Реклама
Реклама
Реклама

Послуги адвоката по визнанню шлюбу недійсним, фіктивним. Москва

Профільним напрямком Адвокатського бюро «Домкіна і партнери» є надання юридичної допомоги громадянам у сімейних справах, зокрема, з питань визнання шлюбу недійсним.

Адвокатами нашого Бюро нижче наведені короткі коментарі до чинному сімейному законодавству, ознайомившись з якими Ви дізнаєтеся про основи російського закону в даній галузі права, а також про свої законні права та інтереси.

За більш детальними консультаціями, а також з питань надання безоплатної правової допомоги, Ви можете звернутися до адвокатам по сімейному праву .

П різнать шлюб недійсним можна тільки в судовому порядку. Це досить рідкісна категорія суперечок, проте, іноді виникають ситуації, коли правильніше буде визнати шлюб недійсним, а не розірвати його. В результаті визнання шлюбу недійсним суд визнає його таким з моменту його укладення, в той час як розірвання шлюбу тягне його припинення на майбутнє, після набрання рішенням законної сили. Залежно від тих юридичних наслідків, яких очікує позивач, має сенс подавати позов про визнання шлюбу недійсним, звичайно якщо є для цього правові підстави.

Згідно зі статтею 27 СК РФ шлюб визнається недійсним у разі порушення умов, встановлених статтями 12-14 та пунктом 3 статті 15 СК РФ, а також в разі укладення фіктивного шлюбу.

Порушення умов укладення шлюбу:

Підставами визнання шлюбу недійсним по даній обставині є:

  • відсутність взаємного добровільного згоди на вступ у шлюб;
  • недосягнення вступили в шлюб особами 18 років (в тому випадку, якщо шлюбний вік ні знижений в установленому порядку);
  • наявність у вступили в шлюб осіб (одного з подружжя) шлюбу з третьою особою;
  • укладення шлюбу між близькими родичами, а також між особами (одним з подружжя) визнаним судом недієздатним внаслідок психічного розладу. Близькими родичами є родичі по прямій висхідній і низхідній лінії (батьками і дітьми, дідусем, бабусею та онуками), повнорідні і неповнорідні (мають загальних батька чи матір) брати і сестри)

Підставою визнання шлюбу недійсним згідно з пунктом 3 статті 15 СК РФ буде умисне приховування одного з осіб, що вступають у шлюб від іншої особи наявність венеричної хвороби чи ВІЛ-інфекції, тобто особа знала про наявність захворювання, але не повідомило майбутнього чоловіка про це.

Фіктивним шлюб визнається, коли подружжя або один з них зареєстрували шлюб без наміру створити сім'ю, а з якимись іншими цілями, наприклад, отримання громадянства, пільг від державних або муніципальних служб, отримання права на житлоплощу чоловіка, право на майно після смерті чоловіка. Обов'язок довести фіктивність шлюбу лягає на особу, яка заявляє про це (позивача).

Допомогти позивачеві визначити коло доказів, що дозволяють з достовірністю судити про фіктивності шлюбу, і відсутності у фіктивного чоловіка намірів створювати сім'ю може досвідчений адвокат по сімейних справах. Суд оцінює такі факти як тривалість шлюбу, наявність або відсутність спільного спільного господарства, наявність або відсутність в шлюбі дітей, а так само свідчення осіб (близьких, знайомих, сусідів, колег по роботі), які володіють інформацією про спільне життя подружжя.

Особи, які мають право вимагати визнання шлюбу недійсним:

  • неповнолітній чоловік, його батьки (особи, які їх замінюють), орган опіки та піклування або прокурор, якщо шлюб укладено з особою, яка не досягла шлюбного віку, при відсутності дозволу на укладення шлюбу до досягнення цією особою шлюбного віку. Після досягнення неповнолітнім чоловіком віку вісімнадцяти років вимагати визнання шлюбу недійсним має право тільки цей чоловік;
  • чоловік, права якого порушені укладанням шлюбу, а також прокурор, якщо шлюб укладено за відсутності добровільної згоди одного з подружжя на його висновок: в результаті примусу, обману, омани або неможливості в силу свого стану в момент державної реєстрації речових створення сім'ї розуміти значення своїх дій та керувати ними;
  • чоловік, який знав про наявність обставин, що перешкоджають реєстрації шлюбу, опікун чоловіка, визнаного недієздатним, чоловік за попереднім нерасторгнутом шлюбу, інші особи, права яких порушені укладенням шлюбу, виробленого з порушенням вимог статті 14 СК РФ, а також орган опіки та піклування і прокурор ;
  • прокурор, а також що не знав про фіктивності шлюбу чоловік у разі укладення фіктивного шлюбу;
  • чоловік, права якого порушені, якщо інший приховав від нього наявність венеричної хвороби чи ВІЛ-інфекції.

При розгляді справи про визнання недійсним шлюбу, укладеного з особою, яка не досягла шлюбного віку, а також з особою, визнаною судом недієздатною, до участі в справі залучається орган опіки та піклування. Визнання шлюбу недійсним не впливає на права дітей, які народилися в такому шлюбі або протягом трьохсот днів з дня визнання шлюбу недійсним.

При винесенні рішення про визнання шлюбу недійсним суд вправі визнати за чоловіком, права якого порушені укладанням такого шлюбу (сумлінним чоловіком), право на отримання від іншого чоловіка змісту (аліментів), а щодо розділу майна, придбаного спільно до моменту визнання шлюбу недійсним, має право застосувати положення, встановлені Сімейним кодексом про поділ спільного майна подружжя, а також визнати дійсним шлюбний договір повністю або частково.

Сумлінний чоловік також має право вимагати відшкодування заподіяної йому матеріальної та моральної шкоди за правилами, передбаченими цивільним законодавством. Добросовісний чоловік вправі при визнання шлюбу недійсним зберегти прізвище, обрану їм при державній реєстрації укладення шлюбу.

Слід звернути увагу, що шлюб не може бути визнаний недійсним після його розірвання, за винятком випадків наявності між подружжям забороненої законом ступеня споріднення або стану одного з подружжя в момент реєстрації шлюбу в іншій нерасторгнутом шлюбі.

Повернутися на сторінку - Адвокат по сімейних справах