Реклама
Реклама
Реклама

Фактичні шлюбні відносини. Співжиття запропонували прирівняти до шлюбу

  1. "Абсолютно зайва ініціатива"
  2. Сологамія і хікікоморі

На розгляд Держдуми внесено поправку до Сімейного кодексу, згідно з якою чоловік і жінка, які прожили разом більше п'яти років, будуть визнаватися чоловіком і дружиною, навіть якщо їх шлюб офіційно не зареєстрований. Для цього в Сімейному кодексі з'явиться поняття "фактичні шлюбні відносини". На розгляд Держдуми внесено поправку до Сімейного кодексу, згідно з якою чоловік і жінка, які прожили разом більше п'яти років, будуть визнаватися чоловіком і дружиною, навіть якщо їх шлюб офіційно не зареєстрований

Фото: depositphotos / eddiephotograph

"Фактичні шлюбні стосунки - не зареєстрований в установленому порядку союз чоловіка і жінки, які проживають спільно і ведуть спільне господарство. Ознаками фактичних шлюбних відносин є: спільне проживання протягом п'яти років; спільне проживання протягом двох років і наявність спільної дитини (спільних дітей)" , - йдеться в законопроекті.

Статус фактичних шлюбних відносин тягне наступ прав і обов'язків подружжя, передбачених сімейним та цивільним законодавством. Зокрема, для вступу в такі відносини особи повинні бути повнолітніми, не перебувати в іншому шлюбі і не бути близькими родичами.

"Ознаками фактичних шлюбних відносин є: спільне проживання протягом п'яти років; спільне проживання протягом двох років і наявність спільної дитини (спільних дітей)".
Ознаками фактичних шлюбних відносин є: спільне проживання протягом п'яти років; спільне проживання протягом двох років і наявність спільної дитини (спільних дітей)

"Наші співвітчизники не вважають штамп в паспорті необхідною умовою для створення повноцінної сім'ї, - пояснюють автори законопроекту. - Однак з точки зору закону так зване співжиття не зізнається і не породжує жодних юридичних наслідків, що ставить членів подібного союзу в дуже вразливе становище". Тому він пропонує поширити на майно, нажите в період спільного проживання, "законний режим майна подружжя": все, що нажито ними в період співжиття, буде визнаватися спільною власністю.

"Абсолютно зайва ініціатива"


У пояснювальній записці до документа міститься посилання на країни, де є подібні закони, - Швеції, Нідерландах, Норвегії, Франції та Німеччини. Однак в Росії реакція на подібні ініціативи виявилася досить стриманою.

Заступник голови комітету Держдуми з питань сім'ї, жінок і дітей Оксана Пушкіна заявила, що її новий законопроект "трошки лякає". "Я вважаю правильним не вторгатися законодавчо в цю область, тому що, якщо дорослі люди хочуть укласти шлюб, вони це зроблять. А якщо не хочуть, з якихось причин, то законодавець їх зобов'язувати не повинен, - зазначила Пушкіна в коментарі порталу iz.ru . - Є законний шлюб. Вступати в нього повинні добровільно. А автоматично вважати його укладеним - абсолютно зайва ініціатива ".

Фото: depositphotos / tonodiaz

На її думку, прийняття такої поправки до Сімейного кодексу призведе до виникнення численних судових спорів, де один з подружжя буде доводити, що співжиття тривало п'ять років, а інший - що чотири з половиною. "Бред ж вийде", - констатувала заступник голови думського комітету з питань сім'ї, жінок і дітей.

"Є законний шлюб. Вступати в нього повинні добровільно. А автоматично вважати його укладеним - абсолютно зайва ініціатива".
Є законний шлюб

У Громадській палаті РФ нову законодавчу ініціативи прокоментували ще жорсткіше. "Цей закон спрямований виключно на паювання майна, питання не повинно так стояти, відповідальність подружжя не повинна бути матеріально мотивована, - впевнена член ОП Еліна Жгутова. - Відповідальність батька, який часто йде від сім'ї, навряд чи підвищиться, якщо його змусять ділити майно" .

На думку Жгутовой, нові поправки до Сімейного кодексу лише узаконять "порочну практику так званих сожительств". За результатами анонімного опитування, проведеного в месенджері Telegram, за прирівнювання співжиття до шлюбних стосунків проголосували 27% респондентів, проти - 73%.

У пояснювальній записці до нового законопроекту зазначається, що "за даними Мінпраці, в 2016 році було офіційно зареєстровано мінімальну кількість шлюбів в Російській Федерації за останні 20 років". Новий закон, ймовірно, допоможе підправити цю статистику, якщо дозволить чиновникам прирівнювати "цивільні" шлюби до офіційних. Але на ставлення росіян до інституту сім'ї і шлюбу він не вплине.

За даними опитувань ВЦВГД, 81% росіян не вважають незареєстрований шлюб чимось ганебним, а 60% впевнені, що головний мотив для вступу в шлюб - народження дітей. 79% росіян переконані, що в шлюбі жити краще, ніж на самоті. А 12% вважають за краще не одружуватися, заявляючи щось типу "сімейне життя не для мене, і кожен день бачити одного і того ж людини я просто не в змозі".

Сьогодні, коли шлюб перестав бути економічної і соціальної необхідністю, набагато більше одружень відбувається виключно по любові
Сьогодні, коли шлюб перестав бути економічної і соціальної необхідністю, набагато більше одружень відбувається виключно по любові

При цьому соціологи зазначають, що сьогодні, коли шлюб перестав бути економічної і соціальної необхідністю, набагато більше одружень відбувається виключно по любові. На користь цього говорить динаміка шлюбів і розлучень: за даними Росстату, в 2017 році було укладено майже на 47 тисяч більше шлюбів, ніж в 2016-му. Кількість розлучень при цьому зросла за рік всього на 3 тисячі.

