Реклама
Реклама
Реклама

Чи зможе субсидія іпотеки на дерев'яні будинки підвищити на них попит

  1. Кому це потрібно
  2. Колоди і ціни
  3. уповільнена реакція

Дерев'яні каркасні будинки можна швидко і порівняно недорого будувати, пояснює Олексій Поляков, голова правління Ради з екологічного будівництва Росії, але, щоб збільшити їх частку в загальному обсязі приватного житла, необхідна і підтримка виробників

У березні 2018 року прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв підписав постанову уряду про державний субсидуванні кредитів на покупку дерев'яних будинків. Йдеться про тимчасове зниження процентної ставки з 15 до 10%. Для цих цілей в бюджет закладено 197 млн ​​руб. - приблизно на 2500 будинків. Якщо програма вийде успішною, Мінпромторг може продовжити її на 2019-2021 рр. Виробничі потужності великих домобудівних комбінатів завантажені на 50-60%, і уряд зацікавлений в тому, щоб збільшити обсяг замовлень, з одного боку, а з іншого - допомогти у вирішенні житлового питання потребують.

Росія має найбагатші лісовими ресурсами, але частка дерев'яного домобудівництва в цілому по країні невелика (близько 12%, за даними Мінпромторгу). Марія Литинецкая, керуючий партнер «Метріума», учасник партнерської мережі CBRE, каже, що в залежності від регіону показник варіюється від 5 до 20%. Андрій Баннов, менеджер компетенції «Каркасне домобудівництво» WorldSkills Russia, керівник напряму «Будинок Техноніколь», оцінив частку дерев'яних будинків в 10% від введеного за рік житла. У перспективі до 2025 р Мінпромторг планує збільшити її до 20%.

За підсумками 2016 року в Росії було побудовано близько 7,7 млн ​​кв. м дерев'яних будинків. При середній площі 120 кв. м виходить близько 64 000 будинків на рік, підраховують в «Метріуме». На Сокальському деревообробному комбінаті (СДОК) оцінили кількість проданих будинків в 50 000 штук на рік (з урахуванням ринку сірих будівельників).

Програма розпочата в тестовому режимі і має ряд обмежень. Кредити можна отримати з 1 квітня по 30 листопада 2018 року, не більше 3,5 млн руб. на будинку не дорожче 200 млн руб. Позичальник повинен внести не менше 10% від вартості будинку.

Дерев'яні каркасні будинки можна швидко і порівняно недорого будувати, пояснює Олексій Поляков, голова правління Ради з екологічного будівництва Росії, але, щоб збільшити їх частку в загальному обсязі приватного житла, необхідна і підтримка виробників   У березні 2018 року прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв підписав постанову уряду про державний субсидуванні кредитів на покупку дерев'яних будинків

Клієнтам доведеться вибирати з обмеженого кола забудовників - це компанії, річний виторг яких складає не менше 200 млн руб. «Багато компаній, які успішно працюють в сегменті котеджного будівництва, не витримують вимоги до виручки», - говорить Баннов. Продовження програми і включення в неї підрядних організацій з меншою виручкою могли б помітно оживити дерев'яне житлове будівництво, припускає він. Костянтин Блінов, директор московського представництва «Сокола» (СДОК), навпаки, схвалює строгість відбору: «Ризик недобудови або обману буде мінімізований».

За даними Асоціації дерев'яного домобудівництва, в Росії комбінатів з оборотом, відповідним умовам програми, приблизно два десятка, лише 5-7 з них будують будинки під ключ, оцінює Олександр Дубовенко, керуючий партнер Good Wood. У числі основних гравців - лісопромисловий актив АФК «Система» Segezha Group, займає більше 10% цього ринку (більше 30 000 куб. М будинків з клеєного бруса в рік). Виробнича площадка Segezha Group - СДОК (колишній «НЛК Домобудівництво»). У Центральному регіоні, включаючи Московську область, активно працюють WorldSkills Russia, Good Wood, «Зодчий», «Терем», Honka і ін. Дерево завозять з Архангельська, Пермі, Вологди, і тільки Honka використовує фінську сосну.

Кому це потрібно

Будівництво дерев'яних будинків - один із трендів, вважає Анастасія Фетисова, директор з маркетингу московського представництва «Росса Ракен СПб», ексклюзивного дистриб'ютора концерну Honka в Росії. Продажі в Московському регіоні ростуть на 8-15% в рік.

Продажі в Московському регіоні ростуть на 8-15% в рік

За словами Дениса Оносова, комерційного директора «натурою груп» (ексклюзивний представник в РФ цій австрійською технологією будівництва з вертикального бруса), сучасні дерев'яні технології - це висока швидкість будівництва, енергоефективність, екологічність. «Багато країн вже давно посилено субсидують дерев'яне екологічне будівництво різними програмами», - зазначає він. Попит в Росії є, а ось продукту мало, вважає Оносов. Завод «натурою груп» в Кірові здатний випускати 6000-8000 куб. м в рік при повному завантаженні, це приблизно 100 будинків. Втім, вдома з вертикального бруса можуть стати масовим пропозицією лише для певного сегмента - це не найдешевша технологія, близько 30 000 руб. за 1 кв. м теплого контуру, розповів Оносов.

