Реклама
Реклама
Реклама

Відомості про застрахованих осіб: форма СЗВ-М

  1. Хто здає СЗВ-М в 2016-2017 роках
  2. Порядок заповнення СЗВ-М
  3. Як виправити помилки в СЗВ-М
  4. Порядок і терміни здачі СЗВ-М
  5. Штраф за неподання СЗВ-М
  6. Зразок заповнення форми СЗВ-М

Під кінець минулого року був прийнятий закон, який скасовує індексацію пенсій працюючим пенсіонерам (закон від 25

Під кінець минулого року був прийнятий закон, який скасовує індексацію пенсій працюючим пенсіонерам (закон від 25.12.2015 р № 385-ФЗ). Положення закону вступили в силу з 1 січня 2016 року. Крім скасування індексацій, ст. 2 даного НПА включає в себе і опис нової форми звітності, здавати яку потрібно буде щомісяця, починаючи з квітня 2016 року - СЗВ-М.

Абревіатура СЗВ-М розшифровується як «Відомості про заробіток (винагороду), що здаються щомісяця». Звіт СЗВ-М включає відомості про працюючих у компанії громадян. Якщо серед них є пенсіонери, то ПФР буде знати поіменно тих, кому не покладена індексація пенсії. Щомісяця потрібно здавати звіт для того, щоб отримувати актуальну інформацію про те, хто з пенсіонерів працює і не має права на індексацію; хто з них звільнився, а значить, має право претендувати на підвищення соціальних виплат.

Хто здає СЗВ-М в 2016-2017 роках

Нову звітність повинні здавати всі страхувальники працюють у них осіб - як за трудовим договором, так і за договором підряду - якщо відповідно до договору з сум винагороди сплачуються страхові внески в ПФР (п. 2.2 ст. 11 закону від № 27-ФЗ). При цьому відомості потрібно надавати на всіх співробітників, які працювали в компанії протягом звітного періоду: на звільнених та прийнятих протягом місяця, а також на тих, хто фізично не був присутній на робочому місці (тимчасово непрацездатних, декретниці, працівників у відпустках по догляду за дітьми).

У багатьох бухгалтерів виникає питання: чи треба здавати нульову форму СЗВ-М? Адже якщо у компанії немає застрахованих осіб, то і надавати відомості не на кого. Якщо немає працівників, СЗВ-М підприємця не буде містити ніяких рядків в табличній частині списку застрахованих осіб.

Якщо єдиний засновник компанії прийнятий в штат і платить сам собі зарплату, то здавати СЗВ-М він повинен на самого себе - в таблиці застрахованих осіб буде єдиний запис (лист ПФР від 04.05.2016 №15 / 753).

Порядок заповнення СЗВ-М

Бланк форми СЗВ-М затверджений Постановою правління ПФР від 01.02.2016 р №83п, яке не містить окремого регламенту заповнення форми - вся інформація щодо внесення відомостей до звіту вже міститься в самому бланку. СЗВ-М складається з 4 розділів. Перший розділ присвячений відомостями про страхувальників - вказати потрібно регномер в ПФР, коротке найменування компанії відповідно до статуту або ПІБ підприємця, ІПН і КПП (ІП вказують тільки ІПН). Код за ЄДРПОУ бухгалтер може взяти в картці статистичних кодів, які привласнили компанії при реєстрації.

У другому розділі компанія повинна вказати період, за який звітує. Розділ містить перелік 12 місяців і цифровий код для кожного місяця: 01 - січень, 02 - лютий і так далі. Бухгалтер вказує відповідний цифровий код і рік: якщо звіт здається за травень 2016 рік, то має бути зазначено 05 і 2016.

Третій розділ інформує ПФР про тип форми:

  • ісхд - вихідна форма: якщо страхувальник вперше подає СЗВ-М за звітний період;
  • доп - доповнює: відмітка в цьому полі ставиться в разі передачі в ПФР додаткових відомостей за звітний період;
  • отмн - скасовує: СЗВ-М з відміткою в цьому полі здають для анулювання помилково переданих даних.

Четвертий розділ містить таблицю відомостей про застрахованих осіб. Таблиця складається з 4 граф:

  • 1 графа - порядковий номер запису в таблиці;
  • 2 графа - ПІБ застрахованої особи, заповнювати їх потрібно тільки в називному відмінку;
  • 3 графа призначена для СНІЛС застрахованого;
  • 4 графа містить ІПН застрахованого.

У 1-3 графах таблиці розділу 4 відомості повинні бути обов'язково. ІПН працівника компанія може і не заповнювати. Помилки в будь-який із записів таблиці - привід для штрафу з боку ПФР. Тому якщо ви не знаєте, як точно пишеться прізвище працівника або на ксерокопії ІПН погано видно одну з цифр - краще уточнити. Якщо у вас немає відомостей про ІПН, то графа 4 таблиці потрібно залишити порожній, прочерки або інші знаки писати не потрібно.

