Реклама
Реклама
Реклама

Ах, це весілля: як одружитися і не зійти з розуму / Новини міста / Сайт Москви

  1. Ах, це весілля: як одружитися і не зійти з розуму У загсі, Палаці одруження або де-небудь в муніципалітеті...
  2. Подача заяви: чи може один з майбутнього подружжя зробити це в поодинці
  3. Терміни: за скільки місяців подавати заяву і в яких випадках можна прискорити процес
  4. Реєстрація: урочиста, звичайна або виїзна
  5. Робота загсів і палаців одруження в свята
  6. Одружитися за кордоном: як підготувати документи і легалізувати шлюб
  7. Ах, це весілля: як одружитися і не зійти з розуму
  8. Складний вибір: де подати документи і сплатити держмито
  9. Подача заяви: чи може один з майбутнього подружжя зробити це в поодинці
  10. Терміни: за скільки місяців подавати заяву і в яких випадках можна прискорити процес
  11. Реєстрація: урочиста, звичайна або виїзна
  12. Робота загсів і палаців одруження в свята
  13. Одружитися за кордоном: як підготувати документи і легалізувати шлюб
  14. Ах, це весілля: як одружитися і не зійти з розуму
  15. Складний вибір: де подати документи і сплатити держмито
  16. Подача заяви: чи може один з майбутнього подружжя зробити це в поодинці
  17. Терміни: за скільки місяців подавати заяву і в яких випадках можна прискорити процес
  18. Реєстрація: урочиста, звичайна або виїзна
  19. Робота загсів і палаців одруження в свята
  20. Одружитися за кордоном: як підготувати документи і легалізувати шлюб

Ах, це весілля: як одружитися і не зійти з розуму

У загсі, Палаці одруження або де-небудь в муніципалітеті Італії, з оркестром, відеозйомкою або салютом в вашу честь, в свята, вихідні або серед тижня, чи запрошувати гостей на церемонію, зібратися в вузькому колі або перетворити важливий день в свято тільки для двох ? Ці питання задають собі всі пари, які вирішили одружитися. На деякі дати універсальні відповіді не вийде, тому що тільки вам вирішувати, влаштовувати з цієї події грандіозне торжество або зупинитися на скромному сімейному вечорі. А от розповісти про те, як і де можна подати документи, в які терміни і за яких умов їх можна скоротити, а також про роботу столичних РАГСів в свята і тонкощі укладення шлюбу за кордоном mos.ru готовий прямо зараз.

Складний вибір: де подати документи і сплатити держмито

Подати заяву можна онлайн через портал mos.ru , А також в будь-якому центрі "Мої документи" , Загсі або Палаці одруження.

У першому випадку парі необхідно зареєструватися на сайті. Заява подається одночасно з двох особистих кабінетів. Хтось один, наречений або наречена, повинен бути ініціатором і заповнити свою частину документа у себе в профілі, потім заява вирушає в другій особистий кабінет, де заповнюється друга частина. Розмір держмита становить 350 рублів. Її також можна оплатити онлайн, в цьому випадку надається 30-відсоткова знижка, так що доведеться сплатити 245 рублів. Відстежувати статус обробки заяви можна в особистих кабінетах: туди приходять повідомлення про те, коли документ надійшов, був прийнятий і направлений до відділу РАЦС.

Для подачі заяви необхідно подати такі документи:

- заяву (можна заповнити на місці);

- паспорта;

- документи про припинення попереднього шлюбу (це можуть бути свідоцтва про розірвання шлюбу або смерті чоловіка - в залежності від ситуації, - або рішення суду про розірвання шлюбу, якщо він був розірваний на території іноземної держави);

- якщо один або обидва майбутніх чоловіка неповнолітні, необхідні дозволи з органів місцевого самоврядування;

- квитанція про оплату держмита.

Якщо свідоцтва про розірвання шлюбу або про смерть чоловіка видавалися московськими органами ЗАГС, пред'являти їх не потрібно.

Вимоги до пакету документів в загсі, Палаці одруження або центрах держпослуг «Мої документи» ідентичні.

Додатково може знадобитися тільки запрошення, якщо ви записувалися на подачу через портал держпослуг.

Подача заяви: чи може один з майбутнього подружжя зробити це в поодинці

Якщо хтось із пари (наречений або наречена) не може бути присутнім при подачі заяви, то один з майбутнього подружжя має право зробити це самостійно. В такому випадку в загс, Палац одруження або центр «Мої документи» надається дві заяви - одне від свого імені, друге від імені відсутнього. Останнє має бути нотаріально посвідчена.

Подача заяви через сайт держпослуг позбавить від звернення до нотаріальної контори. В електронний документообіг таких вимог немає, тому пара може подати заяву з будь-якої точки світу.

В електронний документообіг таких вимог немає, тому пара може подати заяву з будь-якої точки світу

Терміни: за скільки місяців подавати заяву і в яких випадках можна прискорити процес

Заяву можна подати за шість місяців до передбачуваного торжества, але не пізніше ніж за місяць. У деяких випадках пару можуть розписати раніше і навіть відразу при подачі заяви, але для цього потрібна вагома причина, підтверджена документально.

