Реклама
Реклама
Реклама

Чи дає «цивільний шлюб» права на нерухомість?

Halfpoint / Fotolia   Правами на нерухомість в цивільному шлюбі має той, на кого оформлені правовстановлюючі документи Halfpoint / Fotolia

Правами на нерухомість в цивільному шлюбі має той, на кого оформлені правовстановлюючі документи. Відповідно, згідно з сьогоднішнім сімейному законодавству, інша сторона залишається безправною на нерухоме майно. Спільне проживання не є підставою для майнових претензій.

Взагалі зараз ведуться різні суперечки з приводу необхідності правового врегулювання цивільного шлюбу. Однак ніяких реальних кроків у вирішенні цього питання з боку держави досі не зроблено.

Як купити квартиру, щоб при розлученні не ділити її з чоловіком?

Отримана з переселення квартира - спільне майно?

У російському законодавстві відсутній інститут «цивільного шлюбу» або «фактичних сімейних відносин». На території Російської Федерації визнається тільки шлюб, укладений в органах реєстрації актів цивільного стану. Спільне проживання в фактичних шлюбних відносинах не є підставою для визнання за цивільним чоловіком майна, оформленого на іншого цивільного чоловіка, їхнім спільним майном. Немає у цивільного чоловіка також прав на виділ частки майна як пережив чоловіка.

Проте в судовій практиці є майнові суперечки осіб, які не зареєстрували шлюб. Але ці суперечки не розглядаються в рамках сімейного законодавства і не пов'язані виключно з перебуванням осіб у цивільному шлюбі. Подібні суперечки можуть так само виникнути між родичами або партнерами. Дозволяються такі суперечки на підставі норм цивільного законодавства про часткової власності, і частки цивільного подружжя повинні визначатися в залежності від ступеня участі сторін в придбанні загального майна (статті 218, 244, 252 Цивільного кодексу РФ).

При розгляді справ цивільного подружжя про права на нерухомість мають значення докази, що між людьми в період їх спільного проживання відбулася домовленість про придбання (будівництво) нерухомості у спільну часткову власність. А також що претендують чоловіком вкладалися особисті кошти в придбання або будівництво об'єкта нерухомості. Процес такого доведення дуже складний. При цьому навіть якщо буде встановлено, що володіє нерухомістю чоловік хотів створення спільної часткової власності, то непросто довести розмір вкладень невладеющего цивільного чоловіка для визначення розміру часток у праві спільної часткової власності, особливо при спільному будівництві будинку. В ідеалі це має бути письмова угода про створення або придбання нерухомості у спільну власність і документальне підтвердження розміру вкладень. Припустимо, безготівковий переказ грошових коштів на будівництво або покупку нерухомості. При цьому передача грошей в борг на покупку нерухомості свідчать про виникнення вже інших правовідносин - позикових.

Шлюб, розлучення і ваша нерухомість

10 фактів про спільної і пайовий власності на житло

Цивільним шлюбом в побуті називають сімейні стосунки, не зареєстровані органами ЗАГС. На жаль, Сімейний кодекс РФ не прирівнює такий союз до офіційного. Отже, стаття про виникнення спільних прав подружжя на все придбане в шлюбі майно не поширюється на співмешканців.

При розставанні офіційно незареєстрованої пари вся нерухомість залишається у власності тієї особи, на кого вона була куплена (оформлена) в період шлюбу. Купуючи будинок чи квартиру, офіційно незареєстровані подружжя може відразу оформляти часткову власність, уточнивши розмір частки, що виділяється кожній стороні. Тоді згодом один з партнерів зможе оскаржити права на нерухомість в суді. Для цього необхідно документально обґрунтувати факт ведення парою спільного господарства за допомогою показань свідків сусідів і друзів. Крім того, сторона повинна підтвердити свою участь у витратах на покупку оспорюваного майна. Якщо нерухомість купувалася за рахунок позикових коштів, знадобляться наступні документи:

  • анкети, спрямовані в банк для оформлення кредиту;
  • чеки та виписки з рахунку, що демонструють участь партнера в погашенні кредиту;
  • підтвердження надання позивачем поручительства або об'єкта застави (наприклад, власної нерухомості) для отримання фінансування другою стороною.

У разі придбання нерухомості за рахунок власних коштів пари має бути поданий паперу, які доводять участь партнера в оплаті вартості майна, а також витрати на його утримання і ремонту (чеки на будматеріали, оплату ремонтних робіт, платіжки ЖКГ). Ці документи, а також показання свідків, які підтверджують факт тривалої спільного життя пари, допоможуть обґрунтувати виникнення права часткової власності на придбану в цивільному шлюбі нерухомість.