Поки, на думку Блінова, участь в програмі може стати підмогою для молодих сімей, які отримують безкоштовні земельні ділянки. Або для багатодітних сімей, які отримують додаткові дотації або преференції за держпрограмами, коли отримують ділянку. Субсидується іпотека дозволить таким сім'ям швидше побудувати будинок.

Литинецкая зауважує, що в постанові уряду ні слова не сказано про субсидію на земельну ділянку, на якій стоїть будинок.

Щоб програма запрацювала, необхідно визначитися з акредитованими банками, вважає Блінов. Кожен банк під програму повинен створити свій продукт і потім отримає відшкодування коштів з федерального бюджету. Поки відомо лише, що чотири комерційні банки, включаючи Альфа-банк, підтвердили, що готові брати участь в цій програмі.

Колоди і ціни

Програмі відповідають будинку заводської готовності, розповідає Дубовенко, зі стінами з клеєного бруса, цільного бруса, панелей (коли стінові панелі збираються на заводі). У критерії добре вписуються будинку на дерев'яному каркасі, які будуються на капітальному фундаменті із заглибленням, додав Баннов. Ще одна обов'язкова умова, нагадує Фетисова: до будинку повинні бути підведені всі інженерні комунікації. Обмеження по площі, розташуванню, поверховості відсутні, але термін передачі продавцем готового об'єкта не повинен перевищувати чотирьох місяців з дати укладення договору, додає Литинецкая.

Марія Литинецкая, керуючий партнер компанії «Метріум», учасник партнерської мережі CBRE:

«Субсидію на покупку будинків вже охрестили« дерев'яної іпотекою », але по факту йдеться про споживчий кредит. Тобто 5% будуть відніматися від сьогоднішніх 13-17% річних, і реальна ставка складе 8-12%. Так, вигода очевидна. Але знижена на 5% ставка діє всього півроку. Якщо програму не продовжать, після 30 листопада 2018 р відсоток по кредиту на покупку дерев'яного будинку знову буде вище, ніж по звичайній іпотеці ».

За даними Блінова, в першу чергу в програмі зможуть брати участь каркасні панельні будинки площею до 150 кв. м із заводською готовністю (вони якраз стоять близько 3,5 млн руб.) або будинку з клеєного бруса площею до 120-150 кв. м. За словами Баннова, майже всі типові проекти від «Будинок Техноніколь», за єдиним винятком, можна адаптувати до вимог. Каркасні технології дозволяють поєднувати якість і доступність житла, запевняють виробники. Зокрема, Баннов нагадав, що будинок (139 кв. М, 3,5 млн руб.), Зведений компанією в КП «Альошкіна» (Московська обл.), Переміг на міжнародному архітектурному конкурсі «Красиві дерев'яні будинки - 2017» за підсумками онлайн -голосованія. Будинок на 120 кв. м в радгоспі «Боровський» Калузької області коштує 3,2 млн руб. Всі будинки продані, так як їх будували під конкретних замовників. Терміни будівництва можна витримати в межах чотирьох місяців, як того вимагає програма, запевнили в WorldSkills Russia.

Будинки з клеєного бруса дорожче. За даними Good Wood, від 5,5 млн руб. за теплий контур (будинок під чорнову обробку: фундамент, стіни, дах, вікна та вхідні двері, 50 років гарантії). Ціна будинків під ключ (з меблями) варіюється від 60 000 до 100 000 руб. за 1 кв. м. Будинки від Honka - від 800 євро за 1 кв. м, а готовий будинок загальною площею 150-200 кв. м обійдеться в 14 млн руб.

Під програму субсидування іпотеки потрапляють і будинки за технологією будівництва з вертикального бруса Naturi. Компанія спільно з дизайн-студією «Арх. Предмет »має намір запустити в серію проект Villa Istra загальною площею 243 кв. м. Будинок побудований на Істрінському водосховищі для приватного замовника, компанія вже отримала багато позитивних відгуків, а з програмою субсидування сподівається укласти і більше договорів на будівництво. Хоча і ціна недешева - 30 млн руб. з обробкою.

уповільнена реакція

Субсидування державою іпотеки на покупку дерев'яних будинків поки не викликало великого інтересу у покупців. Було лише кілька дзвінків, говорить Блінов, пояснюючи це тим, що на сьогоднішній день ще немає визначеності з банками і з тим, як вони будуть працювати. «Поки запитів на покупку будинків з використанням пільгової ставки по іпотеці не надходило», - підтверджує Фетисова. Така ж ситуація в «Будинок Техноніколь», але ж компанії такі клієнти цікаві, визнає Баннов. «Більш того, серед клієнтів і зараз є ті, хто будує будинки в іпотеку», - говорить він.

Програма тільки стартувала, і питань більше, ніж відповідей. Дубовенко впевнений, що сама по собі захід стимулювання державою іпотечних ставок навряд чи спрацює. Для розвитку дерев'яного домобудівництва є й інші перешкоди, включаючи низький рівень розвитку інфраструктури, через що сім'ї з дітьми віддають перевагу міській новобудови.