Реклама
Реклама
Реклама

Розділ спільно нажитого майна між подружжям після розлучення, як ділиться майно після розлучення, яке майно ділиться і не ділиться, з чого почати розділ майна.

  1. Закон встановлює два способи поділу майна, залежно від обраного подружжям правового режиму:
  2. Розлучення з розділом майна з чого почати?
  3. Як розділити майно після розлучення без суду?
  4. Як оформити угоду про розподіл майна подружжя?
  5. Який термін розділу майна після розлучення?
  6. Який термін позовної давності при розділі майна після розлучення?
  7. Якщо пройшло 3 роки, як відбувається розподіл майна?
  8. Нюанси поділу майна, якщо є дитина
  9. Що підлягає розподілу майна при розлученні?
  10. З даного правила є свої винятки
  11. Як ділиться майно, придбане до шлюбу?
  12. Яке майно не ділиться при розлученні подружжя?
  13. Як оцінюється майно при розлученні?
  14. Як уникнути поділу майна при розлученні?
  15. Як правильно подати і оформити на розділ майна після розлучення?
  16. Позовна заява про поділ майна: куди подається
  17. У позові про розподіл майна вказується
  18. Як накласти арешт на майно при розлученні?

Розлучення - крок, який породжує не тільки психологічні та емоційні наслідки, але і з неминучістю тягне також необхідність вирішення питань матеріального характеру. Розділ майна - завжди болісний процес, підходити до якого треба грамотно, щоб результат розгляду справи був максимально справедливим і швидким.

За загальними правилами сімейного законодавства, речі, придбані в шлюбі на кошти подружжя, вважаються загальними (спільно нажитими) і підлягають поділу. При цьому кожному з подружжя під час розподілу повинна виділятися половина від загальної майнової маси, так як спочатку частки чоловіка і дружини в ній вважаються рівними. Але існують певні обставини, при яких суд може відійти від «ідеальних» часткою і визначити частку одного з подружжя у більшому або меншому розмірі.

Закон встановлює два способи поділу майна, залежно від обраного подружжям правового режиму:

1. Законний режим майна подружжя

Базується на загальному правилі про те, що все придбання за період шлюбних відносин є спільне майно подружжя, на яке кожен з них має рівні правомочності.

Стаття 36 кодексу містить перелік того, що відноситься до поняття особистої власності чоловіка і не входить в загальну масу:

  • майно, власником якого чоловік був ще до союзу;
  • все, що він отримав по безоплатних угодах вже в період шлюбу;
  • індивідуальні предмети побуту (одяг, бритва, зубна щітка і т.д.), незалежно від часу придбання.

Зазначене правило застосовується при відсутності укладеного шлюбного контракту. Якщо контракт був укладений не відразу ж після реєстрації шлюбу або до його реєстрації, а через якийсь час, то частина речей, нажитих до укладення шлюбного контракту, може бути розділена порівну тільки в разі, якщо шлюбний договір не вирішує долю існуючого на момент його оформлення спільного майна.

2. Договірний режим

Як логічно випливає з назви, він передбачає підписання шлюбного договору, ретельно регулює питання режиму майна - що і кому розподіляється після придбання, в яких випадках розмір часток може бути змінений, а в яких - чоловік може бути зовсім позбавлений всього майна (наприклад, в разі зради).

Шлюбний договір не обов'язково укладати до шлюбу або в момент реєстрації союзу, він може бути укладений в будь-який момент сімейного життя.

Все спільне майно, не включене в шлюбний договір, підлягає розподілу за правилами, встановленими законним режимом.

Розлучення з розділом майна з чого почати?

Якщо ви вирішили розлучитися і одночасно розділити майно, то почати потрібно з конструктивного діалогу з другим чоловіком. Можливо, вам вдасться прийти до обопільно влаштовується варіанту і тоді можна буде зробити висновок акт про майновий розділі. Це дозволить заощадити безліч грошей і нервів, адже судовий процес - справа витратна не тільки фінансово, а й морально.

Якщо ж діалог з другою стороною зайшов в глухий кут і консенсусу не дійшли - суперечка вирішити лише в суді. В цьому випадку зацікавлена ​​сторона подає позов про поділ спільно нажитого майна.

Коли розумієш, що мирно не домовитеся і пора подавати позов Коли розумієш, що мирно не домовитеся і пора подавати позов.

Як розділити майно після розлучення без суду?

Щоб розділити нажите в шлюбі без суду, потрібно досягти згоди в цьому питанні обох подружжя. Якщо обоє з подружжя готові до поділу на пропонованих умовах, то достатньо оформити письмову угоду про розподіл всього, що нажито, і воно буде вважатися поділеним між ними.

Такий документ за бажанням подружжя можна завірити нотаріально, що згідно із законом не є необхідністю, проте вкрай бажано для того, щоб позбавити себе від можливих суперечок в майбутньому.

