Реклама
Реклама
Реклама

Розділ майна подружжя при розірванні шлюбу в 2017 році

  1. Розділ майна при розлученні: хто господар?
  2. Як ділиться квартира при розлученні
  3. Іпотека при розлученні: розділ квартири
  4. Діти після розлучення: яка частка?
  5. Шлюбний договір в Казахстані: суть документа
  6. Складний розлучення: суд вимагає доказів
  7. Розділ майна при розлученні потрібно буде завіряти нотаріально
  8. Поради

Сьогодні одним з найактуальніших питань сімейного майна є його розділ.

Згідно зі статистикою, в Казахстані розпадається практично кожен третій шлюб, а розділити квартиру при розлученні мирним шляхом складно. До того ж законодавство містить чимало підводних каменів. Отже, як розділити квартиру при розлученні?

Про те, як укласти шлюбний договір, читайте по засланні .

Розділ майна при розлученні: хто господар?

Якщо слідувати статтями Кодексу РК «Про шлюб та сім'ю», то:

  • квартиру, куплену до шлюбу, ділити не можна, вона не відноситься до загального майна;
  • не можна ділити подаровану родичами або отриману у спадок квартиру;
  • житло, придбане після розставання, але до фактичного розлучення, не є спільним майном. Однак потрібно рішення суду і докази.

- Складно ділити майно, яке спільно нажили подружжя до вступу в шлюб, - каже адвокат Сніжана Кім. - Суд не визнає факт шлюбних відносин, як це було за часів СРСР. Те майно, що було фактично куплено на спільні кошти, визнавати просто спільним сумісним майном - доводиться доводити, що обоє вкладали туди гроші. Дуже складна тема. Добре було б, якщо б законодавство містило поняття «визнання факту шлюбних відносин». Сьогодні багато людей живуть в цивільному шлюбі. Кожен має право вибирати, реєструвати чи не реєструвати стосунки.

Квартиру, куплену до шлюбу, ділити не можна. У неї один власник, і до загального майна вона не відноситься.

Особисте майно може бути визнано загальним, якщо на кошти, зароблені одним із подружжя, зробили ремонт або реконструкція, «значно збільшує його вартість» (ст Особисте майно може бути визнано загальним, якщо на кошти, зароблені одним із подружжя, зробили ремонт або реконструкція, «значно збільшує його вартість» (ст. 36 Кодексу «Про шлюб та сім'ю»). Відбувається це тому що, насправді, всі засоби, неважливо ким зароблені, є спільним майном. Ремонт був зроблений на спільні кошти. «Але такі зміни необхідно буде довести документально: чеки, рахунки, навіть шляхові листи служби доставки, показання свідків», - уточнює Кім.

- Потрібно враховувати один аспект про особисте майно - суд може визнати квартиру, куплену в шлюбі, але на гроші, отримані або зароблені одним із подружжя до реєстрації шлюбу. Якщо цей аспект довести, власність виведуть зі складу спільного майна без розділу.

Про те, як розділити майно, що належить тільки одному з подружжя, можна прочитати по засланні .

Як ділиться квартира при розлученні

Закон дійсно говорить: все спільно нажите подружжям майно при розлученні ділиться навпіл. Згідно зі статтею 33 Кодексу «Про шлюб та сім'ю» до спільного майна, нажитого подружжям за час шлюбу, належить придбане за рахунок суми загальних доходів подружжя рухоме, нерухоме майно.

Важливо пам'ятати - спільне майно є таким незалежно від того, на кого оформлено або ким із подружжя внесені грошові кошти.

- Неважливо, хто займався господарством, дружина або чоловік. Неважливо, хто виносив сміття, працював, доглядав за дітьми. Чоловіки також можуть йти в декретну відпустку. Все нажите майно вважається спільним, - пояснює Сніжана Кім.

Про вкладеннях в нерухомість, що є особистим майном когось із подружжя. Наприклад, ціна квартири до ремонту - 5 мільйонів тенге, після ремонту, здійсненого на спільні гроші, квартира коштує 7 мільйонів тенге. Під час поділу майна частки подружжя будуть 6/7 і 1/7. Якщо ремонт здійснювався тільки (!) На особисті гроші другого чоловіка, частки при розділі майна складуть 5/7 і 2/7.

Інший нюанс. Якщо квартира куплена на гроші, які є особистою власністю одного з подружжя (кошти, виручені від продажу особистого майна одного з подружжя або спадок), при розділі майна там також будуть враховуватися частки подружжя. Наприклад, один з подружжя продав свою лічнуюквартіру за 5 млн тенге. Потім, додавши до цієї суми ще 5 млн вже спільних коштів, чоловік і дружина придбали нову квартиру. Нерухомість підлягає розподілу, а частки становитимуть 2/8 і 6/8. Велику частку отримає чоловік, який вклав не тільки спільні, а й особисті кошти.

Адвокати радять укладати шлюбний договір, тому що поділ майна подружжя викликає, як показує практика, найбільше суперечок.

Іпотека при розлученні: розділ квартири

Найчастіше трапляються випадки, коли у подружжя, що розлучається є іпотечна квартира. Існує кілька варіантів вирішення цього питання:

  • Іпотечні платежі і майно діляться між подружжям порівну. Якщо квартира куплена під іпотеку, але є спільним майном подружжя, вона ділиться навпіл, як борги. Відповідно, борг повертається одному з подружжя єдиним платежем або частинами - це вирішує суд або обмовляється угодою сторін.
  • Кредитна квартира продається, а подружжя віддають борг банку, ділячи залишок порівну.
  • Квартира залишається власністю одного з подружжя, він же платить іпотеку, але купує частку коштів другої половини.
  • Банк може розділити один кредит на два. Подружжя будуть виплачувати борг самостійно, а квартиру розділять навпіл.

