Реклама
Реклама
Реклама

NEWSru.com :: Ураган в Москві: понад 10 загиблих, до 70 постраждалих. З робочої резиденції Путіна в Кремлі зірвало дах

На Москви 29 травня обрушився сильний вітер - наслідки цього стихійного лиха були настільки серйозними, що в багатьох повідомленнях ЗМІ йдеться про ураган, пережите москвичами і гостями столиці
По всьому місту повалені дерева - за останніми відомостями, їх число досягло 400
За останні дві години в екстрені служби надійшло понад 150 звернень про повалених деревах, конструкціях, пошкоджених автомобілях
Сильним вітром вже повалені дерева на південному сході, заході і в центрі Москви, на багатьох вулицях деревами, що впали пошкоджені автомобілі, в деяких районах зірвані легкі рекламні щити
Соцмережі заполонили фото і відео наслідків урагану в Москві. Сильний вітер, що досягав 16 метрів в секунду і вище, зривав обшивку з дахів, валив рекламні щити, зупинки та дерева
Сильний вітер зривав обшивку з дахів, валив рекламні щити, зупинки та дерева

На Москви 29 травня обрушився сильний вітер - наслідки цього стихійного лиха були настільки серйозними, що в багатьох повідомленнях ЗМІ йдеться про ураган, пережите москвичами і гостями столиці. За останніми даними, в результаті розгулу стихії загинули 11 людей. Ще 69 людей вважаються постраждалими. По всьому місту повалені дерева - за останніми відомостями, їх число досягло 3,5 тисячі. Зруйновані або пошкоджені малі архітектурні форми, розбиті рекламні щити, повністю зруйнована піраміда Голоду на Новоризькому шосе. Більш того, зірвано частину даху з Сенатського палацу Кремля, який є робочою резиденцією президента Володимира Путіна.

Про 11 загиблих в Москві в результаті урагану повідомило агентство "Інтерфакс" з посиланням на неназване джерело. Слідчий комітет поки підтверджує загибель шести чоловік. "В результаті ураганного вітру на північному сході, південному заході та сході Москви сталося падіння дерев на проходять повз жителів. Від отриманих травм на місці пригоди загинуло п'ятеро осіб. Крім того, в цей же день в результаті сильного пориву вітру було пошкоджено конструкція зупинки на Кіровоградській вулиці, в результаті чого літній чоловік отримав травми, несумісні з життям, і помер на місці події ", - повідомляється на сайті ГСУ СК по Москві .

- Опубліковано список загиблих в результаті урагану в Москві

ТАСС в екстрених службах столиці повідомили, що впало дерево в районі ВДНГ вбило дівчину, дві жінки загинули в результаті падіння дерев на Преображенській вулиці і в районі Ізмайлово. Ще однією жертвою урагану став чоловік - на нього впало дерево на Ломоносовському проспекті. У районі площі Джавахарлала Неру впало дерево і придавило на смерть людину, на Кіровоградській вулиці поривом вітру вирвало зупинку і відкинуло її в сторону пішоходів, один з яких помер на місці.

Сорок людей звернулися за медичною допомогою, написав у своєму Twitter мер Москви Сергій Собянін. Раніше повідомлялося про 69 постраждалих. У Підмосков'ї, за попередніми даними, загинула одна дитина, 25 людей постраждали. У Раменському дерево впало на дівчинку, яка померла на місці. У Люберцях повалені вітром дерева травмували сім чоловік, у тому числі трьох дітей. Вони знаходяться в реанімації.

Шестеро людей отримали важкі травми в Одинцовському районі Підмосков'я. У Сергієвому Посаді від стихії постраждали чотири людини, ще четверо госпіталізовані в Красногорську з травмами, отриманими при падінні повалених вітром дерев. Двоє людей отримали травми через падіння на їх автомобіль дерева в Торбеевского районі Московської області.

На Донінском шосе чоловік був госпіталізований з переломом ноги після того, як на нього впала зірвана вітром зупинка громадського транспорту. У селі Звєркова впало на рейсовий автобус дерево розбило вікна, осколками травмувало очі 81-річному чоловікові, він госпіталізований. У Щелково в результаті удару блискавки загорівся рейсовий автобус, інформація про потерпілих уточнюється.

