Реклама
Реклама
Реклама

Ульотний Red Bull Flugtag: чемпіонат саморобних літальних апаратів

Іван Распопов. Фото: Іван Распопов

Ведучий програми "Ранок" Іван Распопов розповідає про чемпіонат саморобних літальних апаратів Red Bull Flugtag, який пройде в парку Строгіно в неділю, 28 липня. Вперше подібний екстремальний шабаш організували в 1971 році в Англії, але в постійному форматі стартував набагато пізніше.

Як корабель назвеш, так він попливе. Ця аксіома стосується навіть до повітряних суден. "Літаючі сиськи", "Біла бабка любові", "Праска Airlines", "Бабаці", "Жук Бандит", "Бодрямба" - літальні апарати цих команд і літають ого-го, і на воді тримаються, і на дно не йдуть. Чи не тонуть ці твори людської думки не тому що ... таке не тоне. Ні, ці "флай-конструкції" (вибачте, що так розумно їх назвав) не повинні тонути за умовами змагань. Адже потім їх потрібно буде цілий рік діставати з дна.

Фестиваль літальних апаратів Red Bull Flugtag в Москві. Фото: ІТАР-ТАСС

Взагалі, умови участі в конкурсі суворі як ніде. Виступ команди (або пілота одинаки) має бути артистичним (раз), політ - тривалим, наскільки це можливо (два), а літальний апарат - оригінальним (три).

По крайней мере, останній пункт завжди дотримується беззастережно. Ширяють огірки і бейсболки, літаючі ванни і старорусские печі, що зриваються з висоти гігантські Авраама Лінкольна і триметрові сигарети ... Навіть брови Брежнєва і вуса Боярського тут вміють літати! Хоча, - відставити хиханьки-хаханьки, адже офіційний рекорд польоту на "редбулльних" змаганнях становить майже 70 метрів. А ви говорите.

Насправді, цього екстремального веселощів під прапором Red Bull Flugtag вже більше 20 років. "Безглузда" хвиля, яка піднялася після першого подібного змагання, проведеного у Відні в далекому 1992 році, прокотилася по всьому світу. За цей час на рахунку адреналінового "цунамі" накопичилося понад 100 змагань, наймасштабніші з яких збирали по 300 тисяч глядачів.

Фестиваль літальних апаратів Red Bull Flugtag в Москві. Фото: ІТАР-ТАСС

Хвиля таких позитивних емоцій вперше накрила Москву, а точніше Строгінско зрозумію, в 2009-му. Народу було безліч - і учасників, і глядачів. З тих пір з року в рік і тих, і інших стає все більше. А місцеві серфери і вейк-бордери перестають бути головними народними героями на цьому міському пляжі. Що справедливо, тому як подивитися на це шоу з боку дійсно весело, а от взяти участь в ньому - зовсім інша справа. Я не маю на увазі трудомісткий процес створення аеробубуса (гарна назва для ось всього цього, я вважаю). Спочатку його треба придумати, потім змайструвати, а потім ще й доставити до місця старту. І це вже клопітно.

Посилання по темі

А ось стрибнути з шестиметрового трампліну в темну воду - це воістину героїчний вчинок. Той, хто стрибав з п'ятиметрової вишки в басейні, знає, що якщо неправильно увійти в воду, то можна відбити собі все що завгодно і "клізму поставити", як кажуть знавці. А якщо ти летиш з такої висоти на якихось кольорових корчах, то потрібно бути обережним подвійно. Тому як вдаритися об воду - одне, а про жорстку деревинку або вигнуту залізяку - зовсім інша справа. Пілот пітерської команди "Палаючі серця" Антон Шонов, наприклад, вдарився головою об перевернулася конструкцію, на якій летів, і був терміново госпіталізований. Травми були більш ніж серйозні. Тому, щоб веселуха не перетворилася на криваве болото, потрібно дотримуватися всіх запобіжних заходів.

Фестиваль літальних апаратів Red Bull Flugtag в Москві. Фото: ІТАР-ТАСС

Коли я був в Строгіно тиждень тому, я запитав у місцевого серфера про місцевий же Flugtag: "Ну, як пройшло?" Він похмуро відповів: "Жахливо. Народу просто море, а сміття залишилося таку кількість, що, поки не прибрали, по пляжу пройти було просто не можна". Втім, це вже зовсім інша історія.

Коротше кажучи, бережіть себе, екстремали. А ви, глядачі, зберігайте природу - і тоді все буде дійсно весело і без наслідків.

Іван Распопов

сюжет: Іван Распопов про музику і кіно