Однак якщо ви зможете довести, що не маєте до кредиту ніякого відношення, борги ділитися не будуть. Їх просто виведуть зі складу загальних боргів.

Оновлені умови по іпотеці можна прочитати тут .

Діти після розлучення: яка частка?

На жаль, законодавство нічого не говорить про частку дитини при розлученні батьків.

- Це болюча тема, Конвенція про захист прав дітей і в закон РК про права дитини говорять: діти мають право на гідне житло і проживання. Однак при розділі квартири існування дитини судом може враховуватися, а може не враховуватися, - підкреслює Сніжана Кім - Це неправильно. Хоча сьогодні судова практика така, що при наявності декількох дітей суд відступає від правила рівних часток при розділі майна.

У практиці адвоката були випадки, коли розлучення подружжя проходив з урахуванням інтересів дитини. Наприклад, батьки врахували наявність трьох спільних дітей. За угодою сторін все вони після розлучення залишалися з матір'ю. Було укладено мирову угоду, що дружину залишається житло, але дружина отримує дві третини вартості.

- Однак необхідно враховувати один важливий аспект: майно, що належить дитині, не ділиться між подружжям, - підкреслює Кім. - Але якщо один з подружжя переписав квартиру, оформлену на нього, але куплену вже під час шлюбу, на дитину, угоду можна оскаржити. Нехай квартира придбана і оформлена на одного з подружжя, але це спільне майно. Без згоди другого з подружжя продавати або дарувати цю нерухомість можна.

Неповнолітній власник: коли дитина - господар нерухомості >>>

Шлюбний договір в Казахстані: суть документа

Шлюбні договори в Казахстані ще не стали звичкою Шлюбні договори в Казахстані ще не стали звичкою. Укладають їх зазвичай, якщо необхідно застрахувати одного з подружжя від неприємностей з боку другої половини. Однак часом це призводить до серйозного утиску прав одного з подружжя.

- Шлюбний договір не повинен містити пункти, істотно порушують права одного з подружжя, - каже адвокат. - Якщо законом визначено, що всі спільно нажите майно є спільним, то шлюбний договір повинен закону відповідати, а не суперечити. Якщо за договором за чоловіком залишається все, незалежно від того, що чоловік і жінка нажили разом, такий договір можна оскаржити. Варто пам'ятати - оскаржити можна не тільки весь договір, а й окремі його пункти.

Адвокати кажуть, що шлюбні договори в Казахстані ще не стали звичкою. Укладають їх зазвичай, якщо необхідно застрахувати одного з подружжя від неприємностей з боку другої половини.

Проте в шлюбному договорі ви можете заздалегідь визначити, як при розлученні буде поділено майно, що отримають діти. Тут, кажуть фахівці юридичних форумів Казахстану, шлюбний договір дозволяє грамотно опрацювати спірні моменти до виникнення. До слова, в інтернеті навіть можна знайти зразок такого договору з описом всіх прав і обов'язків подружжя. Також допоможуть скласти договір консультації фахівців.

Крім того, не варто сподіватися, що шлюбний договір врятує подружжя від виплати боргів. Як свідчить стаття 45 Кодексу «Про шлюб та сім'ю» зазначено, що кредитори чоловіка-боржника можуть зажадати в судовому порядку перегляду умов шлюбного договору.

Складний розлучення: суд вимагає доказів

Часто складності в суді подружжя відчувають, коли в нерухомість вкладали обоє (особисті кошти теж), і не можуть цього довести. Тому адвокати радять зберігати документи.

- Будучи люблячої дружиною, і, сподіваюся, коханої, я збираю всі документи. Кожен чек, квитанцію, і по ремонту, і по покупкам, - каже Сніжана Кім. - Думаю, це нормальна звичка. Вона не повинна якимось чином впливати на відносини.

Навіть беручи до уваги судову практику по розділу майна, можна говорити про те, що розділ житла є найскладнішим. Багато подружжя не бажають отримувати грошову компенсацію. Кожен вважає за краще залишити нерухомість, а дружину віддати гроші в розстрочку. Саме цей аспект розглядається найчастіше в судах. Отримав компенсацію чоловік втрачає право власності, отже, може бути виселений з квартири. Тому нерідко судді приймають рішення про розподіл майна порівну без виплати компенсацій. Тоді подружжя самостійно вирішують питання, кому жити в квартирі.

3 найпоширеніші схеми шахрайства з нерухомістю >>>

Розділ майна при розлученні потрібно буде завіряти нотаріально

14 квітня 2016 року в Мажилісу було презентовано законопроект «Про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів РК з питань вдосконалення цивільного законодавства». Згідно з цим документом відчуження частки в спільно нажите майно подружжя має бути завірено нотаріально. Подібні заходи вжито, щоб уникнути суперечок між сторонами і попередити виникнення правопорушень. Також в новому законопроекті передбачається вдосконалення інституту недійсності угод.

Поради

  • Зберігайте всі чеки і квитанції про оплату в разі великих покупок, ремонту, оплати кредитів.
  • Чи не переписуйте / даруєте / продавайте оформлене на вас майно, яке було куплено в шлюбі, без дозволу чоловіка / дружини. Такий документ можна оскаржити.
  • Не важливо, хто в родині працював. Нажите в шлюбі майно ділиться порівну.
  • Дитина не завжди враховується при розділі майна. Особливо якщо він в сім'ї один.
  • Всі питання по розділу майна простіше врегулювати мировою угодою: заощадите час і гроші.

Фото: kst.sud.kz, bsn.ru, ikirov.ru

інформаційна служба kn.kz

Розділ майна при розлученні: хто господар?
Отже, як розділити квартиру при розлученні?
Розділ майна при розлученні: хто господар?
Діти після розлучення: яка частка?