Наприклад, якщо наречена вагітна, в загс необхідно принести довідку з медичної організації. Серйозною причиною для прискорення процедури реєстрації стане і народження спільної дитини. Також терміни можуть бути скорочені при відправці в тривале відрядження.

Крім того, працівники загсу розпишуть швидше, якщо один з майбутнього подружжя має захворювання, що загрожує життю. У цьому випадку буде потрібно довідка від лікаря із зазначенням діагнозу. Якщо немає можливості доставити хворого в загс, може бути проведена процедура виїзної реєстрації. За терміновість не доведеться платити більше: держмито обійдеться в 350 рублів.

Реєстрація: урочиста, звичайна або виїзна

Реєстрація одруження може проходити з урочистою церемонією або без неї.

У першому випадку молоді повинні з'явитися в загс в призначені день і час. Пара проходить в кабінет для перевірки документів, а паспорта і кільця віддаються співробітнику загсу. Потім майбутнього подружжя і гостей запрошують до зали реєстрації. Як правило, першими заходять родичі та гості, а потім під музику - молоді. Службовець загсу виголошує промову і задає таємний питання: «Чи згодні ви взяти в законні дружини / чоловіки?» Наречений і наречена ставлять підписи і обмінюються кільцями - пару оголошують чоловіком і дружиною. На завершення церемонії нареченим вручається перший сімейний документ - свідоцтво про укладення шлюбу.

На завершення церемонії нареченим вручається перший сімейний документ - свідоцтво про укладення шлюбу

Найчастіше урочисті церемонії призначаються на п'ятницю і суботу, неторжественно проходять в будні, а виїзні реєстрації в музеях і садибах - згідно з графіком обраного місця

У неторжественно церемонії беруть участь тільки наречений і наречена. Пара приїжджає в загс, її запрошують в кабінет, де обидва розписуються в документі і через деякий час забирають свідоцтво про шлюб. При цьому працівник загсу не промовляє церемоніальних промов, а молодята можуть обмінятися обручками, якщо вони є.

Також в Москві можлива виїзна реєстрація. Вона проходить на території історико-культурних об'єктів. Серед них:

- Музей-квартира А.С. Пушкіна (вулиця Новий Арбат, будинок 53);

- Галерея Іллі Глазунова (вулиця Волхонка, будинок 13);

- територія кінного двору в Музеї російської садибної культури «Садиба князів Голіциних Влахернское-Кузьминки» (Тополева алея, будинок 6);

- Державний музей кераміки і садиба Кусково XVIII століття (вулиця Юності, будинок 2);

- музей-заповідник «Царицино» (вулиця Дольськ, будинок 1);

- Петровський шляховий палац (Ленінградський проспект, будинок 40);

- Центральний музей Великої Вітчизняної війни (вулиця Братів Фонченко, будинок 10); - готельний комплекс «Даниловський» (Великий Староданіловскій провулок, будинок 5); - музей-садиба «Любліно» (вулиця Літня, будинок 1, корпус 1);

- музей-заповідник «Коломенське» (проспект Андропова, будинок 39, будова 69);

- особняк Петра Смирнова (Тверський бульвар, будинок 18, будова 1);

- житловий будинок П.Т. Клюєва (вулиця Велика Грузинська, будинок 1).

Щоб організувати церемонію одруження в урочистій обстановці, майбутньому подружжю необхідно укласти договір надання послуг з адміністрацією обраного об'єкта. Вартість необхідно уточнювати в організаціях, які займаються проведенням весільних торжеств. Телефони та іншу детальну інформацію можна знайти тут .

Крім того, виїзну реєстрацію можна влаштувати, якщо є поважні причини, наприклад у зв'язку з важкою хворобою одного з майбутнього подружжя. В цьому випадку шлюб можуть зареєструвати на дому, в медзакладі або іншої організації. У заяві про укладення шлюбу потрібно вказати прохання провести реєстрацію в певному місці. При цьому обов'язкова присутність обох осіб, що вступають у шлюб. Якщо один з майбутнього подружжя не зможе з'явитися до відділу РАЦС, щоб подати заяву, то оформляються два окремих. В цьому випадку в кожному слід вказати прохання провести виїзну реєстрацію шлюбу, відсутній повинен поставити підпис і запевнити документ у нотаріуса. Також необхідно додати документи, що підтверджують наявність поважних причин для виїзної реєстрації шлюбу, наприклад медичні довідки.

Найчастіше урочисті церемонії призначаються на п'ятницю і суботу, неторжественно проходять в будні, а виїзні реєстрації в музеях і садибах - згідно з графіком обраного об'єкта.