Як оформити угоду про розподіл майна подружжя?

Акт про розподіл нажитого майна обов'язково оформляється в письмовій формі. З його змісту повинно бути точно зрозуміло, які саме речі кому з подружжя переходять. Для підстраховки документ засвідчується нотаріально. В цьому випадку підписи сторони повинні ставити тільки в присутності нотаріуса. До нотаріуса можна прийти вже з готовим угодою або ж попросити його посприяти в складанні такої угоди. В останньому випадку вартість нотаріальної послуги буде набагато вище.

Щоб однозначно бути впевненими в правильності складання угоди про розподіл спільного майна, зверніться заздалегідь за практичною допомогою до досвідченого юриста.

Увага! Допомога в цій області Вам нададуть фахівці МЦПД «Планета Закону», які точно оцінять ситуацію і можливі перспективи, а також гарантують, що ні зайвого часу, ні належну частину майна Ви не втратите. дзвоніть прямо зараз +7 (495) 722-99-33 , Консультація безкоштовна.

ВАЖЛИВО: Шлюбний договір, укладений подружжям ДО виникнення необхідності поділу майна, підлягає обов'язковому нотаріальному посвідченню.

Який термін розділу майна після розлучення?

Закон не обмежує розведених громадян за часом в добровільному розділі їх нажитих спільними зусиллями речей. Тобто, угода про поділ спільно придбаних речей, нерухомості або ж загальних грошових може бути укладено в будь-який період часу після розірвання шлюбу. Незалежно від того, скільки років минуло з дня, коли їх шлюб був розірваний.

При наявності ж спору і в разі звернення до суду за захистом порушених прав застосовується встановлений ч. 7 ст. 38 СК РФ трирічний термін позовної давності.

Який термін позовної давності при розділі майна після розлучення?

Загальний строк позовної давності при розділі нажитих цінностей - три роки з дня, коли був розірваний шлюб. Однак Верховний Суд РФ роз'яснює в своїх постановах, що в разі порушення майнових прав однієї зі сторін, позовна давність обчислюється не з дати розірвання шлюбу, а з дня, коли така особа дізналася про порушення його прав. Факт порушення його прав повинен бути підтверджений будь-якими доказами.

Якщо пройшло 3 роки, як відбувається розподіл майна?

Якщо минуло три роки з дня припинення шлюбу, то можна розділити майно можна добровільно, уклавши відповідну письмову угоду. При наявності спору звернутися до суду можна лише в разі порушення прав когось із подружжя, якщо з моменту виявлення такого порушення не минуло ще три роки.

Зверніть увагу: пропуск строку позовної давності не є підставою для відмови судом у задоволенні позову або ж в його розгляді. Термін позовної давності буде підставою для відмови в позові якщо відповідач заявить про його застосуванні суді.

Нюанси поділу майна, якщо є дитина


При наявності загального дитини майно, придбане безпосередньо дитині, а саме:

  • його особисті речі (іграшки, предмети гігієни і т.д.);
  • предмети побуту (коляска, дитячі меблі, посуд);
  • спортивний, навчальний, музичний інвентар;
  • одяг;
  • взуття;
  • книги;
  • інші речі, призначені для задоволення потреб дитини, не підлягають розділу і передаються тому з батьків, з ким дитина залишається жити. При цьому другого з батьків не надається будь-яка компенсація витрачених на ці речі коштів.

Банківські вклади, відкриті батьками їхнім спільним неповнолітнім дітям, теж поділу не підлягають. Це - власність ту дитину, на чиє ім'я відкритий вклад.

Ще один правовий момент: наявність законодавчо закріпленого права суду відійти від «ідеальних» подружніх часткою під час розподілу власності з урахуванням інтересів неповнолітніх.

Грубо кажучи, якщо з одним з подружжя залишається двоє дітей, то суд може присудити в його користь не покладену за законом ½ частку квартири, а більше - 2/3 або ж все житло цілком.

Що підлягає розподілу майна при розлученні?

Під час поділу нажитого подружжям майна після або в процесі розірвання шлюбу ділиться тільки майно, придбане під час шлюбу за спільні кошти подружжя.

Щоб майно підлягало поділу, повинні бути дотримані наступні умови:

  • оплатне його придбання (мається на увазі тільки купівля-продаж, в тому числі в кредит / іпотеку),
  • покупка на кошти, які є загальним доходом подружжя (до такого, зокрема, відносяться: зарплата, пенсія, соціальні допомоги, комерційний прибуток, пасивний дохід, авторські та інші винагороди будь-якого з подружжя, що не мають цільового призначення);
  • оформлення угоди купівлі-продажу в період зареєстрованого в органах РАГСу шлюбу.

