Реклама
Реклама
Реклама

Як розрахувати дату виходу в декретну відпустку в 2019 році

  1. Вагітність і пологи
  2. Хто визначає початок періоду тимчасової непрацездатності?
  3. розбивка лікарняного
  4. Догляд за дитиною
  5. Тривалість перебування вдома по догляду за дитиною

Чи можна самостійно розрахувати дату декретної відпустки? Запевняю вас - цілком, якщо мати потрібною інформацією.

Зміст статті

Як все, напевно, вже знають, під вищевказаним терміном звичайно розуміють період тимчасової непрацездатності у зв'язку з вагітністю та пологами (Бір) або перебування вдома по догляду за дитиною до досягнення нею певного віку. Щоб точно розрахувати дату початку декретної відпустки, потрібно чітко розуміти, про що саме йде мова.

До змісту

Вагітність і пологи

Головне, що необхідно запам'ятати: керівник відпустить вас в законну відпустку тільки при наявності лікарняного листа (до речі, там же повинна бути позначена дата виходу у декретну відпустку). Це означає, що потрібно звернутися в медичний заклад і стати на облік у лікаря. Чим раніше це відбудеться - тим краще. По-перше, ви точно будете знати все терміни, показання та протипоказання, і зможете чіткіше планувати свої подальші дії. По-друге, за постановку на облік до дванадцятого тижня передбачена виплата в 490,79 рублів.

До змісту

Хто визначає початок періоду тимчасової непрацездатності?

За великим рахунком, розрахувати початок декретної відпустки повинен медик - він визначить терміни вагітності і призначить вихід на пенсію приблизно з тридцятого тижня (або з двадцять восьмий, якщо виявиться, що вагітність багатоплідна).

Законодавство передбачає сто сорок календарних днів для перебування поза робочим місцем.

До змісту

розбивка лікарняного

Вважається, що цей термін буде розділений навпіл: сімдесят днів до пологів і стільки ж після (тому як розрахувати коли йти в декрет, з одного боку, начебто просто - за сімдесят днів до пологів). На практиці ж така розбивка може виявитися незручною ні керівництву підприємства, ні самої співробітниці, тому зовсім не забороняється перерозподіляти належні дня так, як зручніше, головне - дотримати їх загальна кількість в результаті. Що це означає? Це означає, що якщо ви до пологів відгуляли сто двадцять днів, то після них маєте право тільки на двадцять, але аж ніяк не на сімдесят.

До змісту

Догляд за дитиною

Щоб розуміти, як розрахувати дату декретної відпустки, потрібно пам'ятати, що цей період починається відразу ж з першого дня малюка. Тут і розраховувати особливо нічого не треба - роботодавець (та й ви самі) буде орієнтуватися по даті, зазначеній в свідоцтві про народження.

Запам'ятайте тільки, що оскільки дата декретної відпустки збігається з датою народження немовляти, новий відпускний період може перекрити дні, що залишилися від звільнення у зв'язку з вагітністю та пологами. Тому можна не поспішати відразу оформляти «дитячі» канікули, а спочатку використовувати до кінця вже виданий раніше відпустку.

До змісту

Тривалість перебування вдома по догляду за дитиною

Тривалість перебування вдома по догляду за дитиною

Незалежно від того, як ви зуміли чи ні вигідно для вас розрахувати дату виходу в декретну відпустку, залишатися вдома у зв'язку з доглядом за немовлям вийде максимум лише на три роки. При цьому до півтора років виплата допомоги становитиме сорок відсотків від вашої середньої заробітної плати щомісячно, а після цього і до трьох років - лише п'ятдесят рублів. Зрозуміло, за погодженням з роботодавцем можна не виходити на роботу, поки малюку не виповниться шість років (якщо є показання по його здоров'ю), але оплачувати цей час ніхто не буде.

Тому вам самій потрібно вирішити, який вид належних за законодавством відпусток буде краще саме для вас, як і коли їх краще оформляти, і правильний розрахунок дати декретної відпустки вам в цьому тільки допоможе.

Що це означає?