Одружитися в період новорічних канікул 2018 москвичі зможуть в двох столичних палацах одруження. під Палаці одруження № 3 пари зможуть розписатися 5 січня, а 6 січня, напередодні Різдва, реєструвати шлюби буде Палац одруження № 5

Робота загсів і палаців одруження в свята

Найчастіше відділення не закриваються на весь період святкових вихідних, а графік робочих днів з'являється на офіційних сайтах, а також на порталі mos.ru . Наприклад, в минулому році столичні відділи ЗАГС і палаци одруження змінили графік роботи і 31 грудня приймали відвідувачів з 09:00 до 16:00 без перерви. У дні новорічних свят у відділах РАЦС можна було зареєструвати тільки народження або смерть. Реєстрація шлюбу проходила 6 січня під Палаці одруження № 1 і в Шипіловській відділі РАЦС. У цей день був зареєстрований 61 шлюб .

Одружитися в період новорічних канікул 2018 москвичі зможуть в двох столичних палацах одруження. під Палаці одруження № 3 пари зможуть розписатися 5 січня, а 6 січня, напередодні Різдва, реєструвати шлюби буде Палац одруження № 5 . Вони працюють працювати з 09:00 до 18:00 з перервою з 14:00 до 15:00.

Подати заяву про укладення шлюбу на 5 і 6 січня 2018 року необхідно до 2 грудня. Для цього можна особисто звернутися до Палацу одруження або направити заяву в електронному вигляді через офіційний сайт Мера Москви .

Детальніше з графіком роботи столичних РАГСів можна ознайомитися тут .

Детальніше з графіком роботи столичних РАГСів   можна ознайомитися тут

Одружитися за кордоном: як підготувати документи і легалізувати шлюб

Укласти шлюб за межами країни можливо при дотриманні російського законодавства і вимог країни, в якій ви хочете одружитися.

Реєстрація шлюбу за кордоном неможлива в разі, якщо:

- пара є близькими кровними родичами (повнорідними / неповнорідними);

- один з майбутнього подружжя вже перебуває у шлюбі;

- шлюб укладається між людьми, які визнані недієздатними за рішенням суду і в обох або одного є психічні відхилення;

- в парі є усиновлювач та усиновлена.

Весільну церемонію в іншій країні можна провести в мерії, дипломатичному представництві, консульській установі Росії, а також іншому органі державної влади або місцевого самоврядування, де дозволено одруження.

Як правило, до компетентних органів іноземних держав потрібно подати такі документи:

- свідоцтва про народження;

- копії та оригінали російських і закордонних паспортів;

- заяву про те, що ви не перебуваєте в шлюбі;

- свідоцтво про розірвання шлюбу і його копія;

- документ із загсу, що підтверджує відсутність юридичних перешкод для вступу в шлюб;

- якщо один з пари - вдова або вдівець, то необхідно надати свідоцтво про смерть чоловіка або дружини.

Перелік документів необхідно уточнювати за місцем реєстрації шлюбу.

Всі документи необхідно узаконити в установленому порядку (апостиль або консульська легалізація), якщо інше не передбачено міжнародними договорами Російської Федерації, а потім перевести на іноземну мову, нотаріально завірити переклад.

Пакет документів за один-два місяці до укладення шлюбу, в залежності від вимог законодавства, відправляється до відповідної установи країни, де ви плануєте зареєструвати шлюб. Часто достатньо копій документів, а оригінали пред'являються по приїзді.

Після отримання свідоцтва про укладення шлюбу до повернення в Росію його необхідно узаконити (легалізувати).

Якщо шлюб укладений на території держави - члена Гаазької конвенції, для визнання його дійсним на батьківщині після отримання свідоцтва на нього необхідно нанести спеціальний штамп - апостиль. Він підтверджує правомочність підписів і печаток на офіційних документах. Апостилювання - спрощений варіант узаконення офіційних паперів, яка не передбачає попередньої консульської легалізації і може використовуватися тільки в тій країні, де відбулася весільна церемонія. Завдяки апостилю документ має юридичні повноваження на території всіх країн - учасниць Гаазької конвенції.

Консульська легалізація - процедура визнання юридичної сили документів для країн, що не підписали Гаазьку конвенцію. Вона являє собою підтвердження дійсності офіційних паперів, штампів, що засвідчують документи, печаток і підписів посадових осіб, які мають право їх ставити.

Після прибуття на батьківщину молодята повинні перевести у нотаріуса своє попередньо узаконене свідоцтво на російську мову.

Ах, це весілля: як одружитися і не зійти з розуму

У загсі, Палаці одруження або де-небудь в муніципалітеті Італії, з оркестром, відеозйомкою або салютом в вашу честь, в свята, вихідні або серед тижня, чи запрошувати гостей на церемонію, зібратися в вузькому колі або перетворити важливий день в свято тільки для двох ? Ці питання задають собі всі пари, які вирішили одружитися. На деякі дати універсальні відповіді не вийде, тому що тільки вам вирішувати, влаштовувати з цієї події грандіозне торжество або зупинитися на скромному сімейному вечорі. А от розповісти про те, як і де можна подати документи, в які терміни і за яких умов їх можна скоротити, а також про роботу столичних РАГСів в свята і тонкощі укладення шлюбу за кордоном mos.ru готовий прямо зараз.

