Реклама
Реклама
Реклама

10 правил роботи з бригадою будівельників

Щоб робота з будівельною бригадою була продуктивною, безпечної і вигідною, потрібно знати деякі правила. Про них «Архідам» розповів дизайнер інтер'єру з 10-річним стажем Андрій Сокрута, засновник авторської дизайн-студії Andrey Sokruta Workshop.

Довіряючи ремонт або будівництво команді професіоналів, ми, з одного боку, полегшуємо собі життя, а з іншого - покладаємо на себе зовсім інший тип відповідальності і тягар постійного неспокою.

Дизайнер Андрій Сокрута

1. Завжди вибирайте будівельну бригаду з виконробом

Це заощадить вам час, так як в процесі ведення ремонтних робіт виконроб буде стежити за дотриманням графіка поставлених термінів і якістю роботи. В спектр його обов'язків також входить складання технічної документації, яка передається замовникові по завершенню всіх робіт. Це важливий момент для комфорту і безпеки -наприклад, в документах міститься інформація по прихованих робіт: де і як за зашитим стелею проходять траси електромереж і кондиціонування, в якому місці можна свердлити стіну і т. П.

2. Завжди контролюйте і перевіряйте будівельників

Навіть за умови, що у вас є виконроб, ви все одно повинні контролювати будівельну бригаду. За 10 років дизайнерської практики мені доводилося бачити різних будівельників, і у багатьох є спільна риса: прагнення заощадити бюджет клієнта. Зазвичай це реалізується при покупці матеріалів, і добре, якщо виконроб просто віддає клієнту свою знижку. Але найчастіше виконавці просто купують матеріал подешевше, вважаючи, що замовник буде радий такій економії. Тільки ось економити на якості матеріалів клієнти рідко хочуть, навіть коли бюджет строго обмежений.

Тільки ось економити на якості матеріалів клієнти рідко хочуть, навіть коли бюджет строго обмежений

3. Враховуйте, що будівельники не люблять працювати з дизайнерами

Як це не парадоксально звучить, більшість будівельників не хочуть працювати з дизайнером інтер'єру, навіть незважаючи на те, що останній надає готовий проект, в якому є всі необхідні креслення і технічна документація. Виною всьому зайвий консерватизм: багато будівельників звикли працювати по накатаній схемі, і не хочуть експериментувати. Дизайнери ж, навпаки, намагаються впроваджувати різноманітні нововведення, які вимагають від робітників відповідної кваліфікації. У таких ситуаціях можна почути класичну риторику про те, що, мовляв, ми ось так вже двадцять років робимо і все відмінно. Але ринок матеріалів і технологій нині розвивається дуже швидко, і навіть прийоми і рішення, які застосовувалися 2-3 роки тому, здаються застарілими, не кажучи вже про «двадцять років».

4. Визначте критерії, за якими будете вибирати бригаду

Вартість будівельно-ремонтних послуг в одному регіоні приблизно однакова, тому при виборі будівельної бригади звертайте увагу на три критерії:

- Рекомендації - найважливіший фактор. Якщо будівельників рекомендують, це вже хороший знак.

- Інструменти і обладнання, з яким працює бригада.

- Технології. Сьогодні змінюються не тільки матеріали, але і способи їх укладання та нанесення, тому не соромтеся запитати у будівельників про те, як вони працюють. Зазвичай, якщо вони працюють з новими технологіями, вони самі з радістю і гордістю вам про це повідомлять.

До слова про матеріали. Якщо ви купуєте їх самі, і особливо якщо матеріали дорогі, не соромтеся поцікавитися у продавців, чи знають вони фахівців, які точно вміють з цими матеріалами працювати. Новачок, навіть дуже старанний, через недосвідченість може все зіпсувати, а це значний збиток для бюджету.

5. Намагайтеся не співпрацювати з нелегалами

Послуги офіційних зареєстрованих фірм коштують дорожче, ніж робота нелегальних бригад, і багато хто не може встояти перед спокусою економії. Однак в першому випадку ви укладаєте письмовий договір, який допоможе в непередбаченій ситуації відстояти свої інтереси, а в другому - домовляєтеся на словах і йдете на серйозний ризик. Навіть якщо ця бригада зробила ремонт вже кільком вашим друзям і отримала відмінні рекомендації, все одно варто заздалегідь продумати всі нюанси і зважити аргументи «за» і «проти».

6. Вимагайте гарантії

Зазвичай хороші підрядники надають річну гарантію, і якщо в роботі раптом виявляються «косяки», ви маєте повне право вимагати їх виправити.

7. Заздалегідь обговоріть можливі затримки

Хороші фахівці самі зацікавлені в тому, щоб зробити роботу в строк і не затягувати. Але капітальний ремонт буває непередбачуваний, і хоч це і неприємно, в провалі дедлайну іноді ніхто не винен. Це потрібно враховувати заздалегідь.

8. Попросіть показати портфоліо

Якщо підрядників ви знайшли не за рекомендацією знайомих, вам напевно захочеться побачити їх попередні роботи. Зазвичай у фірм є гарне портфоліо для цього, а якщо пощастить, вам навіть можуть наживо показати інший проект на фінальній стадії (з дозволу замовника, звичайно).

9. Обговоріть можливість проживання робітників у вашому будинку

Такий варіант підходить не всім, але іноді він дуже прискорює і спрощує весь процес ремонту. Тільки обов'язково попередьте сусідів - особливо тих, які живуть під вами. Та й взагалі про сусідів краще сказати окремо.

Та й взагалі про сусідів краще сказати окремо

10. Поспілкуйтеся з сусідами

Якщо ви живете в багатоквартирному будинку, сусіди в будь-якому випадку будуть відчувати певний дискомфорт під час ремонту, і бажано б вам його мінімізувати. Попередьте їх, що працювати буде бригада, і розпитайте про можливі нюанси - це нормальна практика в сусідської етики. Потім поставте працівників до відома, якщо, наприклад, з 13 до 15 годин не можна сильно шуміти, тому що поверхом нижче буде спати немовля. Повірте, в сусідських відносинах турбота і уважність окупляться.