Реклама
Реклама
Реклама

Облік паливних карт, облік ПММ по паливній картці в бухгалтерському обліку

  1. У чому переваги карт від ЕКА
  2. Облік паливних карт
  3. Нюанси обліку палива і ПММ

У побут в нашій країні інструмент увійшов з 1991 року і спочатку був орієнтований на юридичних осіб з великим автопарком. Питання бухгалтерського обліку ПММ (паливно-мастильні матеріали), що купуються за безготівковим розрахунком, актуальні й донині.

У чому переваги карт від ЕКА

У чому переваги карт від ЕКА

Пластик з електронним носієм, на якому зберігається інформація про види палива і його обсягах, запрограмований на використання протягом певного часового проміжку і дає можливість власнику:

  • скоротити витрати на пальне;
  • зменшити податки на суму ПДВ (18%);
  • знизити готівковий обіг;
  • попередити розкрадання ПММ.

Для оптимізації фінансових витрат постійним клієнтам ми надаємо відстрочку платежу, програму лояльності (знижки і бонуси). При цьому відпустка, оплата і облік нафтопродуктів проводиться в автоматичному режимі при повному контролі вашої бухгалтерії. Щоденні зручні звіти можна роздрукувати з особистого кабінету на нашому сайті.

Облік паливних карт

Облік паливних карт

Підписаний з емітентом договір на відпуск нафтопродуктів і перерахування певної суми на придбання пального, є підставою для отримання карти (однієї або декількох). Деякі для зручності використовують 2 види: основну, де буде «зберігатися» все паливо підприємства і додаткову, куди буде перераховуватися з основною необхідну кількість літрів в кожному окремому випадку.

Електронний продукт проданий за певною ціною за одиницю та стає власністю власника, що підтверджується актом прийому-передачі або товарної накладної. З цього моменту він є документом суворої звітності, закріплюється за певним водієм або зберігається в бухгалтерії, звідки видається для використання. При цьому ведеться журнал руху (в довільній формі), в якому вказується дата видачі-повернення і баланс після повернення.

Щодо бухгалтерського обліку паливних карт, варто відзначити, що, на думку аудиторів, рахунки 10, 50, 71 для цих цілей не зовсім підходять. Карти самі по собі не є тими матеріалами, коштами і розрахунками з підзвітними особами, в тому розумінні, як це трактує Положення про бухоблік. Коректніше буде прийняти до обліку вартість на витрати, пов'язані з основним видом діяльності і вести її на позабалансових рахунках, затверджених власної облікової політики.

Нюанси обліку палива і ПММ

Облікова політика підприємства та робочий План рахунків істотно спростять роботу бухгалтерії і мінімізують проблеми з податковою, оскільки дозволяють:

  • створювати нові рахунки і субрахунка;
  • пояснити, чому облік палива і карт ведеться саме на цих рахунках;
  • уникнути питань щодо придбання і списання нафтопродуктів за певною ціною, специфіки роботи зі складами;
  • визначитися з окремими нюансами для податкового обліку.

Для здійснення обліку палива і паливно-мастильних матеріалів на підприємстві ведуться дорожні листи, затверджуються норми витрати пального і водії зобов'язані надавати в бухгалтерію чеки з кожної заправки. Звіт по карті можна подивитися в особистому кабінеті, де вказано її номер, кількість нафтопродуктів, ціну, за якою проведена заправка, час заправки, номер АЗС, залишок на кінець місяця. Він звіряється зі звітами водіїв і отриманими чеками.

Проведення такі ж, як і для палива, придбаного за талонами. Прихід проводиться останнім днем ​​місяця, але не раніше дати виставлених документів. Важливо! Як позиції «склад» можна використовувати «особовий рахунок в резервуарі постачальника» (відповідно до облікової політики). При цьому для податкової в договорі обговорюємо, що це не є безоплатним зберіганням. На підставі звіту робимо останнім днем ​​місяця переміщення зі складу в «бак машини № ...», який стає «складом».

Списання проводиться на підставі подорожніх листів, де вказується норматив і фактичні витрати палива, через накладну-вимогу. Залишок по складу (бак машини № ...) повинен сходитися з даними подорожнього листа по конкретному авто.

У разі перевитрати пального (норма-факт), результат відноситься на невиробничі витрати (рахунок 91.2).

Наші паливні карти допоможуть бухгалтерії вести точний облік ПММ без зайвих складнощів.

До списку статей