Складний вибір: де подати документи і сплатити держмито

Подати заяву можна онлайн через портал mos.ru , А також в будь-якому центрі "Мої документи" , Загсі або Палаці одруження.

У першому випадку парі необхідно зареєструватися на сайті. Заява подається одночасно з двох особистих кабінетів. Хтось один, наречений або наречена, повинен бути ініціатором і заповнити свою частину документа у себе в профілі, потім заява вирушає в другій особистий кабінет, де заповнюється друга частина. Розмір держмита становить 350 рублів. Її також можна оплатити онлайн, в цьому випадку надається 30-відсоткова знижка, так що доведеться сплатити 245 рублів. Відстежувати статус обробки заяви можна в особистих кабінетах: туди приходять повідомлення про те, коли документ надійшов, був прийнятий і направлений до відділу РАЦС.

Для подачі заяви необхідно подати такі документи:

- заяву (можна заповнити на місці);

- паспорта;

- документи про припинення попереднього шлюбу (це можуть бути свідоцтва про розірвання шлюбу або смерті чоловіка - в залежності від ситуації, - або рішення суду про розірвання шлюбу, якщо він був розірваний на території іноземної держави);

- якщо один або обидва майбутніх чоловіка неповнолітні, необхідні дозволи з органів місцевого самоврядування;

- квитанція про оплату держмита.

Якщо свідоцтва про розірвання шлюбу або про смерть чоловіка видавалися московськими органами ЗАГС, пред'являти їх не потрібно.

Вимоги до пакету документів в загсі, Палаці одруження або центрах держпослуг «Мої документи» ідентичні.

Додатково може знадобитися тільки запрошення, якщо ви записувалися на подачу через портал держпослуг.

Подача заяви: чи може один з майбутнього подружжя зробити це в поодинці

Якщо хтось із пари (наречений або наречена) не може бути присутнім при подачі заяви, то один з майбутнього подружжя має право зробити це самостійно. В такому випадку в загс, Палац одруження або центр «Мої документи» надається дві заяви - одне від свого імені, друге від імені відсутнього. Останнє має бути нотаріально посвідчена.

Подача заяви через сайт держпослуг позбавить від звернення до нотаріальної контори. В електронний документообіг таких вимог немає, тому пара може подати заяву з будь-якої точки світу.

В електронний документообіг таких вимог немає, тому пара може подати заяву з будь-якої точки світу

Терміни: за скільки місяців подавати заяву і в яких випадках можна прискорити процес

Заяву можна подати за шість місяців до передбачуваного торжества, але не пізніше ніж за місяць. У деяких випадках пару можуть розписати раніше і навіть відразу при подачі заяви, але для цього потрібна вагома причина, підтверджена документально.

Наприклад, якщо наречена вагітна, в загс необхідно принести довідку з медичної організації. Серйозною причиною для прискорення процедури реєстрації стане і народження спільної дитини. Також терміни можуть бути скорочені при відправці в тривале відрядження.

Крім того, працівники загсу розпишуть швидше, якщо один з майбутнього подружжя має захворювання, що загрожує життю. У цьому випадку буде потрібно довідка від лікаря із зазначенням діагнозу. Якщо немає можливості доставити хворого в загс, може бути проведена процедура виїзної реєстрації. За терміновість не доведеться платити більше: держмито обійдеться в 350 рублів.

Реєстрація: урочиста, звичайна або виїзна

Реєстрація одруження може проходити з урочистою церемонією або без неї.

У першому випадку молоді повинні з'явитися в загс в призначені день і час. Пара проходить в кабінет для перевірки документів, а паспорта і кільця віддаються співробітнику загсу. Потім майбутнього подружжя і гостей запрошують до зали реєстрації. Як правило, першими заходять родичі та гості, а потім під музику - молоді. Службовець загсу виголошує промову і задає таємний питання: «Чи згодні ви взяти в законні дружини / чоловіки?» Наречений і наречена ставлять підписи і обмінюються кільцями - пару оголошують чоловіком і дружиною. На завершення церемонії нареченим вручається перший сімейний документ - свідоцтво про укладення шлюбу.

На завершення церемонії нареченим вручається перший сімейний документ - свідоцтво про укладення шлюбу

Найчастіше урочисті церемонії призначаються на п'ятницю і суботу, неторжественно проходять в будні, а виїзні реєстрації в музеях і садибах - згідно з графіком обраного місця

У неторжественно церемонії беруть участь тільки наречений і наречена. Пара приїжджає в загс, її запрошують в кабінет, де обидва розписуються в документі і через деякий час забирають свідоцтво про шлюб. При цьому працівник загсу не промовляє церемоніальних промов, а молодята можуть обмінятися обручками, якщо вони є.