Бланк таблиці в розділі 4 містить 25 рядків, облікова програма автоматично додає додаткові рядки, якщо застрахованих осіб більше 25. В кінці листа форми СЗВ-М вказується посада керівника компанії, його підпис і розшифровка. Друк на звіті ставиться в тому випадку, якщо компанія офіційно не відмовилася від використання печатки. Ще в кінці форми слід вказати дату складання.

Як виправити помилки в СЗВ-М

Бланк СЗВ-М дуже простий і містить підказки щодо заповнення форми. Та й сам принцип звіту теж нескладний - перерахувати співробітників і вказати СНІЛС та ІПН (при наявності). Але оскільки форма здається вперше в цьому році, у бухгалтерів виникають помилки і непорозуміння. Як заповнити форму СЗВ-М, щоб виправити помилки - читайте нижче.

Важливо: Приймати від страхувальників коригування зданих звітів СЗВ-М за квітень 2016 р співробітники фонду будуть до 07.06.2016 р (інформація ПФР від 04.05.2016 № 04/406/1984). Але штрафу навряд чи вдасться уникнути, оскільки нові відомості надійшли в ПФР після крайнього терміну подання звітності за квітень 2016 р

Якщо бухгалтер вніс в розділ 4 співробітника, який в квітні 2016 року вже не працював у фірмі, то він повинен здати СЗВ-М ще раз: розділи 1 і 2 залишаться незмінними, а в розділі 3 тип форми буде вказано як скасовує. Розділ 4 в такому разі повинен містити лише відомості про співробітника, якого треба виключити зі звіту.

Якщо ж бухгалтер навпаки, забув вказати когось із персоналу (наприклад, декретницю або співробітника, який весь квітень був у відрядженні), то потрібно знову відправити СЗВ-М: розділ 1 і 2 виправляти не потрібно, в розділі 3 вказати тип форми « доповнює ». Таблиця переліку застрахованих осіб буде складатися з тих співробітників, яких бухгалтер забув включити в звіт.

Коли бухгалтер повинен виправити помилку в звіті, то потрібно здавати відразу дві форми СЗВ-М: звіт з кодом «отмн» і переліком осіб, за якими допущені помилки, анулює відомості про них. А звіт з типом форми «доповнює» буде містити тих же співробітників, але вже з виправленими даними.

Якщо ви відправляєте СЗВ-М в електронному вигляді, то ПФР може надіслати три варіанти протоколу:

вид протоколу

Що це означає?

Як виправити?

Успішно - звіт прийнятий

Помилок і попереджень не виявлено. Звіт успішно зданий.

Ніяк. Все в порядку

Успішно - звіт потребує доопрацювання

Звіт прийнятий частково. В ході перевірки виявлені невідповідності ПІБ і СНІЛС.

Скласти новий СЗВ-М з типом форми «доповнює» тільки з тими особами, по кому були допущені помилки, в установлений термін подання відправити звіт

Звіт не прийнятий

В ході перевірки виявлені грубі помилки.

Виправити помилки і в установлений строк подання форми заново відправити звіт з типом форми «вихідна»

Порядок і терміни здачі СЗВ-М

Фірма, у якої менше 25 застрахованих осіб, може здати звіт двома способами:

  • на папері - поштою Росії, принести особисто в відділення фонду або передати через представника;
  • в електронному вигляді - для цього необхідно мати ЕЦП, програмне забезпечення та має бути укладена угода про електронний документообіг з ПФР.

Якщо застрахованих осіб більше 25, то звіт потрібно здавати тільки в електронному вигляді (п. 2 ст. 8 закону від 01.04.1996 р № 27-ФЗ).

Коли здавати звіт СЗВ-М? Спочатку в 2016 році був встановлений термін здачі - не пізніше 10 числа місяця, наступного за звітним. Якщо це вихідний день - то термін переноситься на найближчий робочий день. У 2017 році термін продовжили на 5 днів, тепер це - не пізніше 15-го числа наступного місяця.

Чи можна достроково здати СЗВ-М? Закон не забороняє чекати кінця місяця, щоб здати звіт - наприклад, за травень місяць ви можете відзвітувати 20.05.2016 р Але якщо компанія найме ще одну людину після цієї дати, то потрібно буде подавати додаткові відомості в звіт. Ми не рекомендуємо здавати СЗВ-М до кінця звітного місяця - якщо бухгалтер забуде про нового співробітника, то ПФР оштрафує компанію за неподання відомостей.