Для початку необхідно в черговий раз повторити, що самого поняття «цивільний шлюб» в чинному законодавстві просто немає, проте саме соціальне явище від цього нікуди не поділося і продовжує породжувати всілякі спірні з правової точки зору ситуації.

Відповідно до чинного законодавства, проживання одного громадянина на житлової площі іншого, причому незалежно від терміну такого проживання, не породжує у нього права власності на нерухомість. Однак тут є застереження: у такого громадянина, якщо він зареєстрований на цій житловій площі, виникає право користування житловим приміщенням. Таким чином, позбавити став неугодним співмешканця місця проживання відразу не вийде. Якщо питання про виселення і припинення користування житлом не вирішується мирним шляхом, власник житла має право подати до суду позов про припинення права користування житловим приміщенням та примусове виселення. У відповідності зі сформованою практикою, такий позов майже напевно буде задоволений.

Але і тут є тонкощі: якщо співмешканець зуміє представити в суд докази того, що не має іншого місця проживання, не має можливості забезпечити себе житлом іншим чином (наприклад, не має постійного джерела доходу), то суд має право вирішити питання про збереження за ним права користування житловим приміщенням, але лише на певний термін. Нерідкі також випадки, коли квартира придбана співмешканцями спільно, а її власником юридично є хтось один. При таких обставинах на практиці буває досить важко довести в суді, що в придбанні житла брали участь обидва громадянина. Тут в хід можуть бути пущені будь-яких заходів: починаючи показаннями свідків родичів, які надавали одному з учасників спору грошові кошти, і закінчуючи випискою про рух цих коштів по рахунках.

Наостанок слід зазначити, що через суд цілком реально відшкодувати не тільки частина коштів, спрямованих на придбання житла, а й гроші, спрямовані на його поліпшення, тобто ремонтні роботи. Порядок стягнення та доказова база, яку бажано зібрати, в цих випадках будуть практично ідентичні.

Як залишити за собою нерухомість, куплену до шлюбу?

10 фактів про шлюбних договорах

Поняття «цивільний шлюб» чинним законодавством не визначається, і таке фактичне співжиття саме по собі прав на майно не породжує. Нерухомість, куплена в період такого співжиття, є власністю особи, за яким зареєстровано право власності. Для захисту своїх прав на нерухомість я рекомендую або спочатку набувати майно в часткову власність (пропорційно сумі вкладених у придбання грошових коштів), або отримувати з особи, яка реєструє майно в якості власника, розписку про те, що грошові кошти у відповідній сумі були ним отримані від іншого цивільного чоловіка. До речі, згідно із законом, який пережив цивільний чоловік також не входить в коло спадкоємців. Він може успадковувати майно лише за заповітом.

На жаль, в Росії на законодавчому рівні захищений лише шлюб, зареєстрований в органах РАГС. У разі, якщо ви живете в незареєстрованому шлюбі і по суті є співмешканцями, Сімейний кодекс РФ даний вид відносин не регулює. Оскільки такий шлюб державою офіційно не визнається, то й співмешканці не мають офіційного статусу подружжя, з якого випливають права подружжя, наприклад, в разі поділу спільно нажитого майна.

Єдиного, кого захищає нашу державу на законодавчому рівні в зазначеній ситуації, - це дитини. І то якщо він був офіційно визнаний батьком і є відповідна про це запис.

Визнання неоформлених відносин шлюбом можливо через суд. Зазвичай це відбувається в разі смерті цивільного чоловіка, коли виникає необхідність вступити в спадок. Суд може прийняти рішення про визнання відносин шлюбними в тому випадку, якщо буде доведено, що велося спільне господарство, є спільні діти або якщо померлий висловлював бажання узаконити відносини і, наприклад, подав відповідну заявку в ЗАГС.

Текст підготувала Марія Гурєєва

НЕ пропустіть:

Всі матеріали рубрики «Хороше запитання»

Чи отримає дружина податкове вирахування, якщо чоловік купив квартиру до шлюбу?

15 статей про нерухомість, шлюб і розлучення

Діти і нерухомість: 15 корисних статей

Статті не є юридичною консультацією. Будь-які рекомендації є приватною думкою авторів та запрошених експертів.

Як купити квартиру, щоб при розлученні не ділити її з чоловіком?
Отримана з переселення квартира - спільне майно?
Як залишити за собою нерухомість, куплену до шлюбу?