Реклама
Реклама
Реклама

Заміна паспорта після заміжжя - документи при зміні прізвища при реєстрації шлюбу - ПапаЮріст.ру

  1. Підстави для заміни паспорта після заміжжя (одруження)
  2. Яка процедура заміни паспорта після вступу в шлюб?
  3. Який передбачений термін для заміни паспорта після вступу в шлюб?
  4. Які знадобляться документи для зміни паспорта після заміжжя?
  5. Куди подавати документи для заміни паспорта після одруження?
  6. Способи подачі документів на заміну паспорта після заміжжя
  7. Як отримати тимчасове посвідчення особи на час заміни паспорта

Коли жінка вступає в законний шлюб на території РФ, то згідно із законом вона може поміняти своє прізвище, взявши прізвище чоловіка, в такому випадку їй доведеться пройти процедуру зміни паспорта після заміжжя. Як би це не звучало дивно, але і чоловіки мають право взяти прізвище дружини при вступі в шлюб. Деякі чоловіки з тих чи інших причин виявляють бажання взяти прізвище дружини, тому їм теж належить процедура заміни паспорта після заміжжя з нагоди зміни прізвища.

Отже, якщо при укладенні шлюбу відбувається зміна прізвища одного з подружжя, то в обов'язковому порядку доведеться поміняти паспорт громадянина РФ (а якщо був і закордонний паспорт, то і його теж). У народі досі побутує хибна думка, що заміна паспорта являє собою тяжку і тривалу процедуру, але по факту це багато років вже не так. Щоб замінити паспорт при зміні прізвища знадобиться зовсім небагато часу, оскільки бюрократичних бар'єрів з кожним роком в Росії стає все менше. На сьогоднішній день законодавство РФ встановило чіткий регламент щодо необхідного пакету документів, термінів їх надання та обробки, а також часу виготовлення нового паспорта.

Підстави для заміни паспорта після заміжжя (одруження)

Зміна прізвища після вступу в шлюб є ​​вагомою підставою для заміни паспорта громадянина. Якщо звернутися до статті 32 Сімейного Кодексу України, то там міститься інформація про те, що громадяни, котрі вступають у шлюб, мають право вибору прізвища. Наприклад, кожен з подружжя може залишити після весілля своє колишнє прізвище, або в якості загальної прізвища взяти одну з двох. Причому не існує ніяких обмежень, яку вибрати - прізвище дружини або прізвище чоловіка. До того ж, заміжня жінка може приєднати до своєї дошлюбного прізвища прізвище чоловіка, тобто прізвище може стати подвійний, наприклад, Зінаїда Іванова-Каменєва. Якщо після вступу в шлюб чоловік і дружина вирішили залишити собі колишні прізвища, то міняти паспорт не потрібно. Але якщо вони вибрали один зі згаданих вище варіантів зміни прізвища, то доведеться замінити документи, що засвідчують особу, і, перш за все, паспорт громадянина Російської Федерації.

Яка процедура заміни паспорта після вступу в шлюб?

Якщо порівняти процедуру заміни паспорта після заміжжя з отриманням паспорта в перший раз , То істотних відмінностей не буде. Також доведеться приїхати до відділення Федеральної міграційної служби, дізнатися графік прийому і детально ознайомитися зі списком документів, який потрібно для видачі нового документа відповідно до чинних законодавчих актів. Зверніть увагу, що діяльність міграційної служби регламентується як на федеральному, так і на регіональному рівні, з цієї причини умови надання послуги зі зміни паспортів при укладенні шлюбу, можуть мати відмінності від одного суб'єкта федерації до іншого, хоча і незначні.

Без змін залишаються наступні моменти:

  1. Підстава заміни паспорта після заміжжя (одруження) в разі зміни прізвища.
  2. Встановлені законом строки для заміни паспорта.
  3. Відповідальність в разі порушення термінів.
  4. Місце знаходження уповноваженого для надання подібної послуги органу.

Який передбачений термін для заміни паспорта після вступу в шлюб?

Після того, як шлюб був зареєстрований, громадянин повинен надати в територіально розташоване підрозділ ФМС пакет документів для заміни паспорта в зв'язку зі зміною прізвища в 30-ти денний термін. Аналогічний термін встановлений законом для заміни паспорта з будь-якого іншого підставі. Такий суворий тимчасової період регламентований пунктом 15 «Положення про паспорт громадянина Російської Федерації. Дане положення було затверджено постановою Уряду РФ від 08.07.1997 року №828.

Якщо даний термін не буде дотриманий, то порушників чекає адміністративна відповідальність за ст. 19.15 КоАП Росії, що передбачає досить відчутне в фінансовому плані покарання у вигляді штрафу до 3000 рублів. Для молодої сім'ї така сума буде немаленькою. А якщо подібна ситуація відбувається в Санкт-Петербурзі або Москві, то сума штрафу зростає до 5000 рублів.

