Реклама
Реклама
Реклама

Фіктивний шлюб в Росії - вартість, законність, наслідки

  1. Цілі укладення фіктивного шлюбу
  2. Оформлення фіктивного шлюбу
  3. Складнощі фіктивного шлюбу

Під фіктивним розуміють шлюб, який реєструється між суб'єктами, які не мають наміру створювати сім'ю і переслідують певні вигоди, як морального, так і матеріального характеру. Під фіктивним розуміють шлюб, який реєструється між суб'єктами, які не мають наміру створювати сім'ю і переслідують певні вигоди, як морального, так і матеріального характеру

Фіктивний шлюб в Росії отримав досить широке поширення, згідно зі статистичними даними, фіктивним може вважатися кожен п'ятий зареєстрований шлюб.

Цілі укладення фіктивного шлюбу

  1. Найбільш поширеною і досить дорогий різновидом фіктивного шлюбу є шлюб, укладений з метою придбання фіктивної прописки або ж отримання громадянства. Вартість фіктивного шлюбу такого типу може досягати кілька тисяч доларів. Причому вартість укладання фіктивних шлюбних відносин з громадянином з країн далекого зарубіжжя підвищується до десятків тисяч доларів.
  2. Інший досить широко поширеною причиною, за якою укладається фіктивний шлюб в Росії, є намір збільшити наявну житлоплощу або ж отримати нове, житло на пільгових умовах або за спеціальними державними програмами.

Пошук фіктивного партнера

Зрозуміло, у відкритій пресі або ж в різних шлюбних агентствах не рекламуються пропозиції про укладення ділових шлюбних відносин. Однак у всесвітній мережі інтернет поширені оголошення пропонують знайомства для фіктивного шлюбу, де можна отримати досить велику добірку оголошень, в яких вказуються як необхідні умови, так і безпосередня вартість фіктивного шлюбу.

Оформлення фіктивного шлюбу

Укладення даної шлюбу не представляє особливих складнощів. Через відповідне оголошення знаходиться партнер, з яким обумовлюються умови і вартість шлюбу, після чого прийшовши до угоди, сторони в звичайному порядку подають відповідну заяву до органів РАЦС. Причому підстав для відхилення цієї заяви і у відмові в реєстрації, навіть не дивлячись на очевидність фіктивності даних шлюбних відносин законодавчо не передбачено.

Після того як Реєстрація шлюбу проведена, цього цілком достатньо для того, щоб оформити відповідну прописку або ж громадянство, причому спільного проживання в одній квартирі суб'єктів уклали фіктивний шлюб не потрібно.

Складнощі фіктивного шлюбу

Зрозуміло, фіктивні шлюби вважаються незаконними, однак при наявності належним чином оформлених документів залучити суб'єктів до адміністративної, або кримінальної відповідальності не представляється можливим, в силу відсутності відповідних законодавчо закріплених норм.

Однак необхідно розуміти, що жодна зі сторін укладають фіктивний шлюб не застрахована від недобросовісних дій з боку партнера. Наприклад, від вимог розділу майна або ж здійснення будь-яких виплат фінансового характеру. Що цілком реально, оскільки згідно з документами шлюб є ​​цілком законним.

Тому, має певний сенс взяти з іншої сторони розписку про те, що її наміри не носять реального характеру. Таким чином в необхідному випадку можна буде в судовому порядку довести фіктивність шлюбних відносин.

Так що, можна констатувати, що фіктивний шлюб, незважаючи на свою поширеність, за своєю суттю є абсолютно незаконним, і може в ряді випадків спричинити для суб'єктів уклали його на свій страх і ризик, негативні наслідки. Тому з юридичної точки зору вдаватися до цього способу вирішення тих чи інших проблем зовсім небажано.