Також в Москві можлива виїзна реєстрація. Вона проходить на території історико-культурних об'єктів. Серед них:

- Музей-квартира А.С. Пушкіна (вулиця Новий Арбат, будинок 53);

- Галерея Іллі Глазунова (вулиця Волхонка, будинок 13);

- територія кінного двору в Музеї російської садибної культури «Садиба князів Голіциних Влахернское-Кузьминки» (Тополева алея, будинок 6);

- Державний музей кераміки і садиба Кусково XVIII століття (вулиця Юності, будинок 2);

- музей-заповідник «Царицино» (вулиця Дольськ, будинок 1);

- Петровський шляховий палац (Ленінградський проспект, будинок 40);

- Центральний музей Великої Вітчизняної війни (вулиця Братів Фонченко, будинок 10); - готельний комплекс «Даниловський» (Великий Староданіловскій провулок, будинок 5); - музей-садиба «Любліно» (вулиця Літня, будинок 1, корпус 1);

- музей-заповідник «Коломенське» (проспект Андропова, будинок 39, будова 69);

- особняк Петра Смирнова (Тверський бульвар, будинок 18, будова 1);

- житловий будинок П.Т. Клюєва (вулиця Велика Грузинська, будинок 1).

Щоб організувати церемонію одруження в урочистій обстановці, майбутньому подружжю необхідно укласти договір надання послуг з адміністрацією обраного об'єкта. Вартість необхідно уточнювати в організаціях, які займаються проведенням весільних торжеств. Телефони та іншу детальну інформацію можна знайти тут .

Крім того, виїзну реєстрацію можна влаштувати, якщо є поважні причини, наприклад у зв'язку з важкою хворобою одного з майбутнього подружжя. В цьому випадку шлюб можуть зареєструвати на дому, в медзакладі або іншої організації. У заяві про укладення шлюбу потрібно вказати прохання провести реєстрацію в певному місці. При цьому обов'язкова присутність обох осіб, що вступають у шлюб. Якщо один з майбутнього подружжя не зможе з'явитися до відділу РАЦС, щоб подати заяву, то оформляються два окремих. В цьому випадку в кожному слід вказати прохання провести виїзну реєстрацію шлюбу, відсутній повинен поставити підпис і запевнити документ у нотаріуса. Також необхідно додати документи, що підтверджують наявність поважних причин для виїзної реєстрації шлюбу, наприклад медичні довідки.

Найчастіше урочисті церемонії призначаються на п'ятницю і суботу, неторжественно проходять в будні, а виїзні реєстрації в музеях і садибах - згідно з графіком обраного об'єкта.

Одружитися в період новорічних канікул 2018 москвичі зможуть в двох столичних палацах одруження. під Палаці одруження № 3 пари зможуть розписатися 5 січня, а 6 січня, напередодні Різдва, реєструвати шлюби буде Палац одруження № 5

Робота загсів і палаців одруження в свята

Найчастіше відділення не закриваються на весь період святкових вихідних, а графік робочих днів з'являється на офіційних сайтах, а також на порталі mos.ru . Наприклад, в минулому році столичні відділи ЗАГС і палаци одруження змінили графік роботи і 31 грудня приймали відвідувачів з 09:00 до 16:00 без перерви. У дні новорічних свят у відділах РАЦС можна було зареєструвати тільки народження або смерть. Реєстрація шлюбу проходила 6 січня під Палаці одруження № 1 і в Шипіловській відділі РАЦС. У цей день був зареєстрований 61 шлюб .

Одружитися в період новорічних канікул 2018 москвичі зможуть в двох столичних палацах одруження. під Палаці одруження № 3 пари зможуть розписатися 5 січня, а 6 січня, напередодні Різдва, реєструвати шлюби буде Палац одруження № 5 . Вони працюють працювати з 09:00 до 18:00 з перервою з 14:00 до 15:00.

Подати заяву про укладення шлюбу на 5 і 6 січня 2018 року необхідно до 2 грудня. Для цього можна особисто звернутися до Палацу одруження або направити заяву в електронному вигляді через офіційний сайт Мера Москви .

Детальніше з графіком роботи столичних РАГСів можна ознайомитися тут .

Детальніше з графіком роботи столичних РАГСів   можна ознайомитися тут

Одружитися за кордоном: як підготувати документи і легалізувати шлюб

Укласти шлюб за межами країни можливо при дотриманні російського законодавства і вимог країни, в якій ви хочете одружитися.

Реєстрація шлюбу за кордоном неможлива в разі, якщо:

- пара є близькими кровними родичами (повнорідними / неповнорідними);

- один з майбутнього подружжя вже перебуває у шлюбі;

- шлюб укладається між людьми, які визнані недієздатними за рішенням суду і в обох або одного є психічні відхилення;

- в парі є усиновлювач та усиновлена.

Весільну церемонію в іншій країні можна провести в мерії, дипломатичному представництві, консульській установі Росії, а також іншому органі державної влади або місцевого самоврядування, де дозволено одруження.