Штраф за неподання СЗВ-М

Щодо порушень порядку заповнення та здачі СЗВ-М є кілька штрафів. Роботодавця оштрафують в разі запізнення з розрахунком або не здача СЗВ-М. Розмір штрафу - 500 рублів. Начебто невелика сума, але це не за весь звіт, а за кожного співробітника, відомості про який ПФР не отримав (ч. 4 ст. 17 закону від 01.04.1996 р № 27-ФЗ). Якщо у вас працює 100 чоловік і бухгалтер забув здати СЗВ-М вчасно, то штраф становитиме 500 рублів * 100 = 50 000 рублів.

За помилки в розрахунку СЗВ-М штраф аналогічний - 500 рублів, причому теж за кожну людину, відомості по якому бухгалтер передав з помилкою. Помилки можуть бути в ПІБ, СНІЛС або ІПН. Перші два показники - обов'язкові реквізити форми, навіть помилки в них загрожують штрафом. ІПН не є обов'язковим елементом відомостей, але якщо вже вказали його, то зробіть це без помилок. Якщо бухгалтер здав відомості про 100 співробітників, але в інформації про двох помилився: неправильна прізвище працівника, а в іншому рядку привів помилковий СНІЛС, - то штраф за таку недбалість буде дорівнює 500 рублів * 2 = 1000 рублів.

Спори викликає штраф за відправку СЗВ-М не по ТКС. ПФР має право оштрафувати за недотримання електронного формату тільки за здачу РСВ-1. Однак на практиці чиновники можуть взагалі оголосити, що СЗВ-М не зданий - і тоді доведеться платити штраф як за неподання відомостей по кожному співробітнику.

Зразок заповнення форми СЗВ-М

Щоб ви могли наочно розібратися з правилами заповнення форми СЗВ-М, ми підготували приклад заповнення звіту і виправлення помилок. У ТОВ «Фантазія» штатний склад представлений наступними особами:

>>

ПІБ співробітника

СНІЛС

ІПН

Маслецо Андрій Федорович

002-246-165 90

263605973541

Захарова Тетяна Костянтинівна

134-745-437 67

260203607109

Годунов Федір Миколайович

074-456-003 59

262102509315

Соколовський Ігор Валентинович

076-221-375 51

263604015232

У квітні 2016 р був звільнений Соколовський Ігор Валентинович, замість нього 29.04.2016 р була прийнята на роботу Івашкевич Христина Георгіївна. Крім того, на підприємстві працює програміст Іванов Ярослав Олегович, з яким укладено договір надання послуг в 2016 році.

За квітень 2016 р бухгалтер ТОВ «Фантазія» здав СЗВ-М достроково - 25.04.2016 р Однак потім бухгалтер з'ясував, що помилково включив в розрахунок юриста Стаднічук Олексія Вадимовича, який був звільнений 31.03.2016 р, а в квітні приходив тільки за трудовою книжкою і довідками для нового місця роботи. Крім того, бухгалтеру потрібно передати відомості і по Івашкевич Христині Георгіївні, оскільки вона була влаштована в штат після здачі квітневої СЗВ-М.

Отже, 25.04.2016 р бухгалтер ТОВ «Фантазія» здав звіт з типом форми «вихідна» за квітень 2016 р

2016 р бухгалтер ТОВ «Фантазія» здав звіт з типом форми «вихідна» за квітень 2016 р

Потім 26.04.2016 р бухгалтер відправив у фонд СЗВ-М з типом форми «скасовує» - тільки на СТАДНІЧУК Олексія Вадимовича, який в квітні на підприємстві вже не працював.

2016 р бухгалтер відправив у фонд СЗВ-М з типом форми «скасовує» - тільки на СТАДНІЧУК Олексія Вадимовича, який в квітні на підприємстві вже не працював

А після травневих свят 04.05.2016 р бухгалтеру довелося відправляти ще один звіт СЗВ-М з типом форми «доповнює» - для передачі відомостей по Івашкевич Христині Георгіївні.

2016 р бухгалтеру довелося відправляти ще один звіт СЗВ-М з типом форми «доповнює» - для передачі відомостей по Івашкевич Христині Георгіївні

Оскільки бухгалтер встиг до крайнього терміну здачі СЗВ-М за квітень (10.05.2016 р), а з ПФР в усіх трьох випадках прийшов успішний протокол передачі відомостей - штраф ТОВ «Фантазія» не отримає.

Завантажити бланк СЗВ-М

Завантажити зразок заповнення СЗВ-М

Якщо у вас виникають складнощі при заповненні цієї звітності, рекомендуємо отримати безкоштовну консультацію від фахівців 1С: БО.

У багатьох бухгалтерів виникає питання: чи треба здавати нульову форму СЗВ-М?
Як виправити?
Коли здавати звіт СЗВ-М?
Чи можна достроково здати СЗВ-М?