З даного правила є свої винятки

Перше: якщо подружжя юридично були в шлюбі, але фактично не жили разом, то придбана в такий період власність може бути визнано судом особистої того з подружжя, ким воно в дійсності купувалося і лише за умови, що він використовував для його покупки тільки свій дохід.

Друге: якщо один з подружжя займався дармоїдством, самовільної розтратою загальних коштів, неправомірним відчуженням власності, то суд може зменшити частку такого чоловіка в спільному майні аж до позбавлення його на таке право в повному обсязі. Для цього один із подружжя має довести, що його чоловік / дружина не мали власний дохід з неповажних причин.

Другий виняток не поширюється на випадки, коли дружина веде домашнє господарство або ж виховує дітей, не маючи власного джерела доходу. У цьому випадку дохід чоловіка і все куплені на нього речі і нерухомість вважаються загальними.

Як ділиться майно, придбане до шлюбу?

Головне правило: все майно, куплене або отримане кожним з подружжя до шлюбу, вважається їх особистою власністю і виключається з розділу.

Якщо ж за період шлюбного союзу за рахунок загального доходу або доходу, зусиль, праці другого чоловіка в це майно було зроблено якісь вкладення, що істотно збільшило ринкову вартість цієї речі, нерухомості, то таке майно може бути визнано спільним і буде ділитися в суді .

Приклад такого збільшення вартості - проведення капітального ремонту, переобладнання, перевлаштування житлового або нежитлового приміщення, реконструкція будівлі і т.д. Все це повинно бути підтверджено документально або ж, в крайньому випадку, показаннями свідків.

Яке майно не ділиться при розлученні подружжя?

  • належить до весілля кожному з подружжя,
  • отримане в період шлюбу за безплатним угодам (успадкування, дарування, приватизація тощо),
  • особисті речі подружжя (за винятком - коштовностей і предметів розкоші: дорогі хутряних або ювелірних виробів, дизайнерського одягу, аксесуарів),
  • виняткові права на плоди інтелектуальної діяльності одного з подружжя;
  • дитячі речі, вклади, відкриті загальним неповнолітнім дітям.

Як оформити відмову від майна при розлученні?

ЮРИДИЧНО оформити відмову від прав власності на свою частину подружнього майна неможливо. Це не передбачається чинним російським законодавством. Навіть оформлений в письмовій формі відмова від власницьких прав щодо спільного майна не тягне автоматичного переходу таких прав до іншої особи і є нікчемним - тобто юридично цей документ взагалі не буде мати сили.

ФАКТИЧНО при наявності досягнутої згоди між подружжям майно може бути поділене як порівну (по ½ кожному), так і в іншому частковому співвідношенні. Але це можливо лише за відсутності спору між ними.

На практиці повна відмова від свого подружнього частки цілком можливий, наприклад шляхом дарування всього свого майна другому з подружжя. Для цього необхідно оформити відповідний договір дарування у нотаріуса.

Як оцінюється майно при розлученні?

Майно при розділі оцінюється за його ринковою вартістю на момент проведення розділу з обов'язковим урахуванням його зносу і динаміки ринкових розцінок.

Точну вартість такого майна може визначити незалежний оцінювач або експертна організація. Приблизна ціна речей може бути вказана в позові за довідкою з Торгово-промислової палати або ж на підставі середньої ціни по оголошеннях з публічних джерел.

У всіх випадках при наявності спору про вартість майна в суді обов'язково потрібно призначення оціночної експертизи.

Як уникнути поділу майна при розлученні?

Уникнути розділу майна лише уклавши шлюбний контракт в будь-який момент шлюбу. Це можна зробити як одночасно з реєстрацією союзу, так і в період його дії.

Також примусовий поділ майна може замінити альтернативний добровільний порядок: угода, в тому числі укладену в суді. Для цього буде потрібно абсолютна згода обох подружжя.

Подароване майно одному з подружжя (до шлюбу або в період зареєстрованих шлюбних відносин) при розлученні не ділиться.

Майно, подароване подружжю, підлягає розподілу як спільно нажите, якщо тільки воно не було оформлено в частках як загальне пайову майно.

Як правильно подати і оформити на розділ майна після розлучення?

Незалежно від способу розірвання шлюбного союзу (в судовому або адміністративному порядку) розділ майна проводиться однаково, а саме:

  • на підставі шлюбного контракту;
  • добровільно за письмовою згодою подружжя;
  • примусово за рішенням суду.

Якщо ви розлучаєтеся через ЗАГС, то ніщо вам не заважає паралельно подати позов про розподіл нажитого майна в суд.

Наявність розірваного шлюбу для розгляду вашого питання в суді не потрібно. Якщо ж з другою стороною у вас немає ніяких розбіжностей, то ви можете розділити майно добровільно і, знову ж таки, не чекаючи розірвання шлюбного союзу.

