Реклама
Реклама
Реклама

Фіктивні шлюби з нелегалами скоро заборонять

Потоки мігрантів з колишніх пострадянських республік давно вже вийшли з-під контролю. Воно й зрозуміло, адже "допомагають" нелегалам і співробітники причетних відомств, і прості громадяни. Останні пов'язують себе з "понаехавшими" узами шлюбу - без любові, зате вигідно і ніякої відповідальності перед законом. Депутати вирішили лавочку шлюбного бізнесу прикрити. Потоки мігрантів з колишніх пострадянських республік давно вже вийшли з-під контролю

Фото: AP

Щороку квоти для трудових мігрантів все зменшуються, а число самих мігрантів чомусь зростає. Разом з ними і росте число шлюбів між громадянами Росії та іноземцями. При цьому найбільш "завидними" женихами, якщо вірити звітам загсів, є зовсім не респектабельні європейці, а азербайджанці, молдавани, українці, таджики та інші жителі колишніх радянських республік.

Можна, звичайно, повірити у велику братську любов і тугу за спільним минулим, які обернулися осередком суспільства, але факти говорять про мотиви куди більш приземлених. Так, 80 відсотків звернень до Федеральної міграційної служби за дозволом на тимчасове проживання робиться на підставі зареєстрованих шлюбних відносин росіян з іноземцями. Більшість цих шлюбів розпадається протягом року з моменту укладення, ще 15 відсотків молодят викликають підозри у чиновників занадто великою різницею у віці або іншими мезальянс.

Читайте також: Як негарним знайти своє щастя

Фіктивний шлюб не винахід останніх років, а перевірена система досягнення особистих цілей. Одна сторона отримує гроші, друга - вирішує проблеми з реєстрацією. Зустріти майбутнього чоловіка в даному випадку набагато простіше і швидше, ніж для створення традиційної сім'ї. Для цього існує неймовірна кількість інтернет-сайтів і свахи в особі робітниць загсу. Найприємніше для обох сторін то, що російське законодавство не передбачає ніяких покарань за фіктивний шлюб, за який громадянам США, наприклад, загрожує серйозна кара - сотні тисяч доларів штрафу і навіть позбавлення волі до 10 років (але їх все одно роблять висновок). Обдурити може лише "друга половина".

З огляду на все вищесказане, зрозуміло, чому в Держдумі вирішили зайнятися шлюбами з меркантильних інтересів. Ініціатором законопроекту, який серйозно зіпсує настрій деяким молодим, став заступник голови думського комітету з питань сім'ї, жінок і дітей Олександр Беднов.

Автори документа пропонують видавати іноземцям, одруженим на росіянах, дозвіл на тимчасове проживання не відразу, а через рік спільного життя. Одночасно в якості додаткових підстав для анулювання іноземцям дозволу на проживання в Росії (якщо цей документ був отриманий внаслідок шлюбу) планується встановити випадки, коли шлюб був розірваний протягом одного року після отримання дозволу або дозволу на проживання.

Беднов вважає, що його задумки якщо не зведуть нанівець фіктивні союзи, то вже точно різко скоротять їх число. Поки ж в інтернеті без праці можна знайти оголошення типу: "На взаємовигідних умовах одружилися фіктивно на дівчині, яка потребує російське громадянство. Місто Санкт-Петербург. Телефонувати". Або: "Жінки, кому потрібен шлюб, звертайтеся, все необхідне для вас зроблю, навіть напишу. Від вас тільки гроші - невелика сума, і, звичайно, ніякого проживання, відгукніться хто-небудь ...".

По суті, росіяни (та й не тільки вони) відносяться до фіктивного шлюбу як до легкого способу заробити гроші. Якщо не реєструвати нового чоловіка або дружину в своїй квартирі, то ризик мінімальний. Деякі так захоплюються, що забувають про елементарне самозбереженні. Кілька років тому біля Тушинського райсуду був розстріляний житель Першопрестольній, який поставив шлюбний бізнес на конвеєр - він тричі одружувався на громадянок колишніх союзних республік, а отримавши гроші, вимагав визнати шлюб недійсним. Говорив, що жінка вийшла за нього заміж, не маючи мети створити сім'ю. Так чоловік "кинув" двох своїх дружин-іноземок, а ось останнє не встиг. Був убитий.

Справедливості заради варто сказати, що фіктивний шлюб користується популярністю не тільки на території нашої країни. У Великобританії, наприклад, нещодавно спалахнув гучний скандал: пастор з графства Сассекс за 4 роки зумів повінчати майже 400 пар. У шлюб з європейцями вступали в основному африканці, які потім автоматично отримували право жити і працювати у Великій Британії.

Читайте також: Бізнес, укладений на небесах

Щоб таке неподобство не повторювалася, Церква Англії вирішила, що якщо один з майбутнього подружжя не є громадянином ЄС, то перед вінчанням він повинен буде заплатити 100 фунтів мита і пройти перевірку, довести свою фінансову стабільність і відвідати ряд підготовчих занять. Крім того, неевропеец повинен бути схвалений пастором. Правило торкнеться всіх "негромадян" Євросоюзу - і жителів африканських країн, і благополучних австралійців, і американців. Мабуть, для того, щоб ніхто не відчував себе ущемленим.

Про ефективність таких заходів поки говорити рано, проте досвід інших країн свідчить, що панацеї від фіктивних шлюбів поки нікому придумати не вдалося. У США подружжя, шлюб яких викликає сумніви, проходять багатогодинне співбесіду, відповідають на масу каверзних, навіть інтимних питань. Крім того, влада не гребують опитати сусідів, батьків і товаришів по службі. У Франції, Німеччині та Голландії нагляд ще крутіше: правоохоронці регулярно і без попередження відвідують молодят і перевіряють, чи схожий їхній будинок на сімейне гніздечко. Але навіть при такій скрупульозності в Європі і США щорічно розкриваються випадки масового шахрайства. Чи варто чекати, що міра, придумана російським депутатом, дасть серйозний результат?

Читайте найцікавіше в рубриці "Суспільство"

Чи варто чекати, що міра, придумана російським депутатом, дасть серйозний результат?