Реклама
Реклама
Реклама

Як розділити автомобіль при розлученні, розділ машини при розлученні подружжя, як ділиться кредитна машина при розлученні

  1. Чи ділиться машина куплена до шлюбу?
  2. Особливості розділу автомобіля
  3. Угода про розподіл автомобіля при розлученні
  4. Розділ автомобіля в судовому порядку
  5. Якщо автомобілів кілька
  6. Як ділиться кредитна машина при розлученні?

Серед безлічі питань, що виникають під час розподілу спільно нажитого колишнім подружжям майна, осібно стоять суперечки про те, кому з них буде належати автомобіль.

Чи ділиться машина куплена до шлюбу?

Ні. Дане питання можна ставити тільки в тому випадку якщо дана машина, була куплена в період шлюбу - в тому випадку якщо авто було придбано кимось із подружжя до вступу в законний шлюб, воно не входить в список майна підлягає розподілу після розлучення. Розділ автомобіля, як і будь-якого іншого майна, може здійснюватися як під час розлучення, так і окремим позовом після розірвання шлюбу.

Рекомендуємо скористатися юридичною підтримкою наших фахівців. В рамках унікальної програми " Розлучення без участі одного з подружжя "Наші юристи візьмуть ведення судового процесу під ключ. Бережіть ваші нерви, гроші і час. Дзвоніть + 7 (495) 722-99-33 .

Особливості розділу автомобіля

Відповідно до статті 133 ЦК України, майно або предмет, розділ яких в натурі неможливий, визнаються неподільними. У той же час відповідно до статей 34, 39 Сімейного кодексу РФ майно, набуте подружжям за час проживання в шлюбі, є їхньою спільною власністю.

Так як автомобіль неможливо розділити на частини без заподіяння йому непоправного шкоди він визнається неподільним майном. Виходячи з цього, існують різні варіанти розділу машини при розлученні.

Угода про розподіл автомобіля при розлученні

Одним з найважливіших факторів, безпосередньо впливає на подальші дії по розділу розглянутого майна, є наявність або відповідно відсутність спільної угоди між колишнім подружжям про те, хто стане власником авто після розлучення. Подружжя можуть домовитися розділити автомобіль наступним чином:

  • Безоплатно залишити його за будь-ким із подружжя;
  • Продати, а виручені кошти розділити порівну;
  • Залишити автомобіль за одним з подружжя, зобов'язавши його виплатити другому чоловікові грошову компенсацію.

Найкраще, якщо між чоловіком і дружиною (в тому числі колишніми, після розлучення) було досягнуто згоди про поділ спільного майна, включаючи, природно, і автомобіль. Було б правильним після досягнення домовленості з даного питання зафіксувати умови документально і нотаріально засвідчити даний документ в найближчій нотаріальній конторі. Ця дія застрахує обидві що в договорі сторони від можливих претензій в майбутньому. Але, на жаль, в спорящей і рушаться сім'ї згоди часто досягти неможливо.

Розділ автомобіля в судовому порядку

У разі відсутності добровільної домовленості між подружжям про поділ автомобіля порядок подальших дій визначається незалежно від того чи є інше майно підлягає поділу. Але дане питання буде вирішуватися тільки в процесі судового засідання, в ході якого суддя, вислухавши обидві сторони і вивчивши надані документи, прийме рішення і визначить власника автомобіля.

Суд може:

  • Залишити автомобіль у власності одного з подружжя, зобов'язавши другого виплатити компенсацію в розмірі половини вартості;
  • Залишити автомобіль за одним з подружжя в складі іншого майна, присудивши другій стороні інше майно або грошові кошти.

У тому випадку якщо разом з машиною у подружжя є інше майно, то автомобіль може увійти в долю одного з них поряд з розділом всього майна . Буває і такий варіант, що машина була єдиною великою спільною власністю подружжя придбаної за час спільного життя. У цьому випадку суд найчастіше передає даний транспортний засіб тому чоловікові, який частіше його використовував під час шлюбу, зобов'язавши його виплатити грошову компенсацію в розмірі половини вартості автомашини колишньому чоловікові або дружині.

Але до того як суддею буде прийнято те чи інше рішення даний автомобіль повинен пройти незалежну експертизу оцінки вартості на момент розділу. Крім оплати послуг експерта необхідно буде сплатити держмито, розмір якої залежить від суми позову. Витрати на проведення експертизи стягуються порівну з подружжя пропорційно задоволеним вимогам, а державне мито сплачується позивачем лише в частині тієї частки майна, на яку він претендує.

