Реклама
Реклама
Реклама

Фіктивні шлюби між росіянами та іноземцями

З кожним роком в Росії зростає число трудових мігрантів з братніх республік і, як наслідок, збільшується кількість шлюбів між росіянами та іноземцями. Однак велике і чисте любов'ю в такому союзі найчастіше і не пахне, в ЗАГС майбутнього подружжя тягнуть зовсім інші мотиви: одному потрібні гроші, другого - реєстрація та громадянство. З кожним роком в Росії зростає число трудових мігрантів з братніх республік і, як наслідок, збільшується кількість шлюбів між росіянами та іноземцями

Фото: AP

Якщо вірити регулярним звітам РАГСів, ті самі іноземці, з якими щороку укладають шлюби наші співгромадяни, це, в більшості своїй, українці, азербайджанці, молдавани, вірмени. Везе також узбекам і таджиків.

Можна було б подумати, що всі ці шлюби логічне завершення великої і чистої любові, якби влада не стала хапатися за голову від новомодного бізнесу, який в останні роки набув масового характеру.

Трудовим мігрантам з колишніх союзних республік живеться, звичайно, важко - чужа країна, важка робота, маленька зарплата, та ще й вічні проблеми з реєстрацією. Втім, проблеми ці дозволити не так уже й важко - досить стати дружиною або чоловіком громадянина Росії.

Читайте також: Штамп в паспорті став непотрібною помарки

Ні про які залицяння, побачення, кохання і т.п. мови не йде - завжди знайдеться громадянка або громадянин, які будуть не проти поставити штамп в паспорті за "винагороду". Потенційні чоловік та жінка, які бажають укласти союз на взаємовигідних умовах, шукають один одного на спеціальних сайтах, через шлюбні агентства і навіть через ЗАГС, працівниці якого охоче і небезкорисливо готові виступити посередником у таких відносинах. Моя однокурсниця, наприклад, прямо в інституті вербувала "дружин" для бізнесменів з Азербайджану, які потім зверталися за допомогою до мами студентки, яка працює в РАГСі. У перервах між розписами справжніх закоханих, мама штампувала паспорта гостей столиці і однокурсниць своєї дочки, які зовсім не проти були підробити. Справа це не запилене, прибуткове і досить безпечне - статті за фіктивний шлюб в нашому законодавстві немає. Єдине "але": слідчі органи не повинні нічого запідозрити, як днями сталося в Калузькій області.

Прокуратура Спас-Деменськ району цього регіону звернула увагу на шлюб, укладений 27-річним громадянином Таджикистану і 49-річною громадянкою Росії і вирішила докладніше придивитися до сімейного життя подружжя. Під час перевірки було встановлено, що "молодята" з моменту укладення шлюбу і до моменту перевірки разом не жили, спільних дітей не мають, спільного господарства не ведуть.

Під час перевірки було встановлено, що молодята з моменту укладення шлюбу і до моменту перевірки разом не жили, спільних дітей не мають, спільного господарства не ведуть

Фото: AP

Росіянка розповіла, що на такий союз вона погодилася за 15 тисяч рублів, що стосується молодого таджика, то разом з дружиною він придбав дозвіл на тимчасове проживання без урахування урядової квоти і реєстрацію.

Подальша перевірка виявила ще кілька аналогічних випадків. В результаті за позовами прокуратури суд визнав недійсними три шлюби, укладені між громадянами Таджикистану і росіянками. Також були анульовані дозволи на тимчасове проживання заробітчан-шахраїв.

Втім, ніщо не заважає таджиків переїхати в інший регіон і підшукати там інших благовірних. Згідно із законом, ні тим, ні іншим нічого не буде. Втім, для обох сторін існують інші небезпеки.

Заступник голови Гільдії російських адвокатів, адвокат Московського юридичного центру Володимир Самарін в інтерв'ю "Правде.Ру" розповів, що ризик великий як для іноземця, так і для громадянина Росії. По-перше, якщо, наприклад, росіянка, отримавши гроші і поставивши штамп, відправиться в суд і зажадає визнати шлюб фіктивним, то її новоспечений чоловік позбудеться і грошей, і всіх привілеїв.

Є й інша сторона медалі, про яку на власному сумному досвіді дізнався 67-річний сильно випиває житель столиці, який одружився на приїжджої з України і тут же зареєстрував її в своїй квартирі. Як повідомляє портал "ЦентрАзія", виходила заміж українка, вже будучи глибоко вагітної, а народився в шлюбі дитина автоматично отримав реєстрацію в квартирі цього самого москвича.

І якщо від "молодої дружини" москвич міг легко позбутися, то дитина стала важкою проблемою. Портрезвев, чоловік вирушив до суду, де намагався довести, що шлюб фіктивний, а "дружина" у відповідь кричала: "Ти пам'ятаєш наші ночі?" Крапку в цій справі суддя поставити не встиг - горе-чоловік несподівано помер.

Читайте також: Як негарним знайти своє щастя

Кілька років тому біля Тушинського райсуду був розстріляний житель Першопрестольній, який поставив шлюбний бізнес на конвеєрне виробництво - він тричі одружувався на громадянок колишніх союзних республік, а отримавши гроші, вимагав визнати шлюб недійсним. Говорив, що жінка вийшла за нього заміж, не маючи мети створити сім'ю. Так чоловік "кинув" двох своїх дружин-іноземок, а ось останнє не встиг. Був убитий.

Незважаючи на всі ці небезпеки, які бажають легко отримати громадянство і заробити грошей, не напружуючись, повним повно. Інтернет рясніє оголошеннями типу: "На взаємовигідних умовах одружилися фіктивно на дівчині, яка потребує російське громадянство. Місто Санкт-Петербург Телефонувати" або "Жінки, кому потрібен шлюб, звертайтеся, все необхідне для вас зроблю, навіть напишу. Від вас тільки гроші - невелика сума, і, звичайно, ніякого проживання, відгукніться хто-небудь ... "Ціни варіюються від 40 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Загалом, поле діяльності для законотворців досить велике, тільки зайнятися їм поки ніхто не поспішає. Втім, очікується, що незабаром на федеральному і регіональному рівнях буде підготовлений блок законів, що змінює правила міграційної політики. Чи вплине це на кількість фіктивних шлюбів між росіянами та іноземцями, говорити поки рано, тому що документи тільки розробляються.

Читайте найцікавіше в рубриці "Суспільство"

Портрезвев, чоловік вирушив до суду, де намагався довести, що шлюб фіктивний, а "дружина" у відповідь кричала: "Ти пам'ятаєш наші ночі?