Якщо ви розлучаєтеся через суд, то одночасно в позові можете вказати відповідну вимогу про розділ майна.

Допускається і роздільна подача позову про розлучення і позову про розподіл майна. Це може знадобитися в тому випадку, якщо вам необхідно швидко розірвати шлюб, тоді як розділ (особливо нерухомості) може затягнутися на кілька місяців.

Розподіл майна Розподіл майна? - Краще відразу до юриста!

Позовна заява про поділ майна: куди подається


Позов про майновий розділі (коли вартість всієї власності не перевищує 50 тис. Руб.) Подається до мирового суду за місцем проживання відповідача.

При більш високій ціні позову позов подається до районного (міського) суду за місцем проживання відповідача.

У позові про розподіл майна вказується

  • найменування суду, його адреса;
  • найменування позивача, відповідача, адреси та контактна інформація;
  • ціна позову;
  • яке саме майно підлягає розподілу (повний список спільно нажитого майна);
  • докази фактів спільного придбання майна або ж віднесення його до спільно нажитого;
  • його вартість на момент подачі заяви;
  • вимоги із зазначенням того, які речі і на яких умовах позивач просить передати йому, а які відповідачу;
  • заслуговують на увагу обставини, що сприяють збільшенню частки позивача або зменшення частки відповідача;
  • перелік додатків, підпис і дата.
  • копії заяви для відповідача та інших що у справі осіб;
  • копії документів, що підтверджують наявність у спільній власності зазначеного в заяві майна;
  • довідки, інші документи, що свідчать про нинішню ринкову вартість діленого майна;
  • копія паспорта позивача;
  • копія свідоцтва про укладення шлюбу (у разі його розірвання - свідоцтва про розірвання шлюбу);
  • копія свідоцтва про народження дітей (при наявності таких), якщо позивач хоче виключити дитячі речі з розділу, а також збільшити свою частку з урахуванням інтересів неповнолітніх дітей;
  • копії документів, що підтверджують поважність причин відсутності доходу у позивача;
  • квитанція про сплату держмита;
  • інші документи в залежності від конкретних обставин справи.

Так як розділ майна - це позов майнового характеру, який підлягає оцінці, то держмито буде визначатися за ціною позову: в процентному співвідношенні плюс фіксована ставка.

Чим більше вартість подільних речей, тим відповідно більше і розмір держмита.

При цьому ціна позову для подає його боку визначається вартістю майнової частки, яку він просить передати йому.

Приклад: якщо все нажиті матеріальні блага оцінюються в 1 млн. Руб., А яка припадає на частку позивача частину в 500 тис. Руб., То держмито він повинен заплатити саме з обліку розміру своєї частки.

Для визначення розміру держмита потрібно скористатися формулою, зазначеною в ст. 333.19 НК РФ.

Як накласти арешт на майно при розлученні?

Якщо є побоювання, що один з подружжя може одноосібно розпорядитися спірним майном до його розділу, то для реалізації встановленої законом забезпечувальний захід за позовом можна клопотати перед судом про арешт такого майна.

Заявити таке клопотання можна як при подачі позову, так і вже в ході розгляду справи. Якщо підстави для арешту матимуть місце і будуть дотримані умови можливості накладення арешту на майно, то суд задовольнить клопотання. Без заяви сторони суд за власною ініціативою не має права застосовувати такі запобіжні заходи.

Увага! Ефективність і оперативність вирішення питання про розподіл майна в чому залежить від грамотно підготовленого позову і кваліфікованої юридичної допомоги в суді.

Юристи МЦПД «Планета Закону» в рамках унікальної програми «Розірвання шлюбу без присутності суді» допоможуть зібрати всі необхідні документи і забезпечать ведення справ про розподіл майна навіть без вашої участі в суді. Економте час і нерви, довіривши ведення справи професіоналам!

Набирайте наш номер прямо зараз +7 (495) 722-99-33 , Проконсультуємо безкоштовно!

Якщо у вас з'явилися які-небудь питання з даної теми, ви можете їх задати нашому фахівцеві по телефону +7 (495) 722-99-33 . Ви можете запропонувати свою тему, про яку ви хотіли б отримати консультацію, заповнивши форму зворотного зв'язку, прохання поставитися з розумінням до того обставині, що письмова відповідь зажадає певного часу, простіше і швидше зателефонувати і обговорити проблему оперативно.

Як розділити майно після розлучення без суду?
Як оформити угоду про розподіл майна подружжя?
Який термін розділу майна після розлучення?
Який термін позовної давності при розділі майна після розлучення?
Якщо пройшло 3 роки, як відбувається розподіл майна?
Яке майно не ділиться при розлученні подружжя?
Як оцінюється майно при розлученні?
Як уникнути поділу майна при розлученні?
Як правильно подати і оформити на розділ майна після розлучення?
Розлучення з розділом майна з чого почати?