Реклама
Реклама
Реклама

У в'язницю за фіктивний шлюб. Молодятам загрожує кримінальна відповідальність

Термін покарання за «шахрайський» шлюб може скласти до трьох років позбавлення волі. Не так строго, як в США. Однак юристи не впевнені, що іноземний досвід можна буде легко втілити в російській дійсності Термін покарання за «шахрайський» шлюб може скласти до трьох років позбавлення волі

Фото: PhotoXPress

Фіктивні шлюби хочуть зробити кримінальним злочином. Держдума в п'ятницю, 20 лютого, розгляне відповідний законопроект. Мова в першу чергу, звичайно, йде про осіб, які укладають фіктивні шлюби з метою легалізації в Росії - отримання посвідки на проживання або громадянства. Згідно із законопроектом, таким особам може загрожувати до трьох років позбавлення волі.
Однак завжди дуже складно довести умисел. Існує юридична суперечність: шлюб стосується того, що закон охороняє, тобто особистому житті, каже адвокат Сергій Жорін.

Майже у всіх країнах «фіктивний» або як його закон часто називає «шахрайський» шлюб карається досить суворо. Так, в США за нього загрожує покарання до п'яти років в'язниці і 250 тисяч доларів штрафу.

У Франції висновок також може скласти п'ять років, а штраф - до 15 тисяч євро для «індивідуалів» або 750 тисяч в разі, якщо доводиться, що дії відбувалися в складі злочинної групи.

Але ефективно виявляти подібні випадки дуже складно, каже юрист московської колегії адвокатів «Князєв і партнери» Павло Попов.

Боротьба правоохоронців з фіктивними шлюбами - важке і малоефективне справу. Так, великомасштабна акція Європолу в 2012 році під назвою «Купідон» проводилася на території Великобританії, Португалії та Франції. Вона завершилася 24 арештами громадян цих країн, а також громадян Нігерії, Пакистану та Індії. При цьому всі фахівці і поліцейські прекрасно розуміють, що залучені до шлюбне шахрайство в тисячі разів більше.

Додати BFM.ru в ваші джерела новин?

Ru в ваші джерела новин?