Реклама
Реклама
Реклама

Спеціаліст: Магнітні бурі небезпечні тільки для сердечників

Керівник Центру прогнозів космічної погоди Інституту земного магнетизму, іоносфери і поширення радіохвиль Російської академії наук Сергій Гайдаш

"Магнітні бурі діють на кожного з нас. Але лише деяким людям треба готуватися до них - інші можуть впоратися з її впливом силами свого організму", - стверджує керівник Центру прогнозів космічної погоди Інституту земного магнетизму, іоносфери і поширення радіохвиль Російської академії наук Сергій Гайдаш. Разом з вченими знаменитої медакадемії ім. Сеченова він вивчав вплив магнітних бур на наше здоров'я і поділився знаннями з "Сегодня".

- Сергій Петрович, так хто ж ці "деякі", яким треба особливо готуватися до бурям?

- Люди похилого віку з серцево-судинними захворюваннями. Що таке магнітна буря? Це різка зміна магнітного поля Землі. Воно відбувається тому, що через деякі подій на Сонці, на кшталт спалахів, відбуваються викиди радіації, які проривають магнітне поле Землі і потрапляють до людей.

Повний механізм впливу бурі на людину поки не вивчений, є лише окремі дослідження гематологів, які встановили, що в дні бур збільшується швидкість осідання еритроцитів (ШОЕ) - вони склеюються між собою і під своєю вагою падають швидше. Вони можуть утворювати згустки, які забивають вузькі капіляри і порушують кровообіг. Крім того, в день магнітних бур змінюється в'язкість крові. Саме тому в цей час деякі досвідчені хірурги намагаються не проводити операцій. У молодих, навіть сердечників, стан крові швидко відновлюється, а ось у літніх - не дуже. Ось чому вони так відчувають бурю на собі. Статистики збирали дані по багатьох країнах світу (в лікарнях, на станціях швидкої допомоги і т.п.) і з'ясували, що в день бурі приблизно в два рази зростає кількість інфарктів, інсультів, стрибків тиску, порушень кровообігу і головних болів.

А ось здорові і / або молоді люди бур просто не помічають. Хіба що хтось може бути злегка загальмований або, навпаки, збуджений.

- А тим, на кого буря впливає, треба якось готуватися до неї?

- Так звісно! Сердечникам варто запастися таблетками, які їм прописані, а всім іншим разом з ними не нервувати, звести до мінімуму фізичні і психічні навантаження. І більше спати! Адже під час сну і в темряві виробляється особливий гормон мелатонін, який призводить все системи нашого організму в баланс. Так, і ще: треба менше надавати цим бурям значення. Привчилися ж люди якось жити на полюсах Землі, високо в горах, деякі - навіть під водою: невже магнітна буря сильніше за впливом всього цього?

- Ну а як же ці всі ці моторошні бурі, які обіцяють нам деякі ЗМІ, під час яких мало не кінець світу настає?

- У страхітливому образі магнітних бур багато в чому винні вразливі люди, які неправильно поводяться з інформацією, якою володіють. Наприклад, цієї осені у нас усюди кричали, що 21 вересня (нібито за даними Американської Академії наук) очікувалася гігантська магнітна буря. Неодмінно повинні були потрапляти все супутники, а земля повинна була залишитися без світла на багато днів. Але, по-перше, навіть звичайної бурі в цей день не було. По-друге, в США немає Академії наук. Є лише добровільне неофіційне співтовариство вчених, яке аж у 2008 році написало доповідь на тему на кшталт "Що було б, якби у вересні 2012 року стався пік сонячної активності і на Землі пройшла сильна магнітна буря". Я утрирую, звичайно, але суть доповіді була саме такою. Журналісти розкопали цю доповідь і поспішили його розтиражувати, додавши своїх подробиць. І вони абсолютно не думали про те, що є і ті, хто начитався всього цього і 21 вересня відчував себе погано тільки тому, що їм "наказали" так себе почувати. Загалом, якщо перефразувати Булгакова, не читайте перед сніданком газет, менше дивіться телевізор і сумнівні новини в інтернеті.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Сергій Петрович, так хто ж ці "деякі", яким треба особливо готуватися до бурям?
Що таке магнітна буря?
А тим, на кого буря впливає, треба якось готуватися до неї?
Привчилися ж люди якось жити на полюсах Землі, високо в горах, деякі - навіть під водою: невже магнітна буря сильніше за впливом всього цього?
Ну а як же ці всі ці моторошні бурі, які обіцяють нам деякі ЗМІ, під час яких мало не кінець світу настає?