Реклама
Реклама
Реклама

багатство кільця

МЦК продовжує розвиватися і набирає все більшої популярності

Московському центральному кільцю кілька днів тому виповнився рівно рік. Проект, якому скептики пророкували безвісна існування, довів, що не тільки має право на життя, але і стає незамінним для великої кількості москвичів. Більш того, МЦК перевершило очікування чиновників і експертів - перевезло за рік майже 100 млн пасажирів, що на чверть більше, ніж прогнозувалося. При цьому транспортна система протягом усього року продовжувала розвиватися, покращилася інтеграція з приміським залізничним сполученням, метро та наземним транспортом. У найближчих планах міськадміністрації цю роботу продовжити.
Їде на рекорд
«Місто стало ближче» - так звучав слоган, з яким рік тому запускали МЦК. Сьогодні можна сказати, що він себе повністю виправдав. Нове кільце зв'язало віддалені райони столиці і різні транспортні системи в єдину мережу. Як підрахували в столичному метрополітені, поїздки по місту стали в середньому на 20 хвилин коротше. Саме ж метро при цьому вдалося розвантажити на 15-20%, вільніше стало на Кільцевій, Сокольницької, Серпуховсько-Тимірязєвської та інших лініях, а також пересадочних вузлах в центрі.
Буквально за кілька днів до річниці запуску МЦК був встановлений рекорд - за добу поїзда перевезли 400 тисяч осіб, що на 15 тисяч вище за попередній показник. Всього ж за минулий рік по МЦК проїхали без малого 100 млн чоловік - і це теж випередило плани, які заявляли в минулому вересні. Тоді експерти обережно прогнозували близько 75 млн пасажирів в перший рік експлуатації.
За час роботи суттєво оновили парк «ластівок» - придбали 26 нових складів, адаптованих під міські перевезення. Скоротився інтервал між поїздами, а також продовжені вечірні години пік.
За рік зупинками наземного транспорту біля станцій МЦК скористалися 70 млн чоловік. «Все більше москвичів планують свої поїздки з урахуванням різних видів громадського транспорту столиці, серед яких автобуси, тролейбуси, трамваї, метро і поїзди Московського центрального кільця. Про це говорить висока затребуваність зупинок транспорту, розташованих поблизу станцій МЦК », - сказав гендиректор ГУП" Мосгортранс "Євген Михайлов. Всього поблизу станцій кільця проходять маршрути 175 автобусів, тролейбусів і трамваїв.
На сьогоднішній день близько МЦК працюють чотири парковки в пішої доступності від станцій Ботанічний сад, Лужники, Локомотив і Бульвар Рокоссовського. «Але ми також розглядаємо і нові земельні ділянки для паркувань. по-
цього там, де це можливо, і там, де транспортні потоки цього вимагають, ми будемо їх створювати », - повідомив керівник ЦКУ« Адміністратор московського паркувального простору »(АМПП) Олександр Гривняк.
Зв'язані однією мережею
Як вважає заступник мера Москви з питань містобудівної політики і будівництва Марат Хуснуллін, сьогодні деякі станції МЦК завантажені на 80-90% від пропускної здатності. «Сам факт того, що на деяких ділянках кільце працює практично на межі своїх можливостей, говорить про те, що МЦК - це дуже вдалий і затребуваний проект, потрібно розвивати його далі», - упевнений глава будкомплексу.
Головним завданням на сьогоднішній день столична влада вважають роботу по поліпшенню зв'язків МЦК з іншими видами транспорту і інтеграцію прилеглої території в міське середовище. «Ми дуже активно працюємо з Російськими залізницями, щоб подивитися, як скоротити інтервал руху поїздів на радіальних напрямках і зробити більш зручні пересадки з них на МЦК», - сказав глава будкомплексу Москви. Для цього приміські пасажирські платформи переносять ближче до кільця, будують нові станції та зупинки.
Також для поліпшення транспортної доступності станцій МЦК за минулий рік збудували п'ять нових під'їзних доріг: до пунктів зупинок ЗІЛ, Новопесчанная, Волоколамська, Волгоградська, Миколаївська.