Як правило, до компетентних органів іноземних держав потрібно подати такі документи:

- свідоцтва про народження;

- копії та оригінали російських і закордонних паспортів;

- заяву про те, що ви не перебуваєте в шлюбі;

- свідоцтво про розірвання шлюбу і його копія;

- документ із загсу, що підтверджує відсутність юридичних перешкод для вступу в шлюб;

- якщо один з пари - вдова або вдівець, то необхідно надати свідоцтво про смерть чоловіка або дружини.

Перелік документів необхідно уточнювати за місцем реєстрації шлюбу.

Всі документи необхідно узаконити в установленому порядку (апостиль або консульська легалізація), якщо інше не передбачено міжнародними договорами Російської Федерації, а потім перевести на іноземну мову, нотаріально завірити переклад.

Пакет документів за один-два місяці до укладення шлюбу, в залежності від вимог законодавства, відправляється до відповідної установи країни, де ви плануєте зареєструвати шлюб. Часто достатньо копій документів, а оригінали пред'являються по приїзді.

Після отримання свідоцтва про укладення шлюбу до повернення в Росію його необхідно узаконити (легалізувати).

Якщо шлюб укладений на території держави - члена Гаазької конвенції, для визнання його дійсним на батьківщині після отримання свідоцтва на нього необхідно нанести спеціальний штамп - апостиль. Він підтверджує правомочність підписів і печаток на офіційних документах. Апостилювання - спрощений варіант узаконення офіційних паперів, яка не передбачає попередньої консульської легалізації і може використовуватися тільки в тій країні, де відбулася весільна церемонія. Завдяки апостилю документ має юридичні повноваження на території всіх країн - учасниць Гаазької конвенції.

Консульська легалізація - процедура визнання юридичної сили документів для країн, що не підписали Гаазьку конвенцію. Вона являє собою підтвердження дійсності офіційних паперів, штампів, що засвідчують документи, печаток і підписів посадових осіб, які мають право їх ставити.

Після прибуття на батьківщину молодята повинні перевести у нотаріуса своє попередньо узаконене свідоцтво на російську мову.

Ах, це весілля: як одружитися і не зійти з розуму

У загсі, Палаці одруження або де-небудь в муніципалітеті Італії, з оркестром, відеозйомкою або салютом в вашу честь, в свята, вихідні або серед тижня, чи запрошувати гостей на церемонію, зібратися в вузькому колі або перетворити важливий день в свято тільки для двох ? Ці питання задають собі всі пари, які вирішили одружитися. На деякі дати універсальні відповіді не вийде, тому що тільки вам вирішувати, влаштовувати з цієї події грандіозне торжество або зупинитися на скромному сімейному вечорі. А от розповісти про те, як і де можна подати документи, в які терміни і за яких умов їх можна скоротити, а також про роботу столичних РАГСів в свята і тонкощі укладення шлюбу за кордоном mos.ru готовий прямо зараз.

Складний вибір: де подати документи і сплатити держмито

Подати заяву можна онлайн через портал mos.ru , А також в будь-якому центрі "Мої документи" , Загсі або Палаці одруження.

У першому випадку парі необхідно зареєструватися на сайті. Заява подається одночасно з двох особистих кабінетів. Хтось один, наречений або наречена, повинен бути ініціатором і заповнити свою частину документа у себе в профілі, потім заява вирушає в другій особистий кабінет, де заповнюється друга частина. Розмір держмита становить 350 рублів. Її також можна оплатити онлайн, в цьому випадку надається 30-відсоткова знижка, так що доведеться сплатити 245 рублів. Відстежувати статус обробки заяви можна в особистих кабінетах: туди приходять повідомлення про те, коли документ надійшов, був прийнятий і направлений до відділу РАЦС.

Для подачі заяви необхідно подати такі документи:

- заяву (можна заповнити на місці);

- паспорта;

- документи про припинення попереднього шлюбу (це можуть бути свідоцтва про розірвання шлюбу або смерті чоловіка - в залежності від ситуації, - або рішення суду про розірвання шлюбу, якщо він був розірваний на території іноземної держави);

- якщо один або обидва майбутніх чоловіка неповнолітні, необхідні дозволи з органів місцевого самоврядування;

- квитанція про оплату держмита.

Якщо свідоцтва про розірвання шлюбу або про смерть чоловіка видавалися московськими органами ЗАГС, пред'являти їх не потрібно.

Вимоги до пакету документів в загсі, Палаці одруження або центрах держпослуг «Мої документи» ідентичні.

Додатково може знадобитися тільки запрошення, якщо ви записувалися на подачу через портал держпослуг.

Подача заяви: чи може один з майбутнього подружжя зробити це в поодинці

Якщо хтось із пари (наречений або наречена) не може бути присутнім при подачі заяви, то один з майбутнього подружжя має право зробити це самостійно. В такому випадку в загс, Палац одруження або центр «Мої документи» надається дві заяви - одне від свого імені, друге від імені відсутнього. Останнє має бути нотаріально посвідчена.

Подача заяви через сайт держпослуг позбавить від звернення до нотаріальної контори. В електронний документообіг таких вимог немає, тому пара може подати заяву з будь-якої точки світу.

