Реклама
Реклама
Реклама

На Бородінському полі будують дачі

Двохсотлітній ювілей Бородінської битви, до якого готується вся країна, затьмарений будівництвом дачних котеджів на поле російської слави. Росію важко здивувати варварським ставленням до історичної спадщини, але те, що відбувається навколо Бородінської поля - вже якийсь свавілля. Місцевому начальству і прокурорське подання, що дробина слону. Двохсотлітній ювілей Бородінської битви, до якого готується вся країна, затьмарений будівництвом дачних котеджів на поле російської слави

Фото: AP

Про те, що Бородінський поле може бути забудовано котеджами, вперше заговорили ще навесні минулого року. Тоді селищна влада почали переводити землі сільгосппризначення в розряд дачних, причому нібито на прохання самих місцевих жителів. Спочатку районна влада нібито настійно рекомендували цього не робити. Але через півроку Можайська районна адміністрація віддала новим дачникам як мінімум чотири ділянки загальною площею близько гектара. При цьому чиновники стверджують, що землю відрізали немає від музею - відноситься вона нібито до сусідньому селі Семенівське. Однак незадовго до цього кордону села були незаконно розширені.

Так склалося, що на території Бердянського музею знаходяться чотири історичні села - поселення, в яких живуть люди, але які увійшли в історію битви, і тому як об'єкти, що зберігають пам'ять про неї, теж охороняються законом. За словами заступника голови ради Московського обласного відділення Всеросійського товариства охорони пам'яток історії та культури (ВООПІіК) Євгенія Сосєдова, аналогів Бородинскому музею море: "Такі практично всі великі музеї-заповідники - в охоронну зону на їх території потрапляють населені пункти".

Сьогодні головною проблемою Бородінської поля заступник директора музею-заповідника Олександр Горбунов вважає той факт, що жоден з 28 населених пунктів на території заповідника не має будь-яких затверджених меж, і це - через майже двадцять років після прийняття особливого режиму для Музею-заповідника.

Читайте також: Русский граф, американець і циган в одній особі

Читайте також:   Русский граф, американець і циган в одній особі

Фото: AP

Нагадаємо: Бородінський поле і пам'ятники, розташовані на ньому, були оголошені Державним Бородинским військово-історичним музеєм-заповідником постановою Ради Міністрів Української РСР в 1961 році. Указом президента РФ в 1995 році музей-заповідник був віднесений до об'єктів історичної та культурної спадщини федерального значення. Трохи раніше були встановлені межі його території, які в травні 2000 року затверджені постановою глави Можайського району. Відповідно до федерального закону "Про об'єкти культурної спадщини (пам'ятках історії та культури) народів РФ", проектування і проведення землевпорядних, земляних, меліоративних, господарських та інших робіт на території пам'яток заборонені. Закон дозволяє тільки роботи щодо збереження пам'ятки, а також господарську діяльність, що не порушує його цілісність і не створює загрозу їх пошкодження, руйнування або знищення.

Однак хоча кордону Музею-заповідника затверджені урядом, з якихось незрозумілих причин районна адміністрація не визнає, що ці рішення є законними. Олександр Горбунов пояснює складність ситуації тим, що знаходиться вона на стику декількох законодавств - про культуру, земельного і містобудівного. А оскільки питання ведення фермерського господарства, дачного будівництва відносяться, по сучасному законодавству, до компетенції глави сільського поселення, то він і вирішує, кому і як продати селищні землі.

І ось тут - то, і починаються міжвідомчі колізії. "Різні відомства намагаються відстояти нашу позицію, але стикаються з протиріччями в різних розділах законодавства, - каже Олександр Горбунов. - Ось і перевірки йдуть міжвідомчі. Росреестр перевіряє законність з точки зору реєстрації земельних угод, Росимущество перевіряє питання про те, яким чином ці землі, що відносяться до федеральної власності, протягом декількох років передавалися в приватну власність ".

А поки перевіряючі інстанції загрузли в паперовій тяганині, всі протести співробітників Державного музею-заповідника "Бородіно", спрямовані главам сільського поселення Бородінський - Склюевой і Можайського муніципального району - Белановичем, залишалися без відповіді. Якщо у вересні забудова загрожувала історичних місцях дій козачого корпусу Платова, то недавно будматеріали завезли на землі між пам'ятниками 2-й кірасирської дивізії і лейб-гвардії Фінляндського полку.

"У ході перевірки встановлено, що в порушення зазначених вимог поблизу сіл Фомкино, Семенівське, Старе Село і Татаринова, розташованих в межах території Бердянського музею-заповідника, ведуться земляні та будівельні роботи", - відзначають в Генпрокуратурі. Перевіряючі виявили в зазначених селах складовані колоди і будматеріали, будівельний вагончик, знятий грунт, недобудовані зруби, галявини, розбиті на ділянки, і під'їзні дороги, одна з яких зі шлагбаумом.

Ось вже де, здавалося б, пора і владу застосувати. Тим більше що нові повідомлення про те, що ділянки Бородінської поля продаються під котеджі надходять як зведення з місць військових дій, - заявив на прес-конференції, проведеної Громадською радою зі сприяння держкомісії з підготовки до святкування 200-річчя перемоги Росії у Вітчизняній війні 1812 року і. о. глави Росохоронкультури Віктор Петраков. Ділянки переводять з категорії сільськогосподарських угідь в категорію земель під дачні будівництва. "Зовсім недавно ми отримали лист від директора Бердянського музею, пана Черепашенца, який пише, що в районі села Кріушин планується будівництво відразу двох селищ", - розповів Петраков.

У Росохранкультуре все ж сподіваються, що до вирішення проблем приєднається і керівництво Московської області, і "все необхідне, щоб захистити поле, буде зроблено", передає "Інтерфакс".

Зі свого боку глава Москомнаследия Олександр КИБОВСКИЙ повідомив, що до святкування перемоги будуть відновлені меморіальні пам'ятники. На Бородінському полі будуть створені два меморіальні скверу. В одному з них будуть встановлені щити з назвами понад 100 російських полків, які брали участь в битві, в другому - щити з назвами європейських військових частин, які воювали на боці Франції.

Все це, звичайно, гідні кроки назустріч ювілею.

Однак поки прокурорські та інші міжвідомчі перевірки на території музею-заповідника, в рамках яких будуть прийняті "необхідних заходів, спрямованих на захист об'єкта культурної спадщини" будуть тягнутися настільки ж неспішно, ми можемо остаточно втратити Бородінський поле.

Експерти з тривогою і болем говорять про те, що навіть в разі знесення незаконних споруд, - хоча це малоймовірно, - ландшафт поля російської військової слави вже безповоротно втрачено.

Читайте найцікавіше в рубриці "Суспільство"