Наступний крок - це зв'язка МЦК з майбутнім Третім пересадочних контуром метро, ​​що серйозно збільшить пасажиропотік на МЦК. «У найближчі два роки ми будемо постійно покращувати Московське центральне кільце. У нас є угода з РЖД, над розвитком МЦК постійно працюють близько тисячі чоловік, які займаються благо-
пристроєм прилеглої території та іншими роботами », - зазначив Марат Хуснуллін.
Вивести з депресії
Кілька днів тому завершено створення пішохідної зони від станції метро «Партизанська» до станції МЦК Ізмайлово. Для цього проїзд між будинками 69д і 69 на Ізмайловському шосе закрили для автомобілів. Зупинки громадського транспорту, які там розташовувалися, перенесені в Проектований проїзд № 6605 і на автостанцію, розташовану по сусідству. Один з ключових об'єктів, який з'явиться в новій пішохідній зоні, - перехід з навісом. Він не тільки зв'яже станції метро і МЦК, але і дозволить пасажирам швидко дістатися до автостанції і зупинок наземного транспорту. Крім того, там оновлять навігацію і виділять місця для паркування автомобілів. У пішохідній зоні встановлять лавки, восени висадять дерева та чагарники.
В рамках благоустрою 250-метрової зони вздовж МЦК було оновлено 2700 га території. Найближчим часом зона благоустрою розшириться, зараз ведуться роботи вже в радіусі 1500 метрів.
До кінця осені підрядники приступлять до оновлення територій біля шести станцій кільця: Зорге, Хорошево, Шелепіха, Ростокино, Ботанічний сад і Владикіно. Їм належить відремонтувати проїжджу частину, покласти нове асфальтобетонне покриття, встановити велопарковки, зупинкові павільйони і опори освітлення, а також прокласти підземні комунікації.
Важливим містобудівним ефектом від запуску Московського центрального кільця має стати містобудівний розвиток прилеглих територій, які зараз в основному є депресивними районами. За вже затвердженої документації, за словами Хуснуллін, уздовж МЦК можна побудувати близько 26 млн кв. метрів нерухомості різного призначення, з яких близько 10 млн кв. метрів - житло.
«Розвиток залізничної магістралі підвищує інтерес до активної містобудівної реорганізації порожніх або занедбаних територій навколо МЦК. Велику їх частину складають колишні виробничі майданчики, функції яких змінюються на громадські, суспільно-житлові або природно-рекреаційний », - сказав заступник мера. Зараз йде формування земельних ділянок, скоро їх запропонують інвесторам.
При цьому повним ходом йде реорганізація промзон, які перебувають одночасно поблизу МЦК і Москви-ріки: на заході - це Магістральні і Силікатні вулиці (будуються ЖК «Серце столиці» і ЖК «Утьосов»), Західний порт, Бережковській набережна, на півдні - ЗІЛ і Варшавське шосе.
Одним з найбільш масштабних проектів є реорганізація промзони «ЗІЛ». Відкриття однойменної станції МЦК зіграло важливу роль для формування транспортної системи району. Поблизу будуються нові комплекси «ЗІЛАРТ» і «Парк легенд», що знаходяться в безпосередній близькості до нової станції.
На території, прилеглій до ТПУ «Ботанічний сад» (включає станцію МЦК і метро), облаштовується майданчик колишньої дзеркальної фабрики: будується новий житловий комплекс з сучасною інфраструктурою і об'єктами обслуговування, а поруч скоро з'явиться комерційна частина ТПУ - торговий і офісний центр.
Крім того, уздовж північно-східній і північній частині МЦК зводиться житловий район «Грін Парк», ЖК «Березові алеї» і Багатофункціональний центр водного спорту «Динамо» (Динамо), МФК «Водний», ЖК «Маяковський», ЖК «Невський» , ЖК «Покоління», діловий центр «Парк Хуамін».
На сході реорганізується частина виробничої зони «Калошин» і «Соколина Гора» (ЖК «Золота зірка»), на південному сході - частини виробничих зон «Південний порт», «Волгоградські вулиці» і «Грайвороново» (ЖК «Среда»).