Реклама
Реклама
Реклама

Ліцензія ФСФР для брокерів і трейдерів

  1. Як отримати ліцензію ФСФР
  2. Ліцензії ФСФР для трейдерів

У сферу компетенції Центрально Банку Росії входять багато питань, що стосуються регулювання і розвитку фінансового ринку, але для брокерів і трейдерів найважливішим аспектом є ліцензування діяльності по засобам видачі ліцензій ФСФР і кваліфікаційних атестатів.

У загальному випадку під ліцензією ФСФР розуміється офіційний дозвіл, що дає юридичній особі право здійснювати брокерську, дилерську, інвестиційну (управління цінними паперами) або депозитарну діяльність.

Наприклад, якщо компанія позиціонує себе в якості фонду, який залучає кошти від приватних інвесторів для формування портфеля на Московській біржі, вона обов'язково повинна мати ліцензію ФСФР.

В іншому випадку, коли цього документа немає, фірма працює нелегально, а це значить, що вкладники можуть втратити всі заощадження.

Як отримати ліцензію ФСФР

Зрозуміло, сам факт наявності ліцензії не дає 100% гарантії на предмет того, що брокер або фонд не збанкрутує, але деякі переваги у регулювання все-таки є.

По-перше, отримати ліцензію ФСФР на здійснення брокерської і дилерської діяльності може лише юридична особа, у якого є власний капітал в розмірі 10 млн. Рублів. З довірчим управлінням вимоги ще жорсткіше - там потрібно мати як мінімум 35 млн. Руб.

Таким чином, до фінансового ринку апріорі не допускаються фірми-одноденки з декількома табуретками на балансі. Світова практика показує, що подібні бар'єри є одним з кращих інструментів боротьби з шахраями.

Пара Форекс-брокерів, офіційно регульованих в РФ:

По-друге, Центробанк пред'являє серйозні вимоги до персоналу інвестиційних і брокерських компаній, а саме, генеральний директор фірми, що подала заявку на отримання ліцензії ФСФР, обов'язково повинен:

  • Мати досвід роботи на керівних посадах в даній сфері. Наприклад, для цієї посади підійде менеджер середньої ланки з великого банку;
  • Отримати кваліфікаційний атестат ФСФР першої серії (до нього ми ще повернемося, оскільки він скоро стане в нагоді і трейдерам);
  • Мати бездоганну репутацію, яка підтверджується довідкою про відсутність судимості.

Крім кваліфікованого директора в штат ще обов'язково зараховуються контролер і відповідні фахівці. Всі вони при цьому також повинні мати атестати ФСФР і довідки з МВС, що підтверджують профпридатність.

Перераховані вимоги раз і назавжди закривають лазівки для неблагонадійних елементів. Можливо, вони навіть занадто строгі, але я вважаю їх справедливими, адже фінансові компанії працюють з грошима та особистими даними клієнтів.

І, по-третє, регулюючий орган вимагає від претендента на «звання» брокера великий перелік документів, ось деякі з них:

  • Повна розшифровка про позикових коштах і заборгованості;
  • Аудиторський висновок;
  • Відомості про поточні фінансові вкладення кандидата (ця інформація дозволяє попередити можливі маніпуляції, наприклад, «злив» старих неліквідних активів клієнтам);
  • Перелік заходів, які регулярно приймаються для зниження професійних ризиків (грубо кажучи, це правила ризик-менеджменту).

До речі кажучи, з написаного вище може скластися хибне враження про те, що ліцензію ФСФР отримують лише ті компанії, які працюють на Московській біржі, а до ринку Форекс вона не має ніякого відношення.

Раніше, до прийняття «Закону про Форекс», так і було, але сьогодні, коли регулювання позабіржового дилінгу вступило в силу, дилінгові центри також повинні отримувати ці дозволи.

Так, наприклад, російський підрозділ Альпарі (ТОВ) - отримало відповідний документ 28 листопада 2016. У базі ЦБ він числиться під номером 045-14003-020000.

Ліцензії ФСФР для трейдерів

Вважаю, з ліцензією ФСФР все стало зрозуміло, вона видається організаціям, які хочуть виконувати функції брокера, дилера або інвестфонду. Але, як я вже писав, існують ще й однойменні атестати, які отримують фізичні особи.

Повністю цей документ називається наступним чином - кваліфікаційний атестат фахівця фінансового ринку. Раніше він видавався окремої федеральної службою, але пізніше, коли її функції перейшли до ЦБ, цим процесом став завідувати наш мегарегулятора.

Якщо відкинути всю юридичну лушпиння, то сенс даного атестата зводиться до підтвердження професійних навичок здобувача, тобто людина, що здала необхідні іспити, визнається кваліфікованим фахівцем галузі.

Загалом, поки цей «диплом» потрібен тільки для влаштування на роботу в фінансові компанії, а трейдери, які торгують на власні гроші і від свого імені, можуть вільно відкривати брокерські рахунки і здійснювати операції.

На жаль, дана модель скоро залишиться в минулому, так як ЦБ всерйоз вирішив заборонити некваліфікованим інвесторам користуватися практично всіма фінансовими послугами та інструментами.

Оскільки сьогоднішній огляд присвячений саме ліцензіями ФСФР, а не атестатами, я не буду розповідати всю передісторію, але після 2018 року може скластися така ситуація:

  • Щоб вільно торгувати валютними парами через Форекс-дилера або акціями на Московській біржі, трейдеру доведеться успішно скласти іспити і отримати кваліфікаційний атестат;
  • Для здійснення операцій на ф'ючерсах доведеться ще знайти мінімальний капітал в розмірі 400 тис. Рублів;
  • Без обмежень можна буде користуватися тільки мінімальним рахунком з капіталом в 50 тис. Рублів.

Повторюся, поки говорити про нову реальність ще рано, адже пропозиції ЦБ проходять через різні урядові комітети і обговорюються громадськістю, але якщо вимоги до трейдерам посилять, атестат ФСФР точно не завадить.