Реклама
Реклама
Реклама

Шлюбний договір (контракт) в Україні - Центр сімейного права

  1. Що таке шлюбний договір
  2. Які умови можна включити в договір
  3. Що ще потрібно знати

Суть сімейних відносин зумовила розширення можливостей їх регулювання безпосереднього самими учасниками, тому і виникло договірне регулювання. Це стосується, перш за все, шлюбного договору. В останні роки в Україні відслідковується чітка тенденція до збільшення кількості укладених шлюбних договорів, про що свідчить як офіційна статистика, так і наша особиста практика, оскільки упереджена думка, що підписання такого договору є проявом недовіри до одного з подружжя почало відходити на другий план.

Що таке шлюбний договір

Шлюбний договір (контракт) - це нотаріально засвідчене угоду, в якому сторони, дружина і чоловік, встановлюють свої взаємні майнові права та обов'язки.

Шлюбний договір укладається між подружжям або особами, які подали заяву про реєстрацію шлюбу. У разі подання заяви, згідно зі ст. 95 Сімейного кодексу України, шлюбний контракт вступає в силу в день реєстрації шлюбу.

Шлюбний контракт може регулювати як майнові відносини, які склалися до його укладення, так і майнові відносини виникають після його укладення.

Незважаючи на те, що законодавством визначено, що в договорі може бути встановлено загальний строк дії, а також строки тривалості окремих прав та обов'язків, однак, як правило, шлюбний контракт діє безстроково, тобто він регулює майнові права та обов'язки подружжя навіть після розірвання шлюбу .

Які умови можна включити в договір

У ньому може бути зазначено:

По-перше, правовий режим майна. Наприклад, яке майно подружжя вважається особистою приватною власністю дружини або чоловіка (майно, яким власник може розпоряджатися самостійно) або визначення майна, яке передається для задоволення потреб сім'ї.

По-друге, може бути зазначено співвідношення часток кожного з подружжя в майні, яке буде купуватися під час перебування в шлюбі. З нашої багаторічної практики можемо зробити висновок, що частки розподіляються подружжям не тільки 50 на 50. Також, в шлюбному контракті може бути вказано режим приватної власності титульного власника, тобто тієї особи на яке зареєстровано відповідне майно. Крім цього в шлюбному контракті, згідно з законом, може бути зазначений граничний розмір витрат, які немає необхідності погоджувати з другим з подружжя. Під цим розуміється конкретно певна сума на яку один з подружжя може здійснювати покупки без узгодження з іншим. Однак, слід зазначити, що на практиці виконання даного пункту договору є досить складним.

По-третє, може бути обговорений порядок набуття і розділу кредитних та інших боргових зобов'язань подружжя.

При наявності шлюбного контракту майно підлягає розподілу відповідно до умов, зазначених в ньому. Загальні норми на такий поділ не поширюються. У більшості випадків, при наявності контракту, процедура поділу майна через суд фактично відсутня.

Що ще потрібно знати

Часто задається питання оскарження шлюбного договору. Чесна відповідь полягає в тому, що оскаржити можна будь-яку угоду, проте, при дотриманні всіх встановлених законом вимог до його підписання ймовірність визнання його недійсним мінімальна.

З огляду на відносно невелику грошову вартість ув'язнення, його універсальність і багатогранність, ми впевнені в тому, що укладати шлюбний контракт має сенс будь-якої подружньої пари. Для порівняння, укладення шлюбного контракту, що регулює майнові відносини на мільйон гривень коштує не більше кількох тисяч гривень, а іноді і того менше. У свою чергу, будь-яка процедура поділу майна подружжя при відсутності шлюбного контракту набагато дорожче (нерідко в десятки, а то і в сотні разів).

Адвокат, який має досвід проведення процедур поділу майна подружжя, може скласти індивідуальний шлюбний договір , З урахуванням всіх реальних аспектів його майбутньої дії з тим, щоб максимально конкретно і детально врегулювати всі майнові права та обов'язки подружжя. Вважаю за необхідне звернутися до адвоката з питань сімейного права.

З повагою,
Адвокат Голубничий Олег Ігорович