У прес-службі МНС Московської області повідомили, що вже зафіксована загибель двох осіб. Крім того, в області повалено як мінімум 300 дерев.

За даними підмосковних чиновників, в Красногорську металевий лист, зірваний вітром, на смерть придавив людини. Крім того, в Одинцовському районі в результаті стихії постраждав 12-річний хлопчик.

Ураган може тривати до вечора і принести до третини місячної норми опадів, повідомили РІА Новини" в столичному метеобюро. Там відзначили, що до 21:00 стихія зміститься за межі Московської області. Через різку зміну погоди в лічені хвилини температура повітря опустилася відразу на кілька градусів.

Проходження холодного фронту супроводжується зливою, подекуди з грозою, не виключений град. "Сильним вітром вже повалені дерева на південному сході, заході і в центрі Москви, на багатьох вулицях деревами, що впали пошкоджені автомобілі, в деяких районах зірвані легкі рекламні щити", - повідомили ТАСС в екстрених службах столиці. За їх даними, в результаті стихії було повалено понад 400 дерев в різних районах столиці. У департаменті природокористування столиці в даний час ведеться підрахунок постраждалих від урагану дерев.

Мер Москви Сергій Собянін увечері 29 травня оголосив про те, що шквал повалив 3,5 тисячі дерев в російській столиці. При цьому градоначальник заявив, що мерія виплатить компенсацію родинам загиблих в розмірі 1 мільйона рублів.

"Рішення буде прийнято завтра на засіданні уряду", - запевнив Собянін. Він також висловив співчуття рідним загиблих і постраждалих. Крім того, мер підтвердив число жертв урагану - 11 осіб. Ще 70 осіб, за його словами, "серйозно постраждали".

"Такого лиха на моїй пам'яті не було з такою кількістю загиблих і постраждалих ... Трагедія сама по собі безпрецедентна, вона обумовлена ​​тим, що ураган трапився в денний час, тому кількість постраждалих таке велике", - додав Собянін.

Тим часом в екстрених службах міста журналістам повідомили, що, за даними, отриманими до вечора понеділка, в результаті дій стихії медична допомога знадобилася 137 потерпілим. "Це число неостаточне", - пояснили журналістам.

Соцмережі заполонили фото і відео наслідків урагану в Москві. Сильний вітер, що досягав 16 метрів в секунду і вище, зривав обшивку з дахів, валив рекламні щити, зупинки та дерева. Деякі повідомляють про "літаючих" гаражах-мушлях. На Новоризькому шосе від пориву вітру звалилася піраміда Голоду. Незначні пошкодження отримала покрівлю будівлі ГУ МВС по Москві на Петрівці, 38. В районі вулиці Верхні Поля обрушився баштовий кран, повідомляють "Известия" з посиланням на очевидців.

Кілька повалених сосен заблокували виїзд представницьким автомобілям з парковки підмосковній резиденції прем'єр-міністра Росії Дмитра Медведєва Горки-9, повідомляє кореспондент РІА "Новости". Резиденцію не можуть покинути представники іспанського бізнесу і журналісти, які прибули в Горки-9 для участі в нараді.

Одним з безлічі будівель столиці, які виявилися пошкоджені в результаті урагану, став Сенатський палац в Кремлі. На відео, яке опублікував портал Life , Видно, як пориви вітру зірвали частину покрівлі поруч з куполом. Будівля служить робочої резиденцією президента Володимира Путіна.

В районі Щукино впало кілька старих тополь і дорожніх знаків. З даху концертного залу імені П. І. Чайковського зірвало шматки обшивки, які впали на тротуар і проїжджу частину Тверській вулиці. За словами очевидців, на Першотравневій вулиці знесло дитячий майданчик і повалило гірку. Жителі району Друкарі стали свідками того, як поривами вітру розкидало сміттєві контейнери. На Зубовском бульварі частина огорожі впала на припаркований автомобіль. На Дубнинська вулиці в районі будинку 71 дерево заблокувало проїжджу частину. Кілька дерев впало на Мінському шосе в районі Одинцово. За даними очевидців, пошкоджено кілька автомобілів.

