Реклама
Реклама
Реклама

Що робити, якщо сусіди зверху постійно шумлять: законні способи боротьби і заяву в поліцію

  1. Як за законом
  2. Винятки з правил
  3. Шум від домашніх тварин
  4. Куди звернутися за допомогою
  5. Що ще можна зробити

Всякий житель багатоквартирного будинку хоч раз стикався з проблемою, коли шумлять сусіди.

Причому винуватці завжди знайдуть собі виправдання, пояснюючи створений дискомфорт поруч причин:

  • Ремонт.
  • Маленька дитина.
  • Сімейні негаразди.
  • І пр.

У деяких випадках вдається вирішити проблему мирним шляхом. Якщо ж сусіди не йдуть на контакт, необхідно вживати радикальних заходів. Розберемося, що потрібно робити, якщо сусіди, що живуть зверху, постійно шумлять.

Як за законом

Для початку необхідно вивчити законодавчу базу. Згідно з Федеральним Законом № 52 «Про тишу», дозволено проводити галасливі роботи в будь-який час доби. Однак рівень гучності варіюється в залежності від тимчасового інтервалу. З 7 години ранку до 23 години вечора прийнятний рівень гучності становить 40 дБ. Вночі це значення прирівняне до 30 дБ. Причому автомобільна сигналізація звучить в три рази голосніше.

За кожним регіоном залишається право коригувати встановлені нормативи, переносячи тимчасові обмеження або додаючи перерви.

Якщо сусіди не дотримуються прийняті в даному регіоні поправки, їх дії можна розцінювати як адміністративне порушення. В даному випадку на питання «що робити, якщо постійно шумлять незговірливі сусіди?» Відповідь одна - звернутися до відповідних органів.

» Відповідь одна - звернутися до відповідних органів

Винятки з правил

Найпоширеніший дискомфорт виникає, коли галасливі сусіди живуть зверху. Рівень звукоізоляції в сучасних будинках залишає бажати кращого. Хоча і тут є свої допустимі нюанси. Законом передбачена певна категорія дій, що не потрапляє під встановлені обмеження. До цього переліку включено:

  • Плач дитини.
  • Тривалий кашель.
  • Гучні розмови.

Винятком з правил є шум після 23 годин, який спровокований поважною причиною. До таких належать:

  1. Аварійні роботи.
  2. Надзвичайні ситуації.
  3. Оперативні заходи, які не можна відкладе до ранку.
  4. І пр.

І пр

Періодично трапляються такі неприємні ситуації, коли сусіди шумлять ночами. У нічний час доби неприпустимо:

  • Співати та танцювати.
  • Голосно слухати музику.
  • Виконувати ремонтні роботи (стукати, свердлити, рухати меблі і ін.).

З'ясування відносин між членами сім'ї на підвищених тонах так само вважається порушенням тиші і порядку. Цілком резонно в таких випадках написати заяву в поліцію на сусідів.

Шум від домашніх тварин

Що ж робити якщо сусіди не самі шумлять, а вночі гавкає собака або голосно нявкає кішка. В цьому випадку вживати необхідних заходів повинен саме господар вихованців. Часом в одній квартирі проживає досить багато домашніх тварин. Якщо вони доставляють незручність всьому під'їзду, слід повідомити про ситуацію в компетентні органи:

  • Поліція.
  • Санепіднагляд.
  • Адміністрація.

Після складання мешканцями заяви на галасливих сусідів, уповноважені особи проведуть виїзну перевірку. Якщо правила за змістом тварин не дотримуються, вихованців частково вилучають.

Куди звернутися за допомогою

Як вчинити, коли шумлять недбайливі сусіди зверху, і що робити мешканцям, які страждають від дискомфорту? Куди дзвонити постраждалій стороні?

Для початку слід спробувати залагодити конфлікт шляхом домовленостей. Якщо бажаний ефект не досягнуто, можна і потрібно боротися з недбайливими сусідами по закону. Для цього слід звернутися в одну з нижчезазначених інстанцій:

  1. Місцевий дільничний. Хоча це не особливо актуально, якщо сусіди шумлять днем. У тексті заяви необхідно детально описати те, що відбувається, по можливості запропонувати будь-які заходи на підставі чинного законодавства. Розгляд поданої паперу може зайняти від 3 до 30 днів. Однак, як показує практика, звернення до дільничного не завжди сприяє вирішенню ситуації.
  2. Правоохоронні органи. Якщо сусіди зверху порушують спокій мешканців в нічний час, можна написати заяву в поліцію на галасливих сусідів. Прибулий на місце наряд поліції втихомирить порушників порядку. Останнім після цієї зустрічі належить сплатити штраф, розмір якого - до 500 руб. При відмові піде арешт на 15 діб.
  3. Що робити з гучними сусідами, якщо вони систематично ігнорують раніше винесені попередження? Потерпілий має право написати відповідну заяву в прокуратуру . За підсумком розгляду скарги заявнику нададуть письмову відповідь.
  4. Деколи справа доходить до судового розгляду. Потерпілому потрібно підкріпити позовну заяву вагомими доказами. Можна постаратися залучити до проблеми інших сусідів і скласти колективний позов.

Завантажити зразок заяви в поліцію можна тут:

До приїзду правоохоронних органів бажано підготувати деякі докази:

  • Фото- і відеозапис порушень порядку.
  • Диктофонний запис.

Збираючись домовитися мирним шляхом, все ж варто включити диктофон для запису своїх переговорів.

Що ще можна зробити

Плануючи ремонт, слід подумати про звукоізоляцію приміщень. Можна скористатися як професійним рішенням, так і бюджетним аналогом. Фахівці пропонують загострити увагу на таких моментах, як:

  • Використані в ремонті гіпсокартонні конструкції в подальшому будуть примножувати надходять ззовні звуки.
  • Чим жорсткіше використовуваний матеріал, тим більше шуму від нього виходить (підлоги, стіни, стеля). Щоб переконатися в цьому, досить порівняти шум від керамічної плитки і від ковроліну.
  • Якщо в квартирі встановлений натяжна стеля, між ним і стельовими плитами повинна бути відсутнім порожнеча.
  • Зменшити шум, що надходить від сусідів, допоможе використання текстилю (наприклад, килими).

Якщо сусіди шумлять від випадку до випадку, питання про те, що робити, як правило, не виникає. Постійне ж порушення порядку повинно припинятися з усією строгістю закону. Якщо не ігнорувати проблему шуму в позаурочний час і робити які-небудь дії, вдасться закликати недбайливих сусідів до відповідальності.

В даному випадку на питання «що робити, якщо постійно шумлять незговірливі сусіди?
Куди дзвонити постраждалій стороні?
Що робити з гучними сусідами, якщо вони систематично ігнорують раніше винесені попередження?