Кількість розлучень при цьому зросла за рік всього на 3 тисячі

Фото: depositphotos / stokkete

В результаті в минулому році на 905,9 тисячі шлюбів довелося 505 тисяч розлучень. Найчастіше подають на розлучення жінки, серед найчастіших причин розлучень - зради, пияцтво і рукоприкладство. При цьому, як відзначають соціологи, якщо в 1960-і роки після розлучення знову виходили заміж 30-40% жінок, то сьогодні - 70%.

Сологамія і хікікоморі


Статистика кількості офіційних шлюбів в Росії - слабка тінь кризи сім'ї, який сьогодні розгортається в розвинених країнах світу. Мова навіть не йде про поширення одностатевих шлюбів.

До речі, коли Верховний суд США два роки тому легалізував одностатеві шлюби, ізраїльська газета Maariv вибухнула єхидною статтею з приводу того, що "коли весь світ йде від стомлюючого інституту шлюбу, ЛГБТ-спільноті дозволили одружуватися".

"Дорогі мої геї, перш ніж ви радісно поринете з головою у вир під назвою" шлюб ", знайте, що хоч формально розпадається лише третина шлюбів, це означає тільки те, що всі інші страждають мовчки, - написав автор замітки Дрор Рафаель. - Ви отримали рівну можливість бути нещасними, а рівність - це дуже важливо ".

Але це вже вчорашній день. Сьогодні набирає популярність сологамія, тобто шлюб з самим собою. Першою такою "шлюб" в 1993 році уклала американка Лінда Бейкер, а тепер це безумство вже поширене і в Європі. На офіційному сайті руху, selfmarriageceremonies.com, стверджується, що шлюб з самим собою сприяє саморозвитку та досягнення щастя, це "можливість зробити оголошення, перевести ситуацію в формальне русло, поділитися любов'ю до себе і освятити її".

"Шлюб з самим собою сприяє саморозвитку та досягнення щастя, це можливість зробити оголошення, перевести ситуацію в формальне русло, поділитися любов'ю до себе і освятити її".
Шлюб з самим собою сприяє саморозвитку та досягнення щастя, це можливість зробити оголошення, перевести ситуацію в формальне русло, поділитися любов'ю до себе і освятити її

Соціологи розцінюють сологамію як "закономірний результат розвитку нарцисизму і індивідуалізму в сучасній культурі, заснованої на соціальних мережах". "Шлюб з самим собою - це природний наслідок сучасного індивідуалізму, який заходить набагато далі індивідуалізму традиційного, - зазначає британський соціолог Джон Хорват. - Традиційний індивідуалізм так чи інакше враховує обмеження традицій і звичаїв. Постмодернистский індивідуалізм спирається на ідею про абсолютну автономії людини. Людям говорять , що вони самі - єдині архітектори своєї волі і призначення, а головна мета їхнього життя - чарівна гонка за реалізацією власних інтересів ".

Зворотною стороною поширення цих "нових форм сім'ї" чиниться безпрецедентний кількість самотніх людей, що стає величезною соціальною проблемою в розвинених країнах. Минулого тижня в Великобританії навіть був встановлений пост міністра з питань самотності. Міністром стала Трейсі Крауч, якій належить розробити першу в історії країни урядову стратегію по боротьбі з проблемою самотності.

На протилежному боці земної кулі, в Японії, найбільша національна газета "Майніті сімбун" минулого тижня опублікувала велику статтю про хікікоморі - людей, свідомо ізолюючих себе від суспільства. Вперше про них ЗМІ заговорили близько десяти років тому, тоді мова йшла насамперед про підлітків.

Фото: depositphotos / inesbazdar

У 2010 році було проведено перше загальнонаціональне дослідження, за результатами якого кількість людей, "які більше півроку не ходять в школу або на роботу", склало близько 700 тисяч чоловік. Зараз їх число скоротилося до приблизно 540 тисяч чоловік. Однак при цьому кількість японців, які перебувають в стані хікікоморі більше семи років, збільшилася з 17 до 35%. Виявилося, що цей синдром стає затяжним, а також те, що йому тепер схильні люди все більше старших вікових категорій.

В Японії 45% жінок і більше 25% чоловіків у віці від 16 до 24 років заявили, що "не зацікавлені в сексуальних контактах і зневажають їх".
В Японії 45% жінок і більше 25% чоловіків у віці від 16 до 24 років заявили, що не зацікавлені в сексуальних контактах і зневажають їх

Сьогодні найбільше хікікоморі налічується серед японців старше 40 років. Причому середня тривалість самоізоляції від суспільства в цій віковій групі становить понад 22 років. Але це не єдина біда: паралельно з проблемою хікікоморі японці обговорюють нове соціальне явище - "проблему 80-50". Суть проблеми в тому, що все більше батьків у віці 80-89 років продовжують матеріально утримувати своїх 50-60-річних синів і дочок.

У минулому році шоком для японського суспільства стали результати соціологічного дослідження, які ЗМІ назвали "синдром безшлюбності". В ході широкомасштабного соціологічного опитування з'ясувалося, що 61% незаміжніх чоловіків і 49% жінок у віці 18-34 років ніколи не перебували в будь-яких романтичних стосунках.

45% жінок і більше 25% чоловіків у віці від 16 до 24 років заявили, що "не зацікавлені в сексуальних контактах і зневажають їх". На підставі цих опитувань японські демографи склали прогноз, згідно з яким чисельність населення Країни висхідного сонця до 2060 року скоротиться на третину.


Рубченко Максим