При подачі позовної заяви до суду за місцем проживання відповідача про поділ спільно нажитого в шлюбі майна в частині, що стосується автомобіля, необхідно подати такі документи:

  • свідоцтво про розлучення і рішення суду про розірвання шлюбу;
  • технічний паспорт транспортного засобу;
  • висновок експерта про вартість автомобіля;
  • інші документи, що мають значення для справи: чеки про проходження ТО, підтвердження витрат на автомобіль одним чоловіком, копія водійських прав і т.д.

Судом також буде враховуватися, хто з подружжя має водійські права і кому автомобіль об'єктивно необхідний. Логічно, що, наприклад, чоловік, для якого наявність автомобіля є важливою умовою для продовження роботи, має більше шансів дістати дане майно фактично, ніж його дружина, навіть не має водійського посвідчення. Але може мати місце і інша ситуація, коли чоловік позбавлений водійських прав на три роки, а з дружиною залишається двоє малолітніх дітей, яких необхідно возити в школу, дитячий сад або лікарню.

У разі, коли в ході судового розгляду подружжя приймають рішення про добровільний поділ майна, вони завжди можуть укласти мирову угоду при розлученні.

Якщо автомобілів кілька

Останнім часом почастішали випадки у судовій практиці, коли розділу підлягають не один, а кілька автомобілів. Найчастіше вони значно відрізняються за ціною і якістю. Їх розділ в натуральному вигляді буде несправедливим. Тому автомобілі оцінюють, після чого їх загальну вартість ділять на кількість машин, віднімають вартість більш дешевого авто і, таким чином, визначають, хто, кому і що повинен і суму підлягає оплаті.

Приклад: В сім'ї є два автомобілі. Позашляховик, вартістю 1 млн. Рублів і седан, вартістю 500 тис. Рублів. Суд може залишити позашляховик за чоловіком, а седан - за дружиною, проте в цілях дотримання рівності часток, чоловік буде зобов'язаний додатково виплатити дружині 250 тисяч рублів компенсації. Приклад: В сім'ї є два автомобілі Як відбувається розділ, якщо автомобіль в сім'ї не один

Як ділиться кредитна машина при розлученні?

У тому випадку якщо машина придбана в кредит, і вона на момент розірвання шлюбу повністю не оплачена, то до перерахованих вище документів необхідно додати також кредитний договір. Не має значення, на чиє ім'я оформлено кредит - якщо авто куплено в період шлюбу, то воно в будь-якому випадку буде спільним майном.

Після розгляду даного питання в суді буде прийнято рішення хто з подружжя, і на яких умовах буде зобов'язаний виплатити залишок боргу по кредиту.

Суд, проводячи розділ кредитного автомобіля, може:

  • Поділити його, як і все інше майно, присудивши майно одному з подружжя, а другого зобов'язавши виплатити компенсацію. Допускається, якщо борг по кредиту незначний або коли чоловік, на чиє ім'я оформлено кредит, не заперечує проти такого вирішення справи;
  • За згодою і пропозиції подружжя зобов'язати їх продати автомобіль, а виручені кошти розділити порівну.

Щоб грамотно здійснити розділ автомобіля, необхідно виконати зазначені моменти:

  • в обов'язковому порядку оцінити машини;
  • автомобіль, куплений в кредит, буде розділений пропорційно присуджених часткам;
  • при розділі двох і більше транспортних засобів потрібно враховувати їх сукупну вартість;
  • при досягненні угоди між подружжям важливо грамотно скласти необхідні документи.

У всіх цих випадках не обійтися без допомоги досвідченого юриста, який постійно буде тримати руку на пульсі і підстрахує від можливих правових помилок. Досвідчені шлюборозлучні адвокати МЦПД «Планета Закону» допоможуть вам грамотно розділити спільно нажите майно як в рамках розлучення, так і після його проведення. Комплексна юридична допомога за програмою « Розірвання шлюбу без участі подружжя »Дозволить звести вашу участь в процесі до мінімуму, а результат від правової допомоги - до максимуму. Телефонуйте + 7 (495) 722-99-33 .

Чи ділиться машина куплена до шлюбу?
Чи ділиться машина куплена до шлюбу?