В електронний документообіг таких вимог немає, тому пара може подати заяву з будь-якої точки світу

Терміни: за скільки місяців подавати заяву і в яких випадках можна прискорити процес

Заяву можна подати за шість місяців до передбачуваного торжества, але не пізніше ніж за місяць. У деяких випадках пару можуть розписати раніше і навіть відразу при подачі заяви, але для цього потрібна вагома причина, підтверджена документально.

Наприклад, якщо наречена вагітна, в загс необхідно принести довідку з медичної організації. Серйозною причиною для прискорення процедури реєстрації стане і народження спільної дитини. Також терміни можуть бути скорочені при відправці в тривале відрядження.

Крім того, працівники загсу розпишуть швидше, якщо один з майбутнього подружжя має захворювання, що загрожує життю. У цьому випадку буде потрібно довідка від лікаря із зазначенням діагнозу. Якщо немає можливості доставити хворого в загс, може бути проведена процедура виїзної реєстрації. За терміновість не доведеться платити більше: держмито обійдеться в 350 рублів.

Реєстрація: урочиста, звичайна або виїзна

Реєстрація одруження може проходити з урочистою церемонією або без неї.

У першому випадку молоді повинні з'явитися в загс в призначені день і час. Пара проходить в кабінет для перевірки документів, а паспорта і кільця віддаються співробітнику загсу. Потім майбутнього подружжя і гостей запрошують до зали реєстрації. Як правило, першими заходять родичі та гості, а потім під музику - молоді. Службовець загсу виголошує промову і задає таємний питання: «Чи згодні ви взяти в законні дружини / чоловіки?» Наречений і наречена ставлять підписи і обмінюються кільцями - пару оголошують чоловіком і дружиною. На завершення церемонії нареченим вручається перший сімейний документ - свідоцтво про укладення шлюбу.

На завершення церемонії нареченим вручається перший сімейний документ - свідоцтво про укладення шлюбу

Найчастіше урочисті церемонії призначаються на п'ятницю і суботу, неторжественно проходять в будні, а виїзні реєстрації в музеях і садибах - згідно з графіком обраного місця

У неторжественно церемонії беруть участь тільки наречений і наречена. Пара приїжджає в загс, її запрошують в кабінет, де обидва розписуються в документі і через деякий час забирають свідоцтво про шлюб. При цьому працівник загсу не промовляє церемоніальних промов, а молодята можуть обмінятися обручками, якщо вони є.

Також в Москві можлива виїзна реєстрація. Вона проходить на території історико-культурних об'єктів. Серед них:

- Музей-квартира А.С. Пушкіна (вулиця Новий Арбат, будинок 53);

- Галерея Іллі Глазунова (вулиця Волхонка, будинок 13);

- територія кінного двору в Музеї російської садибної культури «Садиба князів Голіциних Влахернское-Кузьминки» (Тополева алея, будинок 6);

- Державний музей кераміки і садиба Кусково XVIII століття (вулиця Юності, будинок 2);

- музей-заповідник «Царицино» (вулиця Дольськ, будинок 1);

- Петровський шляховий палац (Ленінградський проспект, будинок 40);

- Центральний музей Великої Вітчизняної війни (вулиця Братів Фонченко, будинок 10); - готельний комплекс «Даниловський» (Великий Староданіловскій провулок, будинок 5); - музей-садиба «Любліно» (вулиця Літня, будинок 1, корпус 1);

- музей-заповідник «Коломенське» (проспект Андропова, будинок 39, будова 69);

- особняк Петра Смирнова (Тверський бульвар, будинок 18, будова 1);

- житловий будинок П.Т. Клюєва (вулиця Велика Грузинська, будинок 1).

Щоб організувати церемонію одруження в урочистій обстановці, майбутньому подружжю необхідно укласти договір надання послуг з адміністрацією обраного об'єкта. Вартість необхідно уточнювати в організаціях, які займаються проведенням весільних торжеств. Телефони та іншу детальну інформацію можна знайти тут .

Крім того, виїзну реєстрацію можна влаштувати, якщо є поважні причини, наприклад у зв'язку з важкою хворобою одного з майбутнього подружжя. В цьому випадку шлюб можуть зареєструвати на дому, в медзакладі або іншої організації. У заяві про укладення шлюбу потрібно вказати прохання провести реєстрацію в певному місці. При цьому обов'язкова присутність обох осіб, що вступають у шлюб. Якщо один з майбутнього подружжя не зможе з'явитися до відділу РАЦС, щоб подати заяву, то оформляються два окремих. В цьому випадку в кожному слід вказати прохання провести виїзну реєстрацію шлюбу, відсутній повинен поставити підпис і запевнити документ у нотаріуса. Також необхідно додати документи, що підтверджують наявність поважних причин для виїзної реєстрації шлюбу, наприклад медичні довідки.

Найчастіше урочисті церемонії призначаються на п'ятницю і суботу, неторжественно проходять в будні, а виїзні реєстрації в музеях і садибах - згідно з графіком обраного об'єкта.

