надати наступний пакет паперів:

  • Свідоцтво на дітей.
  • Посвідчення особи на їх батьків.
  • Виписка з паспортного столу.
  • Довідки про отримувані доходи за останні пів року.
  • Заяву, написану в соцопекі або МФЦ.

Посібник за народження дитини

Отже, ми вже з'ясували, що за 1-ї дитини Державою материнський капітал не видається. Зате пропонуються інші види матеріального забезпечення, а саме одноразова виплата при народженні дитини , Розмір якої в 2018 році становить 16759,09 рубля.

Так само матерям покладена щомісячна виплата по догляду за дитиною до 1,5 років. Посібник розраховується виходячи із заробітної плати батька за останні 2 роки в розмірі 40% .

Регіональні виплати

У деяких містах країни сім'ям, де з'явилася перша дитина, надаються спеціальні регіональні і губернаторські посібники . Такі виплати можуть призначатися при народженні декількох дітей, або на кожну неповнолітню дитину. Подробиці тих чи інших виплат бажано уточнити в адміністрації свого міста.

Чи чекати виплат на першу дитину в 2018 році?
Чи чекати виплат на першу дитину в 2018 році?
А що ж насправді?
Однак про яку демографічну динаміку може йти мова, якщо МК буде видаватися за кожного первістка?
Що таке декретна допомога?
Як оформити подібне посібник?
На що спрямована ця допомога?
Від чого буде залежати розмір допомоги?
Які документи потрібно надати для того, щоб отримати цю допомогу?