Реклама
Реклама
Реклама

Розірвання шлюбу за наявності неповнолітніх дітей

Відповідно до російського законодавства подружжя може розірвати шлюб через орган ЗАГС або через суд. Правові аспекти розірвання шлюбу закріплені в гл. 4 Сімейного кодексу РФ. У ст. 21 значиться наступне: при наявності у подружжя спільних неповнолітніх дітей розірвання шлюбу провадиться в судовому порядку.

21 значиться наступне: при наявності у подружжя спільних неповнолітніх дітей розірвання шлюбу провадиться в судовому порядку

Визначити, з ким із батьків залишиться дитина, ким і в якому розмірі будуть виплачуватися аліменти, подружжя може самостійно. При наявності розбіжностей дане питання вирішує суд.

Для того щоб розлучитися, подружжя повинні подати в суд позовну заяву про бажання розірвати шлюб. До заяви потрібно додати:

  • свідоцтво про укладення шлюбу;
  • свідоцтво про народження дитини (дітей);
  • квитанцію про оплату держмита;
  • довіреність (якщо ваші інтереси в суді представляє адвокат).

Справа буде розглянута не раніше ніж через 1 місяць після подачі заяви. Подружжя повинні спільно вирішити: з ким залишиться дитина, яка буде сума аліментів і яким чином поділено спільне майно . Після вони підписують угоду, в якому прописуються перераховані вище умови розірвання шлюбу. Якщо подружжя не досягають угоди, то спірні питання вирішуються в ході судового процесу.

Вирішальним моментом в питанні розірвання шлюбу за наявності неповнолітніх дітей є бажання чоловіка залишити дитину при собі. З досвіду судової практики, якщо дитині не виповнилося 10 років, його, швидше за все, залишать з матір'ю - на снованіі Декларації прав дитини від 20.11.1959 р, в якій сказано про неможливість розлучення маленьку дитину з матір'ю, за винятком особливих випадків. Якщо дитині виповнилося 10 років, то враховується його думка - з ким із батьків він хоче проживати. Якщо дитині виповнилося 14, то рішення суду може бути винесено виключно відповідно до бажання дитини. Однак не все так просто, як здається на перший погляд. У Сімейному кодексі закріплені рівні права батьків на участь у вихованні дитини. До вирішення питання залучаються органи опіки та піклування.

Зверніть увагу!
Відповідно до ст. 17 Сімейного кодексу РФ, шлюб не може бути розірваний під час вагітності дружини і протягом року після народження дитини.

Які моменти враховує суд і що робити, якщо ви хочете залишити дитину при собі?

  • Умови проживання дитини. Вам потрібно надати суду висновок органу опіки і піклування про відповідність вашого житла всім необхідним нормам.
  • Здатність забезпечити гідний рівень життя дитини. Надайте в суд довідки про доходи, що підтверджують вашу спроможність у плані забезпечення харчування, освіти, розваг та інших потреб дитини.
  • Стан здоров'я батьків. Оцінюється наявність серйозних хвороб, які можуть перешкоджати забезпеченню дитині належних турботи і догляду, а також таких захворювань, як алкоголізм і наркоманія.
  • Вашим підмогою можуть стати позитивні рекомендації - з роботи, з громадських організацій, в яких ви перебуваєте, з церкви.
  • Суд може звернути увагу і на те, з ким буде перебувати дитина в той час, поки ви працюєте, - бабуся, дідусь, ваш співмешканець (майбутній чоловік або дружина), няня і т.д.

Вирішальне значення можуть зіграти і інші чинники, яких дуже багато, наприклад, випадки з досвіду спільного проживання подружжя: коли той чи інший демонстрували власну безвідповідальність. Судовий розгляд може тривати від кількох місяців до кількох років.

Якщо ви хочете швидко і грамотно вирішити спір на свою користь, то без підтримки юриста вам навряд чи вдасться впоратися. Повний супровід шлюборозлучного процесу вам забезпечить московська колегія адвокатів «ЮрСіті» : Консультації з усіх питань, правова експертиза документів, складання і подача позову, представлення та захист ваших інтересів в суді.

Які моменти враховує суд і що робити, якщо ви хочете залишити дитину при собі?