Через падіння дерева було порушено рух поїздів на Філевська лінії метро. Ускладнено рух Аероекспрес у "Внуково" і назад, повідомляється на сайті РЖД. Дерево впало на контактну мережу і пристрій, що відповідає за регулювання руху поїздів в автоматичному режимі. На місце прибули аварійно-відновлювальні бригади.

Приміські поїзди МЗ ходять зі збільшеним інтервалом. Через повалені дерева ускладнено рух на Ярославському, Горьківському, Білоруському, Київському і Ризькому напрямках, говориться на сайті МЗ . Труднощі спостерігаються і на дорогах. За останні дві години в екстрені служби надійшло понад 150 звернень про повалених деревах, конструкціях, пошкоджених автомобілях.

"Співробітники УГІБДД Москви орієнтовані на надання допомоги всім учасникам дорожнього руху і негайне реагування на утворилися в зв'язку з погодними умовами труднощі в русі автотранспорту", - повідомили в столичній Державтоінспекції. Водіїв закликали дотримуватися правил дорожнього руху, тримати безпечну дистанцію між автомобілями. "Московський паркінг" просить заздалегідь вибирати місця для паркування.

Тим часом ЗМІ вже повідомили про те, що москвичі почали заявляти про збитки, завдані їм стихією, в страхові компанії. У більшості випадків мова йде про пошкодження автомобілів деревами, що впали.

Зокрема, директор департаменту врегулювання збитків роздрібного бізнесу "Ингосстраха" Сергій Мамаєв визнав, що в понеділок кількість звернень суттєво збільшилася в порівнянні зі звичайною навантаженням.

Пошкодження машини деревом, що впало може бути страховим випадком тільки за полісом каско, ОСАГО цей ризик не покриває. Таким чином, на відшкодування можуть розраховувати автовласники, чия машина застрахована від збитків, а в договір страхування входять такі ризики, як небезпечне природне явище, стихійне лихо, падіння дерев, підтоплення водою та інші, зазначає ТАСС.

У столичній мерії вже повідомили, що сім'ї загиблих в результаті урагану отримають компенсації. "Кількість загиблих і постраждалих в результаті стихійного лиха уточнюється", - підкреслили в міській адміністрації. При цьому чиновники поки не назвали розмір компенсації, на яку зможуть розраховувати сім'ї загиблих.

За даними Гідрометцентру Росії, до ночі в столиці місцями може випасти до 12 мм опадів, або 23,5% місячної норми, яка в травні становить 51 мм. Імовірність сильних дощів з грозами оцінюється в 88%. Очікуються пориви вітру до 17-22 м в секунду. Гідрометцентр продовжив жовтий рівень небезпеки погоди до 30 травня.

У вівторок вночі атмосферний фронт продовжить впливати на погоду. Очікується дощ, місцями сильний, з грозою і поривами вітру до 13-18 м в секунду. У Москві буде 12-14 градусів, по області 10-15 градусів. Вдень місцями пройде невеликий дощ, максимальна температура 17-19 в столиці і 15-20 градусів в Підмосков'ї.

Столичні аеропорти, незважаючи на негоду, працюють штатно, затримки рейсів з ураганом не пов'язані, повідомили "Інтерфаксу" в авіадиспетчерських службах московської повітряної зони. Командири повітряних суден при зльоті та посадці враховують поточні метеоумови, при цьому столичні аеропорти можуть працювати незалежно від погодних умов, зазначають авіадиспетчери.

За останніми, поки не підтвердженими даними, в Москві в результаті стихії загинули 11 людей. Це перевищило показник попереднього подібного стихійного лиха в Москві в ніч на 21 червня 1998 року, коли при ураганному вітрі загинули дев'ять і постраждали 165 осіб.

19 років тому шквалистим вітром були повалені понад 110 тисяч дерев, порушено освітлення 193 вулиць, відключено освітлення в 905 будинках, пошкоджено 147 км електричних мереж і близько 950 освітлювальних опор. Загальний збиток від стихії становить близько 1 млрд рублів.