Одружитися в період новорічних канікул 2018 москвичі зможуть в двох столичних палацах одруження. під Палаці одруження № 3 пари зможуть розписатися 5 січня, а 6 січня, напередодні Різдва, реєструвати шлюби буде Палац одруження № 5

Робота загсів і палаців одруження в свята

Найчастіше відділення не закриваються на весь період святкових вихідних, а графік робочих днів з'являється на офіційних сайтах, а також на порталі mos.ru . Наприклад, в минулому році столичні відділи ЗАГС і палаци одруження змінили графік роботи і 31 грудня приймали відвідувачів з 09:00 до 16:00 без перерви. У дні новорічних свят у відділах РАЦС можна було зареєструвати тільки народження або смерть. Реєстрація шлюбу проходила 6 січня під Палаці одруження № 1 і в Шипіловській відділі РАЦС. У цей день був зареєстрований 61 шлюб .

Одружитися в період новорічних канікул 2018 москвичі зможуть в двох столичних палацах одруження. під Палаці одруження № 3 пари зможуть розписатися 5 січня, а 6 січня, напередодні Різдва, реєструвати шлюби буде Палац одруження № 5 . Вони працюють працювати з 09:00 до 18:00 з перервою з 14:00 до 15:00.

Подати заяву про укладення шлюбу на 5 і 6 січня 2018 року необхідно до 2 грудня. Для цього можна особисто звернутися до Палацу одруження або направити заяву в електронному вигляді через офіційний сайт Мера Москви .

Детальніше з графіком роботи столичних РАГСів можна ознайомитися тут .

Детальніше з графіком роботи столичних РАГСів   можна ознайомитися тут

Одружитися за кордоном: як підготувати документи і легалізувати шлюб

Укласти шлюб за межами країни можливо при дотриманні російського законодавства і вимог країни, в якій ви хочете одружитися.

Реєстрація шлюбу за кордоном неможлива в разі, якщо:

- пара є близькими кровними родичами (повнорідними / неповнорідними);

- один з майбутнього подружжя вже перебуває у шлюбі;

- шлюб укладається між людьми, які визнані недієздатними за рішенням суду і в обох або одного є психічні відхилення;

- в парі є усиновлювач та усиновлена.

Весільну церемонію в іншій країні можна провести в мерії, дипломатичному представництві, консульській установі Росії, а також іншому органі державної влади або місцевого самоврядування, де дозволено одруження.

Як правило, до компетентних органів іноземних держав потрібно подати такі документи:

- свідоцтва про народження;

- копії та оригінали російських і закордонних паспортів;

- заяву про те, що ви не перебуваєте в шлюбі;

- свідоцтво про розірвання шлюбу і його копія;

- документ із загсу, що підтверджує відсутність юридичних перешкод для вступу в шлюб;

- якщо один з пари - вдова або вдівець, то необхідно надати свідоцтво про смерть чоловіка або дружини.

Перелік документів необхідно уточнювати за місцем реєстрації шлюбу.

Всі документи необхідно узаконити в установленому порядку (апостиль або консульська легалізація), якщо інше не передбачено міжнародними договорами Російської Федерації, а потім перевести на іноземну мову, нотаріально завірити переклад.

Пакет документів за один-два місяці до укладення шлюбу, в залежності від вимог законодавства, відправляється до відповідної установи країни, де ви плануєте зареєструвати шлюб. Часто достатньо копій документів, а оригінали пред'являються по приїзді.

Після отримання свідоцтва про укладення шлюбу до повернення в Росію його необхідно узаконити (легалізувати).

Якщо шлюб укладений на території держави - члена Гаазької конвенції, для визнання його дійсним на батьківщині після отримання свідоцтва на нього необхідно нанести спеціальний штамп - апостиль. Він підтверджує правомочність підписів і печаток на офіційних документах. Апостилювання - спрощений варіант узаконення офіційних паперів, яка не передбачає попередньої консульської легалізації і може використовуватися тільки в тій країні, де відбулася весільна церемонія. Завдяки апостилю документ має юридичні повноваження на території всіх країн - учасниць Гаазької конвенції.

Консульська легалізація - процедура визнання юридичної сили документів для країн, що не підписали Гаазьку конвенцію. Вона являє собою підтвердження дійсності офіційних паперів, штампів, що засвідчують документи, печаток і підписів посадових осіб, які мають право їх ставити.

Після прибуття на батьківщину молодята повинні перевести у нотаріуса своє попередньо узаконене свідоцтво на російську мову.

Після прибуття на батьківщину молодята повинні перевести у нотаріуса своє попередньо узаконене свідоцтво на російську мову

Службовець загсу виголошує промову і задає таємний питання: «Чи згодні ви взяти в законні дружини / чоловіки?
Службовець загсу виголошує промову і задає таємний питання: «Чи згодні ви взяти в законні дружини / чоловіки?
Службовець загсу виголошує промову і задає таємний питання: «Чи згодні ви взяти в законні дружини / чоловіки?