Уникнути адміністративної відповідальності і штрафу за порушення термін заміни паспорта при зміні прізвища можна в двох випадках:

  1. Якщо порушення терміну, встановленого для подачі документів, незначне - максимум 7 днів;
  2. Порушник доводить факт наявності поважної причини, через яку він не міг подати документи для заміни паспорта.

У першому випадку розвиток ситуації буде залежати від співробітника ФМС, який відповідно до ст. 2.9 КоАП РФ має право звільняти порушника від адміністративної відповідальності, але при цьому він, і не зобов'язаний цього робити. У другому випадку все набагато простіше - посадова особа звільнить порушника від штрафу після надання виправдувальних документів.

Але не тільки громадяни, які вступили в шлюб, пов'язані жорсткими тимчасовими рамками, встановленими для заміни паспорта. Аналогічна відповідальність за термінами лежить і на посадових осіб ФМС, уповноважених здійснювати заміну паспорта. Якщо звернутися до п. 21 «Адміністративного регламенту Федеральної міграційної служби з надання державної послуги з видачі та заміни паспорта громадянина Російської Федерації, що посвідчує особу громадянина Російської Федерації на території Російської Федерації» від 20.11.2012 року (в редакції від 02.02.2015), то там строго регламентовані рядки заміни паспорта по факту:

  1. Протягом 10 днів з моменту прийняття пакету документів в ситуаціях, коли заміна паспорта відбувається за місцем проживання (постійної реєстрації);
  2. Протягом 2 місяців з моменту прийняття пакету документів в ситуаціях, коли зміна паспорта оформляється не за місцем проживання (за місцем, де громадянин тимчасово перебуває).

Слід знати, що термін, виділений законом на виготовлення нового паспорта, обчислюється з дня прийняття пакету документів, встановлених законом.

Які знадобляться документи для зміни паспорта після заміжжя?

Наказ ФМС Росії N 391 (ред. Від 02.02.2015) «Про затвердження Адміністративного регламенту Федеральної міграційної служби з надання державної послуги з видачі та заміни паспорта громадянина Російської Федерації, що посвідчує особу громадянина Російської Федерації на території Російської Федерації» містить строгий перелік документів, який на законних підставах має право вимагати посадова особа для заміни паспорта громадянина РФ. Це відноситься і до випадків заміни паспорта в зв'язку зі зміною прізвища після вступу в шлюб. Громадянам слід знати, що співробітник ФМС не має права вимагати від заявника пред'являти інші документи, не встановлені адміністративним регламентом ФМС. Тобто, додаткових документів понад вичерпного переліку, закріпленого законом.

Якщо розглядати зміну паспорта після заміжжя (одруження), то частіше за все, список документів буде обмежуватися наступним переліком:

  1. Колишній (діючий) паспорт громадянина РФ, де стоїть позначка про укладення шлюбу.
  2. Заява встановленої форми про заміну паспорта в зв'язку зі зміною прізвища у шлюбі. Дана папір складається за формою 1П , Причому допускається виконання заяви, як в рукописному вигляді, так і в друкованому. Якщо вам потрібно бланк заяви, але його можна знайти на офіційному сайті ФМС Росії. Можна ознайомитися з бланком заяви безпосередньо у відділенні ФМС - він в обов'язковому порядку повинен бути представлений на інформаційному стенді. Заява має бути підписана діючої (новим прізвищем).
  3. Свідоцтво про укладення шлюбу, в якому повинна бути прописана колишня прізвища (дошлюбне) і нова. Співробітник зажадає з заявника ксерокопію документа, але оригінал мати на руках потрібно обов'язково, так як вас попросять його пред'явити. За фактом, оригінал свідоцтва про шлюб вилучається у заявника на час виготовлення паспорта, і повертається при видачі нового документа.
  4. Дві фотокартки, розміром 35 на 45 мм. До якості фотографій встановлюються вимоги, встановлені в пункті 25 Адміністративного регламенту ФМС, серед яких:
    - чіткість зображення;
    - відповідність віку заявника на момент зміни паспорта;
    - відсутність головного убору (виняток становлять випадки, коли людина не може бути присутнім через релігійні переконання в суспільстві без наявності головного убору);
    - розташування особи в анфас;
    - загальний обсяг особи, займаного на фотокартці. Зокрема, овал обличчя повинен займати не менше 70% вертикального розміру знімка, причому верхнє вільне поле повинно складати 5 мм (+/- 1 мм і т.п).
  5. Квитанція, що підтверджує факт сплати держмита. Її розмір за станом на 2015 рік становить 300 рублів (в порівнянні з 2014 роком, сума зросла на 100 рублів).

Є ряд виняткових випадків, коли заявнику може знадобитися додатковий пакет документів. Цей список включає:

  1. Для військовозобов'язаного заявника - військовий квиток.
  2. Якщо в попередньому чинному паспорті немає відмітки про реєстрацію, то вам будуть потрібні документи, що підтверджують реєстрацію за місцем проживання.
  3. Якщо у заявника є діти віком до 14 років, то необхідно надати свідоцтва про народження дітей. Це робиться для внесення в новий паспорт відповідних відомостей. Слід знати, що такі позначки робляться лише за бажанням заявника.

Куди подавати документи для заміни паспорта після одруження?

Місця подачі пакета документів і можливі способи обумовлені в п. 10 «Положення про паспорт Російської Федерації». Заміна паспортів РФ здійснюється територіальними підрозділами ФМС:

  • За місцем проживання заявника;
  • За місцем перебування громадянина;
  • У деяких випадках - за місцем звернення.

Іншими словами, людина може поміняти паспорт після офіційного укладення шлюбу в відділенні ФМС як за місцем постійної прописки, так і за місцем, де він тимчасово зареєстрований. Якщо громадянин не має ні тимчасової, ані постійної реєстрації або не може звернутися до відповідних територіальних органів, то заміну паспорта він може здійснити за фактичним місцем проживання.

Згадана норма в повному обсязі дублюється в п. 16 і 17 Адміністративного регламенту ФМС від 20.11.2012 року, тому якщо громадянин змінив прізвище після вступу в шлюб і звернувся в неналежний територіальний орган, і йому було відмовлено в прийомі документів, то дані дії співробітників вважаються неправомірними.

Але тут є невелика поправка, яку заявнику необхідно пам'ятати: відстоювати право на заміну паспорта за місцем звернення буде конструктивно лише в тому випадку, коли буде документально доведено і підтверджено, що громадянин не має можливості надати пакет документів до відділення ФМС за місцем проживання. Наприклад, якщо громадянин реєструє шлюб, а потім переїжджає жити в регіон, що відрізняється від місця прописки , Право на подачу пакету документів на заміну паспорта в зв'язку зі зміною прізвища підтверджується копією паспорта другого з подружжя, що має реєстрацію за місцем звернення та відповідною заявою.

Способи подачі документів на заміну паспорта після заміжжя

Якщо говорити про способи подачі документів для заміни паспорта в зв'язку з вступом у шлюб і зміною прізвища, то це є зробити двома способами:

  1. Стандартним. Традиційний спосіб подачі паперів полягає в особистому відвідуванні відділення ФМС, розташованого за місцем проживання. Співробітникові, уповноваженому для прийому документів та заяви, передаються всі папери і фотографії.
  2. Онлайн - через інтернет. Сьогодні документи і фото можна відправити через інтернет в електронному вигляді через Єдиний портал державних і муніципальних послуг. Ви можете звернутися до п. 14 «Положення про паспорт громадянина Російської Федерації» - саме тут обумовлено, що громадянин має право скористатися таким способом передачі фото і документів. Але не забудьте важливий момент - при отриманні нового паспорта вам необхідно мати при собі оригінали відправлених документів, так як співробітник ФМС попросить пред'явити їх.

Як отримати тимчасове посвідчення особи на час заміни паспорта

Коли громадянин подав документи і чекає виготовлення нового паспорта, його колишній паспорт буде перебувати у відділенні ФМС, тобто основного документа, що посвідчує особу заявника в Росії, немає. Якщо у громадянина паспорт є єдиним документом, що посвідчує особу, то на період його виготовлення необхідно отримати тимчасове посвідчення особи. Це допоможе уникнути можливих непередбачених позаштатних ситуацій і неприємностей.

Якщо вам потрібно тимчасове посвідчення особи на час заміни паспорта, досить сказати співробітнику ФМС про своє бажання. Вам знадобиться написати заяву за зразком, який видасть співробітник міграційної служби або у вільній формі. Також знадобиться надати фотографії - вимоги до знімка зафіксовані в ст. 25 Адміністративного регламенту ФМС (3,5 на 4,5 см). Слід знати, що надати тимчасове посвідчення на прохання заявника є обов'язком посадової особи ФМС. Ці права громадянина зафіксовані в п. 17 Положення про паспорт.

Тимчасове посвідчення буде видано громадянину в день подачі пакета документів і фото для заміни паспорта, і воно має повну юридичну силу. Даний документ буде вилучено тоді, коли буде виданий новий паспорт з зміненим прізвищем.

Слід знати, що посадова особа в ФМС не має права відмовити заявнику у видачі тимчасового посвідчення. Звернувшись до Положення про паспорт і Адміністративного регламенту ФМС можна з упевненістю сказати, що ці правові документи не передбачають підстав для відмови у видачі тимчасового посвідчення. Тому, якщо співробітник ФМС ухиляється від видачі тимчасового документа і не хоче його оформляти - це буде розраховуватися як неправомірна дія.

Який передбачений термін для заміни паспорта після вступу в шлюб?
Які знадобляться документи для зміни паспорта після заміжжя?
Куди подавати документи для заміни паспорта після одруження?
Яка процедура заміни паспорта після вступу в шлюб?
Який передбачений термін для заміни паспорта після вступу в шлюб?
Які знадобляться документи для зміни паспорта після заміжжя?
Куди подавати документи для заміни паспорта після одруження?